Jak odnieść się do tych znaków w takiej sytuacji

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak odnieść się do tych znaków w takiej sytuacji

Postprzez RossoneriDevil » środa 03 kwietnia 2013, 23:38

Witam, czy ktoś może mi wyjaśnić jak odnieść się do tych znaków w sytuacji kiedy jedziemy na wprost?
RossoneriDevil

Re: Jak odnieść się do tych znaków w takiej sytuacji

Postprzez szerszon » środa 03 kwietnia 2013, 23:44

Na skrzyżowaniu nie możesz zmienić kierunku jazdy.
Może chciałbyś zawrócić ?
szerszon

Postprzez rsx » środa 03 kwietnia 2013, 23:46

W czym problem?
Mimo że występuje tu zestaw znaków to nic nam się tutaj nie zmienia. Dla tych z prawego wlotu: A-7 jadąc na wprost; dla tych z głównej: D-1 jadąc na wprost.
Mogliby odosobnić C-5 od reszty żeby nie dawać za wiele do myślenia, ale to zwykła oszczędność materiału ;)
Ostatnio zmieniony środa 03 kwietnia 2013, 23:47 przez rsx, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek
rsx

Postprzez RossoneriDevil » środa 03 kwietnia 2013, 23:47

Chodzi mi o znaki D-1 i A-7
chodzi mi że przed kim, kto, komu. ma ustępować jak jedziemy na wprost...
Ostatnio zmieniony środa 03 kwietnia 2013, 23:49 przez RossoneriDevil, łącznie zmieniany 1 raz
RossoneriDevil

Postprzez rsx » środa 03 kwietnia 2013, 23:48

Sprawa tym bardziej oczywista. Na powiększeniu widać, że D-1 stoi po prawej stronie lewej jezdni.
Tamci z lewej pierwsi ;)
Obrazek
rsx

Postprzez RossoneriDevil » środa 03 kwietnia 2013, 23:52

Tak, pierwsi ale do czego...? Sorry, może to zabawne ale nie kumam tego...po wylocie są dwa pasy...każdy zajmuje swój...czy to oznacza że jadąc z lewego wyloty mogę zając sobie prawy bo mam pierwszeństwo? O to chodzi?
RossoneriDevil

Postprzez rsx » środa 03 kwietnia 2013, 23:56

Najrozsądniej tak się do tego odnieść. Prawdopodobnie takie pierwszeństwo zostało tam ustalone ze względu np. na duże natężenie ruchu z lewego wlotu. Przyjmując zasadę, że zawsze należy jechać możliwie najbardziej prawym pasem to dobrze, żeby poinformować ludków z prawego wlotu, że może nastąpić manewr zmiany pasa na prawy przez pojazd wjeżdżający z lewego i miło gdyby im ustąpić i nie blokować ruchu.
Obrazek
rsx

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 04 kwietnia 2013, 00:08

poinformować ludków...ale czy nie powinno być jakiejś linii zatrzymania?
Znak ustąp pierwszeństwa wiąże się z jakimiś czynnościami tak jak na skrzyżowaniu...nie wjedziemy ślepo, tylko zmniejszymy prędkość itd. Ale w tej sytuacji mamy pas do jazdy na wprost, a skrzyżowania nie ma....czyli musimy się upewnić czy możemy jechać prosto? a jak zobaczymy w lewym lusterku że Samochód ma włączony prawy kierunek to mamy się zwolnić, a nawet zatrzymać się? zatrzymać się ale w którym miejscu?
RossoneriDevil

Postprzez szerszon » czwartek 04 kwietnia 2013, 00:10

RossoneriDevil napisał(a):Chodzi mi o znaki D-1 i A-7
chodzi mi że przed kim, kto, komu. ma ustępować jak jedziemy na wprost...

to już było maglowane- w przypadku braku widoczności linii wypada wiedzieć, która droga "rządzi".
A przy takiej pogodzie jaka mamy teraz...
szerszon

Postprzez lith » czwartek 04 kwietnia 2013, 00:28

Skrzyżowanie jest, bo połączenie się dróg to tez skrzyżowanie. Jak wszystko działa ładnie i jest bezkolizyjnie to tylko się cieszyć. Jak śniegu nawali, a pług odśnieży tylko 1 pas za skrzyżowaniem na środku to się zaczną schody. Na co dzień te znaki to formalność.
lith

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 04 kwietnia 2013, 00:35

Która droga rządzi, ale przecież ja na nią nie wjeżdżam, tylko kontynuuje jazdę, to dziwne aby lewy pas miał pierwszeństwo przed prawym skoro drogi się nie krzyżują... bo w takim razie kiedy jest odwołanie tego znaku? za skrzyżowaniem? ale jak rozpoznać te skrzyżowanie? z definicji to chyba przecinanie się dróg....a takowe tam nie występuje....

"Skrzyżowanie bezkolizyjne — jest to skrzyżowanie (połączenie, rozwidlenie jezdni dróg w jednym poziomie) "

Ale...

Skrzyżowanie bezkolizyjne realizuje się poprzez stosowanie sygnalizacji kierunkowej (S-3). Ruch bezkolizyjny można również osiągnąć stosując sygnalizację fazową (dozwolony wjazd tylko z jednego kierunku skrzyżowania) przy braku ruchu pieszego i rowerowego.

źródło: Wikipedia
RossoneriDevil

Postprzez rsx » czwartek 04 kwietnia 2013, 00:43

http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrzy%C5%BCowanie
Skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia

Łączą się jezdnie w przedstawionej sytuacji? Moim zdaniem rozpoczyna się za linią pojedynczą ciągłą bo dopiero wtedy następuje możliwość skrzyżowania się dróg (dwóch pojazdów - tak łatwiej zobrazować). Gdzie się kończy? Kwestia umowna, znaki dotyczą samego wjazdu na skrzyżowanie (tutaj połączenie dróg).

Z tym bezkolizyjnym tutaj to bym ostrożnie.
Obrazek
rsx

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 04 kwietnia 2013, 01:10

Kod: Zaznacz cały
Kwestia umowna,

To mam zgadywać? :)
wjeżdżam sobie na taką drogę która ciągnie się kilometr ponieważ dalej jest to skrzyżowanie, jadąc prawym pasem ktoś z lewego sobie we mnie wjedzie i powie że nie ustąpiłem mu pierwszeństwa?
To że śnieg nawali i tylko jeden pas jest wolny to wtedy następuje zmiana pasa..
RossoneriDevil

Postprzez lith » czwartek 04 kwietnia 2013, 01:20

Czytałeś definicję skrzyżowania?
Skrzyżowanie masz w miejscu, gdzie z 2 dróg robi Ci się jedna. A to, że są oddzielone od siebie w tym miejscu potoki ruchu powierzchnią wyłączoną z ruchu? Właśnie o to chodziło. Dzięki temu z jednego wlotu jadą sobie na lewy pas, a z drugiego na prawy i nikt nikomu w drogę nie wchodzi*

*dopóki właśnie są widoczne znaki poziome, a cała jezdnia jest przejezdna
lith

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 04 kwietnia 2013, 01:37

Czytałem definicje, występuję tu połączenie dróg, ja nie mówię że nie, znaki pionowe są, jedni jada lewym, inni prawym bez kolizyjnie i jest ok.
Rozumiem o co chodzi, widoczność na drodze słaba wtedy stosujemy się do tych znaków w granicy połączenia się dróg, gdy drogi się ze sobą złączą wtedy znaki przestają obowiązywać ponieważ jesteśmy już na drodze, na którą wjeżdżaliśmy z podporządkowanej.
Nie brałem pod uwagę zaśnieżonej jezdni
RossoneriDevil

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze