sytuacja na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

sytuacja na skrzyżowaniu

Postprzez kamilka3 » środa 17 kwietnia 2013, 09:58

Mam pytanko w związku z skrzyżowaniem równoległym z sygnalizacją świetlną,mam wykonać manewr lewoskrętu więc ustawiam się do osi jezdni mam zielone światło prze de mną parę samochodów ,wspomnę ze na tym skrzyżowaniu bardzo szybko zmienia się światło, wjeżdżam na zielonym za skrzyżowanie prze de mną stoi już autko, więc ja stoję za nim i czekam w tym momencie nie widzę jak zmienia się światło, autko prze de mną pojechało, ruszyły samochody z przeciwnej strony więc ja czekam,a teraz proszę mi powiedzieć czy ja muszę czekać aż ja będę miała sygnał czerwony, czy mogę jechać jak mam wolne? Bardzo proszę o pozytywną odpowiedz
kamilka3

Re: sytuacja na skrzyżowaniu

Postprzez winston » środa 17 kwietnia 2013, 10:04

Możesz jechać jak masz wolne.

pozdrawiam
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez Cyberix » czwartek 18 kwietnia 2013, 12:39

Tylko, że jak tak wjedziesz podczas egzaminu, jako to zapewne na tym manewrze zakończysz egzamin...
Cyberix

Postprzez LeszkoII » czwartek 18 kwietnia 2013, 14:06

Wyznaję zasadę, że jeśli jestem świadkiem zapalenia się zielonego światła to na pewno wjeżdżam na skrzyżowanie mając przed sobą 2 samochody. Jeśli nie wiem, kiedy zapalił się sygnał zielony to za te dwa samochody nie podjeżdżam.

Kto chce, niech sobie ją modyfikuje na własne potrzeby i komfort psychiczny pamiętając, że maksymalna długość zespołu pojazdów to 22m, co w przybliżeniu odpowiada 4-em pojazdom ~5m każdy. Zatem można przyjąć, że na czwartego też nie zaszkodzi wjechać - ale to już na własną odpowiedzialność.

Wie ktoś jakie są dopuszczalne długości autobusów dopuszczonych do ruchu w Polsce?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Cyberix » czwartek 18 kwietnia 2013, 14:41

A jakie to ma znaczenie? Jak wjedzie nawet 1 pojazd i nie zdąży opuścić skrzyżowania a otworzy się ruch poprzeczny, który tenże pojazd zablokuje to popełnia wykroczenie drogowe...
Cyberix

Postprzez LeszkoII » czwartek 18 kwietnia 2013, 15:04

Czy to będzie wykroczenie... teoretycznie tak. A praktycznie... mając na względzie długość pojazdu, jego szczególną specyfikę ruchu, być może zbyt krótki czas trwania zielonej fazy, albo łamanie przepisów przez tych co przejechali na żółtym lub czerwonym... sąd miałby podstawy by nie uznać zachowania za wykroczenie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez silvox » czwartek 18 kwietnia 2013, 16:41

Wymiary i masy
Dyrektywa dotycząca maksymalnych mas i wymiarów m.in. autobusów 96/53/WE została w 2002 r. zmieniona Dyrektywą 2002/7/WE, wprowadzającą istotne zmiany w zakresie maksymalnych wymiarów autobusów. Obecnie, obowiązują następujące limity:
- autobusy solo o 2 osiach –maksymalna długość 13,5 metra
- autobusy solo o więcej, niż 2 osiach –maksymalna długość 15 metrów
- autobusy przegubowe i wyposażone w przyczepy –maksymalna długość 18,75 metra.
- maksymalna szerokość –2,55 metra
- istniejące pojazdy, które nie spełniają powyższych wymogów będą mogły być eksploatowane do 2020 r.
Przepisy te obowiązują obecnie we wszystkich krajach UE.

źródło.. http://www.infobus.pl/text.php?id=7908
silvox

Postprzez LeszkoII » czwartek 18 kwietnia 2013, 17:59

Dzięki.
LeszkoII

Postprzez silvox » czwartek 18 kwietnia 2013, 18:38

Cyberix napisał(a):to popełnia wykroczenie drogowe...

Chyba przesadzasz.. Tak to wygląda z boku, ale w rzeczywistości wykroczenie popełnia dopiero ten, co widząc dobrze, że nie da rady opuścić skrzyżowania lub nie ma miejsca do kontynuacji jazdy - wjeżdża na skrzyżowanie..
Analogicznie jest na przejeździe kolejowym - czy czekasz aż pojazd jadący przed Tobą opuści przejazd i dopiero wjeżdżasz ?? Bo tak nakazują przepisy, a nikt tak nie robi przecież - czy jesteśmy przestępcami ??
silvox

Postprzez Cyberix » czwartek 18 kwietnia 2013, 20:36

Jeszcze mi się nie zdarzyło nigdy zatrzymać na przejeździe kolejowym, a mam kilka w okolicy, gdzie się notorycznie korkuje. ZAWSZE czekam aż zrobi się miejsce z drugiej strony.
Cyberix

Powrót do Sytuacje na drodze