Znak(i) vs przepis

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Znak(i) vs przepis

Postprzez szerszon » czwartek 18 kwietnia 2013, 23:07

szymon1977 napisał(a):1. bez linii masz zostawić dla pieszych minimum 1,5 m. W obu przypadkach może się okazać, że Twoja cytryna się nie zmieści a moje SC owszem.
-----
2.Mówimy o opcjach znak B-36 + tabliczka "nie dotyczy chodnika"?
a). jest znak z tabliczką - możesz zaparkować tylko na chodniku (innej opcji znaki nie pozostawiają).
b). nie ma znaku - możesz zaparkować na jezdni, częściowo na jezdni i chodniku, tylko na chodniku (na podst przepisów ogólnych),
c). jest znak bez tabliczki - nie możesz w ogóle zaparkować (bo znak tego zabrania).
-----
3.I co z tego...
-----
4. a przy samym znaku pionowym pozostawienie dla pieszych 1,5 m to już Twoja rola.
-----
5.A czy zajmując na metrowym chodniku chociażby 10 cm zostawiasz minimum 1,5 m?

1. Pokaż mi ten warunek przy D-18 :D Chcesz mieć ważniejszy przepis niż znak.

2. Nie rozśmieszaj mnie.
mam D-18, nie mam D-18

3. Super argument :wow: a na tabliczkach z grupy T-30 to jakie samochody są namalowane ? :mrgreen:

4.To twoje przekonanie nie wynikające z zastosowania znaku patrz pkt 2.
Skoro głównym kryterium byłoby pozostawienie 1,5m przy zastosowaniu znaku to po co go stosować skoro z przepisów wynika,ze można parkować na chodniku pod pewnymi warunkami.
Druga część Art 47.2
...Inny pojazd o DMC nieprzekraczającej 2,5t może byc w cało,ści umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi....
Czy te "odpowiednie znaki drogowe" to tylko znaki poziome ? gdzie to napisane ?

5. zarzucasz mi braki w języku polskim a tu pokazujesz taka indolencję,że nie wiem już co napisać.... :hmm: I tak z resztą przepisów... :eek2:
Nigdzie nie napisałem,ze w takim przypadku zajmuje chociaż kawalątek chodnika.
Napisałem:
szerszon napisał(a):http://goo.gl/maps/r0yr6
ten chodnik ma około 1m szerokości. czy to jest jednoznaczne z tym ,ze nie mogę podjechać w ten sposób, aby zderzak był na wysokości krawężnika ?

Nie kuma ?
=================
i mała edytka
z 220
5.2.18
...dla wyznaczenia postoju po lewej stronie drogi stosuje sie tabliczki T-30...
Masz swoje wyznaczone...
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 19 kwietnia 2013, 00:24

szerszon napisał(a):z 2205.2.18...dla wyznaczenia postoju po lewej stronie drogi stosuje sie tabliczki T-30...Masz swoje wyznaczone...
Mam wyznaczenie postoju, ale nadal nie wyznaczonych miejsc postojowych. Tu wyznaczenie i tam wyznaczenie, ale tu jednego a tam drugiego. Wiem, że dla ciebie to żadna różnica.
-----
A wracając do tematu: skoro miejsca parkingowe nie są wyznaczone liniami P-18, a żaden ze znaków pionowych nie mówi, że możesz zostawić mniej niż 1,5 metra to pozostaje to Twoim obowiązkiem. I to wszytko.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 19 kwietnia 2013, 09:12

szymon1977 napisał(a):1.Mam wyznaczenie postoju, ale nadal nie wyznaczonych miejsc postojowych. Tu wyznaczenie i tam wyznaczenie, ale tu jednego a tam drugiego. Wiem, że dla ciebie to żadna różnica.
-----
2.A wracając do tematu: skoro miejsca parkingowe nie są wyznaczone liniami P-18, a żaden ze znaków pionowych nie mówi, że możesz zostawić mniej niż 1,5 metra to pozostaje to Twoim obowiązkiem. I to wszytko.

1. Masz zabawną tendencje brnięcia we własne oryginalne interpretacje. :D
Wyznaczyli mu , a jednak dalej coś nie pasuje.
Czy uważasz,ze miejsce postojowe musi być wyznaczone dla poszczególnych pojazdów ?

2.P-19 tez już poszła w odstawkę ? :D
A który znak mnie obliguje w swojej dyspozycji do 1,5m ?
a)[QUOTE=vulevu;98043372]

Obrazek
[/QUOTE] i Art 49.2.4)
Wyznaczone ?
http://goo.gl/maps/bZmgl
Wyznaczone m.in za pomocą P-19 ? Może nie wyznaczone ?
Przy szerokości chodnika i stosowaniu się do 1,5m nawet rower się nie łapie...po co znaki , skoro według przepisów ogólnych nie wolno zaparkować ?
szerszon

Postprzez cierpnik » piątek 19 kwietnia 2013, 09:32

szerszon napisał(a):Wyznaczone ?
Tego chyba nikt nie definiuje. Wyznaczone bardziej kojarzy się ze znakami poziomymi bo wtedy masz dokładnie wyznaczoną przestrzeń i zaparkować musisz dokładnie tak a nie inaczej. Czyli zmieścić się w liniach i pozostałe przepisy cię nie interesują bo linie powinny byc namalowane tak by nie zmuszać do łamania innych przepisów.
Znaki pionowe bardziej wskazują na możliwość i sposób parkowania czyli wskazanie przestrzeni, na które dopuszczony jest postój w mniej więcej taki sposób. Ale wtedy należy pamiętać o innych przepisach.
szerszon napisał(a):Przy szerokości chodnika i stosowaniu się do 1,5m nawet rower się nie łapie...po co znaki , skoro według przepisów ogólnych nie wolno zaparkować ?
A dlaczego nie wolno? Wystarczy tylko tam umieścić prawe koła pojazdu by zachować 1,5m.
cierpnik

Postprzez szerszon » piątek 19 kwietnia 2013, 10:18

cierpnik napisał(a):1.Tego chyba nikt nie definiuje. Wyznaczone bardziej kojarzy się ze znakami poziomymi bo wtedy masz dokładnie wyznaczoną przestrzeń i zaparkować musisz dokładnie tak a nie inaczej. Czyli zmieścić się w liniach i pozostałe przepisy cię nie interesują bo linie powinny byc namalowane tak by nie zmuszać do łamania innych przepisów.
Znaki pionowe bardziej wskazują na możliwość i sposób parkowania czyli wskazanie przestrzeni, na które dopuszczony jest postój w mniej więcej taki sposób.
2.Ale wtedy należy pamiętać o innych przepisach.
3.A dlaczego nie wolno? Wystarczy tylko tam umieścić prawe koła pojazdu by zachować 1,5m.

No jeszcze tutaj :D
1. co to za "chyba" , co to za 'kojarzy się", co to za "bardziej wskazują' ?

2. Gdzie jest wskazany taki obowiązek ?

3. A tabliczkę T-30 widział ? nie dopuszcza zajmowania jezdni ... :mrgreen:
szerszon

Postprzez cierpnik » piątek 19 kwietnia 2013, 11:01

szerszon napisał(a):2. Gdzie jest wskazany taki obowiązek ?
W przepisach ogólnych.
szerszon napisał(a):3. A tabliczkę T-30 widział ? nie dopuszcza zajmowania jezdni ... :mrgreen:
W pierwszym przypadku jest pół na pół. W drugim jest linia więc teoretycznie nas nie interesuje ile pozostało na chodniku bo to powinien zapewnić zarządca.
cierpnik

Postprzez szerszon » piątek 19 kwietnia 2013, 11:21

cierpnik napisał(a):1.W przepisach ogólnych.
2. W drugim jest linia więc teoretycznie nas nie interesuje ile pozostało na chodniku bo to powinien zapewnić zarządca.

1. Co mnie ogólny skoro mam znak ?
2. To po co tu mi piszesz,ze można częściowo na jezdni ?
szerszon

Postprzez cierpnik » piątek 19 kwietnia 2013, 12:27

To po co umieszczasz zdjęcie?
Na zdjęciu masz przykład gdzie znak nie zwalnia z zachowania odstępu.
cierpnik

Postprzez szerszon » piątek 19 kwietnia 2013, 17:47

cierpnik napisał(a):1.To po co umieszczasz zdjęcie?
2.Na zdjęciu masz przykład gdzie znak nie zwalnia z zachowania odstępu.

1. Po to ,aby pokazać, że także w tym temacie przepisy a twoja wiedza na temat PoRD to dwa odrębne , odległe byty.

2. Napisałeś w pierwszej kolejności,ze przy tabliczce T-30 wskazującą parkowanie całym pojazdem na chodniku,ze można częściowo na jezdni co było pierwszą bzdurą.
Później napisałeś:
cierpnik napisał(a): W drugim jest linia więc teoretycznie nas nie interesuje ile pozostało na chodniku bo to powinien zapewnić zarządca.

Czyli jak to jest ?
Pokaż mi w którym momencie znak nakazuje zachowanie odstępu ? Nawet linię namalowali...
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 20 kwietnia 2013, 03:08

Przypominam sytuację. Czy można w tym miejscu zaparkować cytryną kombi, której szerokość jest większa niż odległość od krawężnika do linii?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez silvox » sobota 20 kwietnia 2013, 10:30

Jezdnia jest szeroka, cytryna będzie wystawać na nią troche, ale lepsze to niż zmniejszanie pieszym "światła" przejscia chodnikiem..
Nie sądzę, by ktoś zapłacił mandat za takie postawienie auta..
silvox

Postprzez LeszkoII » sobota 20 kwietnia 2013, 12:57

Zwiedziłem sobie okolice poprzedniego linku z Warszawy.
Trafiłem tutaj: http://goo.gl/maps/gka0S
Czy samochód o kolorze morskim jest zaparkowany prawidłowo?

Przepis ogólny: zabrania się zatrzymania w odległości mniejszej 10 m do skrzyżowania.
Znak drogowy: tylko P-18.

Zagadka: jaki znak drogowy umieszczony wcześniej uniemożliwiłby zaparkowania w tym miejscu?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 20 kwietnia 2013, 14:21

LeszkoII napisał(a):
Przepis ogólny: zabrania się zatrzymania w odległości mniejszej 10 m do skrzyżowania.
Znak drogowy: tylko P-18.

Może nie "tylko"...wystarczy, aby pominąć przepis.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 20 kwietnia 2013, 16:36

szerszon napisał(a):Może nie "tylko"...wystarczy, aby pominąć przepis.
Nie rozumiem :hmm: Mógłbyś wyrażać się jaśniej?

Ano może zaparkować pod warunkiem, że wcześniej nie będzie strefy ograniczonego postoju lub będzie strefa ograniczonego postoju ale miejsce wyznaczone P-18 będzie leżało w strefie (płatnego) parkowania.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » sobota 20 kwietnia 2013, 16:52

Leszko za duzo interpretacji.....

Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do...............znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te.......................znaki drogowe.
rusel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze