Łuki na placu MORD

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Łuki na placu MORD

Postprzez krpablo » wtorek 12 kwietnia 2005, 20:52

Tak sobie czytałem relacje z egzaminów i czyniłem dziś na egzaminie obserwacje, po czym nasuwają mi się pewne wątpliwości: czy w MORDzie pasy, na których wykonujemy jazdę po łuku, na pewno są wymalowane tak, jak trzeba??
Z moich obserwacji dziś (większość osób oblało na łuku) i z własnego doświadczenia wydaje mi się (ale nie jestem pewien), że odcinek prosty za łukiem jest zbyt krótki. Czy moglibyście wypowiedzieć się w tej sprawie? (zaznaczam z góry, że temat ten nie jest wylewaniem moich żali po oblanym egzaminie, a oblałem właśnie na łuku, zatrzymując się o 10 cm za daleko)
Prawo jazdy kat. B
odebrane 4 lipca 2005
krpablo

Postprzez m16 » wtorek 12 kwietnia 2005, 21:12

Ja tez oblalem na luku ale dlatego, ze nie umialem jezdzic ;)
Ale faktycznie - jakis taki mi sie waski wydawal :mrgreen:
A - to podstawa - jest
B - taki mily dodatek - jest
C - ladne uzupelnienie kolekcji - moze kiedys ;)
m16

Postprzez Mmeva » wtorek 12 kwietnia 2005, 21:23

Na placu w Tarnobrzegu mają dość krótki odcinek po skręcie ( a przynajmniej nieco krótszy niż w osk) - manewr wykonuje się tak samo(tylko trzeba wczesniej się zatrzymać :)).

Pozdrawiam
Mmeva

Postprzez Mawis » środa 13 kwietnia 2005, 12:30

Ja takiego wrażenia nie miałam, a zdawałam właśnie w MORD-zie w Krakowie... :?
Prawko zdobyte za pierwszym podejściem 7 kwietnia 2005 r.
Mawis

Postprzez ella » środa 13 kwietnia 2005, 12:45

z własnego doświadczenia wydaje mi się (ale nie jestem pewien), że odcinek prosty za łukiem jest zbyt krótki.

Każdy parking też jest inny :wink:
Nie ucz się zatrzymywać na jakieś wycieraczki czy inne rzeczy. Najlepiej uczyć się zatrzymać na wyczucie zwłaszcza do przodu wtedy czy ten odcinek jest dłuższy czy krótszy niż w OSK w którym sie uczyłeś nie zrobi ci różnicy.
ella
Moderator

Postprzez bodek541 » środa 13 kwietnia 2005, 19:30

Na łuku mi szło chociaż w ośrodku miałem większy a tu krótszy ale metoda kręcenia kierownicą pomogła fakt,że nie za pierwszym razem ale pomogła.
bodek541

Postprzez krpablo » środa 13 kwietnia 2005, 20:20

Zdawałem na stanowisku trzecim - co do szerokości, to zastrzeżeń nie mam, lecz sądzę, że na stanowiskach 1 i 2 ten krótki odcinek już po skręcie jest dłuższy. Ale czy to nie jest tak, że te wymiary są dla WORDów (wszystkich) narzucone odgórnie?
Zatrzymywałem się na wyczucie, nie mam metod na odległość od linii. Na następny raz najpierw dokładnie obejrzę stanowisko, a potem zabiorę się za jazdę.
Prawo jazdy kat. B
odebrane 4 lipca 2005
krpablo

Postprzez jkz » środa 13 kwietnia 2005, 22:41

Ja mam odwrotną sytuację, w OSK w którym sie uczyłem, łuk jest krótszy na końcu, nieraz nie zdąże do końca wyprostować autka i już jest koniec, a w WORD-zie jest dluzszy.
Ale ja staram sie zatrzymac na wyczucie, na jazdach wychodziło, zobaczymy jak na egzaminie :wink:
:twisted: <<<<<!>>>>> :twisted:
Kurs: 11.02.2005 - 31.03.2005
Egzamin T+P: 15.04.2005
Zdane za 1 razem!!!
:twisted: <<<<<!>>>>> :twisted:
jkz

Powrót do Egzamin na prawo jazdy