2 sytuacje na skrzyzowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

2 sytuacje na skrzyzowaniu

Postprzez kaj007 » niedziela 14 kwietnia 2013, 22:49

Witam. Mogłby mi ktos wyjasnic jak wyglada pierwszenstwo przejazdu na 2 przykladach ktore podalem ponizej:
1. Zadanie 3: http://iv.pl/viewer.php?file=38967751684863591301.jpg
2. Taka sama sytuacja jak w zadaniu 3, tyle że pojazd 2 jedzie prosto
Rozwiazylem sobie wlasnie probne testy i bez wahanie zaznaczylem odpowiedz "TAK". I tu moje duze zdziwienie, bo w rozwiazaniach widniała odp "NIE", co tez zaprzeczyło mojemu pogladowi na przepisy ruchu, gdyz nadal nie rozumiem czemu w przykladzie pierwszym pojazd 1 nie przejezdza jako pierwszy. Prosiłbym o wytlumaczenie tych dwoch sytuacji :) Pozdrawiam
kaj007

Re: 2 sytuacje na skrzyzowaniu

Postprzez seweryn1990 » niedziela 14 kwietnia 2013, 22:54

skręcający w prawo mają pierwszeństwo przed skręcającymi w lewo
seweryn1990

Re: 2 sytuacje na skrzyzowaniu

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 15 kwietnia 2013, 13:45

Na diagramie nr 3, pojazd nr 1 nie przejeżdża pierwszy, gdyż musi ustąpić pierwszeństwa pojazdowi z naprzeciwka skręcającemu w prawo(to ten skręcający przejeżdża pierwszy).
Na diagramie nr 4, pojazd nr 1 przejeżdża pierwszy, bo nie ma komu ustąpić pierwszeństwa w myśl przepisów ogólnych o przecinaniu się kierunków ruchu(Art.25)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze