Zawracanie na skrzyżowaniu z wyspą

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie na skrzyżowaniu z wyspą

Postprzez Vasterad » środa 17 kwietnia 2013, 14:02

Witam,

Nie mam wątpliwości co do zawracania przed skrzyżowaniem (zielony kolor), jednak budzi u mnie wątpliwości zawracanie na skrzyżowaniu (kolor niebieski i czerwony). Pas niebieski jest tylko do skrętu w lewo, a czerwony do skrętu w lewo i jazdy na wprost. Moje pytanie jest następujące, czy zawracanie w tamtym miejscu może odbyć się z pasa do jazdy na wprost i w lewo (czerwony) czy muszę jechać skrajnym pasem (niebieski)?

Obrazek
Vasterad

Re: Zawracanie na skrzyżowaniu z wyspą

Postprzez maryann » środa 17 kwietnia 2013, 15:34

Zielona linia to na pewno zawracanie. Zaś po obwodzie wyspy(tak niebieski jak i czerwony) to na pewno dwa razy wykonany skręt w lewo. A w lewo wolno skręcać z innego pasa niż lewy, gdy pozwala na to strzałka P8x. Wszystkie trzy z tego punktu widzenia wydają się prawidłowe.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez LeszkoII » środa 17 kwietnia 2013, 16:25

Nawet tuż przed pierwszym skrętem w lewo widać, że tworzy się nowy pas do skrętu w lewo(linia P-1c?). Na dolnych(z perspektywy rys.) pasach ruchu analogiczną linię zastosowano trochę dziwnie, bo z jednej strony kieruje tych, co wykonali lewoskręt/zawrócenie na prawy pas a z drugiej przekroczenie jej umożliwia pojechanie tym samym pasem dalej na wprost jak również lewoskręt lub ponowne zawrócenie.
Uważałbym też na bezpieczne zajęcie pasów ruchu dla trasy niebieskiej i czerwonej, ale to inny problem. Ja bym wybrał wariant niebieski(opuszczenie skrzyżowania najbardziej wewnętrznym pasem, bo z rysunku nie dopatrzyłem się zakazu)

Poza tym zgadzam się z @maryann.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Vasterad » środa 17 kwietnia 2013, 21:08

Link do miejsca http://goo.gl/mKXgt

Zawracając z tego drugiego pasa (do jazdy na wprost i skrętu w lewo) po wykonaniu manewru odchodzi zmiana pasa bo wskakujemy od razy na prawy (ostatni to buspas). Dodatkowo jadąc zaznaczonym na niebiesko pasem musimy ustąpić pierwszeństwa skracającym w lewo z pasa obok gdybyśmy od razu chcieli wskoczyć na prawy pas, żeby potem nie zmieniać.
Vasterad

Postprzez Cyberix » czwartek 18 kwietnia 2013, 12:37

A, że tak spytam, a jakiż to przepis pozwala na wykonanie skrętu w lewo zgodnie z czerwoną kreską (z wewnętrznego pasa)? Bo jakoś strzałek namalowanych na tym pasie nie widzę...
Cyberix

Postprzez lith » czwartek 18 kwietnia 2013, 13:51

Skoro autor napisał, ze czerwony jest do skrętu w lewo to pewnie jest. Po co kombinować?
lith

Postprzez Cyberix » czwartek 18 kwietnia 2013, 14:39

Może i napisał, ale ja na pasie nie widzę strzałek, więc skąd czerwony wie, że z wewnętrznego pasa może skręcać w lewo??
Cyberix

Postprzez lith » czwartek 18 kwietnia 2013, 16:13

Dżizas... zdjęcia z satelity aktualizują raz na kilka lat. Z resztą co za różnica, czy rzeczywiście takie miejsce istnieje. Według mnie autor jasno sytuację opisał.
lith

Postprzez Cyberix » czwartek 18 kwietnia 2013, 20:38

Skoro jasno opisał to niech namaluje strzałki. Ja już wielokrotnie czytałem opisy czego to ludzie nie widzieli a potem się okazuje, że nic takiego nie było...
Cyberix

Powrót do Sytuacje na drodze