Obowiązek jazdy po DDR; wydzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Obowiązek jazdy po DDR; wydzielony

Postprzez szerszon » piątek 19 kwietnia 2013, 17:42

cierpnik napisał(a):1.dojechać rowerem czy nie?
2.A widziałeś zjazd z autostrady prosto na posesję?
3.Wjedziesz jak tam mieszkasz, prowadzisz działalność.
4.Ja widzę stojące samochody więc ci rowerzyści chyba parkują na jezdni.
5.W świetle przepisów ścieżka rowerowa nie istnieje ale w w budowlance już tak.
6.25% a 17% to to samo? A może 25% to lepiej. Bo klepiej sobie robić łeb w samochodzie niż na rowerze.
7.PoRD definiuje tylko chodnik w pasie drogowym. Więc poza drogą nie wolno ci chodzić. Nawet jak położą piękne płyty chodnikowe.
8.Tym drugim wolno chodzić czy nie? Bo trawnika już tam nie ma. A jak napisałeś drogą też nie jest.
9.Nie napisałem tak i sam nie wiem.
10. Z jednej strony droga powinna się z czegoś składać.

1. Przy B-9. Nie.

2. Pisałem w tym kontekście ?

3. Juz widzę mieszkańców jeżdżących po Rynku. :D Dostawy też w określonych godzinach.Poza tym są to wyjątki. Nie wjadę tam jako zwykły szary kierowca. Ty jako rowerzysta chcesz wszędzie.

4. Niewiele widzisz...znaków nie widzisz :mrgreen:

5. No to tutaj doszliśmy do porozumienia. Trzymamy sie PoRD. Nie ma kolizji, nie ma ścieżek. I ?

6. Nie pisałem ,ze to to samo, bo odnosiłem sie do przykładu ze szklanką..znowu nie zauważyłeś. A te 25% to możesz sobie darować. Jest to liczba wyssana z palca w świetle wszystkich wypadków uwzględniając "kolizje".
czyli usiłujesz manipulować statystykami , tylko tak samo jak w przypadku przepisów-nieudolnie.

7. Przechodzisz sam siebie w pisaniu absurdów. Sam chodnik może być częścią drogi i nawet jedyną częścią drogi nie kolidując z art 2 PoRD.
Chodząc po chodniku w każdej sytuacji chodzę po jakieś drodze.

8. Nie. Taki sam "argument" maja parkujący na trawniku
-zimą- "przecież tutaj jest śnieg, nie ma trawnika"
- latem- jak już teren jest zdewastowany-"przecież tutaj nie ma trawnika, jest klepisko"
Brak słów....

9[/quote]Może i z żadnej jeśli droga wyznaczona na rodzimym gruncie nie składa się z jezdni. [/quote] To może ja to napisałem ?

10. Może być sama jezdnia ? a jeśli tak to dlaczego nie może byc sam chodnik, sama DDR ?
czy to jest droga ? :D
http://goo.gl/maps/ARxE5
szerszon

Postprzez cierpnik » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 08:07

szerszon napisał(a):1. Przy B-9. Nie.
A bez B-9 tak? To w końcu zdecyduj się kiedy należy jechać DDR. Bo wiesz o tym, że zjazd na posesję to wyłączenie się z ruchu.
szerszon napisał(a):2. Pisałem w tym kontekście ?
A w jakim? Znowu dla zasady?
szerszon napisał(a): Nie wjadę tam jako zwykły szary kierowca. Ty jako rowerzysta chcesz wszędzie.
Wg Ciebie nie powinienem wjechać jak jest DDR po lewej, nie wjadę jak jest B9. Ty jako kierowca wjedziesz bez problemu.
szerszon napisał(a):Jest to liczba wyssana z palca w świetle wszystkich wypadków uwzględniając "kolizje".
Może weźmy w ogóle wszystkie wypadki na świecie. Bo dlaczego by nie?
szerszon napisał(a):Chodząc po chodniku w każdej sytuacji chodzę po jakieś drodze.
W rozumieniu PoRD i wszelakich przepisów budowlanych nie. Droga ma być drogą.
szerszon napisał(a):To może ja to napisałem ?
Wiesz co to jest zdanie przypuszczające?
szerszon napisał(a):czy to jest droga ? :D
Tak. A czy to jest droga?
http://goo.gl/maps/QTez9
cierpnik

Postprzez szerszon » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 08:26

cierpnik napisał(a):1.To w końcu zdecyduj się kiedy należy jechać DDR. Bo wiesz o tym, że zjazd na posesję to wyłączenie się z ruchu.
2.Może weźmy w ogóle wszystkie wypadki na świecie. Bo dlaczego by nie?
3.W rozumieniu PoRD i wszelakich przepisów budowlanych nie. Droga ma być drogą.
4. A czy to jest droga?
http://goo.gl/maps/QTez9

1. Ależ od początku nie zmieniam zdania.

2. Po co uciekasz w kosmos ? Przelicz i zweryfikuj podane przez siebie procenty.
Masz dane wszystkich wypadków z całego świata i chce Ci sie...proszę bardzo.

3. Jeśli chodzi o PoRD to chyba już jest jasne,że masz inne spojrzenie czym jest droga. :D
Nie ma jezdni, nie ma drogi... :eek2: Czy droga musi mieć jezdnię ?

4. Tak.
szerszon

Postprzez cierpnik » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 09:32

szerszon napisał(a):1. Ależ od początku nie zmieniam zdania.
Zmieniasz. Wpierw twierdzisz, że jak DDR jest po lewej i biegnie wzdłuż jezdni to mam nią jechać. Skoro jadę na posesję, której wjazd znajduje się przy tej jezdni to czyżby w tym wypadku DDR nie prowadziła mnie w kierunku tego zjazdu?
szerszon napisał(a):2. Po co uciekasz w kosmos ? Przelicz i zweryfikuj podane przez siebie procenty.
A jaki jest sens brania pod uwagę kolizji, w których głowa nie cierpi?
szerszon napisał(a):4. Tak.
Zapraszam po mapki i znajdź mi tam drogę.
cierpnik

Postprzez szerszon » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 12:32

cierpnik napisał(a):1.Zmieniasz. Wpierw twierdzisz, że jak DDR jest po lewej i biegnie wzdłuż jezdni to mam nią jechać. Skoro jadę na posesję, której wjazd znajduje się przy tej jezdni to czyżby w tym wypadku DDR nie prowadziła mnie w kierunku tego zjazdu?
2.A jaki jest sens brania pod uwagę kolizji, w których głowa nie cierpi?
3.Zapraszam po mapki i znajdź mi tam drogę.

1. Oczywiście ,ze masz jechać DDR nawet po lewej...tylko w zaraniach naszej polemiki nie było zmiennej pt wjazd do ....
Wracając do naszego ostatniego przykładu nie wymagam abyś jechał DDR aż do zwycięstwa.
Wjazd do obiektu wiąże sie z jazdą w kierunku innym niż prowadzi DDR. Opisywałem.

2. Kolizja jest wypadkiem bez "strat" w ludziach.
Bardzo naciągane jest branie do wyliczeń tylko wypadków z ofiarami.

3. Z tego co sie orientuje to na drogach uczestników ruchu obowiązuje PoRd, a nie tajemnicze "mapki"
Nic nie poradzę,że dla Ciebie coś nie jest drogą, jeżeli nie ma tam jezdni.
szerszon

Postprzez cierpnik » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 13:05

szerszon napisał(a):Wjazd do obiektu wiąże sie z jazdą w kierunku innym niż prowadzi DDR. Opisywałem.
Raczej nie bardzo skoro do wjazdu nadal jedziemy tak samo jak DDR. A to co jest później to nie ma znaczenia bo wyłączamy się z ruchu a nie skręcamy i uczestniczymy dalej w ruchu.
szerszon napisał(a):Bardzo naciągane jest branie do wyliczeń tylko wypadków z ofiarami.
W takim razie sprawdźmy skuteczność poduszek powietrznych czy pasów biorąc pod uwagę wszystkie kolizje. Wyjdzie beznadziejna.
szerszon napisał(a):3. Z tego co sie orientuje to na drogach uczestników ruchu obowiązuje PoRd, a nie tajemnicze "mapki"
Zatem co określa czy coś jest drogą? Twoje widzimisię? A może sam fakt, że da się tam jechać? Bo chyba znaku informującego o drodze nie ma?
szerszon napisał(a):Nic nie poradzę,że dla Ciebie coś nie jest drogą, jeżeli nie ma tam jezdni.
A gdzie tak napisałem?
cierpnik

Postprzez szerszon » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 22:56

cierpnik napisał(a):1.Raczej nie bardzo skoro do wjazdu nadal jedziemy tak samo jak DDR. A to co jest później to nie ma znaczenia bo wyłączamy się z ruchu a nie skręcamy i uczestniczymy dalej w ruchu.

2.Zatem co określa czy coś jest drogą? Twoje widzimisię? A może sam fakt, że da się tam jechać? Bo chyba znaku informującego o drodze nie ma?
3.A gdzie tak napisałem?

1. Jesteś specyficznym przypadkiem :D
Obrazek
Może pismo obrazkowe sie przebije... :wink:
Pierwsza strzałka w prawym dolnym rogu to zjazd z DDR na wcześniejszym skrzyżowaniu.

2. Nie moje widzimisię, nie twoje mapki, nie znak informacyjny ( ciekawe skąd taki pomysł :eek2: ), czy da się po tym jechać ( po chodniku tez sie da w jednym przypadku i nie mam na myśli pojazdów uprzywilejowanych w akcji, czy wykonujących jakieś prace) :D ) tylko Art 2.1)
droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, DDP, lub DDR, łącznie z torowiskiem... przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych....
Jeśli kwestionujesz ,że chodnik jest wydzielonym pasem terenu przeznaczonym do ruchu pieszych....poddaje się i zastosuję słynne porzekadło "Nie dyskutuj z...."

3. naprawdę z wielka niechęcią przekopuje sie przez twoje posty, aby nie wdepnąć na "minę".
Sam nie wiesz co napisałeś ?
Najświeższy przykład- pkt 2.
O czym mamy rozmawiać, jak prezentujesz brak podstaw ? :wink:
szerszon

Postprzez cierpnik » wtorek 23 kwietnia 2013, 10:03

szerszon napisał(a):Może pismo obrazkowe sie przebije... :wink:
Jadąc jezdnią wg Ciebie jedziemy w kierunku dla jakiego jest wyznaczona DDR. Więc wolno czy nie wolno?
szerszon napisał(a):Jeśli kwestionujesz ,że chodnik jest wydzielonym pasem terenu przeznaczonym do ruchu pieszych....poddaje się i zastosuję słynne porzekadło "Nie dyskutuj z...."
Chodnik z definicji musi być umieszczony w pasie drogowym bo jest częścią drogi. Skoro drogi nie ma a płyty są na jakimś pastwisku to w rozumieniu przepisów nie jest to chodnik.
szerszon napisał(a):Sam nie wiesz co napisałeś ?
Napisałem przypuszczenie a nie stwierdzenie. Więc?
cierpnik

Postprzez szerszon » wtorek 23 kwietnia 2013, 10:15

cierpnik napisał(a):1.Jadąc jezdnią wg Ciebie jedziemy w kierunku dla jakiego jest wyznaczona DDR. Więc wolno czy nie wolno?
2.Chodnik z definicji musi być umieszczony w pasie drogowym bo jest częścią drogi. Skoro drogi nie ma a płyty są na jakimś pastwisku to w rozumieniu przepisów nie jest to chodnik.
3.Napisałem przypuszczenie a nie stwierdzenie. Więc?

1. Masz możliwość zawrócić jadąc cały czas DDR ?
Czy zawracanie jak na rysunku to jest jazda w tym samym kierunku co prowadzi DDR ?

2. Poproszę o tę definicję.Czy pas drogowy musi zawierać wszystkie elementy ?
W mieście nie ma pastwisk :)

3. To Ty lepiej nie "przepuszczaj".
Bo sie teraz usiłujesz tłumaczyć ze bzdurki...
szerszon

Postprzez cierpnik » wtorek 23 kwietnia 2013, 12:49

szerszon napisał(a):1. Masz możliwość zawrócić jadąc cały czas DDR ?
A nie da się na dwukierunkowej DDR?
szerszon napisał(a):Czy zawracanie jak na rysunku to jest jazda w tym samym kierunku co prowadzi DDR ?
Jedziesz w dół? A DDR nie biednie w dół?
szerszon napisał(a):2. Poproszę o tę definicję.
Drogi? Masz w PoRD. A jak się drogę wydziela? Tę odpowiedź masz w budowlance.
Czy pas drogowy musi zawierać wszystkie elementy?
Przecież napisałem, że nie.
szerszon napisał(a):W mieście nie ma pastwisk
Nie ma bo tak ci się wydaje? A to ciekawe bo ja mam. Pastwisko klasy piątej.
Może przeczytaj sobie Dz.U.2001.38.454 to dowiesz się też jeszcze o drogach.
cierpnik

Postprzez szerszon » wtorek 23 kwietnia 2013, 14:03

cierpnik napisał(a):1.A nie da się na dwukierunkowej DDR?
2.Jedziesz w dół? A DDR nie biednie w dół?
3.Drogi? Masz w PoRD.
4. A jak się drogę wydziela? Tę odpowiedź masz w budowlance.
5.Przecież napisałem, że nie.

Może przeczytaj sobie Dz.U.2001.38.454 to dowiesz się też jeszcze o drogach.

1. To zawróć i dostań sie do wskazanego obiektu.
2. Cały czas jedziesz "w dół" ?
3. Nie. Tę , na która sie powołujesz.
4. Co mnie to interesuje ?
może jeszcze technologia budowania i użyte materiały ?
5. Może zawierać jeden element ?
szerszon

Postprzez cierpnik » wtorek 23 kwietnia 2013, 15:02

szerszon napisał(a):1. To zawróć i dostań sie do wskazanego obiektu.
Szerszon już wczesniej podawał rozwiązanie. Zejdź z rowerka.
szerszon napisał(a):2. Cały czas jedziesz "w dół" ?
Tak do miejsca, w którym wyłączam się z ruchu.
szerszon napisał(a):3. Nie. Tę , na która sie powołujesz.
To jest właśnie ta. A jak ma być oznaczona jest napisane w rozporządzeniu, które podałem.
szerszon napisał(a):4. Co mnie to interesuje ?
Chciałeś wiedzieć co to jest droga.
szerszon napisał(a):5. Może zawierać jeden element ?
A napisałem gdziekolwiek, że musi zawierać wszystkie?
Jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś wiedział, że moją niepewność budzi tylko to czy droga musi się składać z przynajmniej jednego elementu wymienionego w PoRD.
cierpnik

Postprzez LeszkoII » wtorek 23 kwietnia 2013, 16:42

cierpnik napisał(a):Tak. A czy to jest droga? http://goo.gl/maps/QTez9
Moim zdaniem to jest podwórko widocznego bloku - teren prywatny lecz ogólnodostępny należący do wspólnoty mieszkaniowej. "Ustawowym chodnikiem" bym tego na pewno nie nazwał, gdyż TO COŚ nie leży w pasie drogowym i nie jest oznaczony żadnymi znakami drogowymi wskazującymi na element drogi(a więc i jej część) w sensie PoRD. Jeśli leży, to proszę wskazać na szczegóły planu zagospodarowania przestrzennego czy tam jest droga?
Wszędzie widzicie chodniki, gdzie tylko kostka brukowa się pojawi...a wydeptana przez sarny ścieżka w lesie to pewnie też droga z Art.2.1. :hmm:

P.S.Wjazd do garażu na mojej posesji też nie jest drogą.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 23 kwietnia 2013, 22:29

cierpnik napisał(a):1.Szerszon już wczesniej podawał rozwiązanie. Zejdź z rowerka.
2.Tak do miejsca, w którym wyłączam się z ruchu.
3.To jest właśnie ta.
4.A jak ma być oznaczona jest napisane w rozporządzeniu, które podałem.
5.Chciałeś wiedzieć co to jest droga.
6.A napisałem gdziekolwiek, że musi zawierać wszystkie?
7.Jakbyś czytał ze zrozumieniem to byś wiedział, że moją niepewność budzi tylko to czy droga musi się składać z przynajmniej jednego elementu wymienionego w PoRD.

1. Oczywiście ,ze istnieje taka opcja. Ale na rysunku podałem Ci alternatywne , zgodne z przepisami rozwiązanie.
Chciałbym przypomnieć ,ze dyskusja rozpoczęła sie od tego czym jest strona drogi i kierunek jazdy i twój opór przed jadą DDR.

2. Ta opcja jest dopuszczalna i nie mam nic przeciwko.

3. Nie. to nie jest ta. Definicja drogi z PoRD nie wyklucza istnienia drogi z jednym elementem. I nie widzę przeszkód , aby był to chodnik.

4. Jakie rozporządzenie podałeś ?

5. Interesuje mnie w kontekście PoRD. Co mnie tam jakaś "budowlanka" ?

6 To jak zawiera tylko chodnik to w czym problem ?

7. czytać Ciebie ze zrozumieniem wymaga dużego samozaparcia. :mrgreen: We wszystkim jesteś "niepewny"
LeszkoII napisał(a):1.Moim zdaniem to jest podwórko widocznego bloku - teren prywatny lecz ogólnodostępny należący do wspólnoty mieszkaniowej.
2."Ustawowym chodnikiem" bym tego na pewno nie nazwał, gdyż TO COŚ nie leży w pasie drogowym i nie jest oznaczony żadnymi znakami drogowymi wskazującymi na element drogi(a więc i jej część) w sensie PoRD.
3. Jeśli leży, to proszę wskazać na szczegóły planu zagospodarowania przestrzennego czy tam jest droga?
4.Wszędzie widzicie chodniki, gdzie tylko kostka brukowa się pojawi...a wydeptana przez sarny ścieżka w lesie to pewnie też droga z Art.2.1. :hmm:

5.P.S.Wjazd do garażu na mojej posesji też nie jest drogą.

1. Co to jest "podwórko" w świetle PoRD ?
Czy jest tam tablica "teren prywatny" ?

2. pokaż mi oznakowane chodniki w pasie drogowym ( co to w ogóle jest ?) poza DDP

3. Co ma plan do PoRD ? Co Ciebie obowiązuje jako uczestnika ruchu ?

4. To jest świadoma działalność człowieka, a nie wydeptane przez barany ścieżki. Dałeś w palnik

5. teraz to dopiero sie popisałeś :mrgreen:
jak masz coś napisać lepiej w pierwszej kolejności zastanów się czy tio ma troche sensu
Wjazdy i wyjazdy to infrastruktura drogowa w przeciwieństwie do ścieżek wydeptanych przez barany...
szerszon

Postprzez cierpnik » środa 24 kwietnia 2013, 09:43

LeszkoII napisał(a):Moim zdaniem
Teraz wytłumacz to szerszonowi.
Dodam jedynie, że z reguły to nie jest teren prywatny a teren należący do miasta a jedynie udostępniony na zasadach użytkowania wieczystego. Jeśli natomiast jest terenem prywatnym to nadal można tam chodzić o ile właściciel nie umieści odpowiedniej informacji.
szerszon napisał(a):1. Oczywiście ,ze istnieje taka opcja. Ale na rysunku podałem Ci alternatywne , zgodne z przepisami rozwiązanie.
2. Ta opcja jest dopuszczalna i nie mam nic przeciwko.
Zatem ja już nie wiem czym dla Ciebie jest wyznaczony kierunek. Bo ewidentnie dostanie się do wjazdu na posesję jest jazdą w kierunku takim samym jak poprowadzona jest DDR. Bo oczywiście jesteś świadomy, że zjazd na posesję (wyłączanie się z ruchu) nie jest tożsame ze zmianą kierunku jazdy?
szerszon napisał(a):4. Jakie rozporządzenie podałeś ?
Rozporządzenie, które określa jak klasyfikuje się grunty. Czyli kiedy mamy do czynienia z drogą.
szerszon napisał(a):5. Interesuje mnie w kontekście PoRD. Co mnie tam jakaś "budowlanka" ?
PoRD w żaden sposób nie mówi jak rozpoznać drogę. Od tego są inne rozporządzenia. Tak samo jak masz rozporządzenia o znakach itd.
szerszon napisał(a):6 To jak zawiera tylko chodnik to w czym problem ?
To nie jest droga. O tym rozmawiamy.
szerszon napisał(a):2. pokaż mi oznakowane chodniki w pasie drogowym ( co to w ogóle jest ?) poza DDP
Warunki techniczne dróg powinny Ci wskazać w jaki sposób odróżnić chodnik od jezdni.
szerszon napisał(a):3. Co ma plan do PoRD ? Co Ciebie obowiązuje jako uczestnika ruchu ?
Masz jechać po drodze a nie poza nią.
szerszon napisał(a):Wjazdy i wyjazdy to infrastruktura drogowa w przeciwieństwie do ścieżek wydeptanych przez barany...
Droga znajduje się tylko w pasie drogowym. Poza nim teren jest gruntem o innej klasyfikacji niż droga. I tego nie zmienisz chyba, że zażyczysz sobie przekształcenie terenu.
cierpnik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze