kwalifikacja wstępna C i D w 2013

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: kwalifikacja wstępna C i D w 2013

Postprzez Borys68 » środa 10 kwietnia 2013, 19:33

Mk61 - Warej ma 20 lat i musiałby robić "pełną KW p.rzeczy" aby wyrobić sobie C.
Czyż najtaniej i najszybciej nie byłoby teraz zrobienia "KW p.osób" - 280 h? Trochę czasu to Warejowi zajmie :) u akurat mu 21-ka stuknie i pójdzie na D.
Czyli tak jak Warej przedstawił ...

Borys
Ostatnio zmieniony środa 10 kwietnia 2013, 21:20 przez Borys68, łącznie zmieniany 1 raz
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez Radhezz » środa 10 kwietnia 2013, 20:06

No ale do ukończenia 23 czy tam 24 lat i tak za dużo nie powalczy... Nie interesowałem się nigdy kat. D, zresztą mnie już te ograniczenia wiekowe nie obowiązują, ale z tego co kojarzę to 21 lat jest dla kierowcy autobusu wiekiem absolutnie minimalnym, tak jak 18 dla kategorii C, z tym że nawet w okresie 21-23 jest obostrzenie dotyczące możliwości jazdy tylko na stałych trasach do 50km.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez mk61 » środa 10 kwietnia 2013, 21:00

Borys68 napisał(a):Mk61 - Warej ma 20 lat i musiałby robić "pełną KW p.rzeczy" aby wyrobić sobie C.

Nie musiałby. Może zrobić przyśpieszoną, tyle, że wtedy do 21 urodzin będzie ograniczenie 7,5/12t. W dniu urodzin automatycznie przechodzi na "no limits". :) A, że kwalifikację ukończył, to automatycznie jest upoważniony do uzupełniającej dla D.
Borys68 napisał(a):Czy najtaniej i najszybciej nie byłoby teraz zrobienia "KW p.osób" - 280 h?

Najtaniej - możliwe, jak najbardziej.
Najszybciej? Z pewnością nie. Zakładamy, że dziś kolega ukończył 20 lat i ma rok do starań o D. W ciągu roku robi sobie spokojnie kwalifikację przyśpieszoną dla C i prawo jazdy C. Od tego momentu już jest na "szybszej" pozycji, ponieważ kwalifikację robi jedynie uzupełniającą (70 godzin i egzamin tylko z części specjalistycznej - 10 pytań zamiast 30), a kurs na prawo jazdy z racji posiadania C będzie trwał 40 godzin, a nie 60, jak w przypadku posiadania samej B.
Pytanie tylko, czy koledze się chce i czy czas jest dla niego ważniejszy od pieniędzy. Jest o 2 egzaminy więcej, ale są też dodatkowe uprawnienia i zawsze będzie miał jakąś furtkę (jeśli to dla niego ważne).
Radhezz napisał(a):No ale do ukończenia 23 czy tam 24 lat i tak za dużo nie powalczy... Nie interesowałem się nigdy kat. D, zresztą mnie już te ograniczenia wiekowe nie obowiązują, ale z tego co kojarzę to 21 lat jest dla kierowcy autobusu wiekiem absolutnie minimalnym

Pomieszałeś to sobie. :)
Kategoria D + kwalifikacja pełna - 21 lat - bez ograniczeń.
Kategoria D + przyśpieszona - 21 lat - tylko komunikacja miejska do 50km - 23 lata - bez ograniczeń.
W przypadku posiadania kwalifikacji dla C do powyższych należy dodać "uzupełniająca". Czas trwania kwalifikacji skraca się kolejno o połowę, czyli:
Kwalifikacja pełna - 280h.
Kwalifikacja przyśpieszona - 140h.
Kwalifikacja uzupełniająca - 70h.
Kwalifikacja uzupełniająca przyśpieszona - 35h.
Szkolenie okresowe - 35h.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Warej » środa 10 kwietnia 2013, 21:25

Podsumujmy:
Zacznę robić KW (pełną) następnie kat. C potem, zbliżę się do wieku 21 lat i będę mógł zrobić KW przyśpieszoną na przewóz osób a po niej kat. D
I tu tylko mam jedno pytanie. Będę miał wówczas pełne uprawnienia na autobus?
Co do samej pracy to wiem że miejscowy PKS przyjmie mnie z otwartymi rękoma, gdyż cierpią bardzo na braki kierowców, i wiem że są zatrudniani młodzi (zaraz po ukończeniu kurs na kat. D w przedziale wiekowym 21-22 lata ).

A co do zależenia na obydwu kategoria, to tak. Jest to dla mnie bardzo, ale to bardzo ważne. Teraz miałbym możliwość pracy jako kierowca wywrotki/ciężarówki u znajomego. W dzisiejszych czasach trzeba inwestować w siebie, bo inaczej nie da się walczyć na rynku pracy.
Warej

Postprzez mk61 » środa 10 kwietnia 2013, 21:41

Warej napisał(a):Teraz miałbym możliwość pracy jako kierowca wywrotki/ciężarówki u znajomego.

Warej napisał(a):Zacznę robić KW (pełną) następnie kat. C potem, zbliżę się do wieku 21 lat i będę mógł zrobić KW przyśpieszoną na przewóz osób a po niej kat. D

W takim razie i tak i nie. Chcąc nie mieć ograniczeń dla C robisz najpierw kwalifikację wstępną pełną (280h) dla C, a potem kwalifikację wstępną uzupełniającą (70h) dla D.
Pełną dlatego, że chcesz mieć pełne uprawnienia dla kategorii C w wieku 20 lat. Uzupełniającą dla D dlatego, że jedną już będziesz miał (dla C) i tylko uzupełniasz swoją wiedzę o inny rodzaj transportu.
Kwalifikację uzupełniającą robi się, gdy już się posiada jakąś kwalifikację na inną kategorię. Wtedy uzupełniasz wcześniej nabytą wiedzę.
Kwalifikację przyśpieszoną robi się, gdy się przekroczy dany próg wiekowy.

Co do pracy u znajomego, a w PKS, to tego PKS-a bym bardzo przemyślał. Na ogół jest to dość słabo opłacana praca. Jeśli masz opcje, to spróbuj się u znajomego, dogadaj, poducz, wynegocjuj warunki płacy i na chłodno przemyśl, czy PKS się opłaci. Stawki w PKS-ach na ogół nie są raczej warte takiego poświęcenia, żeby robić kategorię i kwalifikację tylko dla tej "instytucji". Jeśli ciągły stres dotyczący rozkładu jazdy i różnej maści pasażerów uznasz za warty tego, co dostaniesz, to Twoja decyzja. Lepiej poszukaj pracy na transferach.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez interwojciech » poniedziałek 13 maja 2013, 19:46

Witam ponownie.
Czy idąc założyć sobie profil kandydata na prawko kat. D wystarczy świadectwo kwalifikacji wstępnej, czy trzeba to mieć wbite w prawko? Bo w naszym kraju można wszystkiego się spodziewać, że dwa razy bym musiał to wymieniać.
interwojciech

Postprzez mk61 » niedziela 19 maja 2013, 14:33

No raczej nie możesz mieć ograniczenia kategorii nie mając tej kategorii. Kopia świadectwa kwalifikacji i badania powinny wystarczyć.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Bambusek » czwartek 11 lipca 2013, 20:56

Witam serdecznie,
Moze odbije sie troche od tematu, ale nie mam pojecia gdzie moge sie zapytac. Mianowicie chodzi mi o Zaswiadczeni o ukonczeniu kursu doksztalcajacego kierowcow przewozacych rzeczy. Owe zaswiadczenie zdobylem z 2009r majac kat B i C. Teraz posiadam kat B, C+E. Na zaswiadczeniu jest rubryka: posiadajacy prawo jazdy kat B,C. Musze jakos przepisac/zdawac zeby bylo dodane C+E? czy moge normalnie uzytkowac i jest ono wazne jezdzac zestawem?! Dzieki za pomoc, pozdrawiam
Bambusek

Postprzez mk61 » czwartek 11 lipca 2013, 21:14

Nie musisz. Jest ono ważne dla CE, jednak najpóźniej do 10.09.2014 musisz odbyć szkolenie okresowe.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Bambusek » czwartek 11 lipca 2013, 21:15

Aha, dziekuje bardzo za szybka odpowiedz... Kurs mam wazny do 07.2014r. takze bede musial robic go "na nowo".

A ten profil kierowcy to ma kazdy?! Sorki za takie pytaanie ale sie nie orientuje w aktualnych przepisach. Musze gdzies zglosic ze popsiadam C+E?!

P.S
Nie wiem czy to wazne ale dodam, ze nie mam nic wbite/wpisane w prawko, daty badan, kursu itp.
Bambusek

Postprzez Smutny » czwartek 22 sierpnia 2013, 10:20

Ku przestrodze - Chciałbym opowiedzieć o swoich doświadczeniach:

Kurs na przewóz rzeczy - kwalifikacja wstępna przyspieszona z E-Kierowcca.pl 2400 zł !

Ukończyłem w Auto Test Wojtanowicz w Krakowie

Przed egzaminem wyuczyłem się wszystkiego z bazy e-kierowca. pl i dostępnych w internecie (np chomik) pytań.

Z 30 osób w grupie zdały 2 osoby, jak się okazało kursańci podchodzą bez powodzenia po 4, 5 razy do egzaminu

Za każdym razem czekają ok miesiąc na wyznaczenie terminu kolejnego egzaminu

Każdy egzamin kosztuje 100zł

Pytania są z kosmosu (jak powiedział członek komisji przed egzaminem "musicie domyślić się co autor pytania miał na myśli... " - paranoja)

Test jest przeprowadzany na kartkach bez możliwości wglądu po egzaminie w swoją pracę

Pod koniec miesiąca podchodzę do egzaminu po raz trzeci...
Smutny

Postprzez Warej » poniedziałek 30 września 2013, 22:15

Witam.
Otóż w jednym z białostockich OSK powiedziano mi że żeby w ogóle zacząć Kwalifikację Wstępną Pełną na przewóz osób muszę mieć ukończone 21 lat. Czy to prawda? Nie miałem czasu zweryfikować tego w innych OSK ale przy najbliżej okazji nie omieszkam. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Jak to z tym naprawdę jest?
Warej

Poprzednia strona

Powrót do Szkolenie kierowców