Punkty karne a brak prawo jazdy.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Punkty karne a brak prawo jazdy.

Postprzez RuNNer » niedziela 14 kwietnia 2013, 22:18

Witam dostałem wczoraj mandat 200zl i 4pkt karne za brak swiatła (poszła mi żarówka). Pytanie moje jest nastepujące. Czy w/w punkty przejdą mi jak zdam prawo jazdy? Póki co nie mam żadnego, dokument uprawniający mnie do kierowania skuterem jest dowód osobisty.
Teoria 9.04.13 - 69/74
Praktyka podejście pierwsze 15.04.13 - Plac (+), Miasto (-)
Praktyka podejście drugie 23.04.13 - Plac (+), Miasto (+)

Prawko zdane ;)

(2013-04-26 10:30:29) Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
RuNNer

Re: Punkty karne a brak prawo jazdy.

Postprzez Radhezz » niedziela 14 kwietnia 2013, 22:52

Co do zasady zgodnie z prawem osoba nie posiadająca uprawnień do kierowania nie może zostać ukarana punktami karnymi, tak samo jak niezupełnie zgodne z prawem jest odbieranie prawa jazdy za jazdę na rowerze "pod wpływem"...

A w praktyce, cóż, ostatnio zmieniła się definicja kierowcy w PoRD (wpis zmieniony w Ustawie o Kierujących), i teraz teoretycznie jak najbardziej podpada się pod Art. 130 PoRD... Czyli prawdę mówiąc należy się tych punktów spodziewać.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez cierpnik » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 10:13

Od kiedy dostaje się mandat za spaloną żarówkę? Za niesprawny pojazd zabierają dowód rejestracyjny. Mandat jest za brak włączonych.
cierpnik

Postprzez winston » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 12:13

cierpnik napisał(a):Od kiedy dostaje się mandat za spaloną żarówkę? Za niesprawny pojazd zabierają dowód rejestracyjny. Mandat jest za brak włączonych.

50 - 200zł za prowadzenie pojazdu nienależycie zaopatrzonego w wymagane urządzenia lub przyrządy albo gdy te urządzenia lub przyrządy nie spełniają swojego przeznaczenia.

Lampa z przepaloną żarówką raczej nie spełnia swojego przeznaczenia.
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez cierpnik » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 12:41

Proponuję przeczytać to jeszcze raz ze zrozumieniem.
cierpnik

Postprzez winston » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 12:45

to do mnie?
instruktor kat. B

winston

Postprzez cierpnik » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 12:49

Tak.
cierpnik

Postprzez winston » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 13:01

To w takim razie takie teksty to sobie pociskaj forumowym trollom twojego pokroju.
instruktor kat. B

winston

Postprzez cierpnik » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 13:07

Jeśli dla Ciebie reflektor ze spaloną żarówką nie spełnia swojego przeznaczenia to życzę Ci tysiąca mandatów za każdą spaloną żarówkę od świateł mijania, przez drogowe jak i pozycyjnych z tyłu czy podświetlenia tablicy rejestracyjnej.

Przeznaczenie oznacza to czy jest wykorzystywane w odpowiedni sposób a nie czy jest sprawne.
cierpnik

Postprzez winston » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 13:23

Mylisz spełnianie swojego przeznaczenia z używaniem zgodnie z przeznaczeniem.

Tak, dla mnie lampa ze spaloną żarówką nie spełnia swojego przeznaczenia. Jeżeli coś ma świecić i ... nie świeci, to w mojej opinii nie spełnia swojego przeznaczenia. Podobnie jak sygnał dźwiękowy niewydający dźwięku.

Za życzenia dziękuję, nie będę się jednak rewanżował by nie zniżyć się do twojego poziomu.

Jeżeli zadajesz pytanie (dość proste w gruncie rzeczy) to powinieneś się spodziewać, że ktoś na nie dopowie. Dziwi mnie taka chamska reakcja. No ale cóż, głupota jest plagą i jest nieuleczalna. Dalszą dyskusję z tobą uznaję za bezprzedmiotową.
instruktor kat. B

winston

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 13:26

cierpnik napisał(a):Za niesprawny pojazd zabierają dowód rejestracyjny. Mandat jest za brak włączonych.
Tzn. policja miała zatrzymać dowód rejestracyjny za spaloną żarówkę a pojazd odholować na kontrole stanu technicznego na koszt właściciela? :lol: :lol: :lol:
winston napisał(a):Lampa z przepaloną żarówką raczej nie spełnia swojego przeznaczenia.
Podobnie jak ugnojona, oblodzona lub nadmiernie zaparowana szyba przednia lub tylna.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez cierpnik » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 13:30

LeszkoII napisał(a):Tzn. policja miała zatrzymać dowód rejestracyjny za spaloną żarówkę a pojazd odholować na kontrole stanu technicznego? :lol: :lol: :lol:
Chyba nawet w Drogówce było jak zatrzymali faceta w dzień z przepaloną żarówką od mijania. Nie wolno mu było podjechać 10m na stację i kupić. Musiał iść na piechotę bo pojazd jest niesprawny technicznie. A jak nie kupi to holowanie albo laweta.

Z kolei wystawianie mandatu za przepaloną żarówkę jest nieracjonalne bo skąd masz wiedzieć, że żarówka się nie pali? Co masz zrobić by nie spaliła się podczas jazdy?
cierpnik

Powrót do Sytuacje na drodze