Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez misiaa1923 » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 20:36

mozliwe, stres robi swoje..
mialam jeszcze pytanie odnośnie ABS czy jak używajac go do hamowania
a) przyciskamy do konca i az sie on właczy spuszczamy noge
b) przyciskamy i jak mimo ze jak sie właczy nadal trzymamy pedal tego hamulca
c) nie pamietam

Jak uwazacie?
misiaa1923

Postprzez paulisian » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 20:39

misiaa1923 napisał(a):mozliwe, stres robi swoje..
mialam jeszcze pytanie odnośnie ABS czy jak używajac go do hamowania
a) przyciskamy do konca i az sie on właczy spuszczamy noge
b) przyciskamy i jak mimo ze jak sie właczy nadal trzymamy pedal tego hamulca
c) nie pamietam

Jak uwazacie?

Wciskasz do końca pedał hamulca i go trzymasz :)
11.03.2013 - egzamin teoretyczny wewn: pozytywny
06.04.2013 - egzamin wewnętrzny: pozytywny
17.05.2013 - egzamin teoretyczny: pozytywny
11.06.2013 - egzamin praktyczny: pozytywny
25.06.2013 - odbiór prawa jazdy
paulisian

Postprzez juliak » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 22:45

Witam wszystkich, jestem już po 3 niezdanych egzaminach, w środę mam kolejny.. mam kilka pytań których odpowiedzi nie znam czy mógłby ktoś pomóc?

1. Po upłynięciu terminu ważności prawa jazdy kierujący może jeździć pojazdem przez :
a) 14 dni od terminu upłynięcia
b) 7 dni od terminu upłynięcie
c) nie może

W kodeksie pisze, że przez 7 dni może jeździć ale jeśli dostanie pokwitowanie zatrzymania prawa jazdy a wydaje mi się że w pytaniu nie było to uwzględnione.

2. Czy widząc matkę z dziećmi idącą chodnikiem powinieneś bacznie obserwować dzieci?
jak jest z tym pytaniem, chyba nie mam obowiązku bacznego obserwowania ich pownieważ to chyba ta matka powinna je pilnować ?

3. W jakiej sytuacji możesz używać świateł przeciwmgłowych tylnych?
a) gdy mgła ogranicza widoczność do 100 m
b) gdy opady deszczu (albo śniegu) ograniczają widoczność do 50m
c) gdy opady śniegu (albo deszczu) ograniczają widoczność do chyba 200 m

osobiście wydaje mi się że żadna z tych odpowiedzi nie jest prawidłowa, bo podobno można używać ich tylko gdy mgła ogranicza widoczność do 50m ? a takiej odpowiedzi nie było oO dodam że to pytanie powtórzyło mi się na dwóch egzaminach

4. Film : policjant stoi bokiem do nas i ma wyciągniętą rękę, i właśnie tu miałam wątpliwość czy on ma ją do góry czy przed siebie bo można powiedzieć że trzymał ją na ukos, pytanie było w stylu czy można jechać albo czy trzeba przygotować się do jazdy, nie pamiętam dokładnie

5. Stojąc w korku w tunelu pojazdy muszą być w odległości :
a) 5m
b) 7m
c) chyba 8m

Jak więcej sobie przypomnę to napiszę
juliak

Postprzez doncorleone » wtorek 23 kwietnia 2013, 12:18

[quote="juliak"]Witam wszystkich, jestem już po 3 niezdanych egzaminach, w środę mam kolejny.. mam kilka pytań których odpowiedzi nie znam czy mógłby ktoś pomóc?

1. Po upłynięciu terminu ważności prawa jazdy kierujący może jeździć pojazdem przez :
a) 14 dni od terminu upłynięcia
b) 7 dni od terminu upłynięcie
c) nie może

W kodeksie pisze, że przez 7 dni może jeździć ale jeśli dostanie pokwitowanie zatrzymania prawa jazdy a wydaje mi się że w pytaniu nie było to uwzględnione.

2. Czy widząc matkę z dziećmi idącą chodnikiem powinieneś bacznie obserwować dzieci?
jak jest z tym pytaniem, chyba nie mam obowiązku bacznego obserwowania ich pownieważ to chyba matka powinna je pilnować ?

i dlatego wy nie zdajecie tych egzaminów. Zadajecie tak bzdurne pytania, że się po prostu nie chce wierzyć. No matka powinna je pilnować, ale ty jako kierowca masz obowiązek zachować ostrożność i brać pod uwagę fakt, iż dziecko może Ci wyskoczyć na jezdnię.

co do prawa jazdy- jak wół pisze że jak straci ważność to policjant wystawia pokwitowanie uprawniające do jazdy przez 7 dni. Nie oszukujcie się drugiego dna w tych pytaniach.tylko w 3 przypadkach można jezd
zic 7 dni i tutaj chca sprawdzic czy ty wiesz o jakie przypadki chodzi.jednym z nich jest brak ważności.
doncorleone

Postprzez migacz » wtorek 23 kwietnia 2013, 14:11

System ITS, pytania:

1) film: zapora podnosi się, prawie osiągnęła kąt prosty i w tym miejscu film się urywa. Czy możesz wjechać na przejazd kolejowy? tak/nie
2) film: jezdnia dwukierunkowa bez wyznaczonych pasów ruchu, po prawej zatoczka autobusowa. Czy możesz wyprzedzać z prawej strony? tak/nie, zaznaczylem nie. Byłem przekonany, że można wyprzedzać z prawej tylko z wyznaczonymi pasami ruchu, ale nie jestem pewien.
3)film: dojeżdżamy do skrzyżowania, światło zielone, do tego ruch kierowany - policjant stoi bokiem twarzą w prawo i macha dziwnie prawą ręką . Czy możemy wjechać na skrzyżowanie? tak/nie. Na pytania z ruchem kierowanym trzeba być szczególnie ostrożnym, zauważyłem też że prawie zawsze jedno się pojawia na teście z nim.
4) Zdjęcie: Czy amfetamina powoduje agresję u kierowcy. tak/nie
5) Zdjęcie: Znak A-32 oszronienie jezdni. Czy za znakiem można spodziewać się zmniejszonej przyczepności z powodów zawilgocenia. tak/nie
6) Zdjęcie: Czy za tym znakiem (strefa zamieszkania) kierowca jest zobowiazany zawsze ustepowac pierwszenstwa pieszym? tak/nie
7) Film: Na tym pytaniu się zaciąłem, samochód wjeżdża na skrzyżowanie, nieco po prawej jest droga ze znakiem zakaz wjazdu. Czy na tej drodze można wykonać manewr zawracania. I tutaj nie wiedziałem - chodzi o drogę poprzeczną, na której wg. mnie można, czy z wykorzystaniem drogi na wprost po prawej ze znakiem? Gdzieś to pytanie już było na forum, zaznaczyłem tak, można. Zapewne błędnie.
8) Zdjęcie: czy rowerzysta jadące wolno samochody może wyprzedzać z prawej strony? tak/nie

1) Jak należy hamować samochodem wyposazonym w ABS, aby droga hamowania była możliwie najkrótsza: a) Pulsacyjnie B) lekko naciskając dźwignię hamulca C) Maksymalnie naciskając dźwignię hamulca
2) Ile może wystawać poza tylnią płaszczyznę obrysu samochodu osobowego z przyczepką wieziony ładunekL
a) 0,5 b)1 c)2,
3) Jakiej prędkości po wjechaniu za ten znak (strefa zamieszkania) nie możemy przekraczać:
a) 15km/h
b) 10 km/h
c) 25 km/h,

Dużo pytań powtarzało się, forum jest tutaj pomocne, szczególnie przy tych wyraźnie niejednoznacznych, obliczonych na wprawienie zdającego w zdumienie.
migacz

Postprzez Daniel021 » środa 24 kwietnia 2013, 18:04

Witam wszystkich ! Do egzaminu podchodziłem dwa razy i niestety do tej pory nie udało mi się zdać.
Dam wam tutaj pytania które mi się trafiły, a mogą wam sprawić trudność.

Nowy Sącz

1. Znak TEREN ZABUDOWANY, a za tym znakiem jest Ograniczenie Predkości do 80. Pytanie: Z jaką prędkoscią możemy sie w tym terenie poruszać ?
A. 50 km/h przez całą dobe
B. 60 km/h w godzinach 23:00 - 5:00
C. 80 km/h przez całą dobe

Ja zaznaczyłem B, jednak instruktor powiedział mi że znak ograniczenia prędkosci przewyższa prędkosc znajdującą się w znaku Terenu Zabudowanego, więc prawidłowa odpowiedź to C

2. Czy można zmienić w reflektorze światła halogenowe na ksenonowe ? ( Dalej nie wiem, chociaz przeczytałem tutaj ponad 30 stron więc zaznaczyłem że nie można... )
A. Można, jeśli koncówki pasują do siebie ( tak jakoś )
B. Można, jesli nie będą oślepiać innych
C. Nie Można

3. Czujesz podczas jazdy na autostradzie kłucie w brzuchu, ręce zaczęły dretwiec i coś tam jeszcze. Co robisz:
A. Otwierasz Okno i jedziesz do szpitala
B. Zatrzymujesz się i wzywasz pogotowie
C. Nie pamiętam

Na autostradzie zatrzymywać się nie wolno, a w tym przypadku kłucie jest w brzuchu nie w klatce piersiowej więc to nie jest objaw zawału serca. Prawidłowa odpowiedź to A

4. :wow: Skrzyżowanie równorzędne. Nie oznakowane. I pytanie: Czy masz pierwszeństwo przed nadjeżdzającym z przeciwka samochodem, jeśli on skręca w TWOJĄ LEWĄ, a ty w Prawo ?
No k.... Przecież w tej sytuacji jedziecie w tym samym czasie, wiec jak tu odpowiedzieć na to pytanie ?
PYTANIE MIAŁO TAKI PRZEKAZ

TAK / NIE

5. ( Tego nie jestem pewny, ale może ktoś natrafil na to pytanie i mnie poprawi ).
Lezy nie przytomny człowiek, na obrazku pokazane jest jak drugi trzyma go za głowe. Pytanie:
Do kiedy trzymamy głowe poszkodowanego ?
A. Do póki zacznie ruszać nogami
B. Do póki zacznie ruszać głową
C. Do póki kontrole nad nim przejmą specjalne słóżby

Ja zaznaczyłem C, bo ten ktoś mógł mieć uraz kręgosłupa, wiec ruszać głową mu nie mozemy pozwolic..

6. Jedziemy samochodem ktory nie jest wyposażony w układ ABS. Przed ominieciem przeszkody robimy:
A. Przed skretem wciskamy pedał hamulca
B. Przed skretem puszczamy Pedał hamulca
C. Przyśpieszamy

Jeśli coś sobie przypomne, to dopisze :)
Następny egzamin - Wtorek 30 kwietnia...
Daniel021

Postprzez Nekuu » środa 24 kwietnia 2013, 19:36

Daniel021 napisał(a):3. Czujesz podczas jazdy na autostradzie kłucie w brzuchu, ręce zaczęły dretwiec i coś tam jeszcze. Co robisz:
C. Nie pamiętam

A nie przypadkiem odp. B?
Nekuu

Postprzez juliak » środa 24 kwietnia 2013, 20:24

4. :wow: Skrzyżowanie równorzędne. Nie oznakowane. I pytanie: Czy masz pierwszeństwo przed nadjeżdzającym z przeciwka samochodem, jeśli on skręca w TWOJĄ LEWĄ, a ty w Prawo ?
No k.... Przecież w tej sytuacji jedziecie w tym samym czasie, wiec jak tu odpowiedzieć na to pytanie ?
PYTANIE MIAŁO TAKI PRZEKAZ

TAK / NIE

Prawidłowa odpowiedź to tak, przepuszcza się osoby z naprzeciwka przy skręcie w lewo niezależnie od tego czy jedzie on prosto czy w prawo, ponieważ nadal on jest po Twojej prawej stronie i musisz poczekać aż przejedzie. Poza tym pomyśl o tym w drugą stronę, jeśli Ty skręcasz w prawo to nie przepuszczasz osoby z naprzeciwka która skręca w lewo :)

Ja dziś miałam 4 podejście i znów brakło mi dwóch punktów.. wyłożyłam się na 3 pytaniach z filmem,

jedno z nich:

Film: dojeżdżam do skrzyżowania i jest znak że to skrzyżowanie o ruchu okrężnym a nad nim był ustąp pierwszeństwa (tu się niestety zawiesiłam i nie mogłam za cholerę przypomnieć sobie czy był ten znak czy nie), następnie wjeżdżam na rondo i z prawej strony nadjeżdża samochód

Pytanie Czy musimy ustąpić pierwszeństwa osobie nadjeżdżającej z prawej?

odpowiedź to oczywiście NIE ale w tym stresie niestety się pomyliłam :)

Drugie:

Film: Jedziemy drogą w terenie niezabudowanym i na poboczu stoi człowiek który chce przejść przez jezdnię (zaznaczam że nie ma pasów), niestety film urywa się tak że nie widać czy w końcu wszedł on na tę jezdnię czy nie,

Pytanie : Czy w tej sytuacji mamy obowiązek ustąpić pierwszeństwa pieszemu?

miałam to pytanie już 3 razy na egzaminie, dwa razy zaznaczałam że nie, ale poczytałam to forum i kilka innych i podkusiło mnie o odpowiedź tak, no bo wydawało mi się że może chodzić im o to że on już wchodzi na ulicę...
zna ktoś prawidłową odpowiedź ?

Miałam też pytanie którego jeszcze tu nie widziałam:

Od czego uzależnisz odległość od pojazdu jadącego przed Tobą?
a) Od szerokości drogi
b) Od prędkości z jaką jedziesz
c) Od warunków atmosferycznych ? (tej odpowiedzi nie jestem pewna)
Prawidłowa Odpowiedź to B
juliak

Postprzez Nekuu » czwartek 25 kwietnia 2013, 12:43

Witam, Warszawa WORD Radarowa drugie podejście do egzaminu zakończyło się wynikiem negatywnym. Tak jak i za pierwszym razem zabrakło mi 1 pkt.

Zapamiętane pytania:

1. Jak będziesz przewozić ładunek na przyczepce:
a) zabezpieczę go przed przemieszczaniem się
b) zostawię go w pozycji dowolnej
c) nie będę go zabezpieczać, gdyż będę jechał wolno (coś takiego)

2. Film: jedziemy równo z tramwajem, mamy go po swojej lewej stronie i jest pytane:
Czy w tej sytuacji ustąpisz pierwszeństwa tramwajowi zjeżdżającemu do zajezdni. Tak/Nie - ja zaznaczyłem odp: Tak, ale nie wiem właśnie czy to nie był błąd.

3. Jak długo będziesz prowadzić masaż serca u poszkodowanego?
a) aż do powrotu oddechu
b) przez 5 min.
c) aż do usłyszenia karetki

4. Przejazd kolejowy, znak stop, linia bezwzględnego zatrzymania i pytanie: Czy w tej sytuacji masz obowiązek zatrzymania się przed TORAMI? Tak/Nie - ja zaznaczyłem odp Nie, ponieważ mam się zatrzymać przed linią, a nie przed torami. Czy to jest błąd?

5. Przed skrzyżowaniem ustawiony jest znak B-21 (zakaz skręcania w lewo). Pytanie czy w tej sytuacji kierujący może zawracać? Tak/Nie - zaznaczyłem Nie.

6. Film: jedziemy drogą pojawia się znak D-1 (droga z pierwszeństwem) i pytanie czy kierujący jest informowany o skrzyżowaniu na którym pierwszeństwo ma pojazd jadący z prawej strony. Tak/Nie - zaznaczyłem Nie

7. Film: dojeżdżamy do przejścia dla pieszych przy którym stoją piesi. Pytanie czy w tej sytuacji kierujący powinien zwolnić? Tak/Nie - dałem Tak.

8. Film: skrzyżowanie jedziemy prosto, z naprzeciwka widzimy pojazdy, które chcą skręcić w lewo. Pytanie czy w tej sytuacji kierujący jadąc na wprost ma pierwszeństwo przed pojazdami skręcającymi w lewo? Tak/Nie - zaznaczyłem Tak.

9. Co uniemożliwia jazdę samochodem osobowy?
a) rysy na karoserii (jakoś tak)
b) uszkodzone przednie amortyzatory
c) jakaś głupota

10. Film: jedziemy, widzimy przejście dla pieszych na którym nikogo nie ma. Pytanie czy w tej sytuacji powinieneś zachować szczególną ostrożność? Tak/ Nie

11. Film: Jedziemy drogą przed nami widać samochód przewożący osoby niepełnosprawne oraz wsiadające do tego busa. Pytanie czy w tej sytuacji należy zachować szczególną ostrożność? Tak/Nie dałem Tak.

12. Znak droga ekspresowa, dwujezdniowa. Pytanie jaka jest prędkość samochodu z przyczepą za tym znakiem?
a)60 km/h
b)80 km/h
c)90 km/h

13. Film: przejazd kolejowy, zapory zaczeły się opuszczać pytanie czy w tej sytuacji można wjechać na przejazd? Tak/Nie - odpowiedziałem Nie.
Nekuu

Postprzez Daniel021 » czwartek 25 kwietnia 2013, 22:29

Pytanie które mi się przypomniało:

Czy świateł drogowych możemy uzywać podczas jazdy w biały dzień ?

Tak / Nie ( nie pomoge wam bo nie jestem pewny, ale chyba Nie )
Daniel021

Postprzez paulisian » piątek 26 kwietnia 2013, 14:41

Daniel021 napisał(a):Pytanie które mi się przypomniało:

świateł do jazdy dziennej - tak
świateł drogowych - nie
11.03.2013 - egzamin teoretyczny wewn: pozytywny
06.04.2013 - egzamin wewnętrzny: pozytywny
17.05.2013 - egzamin teoretyczny: pozytywny
11.06.2013 - egzamin praktyczny: pozytywny
25.06.2013 - odbiór prawa jazdy
paulisian

Pytanie z egzaminu teoretycznego

Postprzez Kamek46 » piątek 26 kwietnia 2013, 21:14

Siema, mam pytanie bo na egzaminie miałem takie pytanie, mówie wlasnymi slowami bo ne pamietam słowo w słowo.

Co moze wplywac na ściaganie samochodu w lewo :

A. Jakas glupota
B. Zbyt mało ciśniena w prawej oponie
C. Zbieżność

Jak na moje oko 2 ostatnie są prawidłowe
Aha i w tym jestem niemalże pewny ale wole zapytac:

Jaka jest najlepsza pozycja do rozgladania sie i wyeliminowania martwego pola w lusterku

A. Sztywna
B. Dynamiczna
C. Dowolna wygodna

Zaznaczyłem B
Kamek46

Postprzez silesianka » niedziela 28 kwietnia 2013, 17:20

Nekuu napisał(a):
Daniel021 napisał(a):3. Czujesz podczas jazdy na autostradzie kłucie w brzuchu, ręce zaczęły dretwiec i coś tam jeszcze. Co robisz:
C. Nie pamiętam

A nie przypadkiem odp. B?

Ja miałam 2 pytania z tej serii:

1. Jedziesz autostradą i czujesz kłócie w mostku itd (chodzi generalnie o zawał serca a nie o ból brzucha. Podpowiedzi faktycznie takie jak napisał ktoś wyżej:
A. jedziesz o własnych siłach do szpitala
B. zjezdzasz na bok, światła awaryjne, wzywasz pogotowie
C. nic nie robisz

2. Po zjedzonym posiłku wsiadasz za kółko i czujesz ból brzucha skręt jelit, kiszek, i ogólnie pojętą niestrawność. Co powinieneś zrobić w takiej sytuacji?
A. Dzwonisz na pogotowie
B. Zjeżdzasz na bok, zjadasz dwawęgle powodujesz wymioty (tu była dłuższa opowieść)
C. Jedziesz dalej

poza tym miałam 2 pytania o tempomat (zabiły mnie one totalnie, choć raczej szło wydedukować o co chodzi), co do dynamicznego ustawienia bodajże zagłówka czy tam lusterek raczej nie miałam wątpliwości, bo to było pytanie w kontekście czegoś.

i jeszcze zaskoczyło mnie pytanie filmik, które było niejednoznaczne. Mianowicie: czy mogę zaparkować za znakiemG-1c (słupek wskaźnikowy z jedną kreską umieszczany po prawej stronie jezdni przed przejazdem kolejowym) który - no właśnie - nie wiem tak naprawdę w jakiej odległości od torów, bo przecież nie jestem w stanie ocenić na oko czy było to mniejczy wiecej niż 15m.

Dostałam 67 punktów i nie zdałam. Zaskoczył mnie ten wynik, tak samo jak niektóre pytania. Dzień wcześniej miałam maxa we wszystkich testach, no ale fakt, że tamnie było wzmianki o tempomatach. Poprawka 16 maja. Do ciężkiej nędzy!
silesianka

Postprzez liliput95 » niedziela 28 kwietnia 2013, 18:14

i jeszcze zaskoczyło mnie pytanie filmik, które było niejednoznaczne. Mianowicie: czy mogę zaparkować za znakiemG-1c (słupek wskaźnikowy z jedną kreską umieszczany po prawej stronie jezdni przed przejazdem kolejowym) który - no właśnie - nie wiem tak naprawdę w jakiej odległości od torów, bo przecież nie jestem w stanie ocenić na oko czy było to mniejczy wiecej niż 15m.

"Zabroniony jest postój pojazdu po obu stronach drogi przed i za przejazdem kolejowym na odcinku od przejazdu do słupka z jedną kreską"
I jak już, to 10 m ;p
Ponadto, znaki te umieszczane są w określonych odległościach od znaku ostrzegawczego do przejazdu.
Rozpoczęcie kursu prawa jazdy: 03.12.12 r.
I egzamin teoretyczny: 20.02.13 r. (67/74)
II egzamin teoretyczny: 27.02.13 r. (74/74)
I egzamin praktyczny: 04.04.13 r.
II egzamin praktyczny: 26.04.13 r. :D
liliput95

Postprzez dropx » wtorek 30 kwietnia 2013, 12:59

paulisian napisał(a):
Daniel021 napisał(a):Pytanie które mi się przypomniało:

świateł do jazdy dziennej - tak
świateł drogowych - nie

Można używać świateł drogowych w biały dzień nie ma przeciw tem żadnych przeciwskazań w kodeksie
dropx

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy