Sygnał dźwiękowy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Sygnał dźwiękowy

Postprzez paulisian » wtorek 09 kwietnia 2013, 22:17

Szukałam na forum i raczej nie znalazłam tego typu tematu (jeśli gdzieś był, to przepraszam że założyłam nowy).
Otóż kiedy możemy użyć sygnału dźwiękowego?
Wiem że przy wyprzedzaniu innego pojazdu w czasie mgły lub niedostatecznej widoczności, przy ostrzeganiu innego kierującego o niebezpieczeństwie - ale właśnie o jakim konkretnie?

Jestem tuż przed egzaminem teoretycznym i niejednokrotnie pada pytanie "Czy w tej sytuacji możemy użyć sygnału dźwiękowego"... a ja po prostu sama nie wiem kiedy...
11.03.2013 - egzamin teoretyczny wewn: pozytywny
06.04.2013 - egzamin wewnętrzny: pozytywny
17.05.2013 - egzamin teoretyczny: pozytywny
11.06.2013 - egzamin praktyczny: pozytywny
25.06.2013 - odbiór prawa jazdy
paulisian

Re: Sygnał dźwiękowy

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 09 kwietnia 2013, 23:00

KD

Art. 29. 1. Kierujący pojazdem może używać sygnału dźwiękowego lub świetlnego, w razie gdy zachodzi konieczność ostrzeżenia o niebezpieczeństwie.

2. Zabrania się:
nadużywania sygnału dźwiękowego lub świetlnego;

używania sygnału dźwiękowego na obszarze zabudowanym, chyba że jest to konieczne w związku z bezpośrednim niebezpieczeństwem;

ostrzegania światłami drogowymi w warunkach, w których może to spowodować oślepienie innych kierujących.

niebezpieczeństwie - ale właśnie o jakim konkretnie?

Np. ktoś zawraca i wcina Ci się na twój pas ruchu, używasz sygnału aby go ostrzec, i tego typu inne tam takie :)

Albo ktoś zmienia pas na ten po którym się poruszasz i np. nie widzi Ciebie, to też używasz sygnału.
RossoneriDevil

Powrót do Luźna gadka