Obowiązek jazdy po DDR; wydzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Obowiązek jazdy po DDR; wydzielony

Postprzez lith » środa 03 kwietnia 2013, 18:07

Co to jest 'kierunek ruchu z prawej'? W każdym razie skoro jakaś część drogi jest dwukierunkowa to po prostu jest dwukierunkowa. I nie rozumiem po co chcesz koniecznie dzielić drogę na 2 części i z jakiego przepisu to wynika.
lith

Postprzez szerszon » środa 03 kwietnia 2013, 18:35

cierpnik napisał(a):1.PoRD segreguje ruch? A to ciekawe.
2. A C-13 gdzieś tam daleko z lewej.
Zresztą nie muszę widzieć znaków, które mnie nie dotyczą.
Czyli nie wiesz po co są DDR.
3.Ale to już twój problem. Ja nie mam zamiaru jechać po krawężniku by uszczęśliwić jakiegoś oszołoma.

4.Oczywiście jak jesteś taki przepisowy to nie wyprzedzasz rowerzystów przed i na przejściu dla pieszych bez sygnalizacji?
5.No chyba tam pobocze jest?
6.Z tego co się orientuję to obowiązuje KW. Dopiero później jest PoRD ale tylko w kwestiach nieuregulowanych. Jak mówią o tych samych to mają być zgodne. Jak nie są to KW ma priorytet.
7.A gdzie PoRD nakazuje jechać DDR po lewej? On właśnie mówi, że nie muszę.

1. Nie odróżniamy jezdni, DDR, DDP i torowiska ?
2. Akurat jadąc samochodem ich ten znak nie dotyczy.W przeciwieństwie do rowerzysty.
DDR są przeznaczone dla ruchu rowerowego. Znasz inne przeznaczenie ?
3. Identycznie można skwitować twoje problemy z dostrzeżeniem C-13.
4. Nie porównuj wszystkich do siebie....
5. Pozwolę sobie nie skomentować :mrgreen:
6. Czy mogę prosić chociaż jeden wyrok sądowy oparty na KW, a nie na PoRD ?
7. Cały czas czekam na przepis anulujący C-13 lub art 33.1 dotyczący lewej strony drogi z punktu jadącego rowerzysty.
szerszon

Postprzez cierpnik » czwartek 04 kwietnia 2013, 07:48

lith napisał(a):Co to jest 'kierunek ruchu z prawej'? W każdym razie skoro jakaś część drogi jest dwukierunkowa to po prostu jest dwukierunkowa. I nie rozumiem po co chcesz koniecznie dzielić drogę na 2 części i z jakiego przepisu to wynika.
Weź w końcu tę KW i przeczytaj art. 10.
szerszon napisał(a):1. Nie odróżniamy jezdni, DDR, DDP i torowiska ?
Idę na pierwszą lepszą drogę i co widzę? Niezgodność z PoRD?
szerszon napisał(a):2. Akurat jadąc samochodem ich ten znak nie dotyczy.W przeciwieństwie do rowerzysty.
Poproszę o przepis, który mówi, że znaki umieszczone po lewej stronie jezdni, które nie dotyczą kierowców, dotyczą rowerzystów. Przypomnę, że rower to pojazd.
szerszon napisał(a):4. Nie porównuj wszystkich do siebie....
Niewygodne pytanie prawda?
szerszon napisał(a):6. Czy mogę prosić chociaż jeden wyrok sądowy oparty na KW, a nie na PoRD ?
Poszukaj. Mi jeszcze kwitka do sądu nie dali. A jeśli nie znajdziesz to bierz tez pod uwagę, że 99% uczestników ruchu nie wie co to jest KW i nie zna swoich praw.
szerszon napisał(a):7. Cały czas czekam na przepis anulujący C-13 lub art 33.1 dotyczący lewej strony drogi z punktu jadącego rowerzysty.
Przeczytaj 33.1 aż zrozumiesz.
cierpnik

Postprzez szerszon » czwartek 04 kwietnia 2013, 08:56

cierpnik napisał(a):1.Weź w końcu tę KW i przeczytaj art. 10.
2.Idę na pierwszą lepszą drogę i co widzę? Niezgodność z PoRD?
3.Poproszę o przepis, który mówi, że znaki umieszczone po lewej stronie jezdni, które nie dotyczą kierowców, dotyczą rowerzystów. Przypomnę, że rower to pojazd.
4.Niewygodne pytanie prawda?
5.Poszukaj. Mi jeszcze kwitka do sądu nie dali. A jeśli nie znajdziesz to bierz tez pod uwagę, że 99% uczestników ruchu nie wie co to jest KW i nie zna swoich praw.
6.Przeczytaj 33.1 aż zrozumiesz.

1. Wszystkim polecasz, a w końcu sam byś sie wziął za czytanie :D

2. Wskazuj. Może wreszcie jakiś przykład poza przekomarzaniem się.

3. C-13 nie jest po lewej stronie jezdni tylko po prawej DDR :mrgreen:
Dalej nie widzę zwolnienia co do zastosowania sie do znaku C-13.
Nie wiem, na jakim etapie jesteś w edukacji, ale czy zrozumienie paragrafu 37.1
...oznacza drogę przeznaczoną dla kierujących rowerami jednośladowymi ( czyli pojazdami jak słusznie prawisz), którzy są obowiązani do korzystania z tej drogi...
stanowi aż tak wielki problem ?

4. Co ??? jakie pytania ???
Zamiast odpowiedzi zarzucasz łamanie przepisów nie mających nic wspólnego z tematem.
Nigdzie nie propaguję wyprzedzania przed i na PdP kogokolwiek.
Przyhamuj z oszczerstwami.
Natomiast Ty propagujesz wielkie halo, aby nie stosować sie do obowiązujących przepisów.

5. Mi nie jest znany. Za to na podstawie PoRD to i owszem.
Dlatego ciekaw jestem powoływania się na KW, skoro to samo jest w PoRD.
Dlatego pytam się o wyrok na podstawie KW jednocześnie kwestionujący przepisy zawarte w PoRD.

6.Art 33.1
Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z DDR lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić....

To teraz w tym artykule poproszę o wskazanie wyłączenia DDR po lewej stronie z punktu jadącego rowerzysty.
http://www.autocentrum.pl/pic.php?file= ... 084.29.jpg
Rowerzysta zamierza dalej jechać prosto.( z południa na północ)
Czarne odcinki-wyznaczona DDR.
Czy DDR wiodąca z południa na północ jest w innym kierunku niż zamiar jazdy rowerzysty ?
W temacie kierunków:

.......................... ^ ....................................
........................ północ...................................
lewo( zachód)...<- na wprost...->w prawo( wschód)
jeśli DDr nie prowadzi w tym samym kierunku co zamierza jechać rowerzysta to muszę przewartościować swoje spojrzenie na świat. :D
szerszon

Postprzez cierpnik » czwartek 04 kwietnia 2013, 10:33

szerszon napisał(a):1. Wszystkim polecasz, a w końcu sam byś sie wziął za czytanie :D
Oczywiście chodzi o art 1. Mój błąd.
szerszon napisał(a):2. Wskazuj. Może wreszcie jakiś przykład poza przekomarzaniem się.
Wyjrzyj przez okno.
szerszon napisał(a):3. C-13 nie jest po lewej stronie jezdni tylko po prawej DDR :mrgreen:
Jadę przy prawej krawędzi jezdni. Poproszę o przepis wskazujący, że C-13 umieszczony z lewej strony jezdni mnie dotyczy.
szerszon napisał(a):oznacza drogę przeznaczoną dla kierujących rowerami jednośladowymi ( czyli pojazdami jak słusznie prawisz), którzy są obowiązani do korzystania z tej drogi
Dodaj więc do tego 33.1 i Ci wyjdzie kiedy DDR jest obowiązkowa a kiedy nie. Bo nie jest obowiązkowa w każdym przypadku.
szerszon napisał(a):Nigdzie nie propaguję wyprzedzania przed i na PdP kogokolwiek.
Ale zapewne przed każdym pedałowcem hamujesz by przypadkiem go nie wyprzedzić. Już to widzę.
szerszon napisał(a):Dlatego ciekaw jestem powoływania się na KW, skoro to samo jest w PoRD.
W PoRD nie ma definicji kierunku ruchu.
szerszon napisał(a):Dlatego pytam się o wyrok na podstawie KW jednocześnie kwestionujący przepisy zawarte w PoRD.
Zapytaj na forach rowerowych. Może ktoś poszedł do sądu w przypadku przejazdu rowerowego przed zmiana przepisu, kiedy to PoRD był sprzeczny z KW.
szerszon napisał(a):To teraz w tym artykule poproszę o wskazanie wyłączenia DDR po lewej stronie z punktu jadącego rowerzysty.
Wyznaczone dla kierunku a definicje kierunku masz w KW.
szerszon napisał(a):Czy DDR wiodąca z południa na północ jest w innym kierunku niż zamiar jazdy rowerzysty ?
Kierunek ruchu to nie północ, południe itd.
szerszon napisał(a):jeśli DDr nie prowadzi w tym samym kierunku co zamierza jechać rowerzysta to muszę przewartościować swoje spojrzenie na świat. :D
Nie rozmawiamy o tym czy droga prowadzi rowerzystę czy rowerzysta drogę ani czy mogę jechać na północ czy nie. Artykuł dotyczy wyznaczenia dla kierunku co nie znaczy, że jak mogę jechać tam to jest ona wyznaczona dla tego kierunku. Bo gdyby była to przepada znaczenie ruchu prawostronnego.
cierpnik

Postprzez lith » czwartek 04 kwietnia 2013, 10:34

Świetna metoda. Na samochody też działa? Mogę stwierdzić, że nie widzę jezdni i jechać chodnikiem? A, że wszystkie znaki będę miał wtedy po lewej to mnie nie obowiązują :spoko:
lith

Postprzez cierpnik » czwartek 04 kwietnia 2013, 10:47

Ależ oczywiście jeśli tylko uda Ci się udowodnić, że nie jedziesz chodnikiem wzdłuż. Ale wątpie by nawet zimą ci się to udało. Wszak priorytetem u nas jest odśnieżanie jezdni bo 100% ludzi jeździ samochodami. Zwały śniegu zostawia się na chodniku.
Powinieneś jednak wiedzieć na czym polega problem rowerzystów. DDR pojawia się nagle a jeszcze szybciej znika, prowadzi w pole i zaczyna się w najmniej spodziewanym miejscu a jak już jest odpowiednio długa to raz idzie po lewej a raz po prawej i tak zmieniamy strony co minutę. Wszystko oczywiście w imię bezpieczeństwa rowerzystów. Na jezdni takich problemów nie ma.
cierpnik

Postprzez lith » czwartek 04 kwietnia 2013, 11:14

Czemu nie mogę jechać po chodniku wzdłuż? Przecież to jest tak samo zabronione jak jazda rowerem po jezdni gdy jest DDR po którym możemy jechać.
lith

Postprzez cierpnik » czwartek 04 kwietnia 2013, 11:28

Widzisz. Samochodem po chodniku wzdłuż nie wolno w każdej sytuacji. I nie ma za wyjątkiem. A w przypadku DDR jest wyjątek.
cierpnik

Postprzez lith » czwartek 04 kwietnia 2013, 11:42

Ale tu akurat nie obowiązuje, więc jakie to ma znaczenie?
lith

Postprzez silvox » czwartek 04 kwietnia 2013, 15:39

Art. 33 ust 1 PoRd nic nie mówi o pozwoleniu jazdy rowerzyście wzdłuż po chodniku.. Albo ja nie chodziłem do szkoły..
Art. 33
1. Kierujący rowerem jednośladowym jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub z drogi dla rowerów i pieszych. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

Droga dla rowerów i pieszych to nie to samo co chodnik.. Taka "budowla" jest tylko za znakiem C13+C16 .. I w/g mnie tylko takiej drogi dotyczy, nie chodnika..
silvox

Postprzez cierpnik » czwartek 04 kwietnia 2013, 15:45

silvox napisał(a):Art. 33 ust 1 PoRd nic nie mówi o pozwoleniu jazdy rowerzyście wzdłuż po chodniku.. Albo ja nie chodziłem do szkoły..
Kolega widzę, że wypadł z tematu. Była mowa o wyjątkach jazdy samochodem po chodniku wzdłuż oraz wyjątkach jazdy rowerem po jezdni w przypadku istnienia DDR.

A jeśli chcesz wiedzieć kiedy wolno rowerem po chodniku to proszę bardzo: Art 33.6. Przy czym znajdź źródło aktualnych przepisów bo cytujesz sprzed zmian. Obecnie 33.1 nie nakazuje jazdy DDRiP.
cierpnik

Postprzez silvox » czwartek 04 kwietnia 2013, 15:59

cierpnik napisał(a):znajdź źródło aktualnych przepisów

Jakiś namiar ?? Bo nie widze nowszych od moich ..
cierpnik napisał(a):kiedy wolno rowerem po chodniku to proszę bardzo: Art 33.6

Art. 33.6 nie mówi nic o pozwoleniu jazdy chodnikiem rowerzyście.. Mówi o wyjątkowej sytuacji, która może zajść .. Faktycznie nie rozumiesz za bardzo tego co czytasz, naciągasz i interpretujesz wszystko po swojemu.. Byle by się zgadzało z kierunkiem(nie ruchu) twojego błędnego założenia..
Raczej wyluzuj i podejdź do sprawy jak człowiek...

EDIT
Już mam coś lepszego ..

33.6 dotyczy wyjątków opisanych w ust 5...
silvox

Postprzez cierpnik » czwartek 04 kwietnia 2013, 16:05

silvox napisał(a):Jakiś namiar ?? Bo nie widze nowszych od moich ..
http://kodeks-drogowy.org/

Art. 33.1. Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić. Kierujący rowerem, korzystając z drogi dla rowerów i pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustępować miejsca pieszym.

silvox napisał(a):Art. 33.6
33.5 Nie bądź już taki drobiazgowy. Gdyby podał w ogóle liczbę z kosmosu ale wystarczyło przeczytać punkt wyżej.
cierpnik

Postprzez silvox » czwartek 04 kwietnia 2013, 16:10

cierpnik napisał(a):Nie bądź już taki drobiazgowy

To może zacznij od siebie.. Niestety - jedna pomylona cyferka zmienia sens dyskusji .. Nie widzisz oczywiście swojej winy, każesz mi się domyślać o co ci chodzi ?? Pomyliłeś adresy..
cierpnik napisał(a):wystarczyło przeczytać punkt wyżej.

Nawet przeczytawszy cały art. 33 nie można się dopatrzyć twojej interpretacji..
silvox

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze