Zgoda na prawo jazdy

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Zgoda na prawo jazdy

Postprzez nieustraszony16 » czwartek 04 kwietnia 2013, 20:58

Witam. A więc chcę zacząć prawo jazdy. Niestety obejmuje mnie zapis elektroniczny. Muszę więc iść do wydziału komunikacji, złożyć papiery żeby utworzyli mój profil i dopiero mogę zacząć prawko. Ale pojawia się problem. Nie mam na razie 18 lat, będę je miał dopiero za 3 miesiące. Więc potrzebna jest zgoda rodziców. I tu jest właśnie problem, ponieważ ja mam tylko jednego rodzica. Nie będę was zanudzał, po prostu mój ojciec wyjechał dawno temu i nie utrzymuję z nim kontaktu. Mam nazwisko po mojej matce, nigdy nie byli małżeństwem. I tu jest pytanie, czy wystarczy tylko zgoda mojej matki? Z góry przepraszam za kategorię, przenieście mnie jakby co bo jestem tu nowy i się nie orientuje
nieustraszony16

Re: Zgoda na prawo jazdy

Postprzez silvox » piątek 05 kwietnia 2013, 06:32

nieustraszony16 napisał(a): I tu jest pytanie, czy wystarczy tylko zgoda mojej matki?

A co masz napisane w akcie urodzenia ?? nie odpisuj, tylko sprawdź ..
Ale pomijając takie szczegółowe pytania - najlepiej idź do urzędu i weź ze sobą zgodę matki - powinno wystarczyć..
silvox

Postprzez jasper1 » piątek 05 kwietnia 2013, 09:12

nieustraszony16 napisał(a):I tu jest pytanie, czy wystarczy tylko zgoda mojej matki?

Myślę, że najważniejsze jest to, czy Twój ojciec posiada w stosunku do Ciebie prawa rodzicielskie. Przeanalizuj takie sytuacje jak wyrabianie paszportu, dowodu osobistego, zgoda na wyjazdy na wycieczki zagraniczne... Jeśli tam wystarczała tylko zgoda mamy, to i tym razem powinna wystarczyć ( z Twojej wypowiedzi wnoszę, że wystarczała, bo nigdy nie byłeś w kontakcie z ojcem).
Nie wiem czy oprócz zgody matki nie będzie też potrzebny wypis z postanowienia sądu przyznającego jej całość władzy rodzicielskiej. Jeśli sam nie pamiętasz czy było to potrzebne przy wyrabianiu Twoich dokumentów (paszport lub dowód masz, jeśli chcesz robić PJ), to spytaj mamę. Jeśli wtedy było potrzebne orzeczenie sądu, to teraz też pewnie będzie potrzebne.
Najprościej, może zadzwoń do urzędu i zapytaj co masz przynieść.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez silvox » piątek 05 kwietnia 2013, 16:24

jasper1 napisał(a):zadzwoń do urzędu i zapytaj

Wiem co mu odpowie panienka z okienka - trzeba zgodę ojca.. Ona nie będzie wnikać w zależności i uprawnienia każdego z rodziców..
Najprostszym rozwiązaniem wydaje się - poczekać i olać urzędasów...
silvox

Postprzez MotoTomasz » piątek 05 kwietnia 2013, 17:35

Ja miałem podobną sytuację z tą różnicą, że moi rodzice byli małżeństwem przez jakiś czas no i zapisując się na egzamin nie miałem nawet 17 lat.
Jednak ponad 10 lat przed rozpoczęciem mojego kursu na prawo jazdy rozwiedli się a ojciec zniknął i ukrywał się przed urzędami, sądami itp.
Niestety przy zapisie na egzamin okazało się, że zgoda matki nie wystarczy i musimy odnaleźć ojca lub...podpisać się za niego tylko tak, żeby pani w okienku tego nie widziała. Powiedziała, że tych zgód i tak nikt nie weryfikuje itd. więc to czysta formalność.
Jednakże postanowiliśmy go odnaleźć, tak w razie czego. Nie było to łatwe ale po niecałym miesiącu udało się zmusić go do wyrażenia zgody.
Po iluś latach miałem wgląd w swoją teczkę w WK i nie ma tam tego druku :)
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez oskinstruktor » piątek 05 kwietnia 2013, 22:32

U mnie wystarczy krótki opis dlaczego tylko jeden podpis i koniec. Dodatkowy papierek trzymam w dokumentacji uczestnika kursu.

Miałem kiedyś kursanta, której ojciec zmarł. Nikt tego nie weryfikował ani nie sprawdzał. Był jeden podpis i tyle.
oskinstruktor

Postprzez nieustraszony16 » sobota 06 kwietnia 2013, 20:48

Dzięki wam wielkie za odp, ale okazało się że babki nie robiły problemów, wystarczyła zgoda matki. Bałem się o to, bo moja koleżanka jak robiła swój profil to nawet musiała dać akt zgonu matki, sam podpis jej ojca nie wystarczył. Ale na szczęście się udało, jeszcze raz dzięki wam za zainteresowanie :)
nieustraszony16

Postprzez M.S. » niedziela 14 kwietnia 2013, 21:26

Po prostu zmieniły się przepisy. Po 19 stycznia 2013 wystarczy podpis rodzica, wcześniej był potrzebny podpis rodziców.
M.S.

Powrót do Szkolenie kierowców