Sprawdzanie płynów oraz świateł na egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Sprawdzanie płynów oraz świateł na egzaminie

Postprzez paulisian » wtorek 02 kwietnia 2013, 15:25

Oczywiście wiem gdzie znajdują się poszczególne płyty, wiem jaka ma być ich ilość w pojemniku, ale mam kilka pytań dot. i płynów i świateł..

1. Czy na egzaminie mam wskazać gdzie i w jaki sposób dokonujemy pomiaru oleju silnikowego w samochodzie, czy do tego może być dołączone pytanie "a gdzie wlewamy taki olej?" ?
Powiem szczerze że wiem gdzie ma być on sprawdzany, jakie warunki na jego sprawdzenie muszę wykonać, ale nie mam pojęcia gdzie jest wlew oleju..

2. W którym momencie na placu (na samym początku czy po łuku) mamy sprawdzać poziomy płynów i światła?
Sprawdzając poziom oleju, musimy mieć zimny silnik. Wobec tego powinnam sprawdzić to na samym początku. No ale wydaje mi się że raczej PO łuku, tak?

3. Czy poziom oleju muszę na egzaminie sprawdzić czy wystarczy że wskażę gdzie znajduje się bagnet i w jaki sposób dokonujemy tego pomiaru?
Z tego co czytałam to ja mam WSKAZAĆ miejsce sprawdzenia i opowiedzieć, jak ono ma wyglądać. Tylko jak to wygląda praktycznie? czy rzeczywiście mogę mu tylko powiedzieć co i jak?

4. Błagam... nie zlinczujcie mnie za to pytanie...
Czy światła (mijania, pozycyjne, drogowe, przeciwmgłowe, awaryjne) działają bez przekręcenia kluczyka w stacyjce?
Powiem tak: WYDAJE MI SIĘ... że powinny działać po przekręceniu kluczyka, ale z tego co się dowiedziałam wczoraj, to w każdym samochodzie może to być inaczej. Na egzaminie są Yarisy, wobec tego jak to tam wygląda?
Jeśli chodzi o światło biegu wstecznego oraz światło stopu to rozumie że obowiązkowo muszę przekręcić kluczyk do tego momentu, w którym zaświecą się kontrolki.

Mam nadzieję że moje pytania nie są bardzo dziwne. I proszę o odpowiedzi na nie.
11.03.2013 - egzamin teoretyczny wewn: pozytywny
06.04.2013 - egzamin wewnętrzny: pozytywny
17.05.2013 - egzamin teoretyczny: pozytywny
11.06.2013 - egzamin praktyczny: pozytywny
25.06.2013 - odbiór prawa jazdy
paulisian

Re: Sprawdzanie płynów oraz świateł na egzaminie

Postprzez Radhezz » wtorek 02 kwietnia 2013, 16:03

1. Od góry silnika, dość szeroki korek, najczęściej z obrazkiem olejarki
2. Przed łukiem - egzaminator zresztą to powie, bo nie okazujesz wszystkiego, tylko komputer losuje dwie rzeczy do sprawdzenia, a które to właśnie on Cię informuje
3. Pokazujesz gdzie jest wskaźnik poziomu oleju (żaden bagnet) i ew. mówisz jak się dokonuje pomiaru
4. Światła sprawdzasz zawsze na zapłonie, bo w innej pozycji zwyczajnie one nie działają (pomijając postojowe/pozycyjne/awaryjne)
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Re: Sprawdzanie płynów oraz świateł na egzaminie

Postprzez paulisian » wtorek 02 kwietnia 2013, 16:09

tak, wiem że nie pokazuję wszystkiego tylko to co zostanie wylosowane :)

dziękuję bardzo za odpowiedzi :)
11.03.2013 - egzamin teoretyczny wewn: pozytywny
06.04.2013 - egzamin wewnętrzny: pozytywny
17.05.2013 - egzamin teoretyczny: pozytywny
11.06.2013 - egzamin praktyczny: pozytywny
25.06.2013 - odbiór prawa jazdy
paulisian

Powrót do Egzamin na prawo jazdy