Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez lith » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 02:16

w każdym razie ciężarowy 2,5 tony możesz prowadzić. B jest do 3,5 tony i nie ma znaczenia czy osobowy, czy ciężarowy.
lith

Postprzez asia1765 » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 14:40

Chciałam się podzielić pytaniami, które zapamiętałam po dzisiejszym egzaminie :)

1.Czy poza obszarem zabudowanym na drodze jednokierunkowej z dwoma pasami ruchu można wyprzedzać pojazdy z prawej strony?
2.Filmik: jakieś auto jedzie przed nami i chyba potrąca pieszego, widać, że ta osoba przewraca się i leży na drodze.
Pytanie: Czy w tej sytuacji możemy liczyć na to, że pojazd przed nami udzieli pomocy poszkodowanej, a my możemy kontynuować jazdę?
3.Podczas jazdy w ulewnym deszczu wjeżdżamy w koleinę wypełnioną wodą. Co należy zrobić w tej sytuacji? Odpowiedzi do wyboru: a)zdecydowanie przyspieszyć, b)zdecydowanie zahamować, c)delikatnie (czy jakoś tak) zahamować
4.Filmik: jedziemy drogą podczas dnia, jest jasno, brak innych pojazdów na drodze.
Pytanie: Czy w tej sytuacji możemy używać świateł drogowych?
5.Pole widzenia zwiększa się wtedy, gdy: a)zwiększamy prędkość, b)zmniejszamy prędkość, c)nie pamiętam
6.W przypadku jakiej usterki możemy kontynuować jazdę samochodem: a)zepsute światło wewnętrzne, b)coś z silnikiem, c)też coś poważnego
7.Filmik:osoba kierująca ruchem, w odpowiedniej kamizelce, kieruje ruchem
Pytanie: Czy w tej sytuacji mamy obowiązek stosować się do znaków wydawanych przez tą osobę?
8.Przystanek tramwajowy z wyspą ogrodzony. Czy należy zachować ostrożność?
9.Filmik: jedziemy samochodem, po lewej stronie ludzie wysiadają z tramwaju, ewidentnie stanęliśmy za blisko przystanku i utrudniamy im przejście
Pytanie: Czy w tej sytuacji kierowca zatrzymał się w odpowiednim miejscu?
10.Filmik:Skręcamy w prawo, drogę przecina nam ścieżka rowerowa
Pytanie: Czy w tej sytuacji musimy ustąpić rowerzystom?

Niestety, póki co, nie pamiętam reszty. Jeśli sobie przypomnę to dodam :)
asia1765

Postprzez broducha » wtorek 16 kwietnia 2013, 13:58

Siemka :)
Dziś 4 ostatnie podejście było zakończone pozytywnie 71/74 :) --> WORD Elbląg na ITS
Szczerze to dużo zależy od tego na jakie pytania trafimy, i od tego jak bardzo będzie władał nami stres.

Pytania jakie zapamiętałem to:
- Dwa pytania dotyczące ABS czyli jak używamy i jakie ma zastosowanie
- Kiedy jedziemy (nie po autostradzie) i zrobi nam się nie dobrze z powodu objedzenia (chodzi o to by się zatrzymać, spowodować wymioty i połknąć węgiel)
- Sygnalizator bezwypadkowy (czerwony) z możliwością zawracania i pytanie czy po zapaleniu się zielonego sygnału można zawrócić. (Za 3pkt to było o.O)
- Pokazana fotografia i słupek "100m do końca autostrady" i pytanie czy ten słupek informuje o końcu autostrady.
- Jeszcze był filmik jak przejechał pociąg i zaczęły się podnosić szlabany i gdy w połowie były samochód z filmu zaczął ruszać i film się urwał. Pytanie czy w tej sytuacji mogę ruszyć przez przejazd no i oczywiście że NIE :)

Tyle na razie pamiętam ;) jeżeli coś się przypomni oczywiście napiszę.
Polecam wyspać się, przewertować całe forum, wmówić sobie przed lustrem że się uda, przed egzaminem zjeść całą Alpen Gold Mleczną i modlić się do utraty sił :)

Powodzenia wszystkim na tym chorym egzaminie !!
Teoria - za 4 razem (71/74 - 16.04.2013
Praktyka - ?? 06.05.2013

Wiara w siebie... tylko to...
broducha

Postprzez facebook » wtorek 16 kwietnia 2013, 18:30

Witam was:) zalogowałam sie tutaj bo nie moge zdać egzaminu teoretycznego;/ jutro mam 5 podejscie o 8 rano w Tarnowie

ostatni wynik to 65/72
miałam takie pytanie:

1.czy powinnismy ustapic pierszenstwa tramwajowi skrecającemu w prawo(jesli jestesmy po jego prawej stronie i jedziemy na wprost) TAK/NIE

2. Czy jadąc z dużą prędkością i wkrecajac gwaltownie w lewo wlaczy nam sie ABS
a) jadac na przycisnietym do konca sprzeglo
b)delikatnie na przycisnietym sprzegle
c) jadąc bez sprzegla
facebook

Postprzez mLena » wtorek 16 kwietnia 2013, 22:48

Witam serdecznie!
Tradycją na tym forum stało się dziękowanie za pomoc w zdaniu egzaminu teoretycznego i ja także chciałam bardzo, bardzo serdecznie podziękować wszystkim tym, którzy zaangażowali się w tę akcję z pytaniami. Dziś, za trzecim podejściem, udało mi się zdać ten egzamin na 71 punktów! Tak jak i moim poprzednikom, tak i mi powtórzyło się sporo pytań z tego forum, czy z innych miejsc w sieci, gdzie gromadzi się pytania. Postanowiłam także Was wesprzeć jak tylko mogę, dlatego też dzielę się z Wami swoimi notatkami z Kodeksu Ruchu Drogowego (bardzo szczegółowe notatki, dzięki którym nie będziecie musieli brnąć jeszcze raz w tę trudną lekturę, a ogarniecie istotne dane) oraz zebranymi i opracowanymi pytaniami w pliku Word (jest ich kilkaset, zebrałam je z tego forum i innych miejsc w sieci, opracowałam, usunęłam to, co się powtarzało - jednak proszę samemu też sprawdzać poprawność odpowiedzi).

http://www.speedyshare.com/eeuYa/Notatki-Prawko-2013.rar Tutaj znajduje się plik z notatkami. Myślę, że przeanalizowanie tego pozwoli Wam spokojnie zaliczyć egzamin.

A poniżej wklejam pytania, które zapamiętałam z dzisiejszego egzaminu:

1. Czy na tym skrzyżowaniu można zawracać (zakaz skrętu w lewo) NIE

2. Czy możesz wjechać na przejście dla pieszych w tej sytuacji (wbiega kobieta na pasy) NIE

3. Czy w tej sytuacji możesz użyć sygnału dźwiękowego (człowiek na wózku przejeżdża przed nami, nie pamiętam dokładnie sytuacji) NIE

4. Czy możesz użyć świateł do jazdy dziennej na dobrze oświetlonej drodze po zmierzchu? NIE

5. Czy w tej sytuacji możesz zawrócić? (jedziemy pasem, gdzie poziomo narysowana jest strzałka do skrętu w lewo i na filmiku dojeżdżamy do takiej przestrzeni łączącej pasy o różnych kierunkach - mniejsza z tym - w każdym razie w tej sytuacji możemy) TAK

6. Z jaką prędkością będziesz poruszał się po tej drodze? (Wyjeżdżamy z drogi ekspresowej na drogę jednojezdzniową) 90km/h

7. Jak działa ABS:
a) skraca drogę hamowania (NIE - bo wydłuża)
b) hamuje blokowanie kół podczas przyspieszania (Nie - bo wiąże się z hamowaniem)
c) pomaga omijać przeszkody podczas hamowania - POPRAWNA

8. Co należy zrobić, gdy jadąć poczujesz duszności, słabość itp.
- to pytanie pojawiło się już na forum, trzeba zatrzymać pojazd, odpiąć pasy, wezwać pogotowie

9. Co zrobisz w przypadku złamania otwartego?
- unieruchomisz miejsce złamania i sąsiednie stawy (czy jakoś tak to brzmiało)

10. Czy na moście można cofać? NIE

11. Czy za tym znakiem piesi mają pierwszeństwo? (znak strefa zamieszkania) TAK

12. Jaką bezpieczną odległość musisz zachować wyprzedzając ten pojazd? Motocykl, a więc 1m

13. Czy na tym skrzyżowaniu zawsze masz pierwszeństwo? (znak Skrzyżowanie Równorzędne) NIE

14. Czy w razie postoju na autostradzie musisz używać świateł awaryjnych, a w razie ich braku świateł pozycyjnych? TAK

15. Po spożyciu jakiej dawki alkoholu na 1dm3 nie możesz kierować samochodem? - 0,1 mg/dm3

16. Jakie powinno być ustawienie fotela, aby jak najlepiej wyeliminować tzw. martwe pole - DYNAMICZNE

17. Co zwiększa/przyspiesza zużywanie się bieżnika?
- zwiększenie tarcia opon (czy jakoś tak)

18. Czy w tej sytuacji możesz ominąć ten pojazd? (auto zatrzymało się przed pasami, aby przepuścić pieszego) NIE

19. (filmik z policjantem który zwrócony jest do nas bokiem z prawej strony do pasów dochodzi pieszy) Czy mamy obowiązek umożliwić pieszemu przejście? NIE

20. Czy w tym wypadku musisz zatrzymać się przed przejazdem kolejowym? (brak zapór, znak STOP i linia bezwzględnego zatrzymania) TAK

21. Czy przed przyjmowaniem lekarstw powinniśmy się upewnić, że można po nich prowadzić? TAK

22. Czy w tej sytuacji mogę wjechać na skrzyżowanie? (stoi policjant bokiem i macha mi, żeby jechać) TAK

Mnie się dziś udało za 3x - 71 punktów ;- ) Skończyłam jako pierwsza i chyba też byłam jedyną os. z pozytywnym wynikiem.
WORD Katowice.

________________________________________________________________________________________
PS Jeszcze odpowiem na powyższe pyt.

1.czy powinnismy ustapic pierszenstwa tramwajowi skrecającemu w prawo(jesli jestesmy po jego prawej stronie i jedziemy na wprost) TAK/NIE

c) jadąc bez sprzegla

1. Tak
2. A (tak mi się przynajmniej wydaje)

Postprzez damiank » środa 17 kwietnia 2013, 15:24

Co do tego ABS to chyba chodziło o pedał hamulca, ma być, że przyciśnięte do końca

ps. czy zna ktoś ostatecznie odpowiedź na to pytanie; (A czy B?)

Od czego najbardziej zależy długość drogi hamowania?
A) od nawierzchni
B) od reakcji kierowcy
C) od sprawności systemu ABS
i to
której osoby nie zastosowałbyś defibrylatora?
a)kobiety w ciąży
b)dziecka poniżej 1 roku życia
c)osoby niepełnosprawnej
damiank

Postprzez rafalowo333 » środa 17 kwietnia 2013, 16:51

Siemka, dzisiaj zdawalem w WORD w Zamośćiu (zdalem za 1 podejsciem 68/74pkt-farcik :D ) i takie pytania zapamietalem z tych trudniejszych, tych takich banalnych za 1pkt nie ma nawet co pisac, oto te za 2-3pkt:

1. Filmik z Policjantem stoi do nas odwrócony bokiem i wlaczone sa zielone swiatla sygnalizaora S1 i pyanie: czy w tej sytuacji mozesz jechac na wprost? ODP tak/nie - prawidlowa tak

2. Kolejny filmik z policjantem stoi bokiem i trzyma 1 reke w gorze, i pytanie czy w tej sytuacji powinienes przygotowac sie do jazdy? ODP tak/nie- prawidlowa tak

3.Czy jadac autostrada nalezy:
A. patrzec tylko na wprost (cos takiego)
B. patrzec na wprost i jednoczesnie w lusterka
C.patrzec na wprost i od czasu do czasu w lusterka <--prawidlowa

4.Pytanie o ustawienie zaglowka:
A. na wysokosci szyji
B. rowno z czubkiem glowy <--prawidlowa
C.powyzej czubka glowy

5.czy podczas awari samochodu na powieszchni wylaczonej (P-21) nalezy ja oznaczyc?(cos takiego)
ODP tak/nie prawidlowa tak

6.czy podczas postoju na nieoswietlonym chodniku mozna miec wylaczone wszystkie switla??
ODP tak/nie prawidlowa tak

Z tych wazniejszych tylko te pamietam, jak bym sie gdzies pomyli to prosze mnie poprawic, i taka rada dla przyszlych zdajacych: nauczcie sie tych postaw policjantow praktycznie zawsze jest z tego 1-2 pytania i to za 3-2pkt. Powodzenia
rafalowo333

Postprzez paulisian » środa 17 kwietnia 2013, 20:12

Od czego najbardziej zależy długość drogi hamowania?
A) od nawierzchni
B) od reakcji kierowcy
C) od sprawności systemu ABS

której osoby nie zastosowałbyś defibrylatora?
a)kobiety w ciąży
b)dziecka poniżej 1 roku życia
c)osoby niepełnosprawnej
11.03.2013 - egzamin teoretyczny wewn: pozytywny
06.04.2013 - egzamin wewnętrzny: pozytywny
17.05.2013 - egzamin teoretyczny: pozytywny
11.06.2013 - egzamin praktyczny: pozytywny
25.06.2013 - odbiór prawa jazdy
paulisian

Postprzez mori91 » czwartek 18 kwietnia 2013, 14:59

Siema wszystkim :D

WORD Rzeszów, zdane dzisiaj 72/74 za drugim podejściem, dzięki temu forum:) Za pierwszym razem tylko 60/74, a to dlatego że zaskoczyło mnie kilka pytań których nie było nawet w nowych testach z gazet (robiłem z Gazety Prawnej), chodzi tu głównie o zaskakujące pytania z użytkowania samochodu (ABS, hamulce itd.).

Gdybym wcześniej tu trafił,, pewnie byłoby za pierwszym podejściem ale i tak jestem zadowolony, że mam tą straszną teorię za sobą :D Od razu zaznaczam, że nie mam pojęcia gdzie zgubiłem te dwa punkty. Ale nie przesadzę, jeśli powiem że z tego forum pojawiło mi się około 8-10 pytań i to naprawdę wysoko punktowanych z reguły, więc jeśli bym tu nie wszedł to znowu byłaby lipa także korzystajcie bo warto. Warto było posiedzieć tą noc i przewertować te kilkadziesiąt stron.Chciałem się podzielić tym co zapamiętałem, żebym nie wyszedł na niewdzięcznika. Wiele nie zapamiętałem ale jak przejrzę znaki to może mi się coś jeszcze przypomni. Z góry przepraszam za pisanie bez składu i ładu, ale to ze zmęczenia ;]

1. Zdjęcie, droga z dwoma pasami ruchu w przeciwnych kierunkach, brak chodnika i znak 'zakaz zatrzymywania się' a pod nim tabliczka 't-24' (wskazująca, że pozostawiony pojazd zostanie usunięty na koszt właściciela). PYT.: czy za tym znakiem można zatrzymać pojazd na czas do 1 min.? Dałem NIE, ale mogłem tu się wyłożyć właśnie.
2. Ostrzegawczy znak A-11 (z dwoma 'garbami' na drodze). Pytanie: czy znak informuje o poprzecznej nierówności na jezdni? NIE.
3. Skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną pokazującą nam zielone światło, ale na skrzyżowaniu mamy jednocześnie znak STOP. Czy w tej sytuacji mamy obowiązek się zatrzymać? NIE, bo mamy zielone a sygnały świetlne są wyżej w hierarchii niż znaki drogowe pionowe, możemy więc jechać.
4. Znak informacyjny 'parking' a pod nim tabliczka 'T-30i'. Jak należy parkować w tej sytuacji? ODP. Czterema kołami na jezdni, równolegle do krawężnika.
5. Sytuacja na przejeździe kolejowym bez zapór. Przed nami auta oraz widoczny przejeżdżający pociąg, i pytanie: czy w tej sytuacji możemy ominąć pojazdy nie stwarzając zagrożenia ?(jakoś tak...) NIE.
6. Droga trzypasmowa (chociaz skrajny lewy wydawało mi się, że był poboczem bo był oddzielony nad wyraz grubą ciągłą linią,a nawet jeśli to nie pobocze to ciągła tak czy inaczej). Przed nami jedzie auto. Pytanie: czy możemy wyprzedzić widoczny pojazd z lewej strony? NIE, bo nie można wyprzedzać pojazdów poboczem ani przekraczać linii ciągłej.

Miałem kilka pytań,które już tutaj często były wymieniane (oszronienie, ograniczenie prędkości na autostradzie, silne boczne podmuchy wiatru a pozostałych póki co nie pamiętam. Jak sobie przypomnę to dopiszę :)
mori91

Postprzez chicoloco » piątek 19 kwietnia 2013, 02:14

rafalowo333 napisał(a):
2. Kolejny filmik z policjantem stoi bokiem i trzyma 1 reke w gorze, i pytanie czy w tej sytuacji powinienes przygotowac sie do jazdy? ODP tak/nie- prawidlowa tak

... i taka rada dla przyszlych zdajacych: nauczcie sie tych postaw policjantow praktycznie zawsze jest z tego 1-2 pytania i to za 3-2pkt. Powodzenia

film instruktażowy:
https://www.youtube.com/watch?v=fPgmt_FEk_s

no więc już wiadomo gdzie utopiłeś punkty. Policjant stojący bokiem z podniesioną ręką oznacza zakaz wjazdu na skrzyżowanie - odpowiednik to światło żółte, więc występuje po zielonym. Przygotowanie do jazdy to policjant stojący na wprost z podniesioną ręką.
chicoloco

Postprzez anka301 » piątek 19 kwietnia 2013, 17:44

dzis zdawałam w WORD krosno i zdałam dzieki temu forum wiele pytan sie powtórzyło
miałam pytania o pasach jak maja byc zapiete -maja przylegac do ciała
kolejne było zdjecie mostu i znak z nazwą rzeki i pytanie czy za tym znakiem można zawracac nie na mostach nie można zawracac
czy mozna przewozic dziecko w wieku przedszkolnym na kolanach nie mozna
jakie dokumenty trzeba miec w samochodzie oprucz prawa jazdy
tez pytanko z e światłami drogowymi i filmik czy nalezy w tej sytuacji zmienic
co nazywamy zespołem pojazdów odpowiedzi nie pamietam
anka301

Postprzez Driveman » piątek 19 kwietnia 2013, 19:58

Elo. Zdawałem test na prawo jazdy i niestety nie udało mi się i mam kila pytań z egzaminu, na które nie potrafię odpowiedzieć i liczę że ktoś napisze odp na te pytania i możne przydać się to innym.
1. pokazany obrazek(są dwa peletony rowerzystów i po miedzy nimi jest przerwa) i było pytanie czy podczas wyprzedzania możesz wiejach miedzy grupę rowerów? TAK/NIE?
2.Film ( jedzie osoba na wózku inwalidzkim przed nami i znajdujemy się przed skrzyżowaniem i na skrzyżowanie z naprzeciwka będzie wjeżdżał samochód) i pytanie czy należny zatrzymać się przed wyprzedzeniem wózka inwalidzkiego? TAK/NIE?
3. Czy jesteś zobowiązany wezwać policję do wypadku, w którym nie ma rannych ani zabitych? TAK/NIE?
4.Film ( mijamy przystanek autobusowy i dojeżdżamy do pasów) pytanie Czy można zaparkować samochód na chodniku w odległości 5m od przejścia dla pieszych? TAK/NIE?
Z góry Dzięki za odp
Driveman

Postprzez JAKUB » piątek 19 kwietnia 2013, 20:40

1. NIE ( na obrazku na pewno nie było więcej niż 15 rowerów)
2. NIE (na skrzyżowaniu można wyprzedzać pojazd niesilnikowy)
3. NIE ( tak -tylko gdy są poszkodowani)
4. NIE (musi być 10 m)
JAKUB

Postprzez lith » sobota 20 kwietnia 2013, 17:16

Driveman napisał(a):4.Film ( mijamy przystanek autobusowy i dojeżdżamy do pasów) pytanie Czy można zaparkować samochód na chodniku w odległości 5m od przejścia dla pieszych? TAK/NIE?

Zależy. Przed przejściem 10m musi być. Ale za przejściem można i 0,5m jeżeli nie jest to droga dwukierunkowa o 2 pasach ruchu. Nieprecyzyjne pytanie.
lith

Postprzez lith » sobota 20 kwietnia 2013, 17:24

mLena napisał(a):
c) jadąc bez sprzegla

2. A (tak mi się przynajmniej wydaje)

eeee :hmm:
ABS bez hamowania? :eek2: Skopane pytanie.
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy