Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez rsx » czwartek 28 marca 2013, 22:53

grzywek napisał(a):Ale ktoś pisał, że to nie mnie oceniać czy oślepiam kierującego czy nie. Jeśli mam światła drogowe i widzę pojazd nadjeżdżający z przeciwka mam wyłączyć te światła, więc czemu w przypadku gdy jadę za innym pojazdem ma być odwrotnie?

Kto uważał na fizyce w szkole średniej, dobrze zna podstawy optyki. To czy oślepimy kierującego przed nami czy nie, zależy od odległości (pomijamy wszelką rzeźbę terenu, wypozycjonowanie świateł itp). Tak więc w tej sytuacji musisz ocenić czy go oślepisz czy nie. Nie oceniasz gdy ktoś się zbliża z naprzeciwka bo oślepisz go zawsze (choć z tym zawsze też ostrożnie, ale trzymajmy się stricte przepisów).
Obrazek
rsx

Postprzez sabi2810 » czwartek 28 marca 2013, 23:22

Warszawa - Odlewnicza, PWPW
Wynik: pozytywny, 74/74 pkt! Za pierwszym podejsciem
Nic trudnego, pytania trafiły mi się proste, kilka z płytki grupy Image, ale z forum było niewiele Na pewno bardzo mi pytania umieszczane tutaj pomogły, dziekuję moderatorom i wszystkim umieszczającym
W mojej grupie conajmniej 3 osoby wyszły z uśmiechem, oprócz mnie reszty nie widziałam, bo wyszłam szybko, jako 3-4.

Moje zapamiętane pytania, starałam sie jak najwiecej zapamiętać, żeby pomóc (miałam maxa, wiec odp. są na 100% dobre)
1. Czy znak A-22(zjazd) informuje nas o stromym podjeździe? NIE

2. Czy widząc taki sygnał (zielony, strzałka kierunkowa do skrętu w lewo i zawracania) wolno zawrócić na skrzyżowaniu? TAK

3. Czy na tak oznakowanym rondzie mamy obowiązek przepuścic nadjeżdżający samochód? (dojeżdżamy do ronda bez znaków pierszeństwa, tylko znak C-12, rondo, z prawej podjeżdża samochód) TAK

4. Czy na drodze podporządkowanej mamy obowiązek przepuścić autobus nadjeżdżająy z przeciwka, który jedzie prosto, gdy my skręcamy w lewo? TAK

5. Czy w takiej sytuacji należy zatrzymać się zamiast użyć kilkakrotnie sygnału dźwiękowego? (skręcamy w prawo i widzimy, że po chodniku idzie niewidomy, zbliża sie do jezdni) TAK

6. Czy na takiej drodze wolno nam wyprzedzic samochód z prawej strony? (2-jezdniowa, chyba poza miastem, tak wnioskuję, 4 pasy ruchu w jedna stronę) TAK - obojętne, czy to było w mieście czy poza, bo albo potrzebne są 2 albo 3, a były 4

7. Czy wolno nam ominąć samochód, który zatrzymał sie w takiej sytuacji? (przejazd kolejowy, znak STOP, samochód czeka na przejazd pociągu) NIE

8. Czy musisz się bezwzględnie zatrzymać? (dojeżdżamy do przejścia, samochód obok się zatrzymuje, na przejsciu idzie facet) TAK

9. Czy w takiej sytuacji, chcąc ominąć roboty drogowe, musisz ocenić bezpieczeństwo na pasie, na który chcesz wjechać? (na naszym pasie roboty oznaczone strałkami czerwonymi, że trzeba zjechać) TAK

10. Czy można w takiej sytuacji pozostawić dymiący samochód/ogień przy nieograniczonym dopływie powietrza? (jakos tak, dymi się samochód, facet z niego wybiega) NIE

11. Czy musisz zachować odległość min. 1 m od wyprzedzanego roweru? TAK

12. Czy musisz się zatrzymać? (pan w żółtym ubranku, ze znakiem STOP, który ma przeprowadzać dzieci na przejsciu) TAK

13. Jedzisz drogą z pierwszeństwem, czy w takiej syt. musisz zrobić wszystko, żeby zachamować? (jakos tak, jedziemy dość szybko, i jak jesteśmy juz na śrdoku skrzyżowania nagle wyjeżdża nam rozpędzony samochód przed maskę) TAK

ABC
14. Jaka jest dop. prędkosć na tak oznakowanej drodze? (znak autostrady)
140 km/h

15. Jakie jest prawidłowe ułożenie zagłówka? (3 obrazki)
a) A - zagłówek na równi z głową

16. O czym informuje nas znak A-19(wiatr)?
a) o silnych podmuchach wiatru z prawej i lewej strony
b) o opadach deszczu (czy jakos tak)
c) o silnych podmychach z przodu i z tyłu

17. Jak długo będziesz reanimował?
a) do przyjazdu służb ratowniczych
b) do przywrócenia cipłoty ciała (wtf? )
c) jakaś na pewno zła

18. Jak będziesz przewozić bagaże w bagażniku? (bardzo sie zdziwiłam nigdy sie nie spotkałam z takim pytaniem )
a) cięższe dam na sam dół, leżejsze na wierzch
b) nie ma to znaczenia
c) lżejsze na dół, cięższe na wierzch

19. Jaki dokument musimy posiadać, prowadząc?
a) jakieś tam pozwolenie, ale zła odp
b) ubezpieczenie AC, chyba
c) prawo jazdy

20. Jedziesz 70 km/h, masz system ABS, jak będziesz omijać przeszkodę?
a) puścisz pedał hamulna przed omijaniem
b) wciśniesz hamulec do końca
c) nie pamiętam, chyba z awaryjnym

21. Jedziesz w nocy, co powinieneś zrobić przy wymijaniu samochodu?
a) patrzeć sie w reflektory wymijanego samochodu
b) zmienic światła mijania na drogowe
c) patrzeć się lekko w prawo, obserwując to, co dzieje sie przy poboczu (jakoś tak...)

22. Co ogranicza pole widzenia kierowcy
a) lusterka boczne
b) brudna szyba przednia
c) wolna prędkosć

Jak sobie jeszcze przypomnę, to napiszę.
sabi2810

Postprzez inkryminacja » piątek 29 marca 2013, 09:57

Szlag mnie trafi ;)
Podejście drugie, 29.03.13, 07.00 tak samo jak pierwsze 67/74 - niezaliczone.

Znów nie wiem co poszło nie tak, kilka pytań powtórzonych z forum, 2 pytania powtórzone z mojego poprzedniego egzaminu.

Mam jedną kontrowersję, która mogła mi zabrać punkty ale niekoniecznie, więc prosiłabym o interpretację.

Jedziemy drogą nieoświetloną, po za obszarem zabudowanym w nocy. Lewą stroną wyprzedza nas samochód. Pytanie : Czy w tej sytuacji możemy użyć świateł drogowych ?

Zaznaczyłam, że nie, ponieważ jeśli tamten samochód nas wyprzedza (czyli wjedzie przed nas) może zostać oślepiony (?). Dobrze myślę ?

-Jak powinien być ustawiony fotel ? Pozycja dynamiczna jest odpowiedzią poprawną ?

Jedziemy, przed nami wycofuje samochód z miejsca parkingowego, obok samochodu, nie na przejściu przechodzi kobieta. Czy powinniśmy zwolnić i zachować szczególną ostrożność a w razie potrzeby zatrzymać się ?
Tak (?)

Na tą chwilę mam jeszcze mętlik w głowie, po południu jak się trochę psychicznie ogarnę dodam jeszcze inne pytania, a teraz prosiłabym o rozwianie powyższych wątpliwości.
Rozpoczęcie kursu: 02.01.2013
Egzamin wewnętrzny: 26.02.2013, teoria: 71/74
Teoria WORD #3: 02.04.2013 74/74
Praktyka WORD #2: 22.05.2013 Plac (+) Miasto (+)
inkryminacja

Postprzez quinn » piątek 29 marca 2013, 10:53

Mialam dzis pierwsze podejcie, 65/74 :/
ogolnie egzamin byl calkiem latwy tym bardziej jestem zla na siebie ze go nie zdalam. zrobilam trzy bledy w pytaniach za trzy punkty. Mysle ze spokojnie 80% pytan powtorzylo mi sie z tego forum, jestem bardzo wdzieczna ze sa wstawiane na biezaco bo tak to mialabym pewnie ze 30 tych punktow xD tylko ze ja zabraknie tych trzech czy dwoch punktow to serce boli a jak jednego to juz w ogole.
wiec tak, nie bede pisala pytan ktore sie powtorzyly, nie jestem tez do konca pewna gdzie popelnilam bledy, moge sie tylko domyslac ale jedego bledu jestem pewna, mianowicie ostatnie pytanie brzmialo;
Jaka jest dopuszczalna rzeczywista masa przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy?

A. Nie więcej niż 50% dopuszczanej masy całkowitej samochodu osobowego
B. Tyle samo co dopuszczalna masa całkowita samochodu osobowego.
C. Więcej niż 40% dopuszczalnej masy całkowitej samochodu osobowego.

wczensiej ktos juz je pisal na tym forum i wskazal odpowiedz A jaka prawidlowa. pamietalam o tym i zaczelam sie zastanawiac i mysle sobie ze prawidlowa odpowiedz to B i caly czas mialam taka odpowiedz zaznaczona a w ostatnich sekundach zmienilam ja na A, sama nie wiem czemu. wzielam wydruk odpowiedzi i to pytanie mialam zle. tym bardziej jestem zla ze te ostatnie sekundy zawazyly nad caloscia egzminu.

Pozostale pytania do ktorych mialam watpilowsic i zestresowalam sie tak ze potem nie moglam trzezwo myslec:
Zdjecie: Droga dwujezdniowa, oddzielona pasem zieleni, znak: droga jednokierunkowa z prawej strony, z lewej strony nakaz jazdy z prawej strony znaku a przed nim przeciecie drogi. my jedziemy prosto, wiadomo i bardzo powoli i nagle z prawej strony wyjzedza, z duza predkoscia samochod. Pytanie: czy zmozemy uzyc sygnalu dzwiekowego? Odpowiedzialam ze tak ale tak naprawde to nie wiem jaka odpowiedz jest poprawna.

I kolejne: zdjęcie: droga jednokierunkowa, trzy pasy ruchu i pytanie, ktorego do konca nie zrozumialam: czy wjezdzajac na srodkowy pas musimy ustapic pierwszenstwa pojazdowi, ktory wyprzedza nas z prawej strony?
w ogole nie moglam sobie tego wyobrazic. a teraz mysle ze jesli jedziemy lewym skrajnym pasem i ktos nas wyprzedza to wjezdza na srodkowy no i my wtedy chcemy wjechac na ten srodkowy. Kto ma pierwszenstwo?

a i jeszcze pytanie, droga jednozjedzniowa, dwukierunkowa, dwa pasy do jazdy na wprost,c linia podwojna ciagla, jeden pas dla kierunku przeciwnego, samochody na tym pasie stoja w korku. my jedziemy lewym pasem, zblizamy sie do pojazdu jadacego prawym pasem. film sie zatrzymuje. jestesmy na rowni z tym pojazdem. pytanie: czy musimy zachowac szczegolna ostroznosc?
quinn

Postprzez Ewciaaa » piątek 29 marca 2013, 12:07

Moje kilka pytań, niektóre mogły już być na forum. Prosiłabym o odp
1. filmik: widać samochód, który potrącił pieszego. Czy mam nakłaniać kierowce do zaciągnięcia hamulca awaryjnego i wyłączenia silnika? t/n
2. filmik: zatrzymuje sie tramwaj i dochodzą do niego ludzie, nasz samochód zatrzymał się chyba troszkę na tej linii zygzak, ludzie przechodzą zaraz koło tego samochodu. Czy odpowiednio zatrzymał sie ten samochód? t/n niezbyt wyraźnie było wszystko na tym filmie.
3. Dokąd mam usztywniać głowę poszkodowanego, było zdjęcie
a. aż się poruszy
b. do przyjazdu karetki
c.........
4. filmik: droga oświetlona, obok pasem jedzie jakiś samochód, czy mogę używać świateł drogowych?t/n
5. Czy czerwone i białe elementy odblaskowe przy krawędzi informują o niebezpieczeństwie przy wjechaniu na pobocze? t/n
Ewciaaa

Postprzez coranelka » piątek 29 marca 2013, 13:32

Miałam dziś szóste podejście.
Pytanie: Maksymalna długość zespołu pojazdów - 18,75 m
i czy można zatrzymać się na polu martwym,kiedy źle się poczujesz, zrobi się słabo, coś w tym stylu?
Nie znam na to pytanie odpowiedzi, zdania są podzielone, ogólnie jest to miejsce dla pojazdów uprzywilejowanych, robót drogowych, ale pytanie zasadnicze - jak bardzo źle się czuję i czy stwarza to zagrożenie, ciężko stwierdzić...
coranelka

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez coranelka » piątek 29 marca 2013, 13:32

Olaboga napisał(a):Nie wiem na ile dokładnie pamiętam pytanie, na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Gdy po przekręceniu kluczyka w stacyjce hamulec gwałtownie odskakuje do góry to
a) poziom płynu hamulcowego jest zbyt wysoki
b) włączyło się wspomaganie układu hamulcowego
c) oznacza włączenie, czy też wyłączenie ABS

pojęcia nie mam, zaznaczyłam b)

wg mojego instruktora a, według mechanika b
i teraz niech się dzieje.. ;/
coranelka

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez Vanni » piątek 29 marca 2013, 16:33

coranelka napisał(a):
Olaboga napisał(a):Nie wiem na ile dokładnie pamiętam pytanie, na które nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Gdy po przekręceniu kluczyka w stacyjce hamulec gwałtownie odskakuje do góry to
a) poziom płynu hamulcowego jest zbyt wysoki
b) włączyło się wspomaganie układu hamulcowego
c) oznacza włączenie, czy też wyłączenie ABS

pojęcia nie mam, zaznaczyłam b)

wg mojego instruktora a, według mechanika b
i teraz niech się dzieje.. ;/

Było już to wielokrotnie, mechanik ma rację. :D

inkryminacja napisał(a):Jedziemy drogą nieoświetloną, po za obszarem zabudowanym w nocy. Lewą stroną wyprzedza nas samochód. Pytanie : Czy w tej sytuacji możemy użyć świateł drogowych?

Zaznaczyłam, że nie, ponieważ jeśli tamten samochód nas wyprzedza (czyli wjedzie przed nas) może zostać oślepiony (?). Dobrze myślę? Nie możemy użyć świateł drogowych.

-Jak powinien być ustawiony fotel? Pozycja dynamiczna jest odpowiedzią poprawną? Tak

Jedziemy, przed nami wycofuje samochód z miejsca parkingowego, obok samochodu, nie na przejściu przechodzi kobieta. Czy powinniśmy zwolnić i zachować szczególną ostrożność a w razie potrzeby zatrzymać się ?
Tak
Obrazek
Vanni

Postprzez Wioletta26 » piątek 29 marca 2013, 19:05

Witam Dziś zdany egzamin ,drugie podejście :D 71/74 .
Dziękuje wszystkim ,specjalistyczne pytania miałam wszystkie z forum .
Błąd zrobiłam w pytaniu podstawowym za 3 punkty ,czy można wyprzedzić tramwaj który jedzie prawym pasem a my lewym i przed nami w dużej odległosci przejście dla pieszych. I czy można wyprzedzić tramwaj? Prawidłowa to nie a ja w ostatniej chwili nie zdązyłam zaznaczyć :lol: .

Jaka jest dopuszczalna rzeczywista masa przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy?

A. Nie więcej niż 50% dopuszczanej masy całkowitej samochodu osobowego
B. Tyle samo co dopuszczalna masa całkowita samochodu osobowego.
C. Więcej niż 40% dopuszczalnej masy całkowitej samochodu osobowego.

Miałam to pytanie ,prawidłowa odpowiedz to B .
Nie będę pisać pytań bo wszystkie powtórzyły się na forum .
Wioletta26

Postprzez inkryminacja » piątek 29 marca 2013, 19:54

Mogę prosić jeszcze kogoś o zabranie głosu w tej sprawie ?
Jedziemy drogą nieoświetloną, po za obszarem zabudowanym w nocy. Lewą stroną wyprzedza nas samochód. Pytanie : Czy w tej sytuacji możemy użyć świateł drogowych?

Rozmawiałam z kilkoma osobami i wszyscy mówią, że teoretycznie można ich użyć, ale tylko do momentu w którym nie zrówna się z nami wyprzedzający nas samochód.
Czyli moja odpowiedź NIE, która została potwierdzona przez Vanni może być wciąż błędna. Spotkał się ktoś może z tym pytaniem już wcześniej ?
Dużo zależy od zamysłu autora, czy chodzi o samą sytuację wyprzedzania, czy o scenerię otoczenia...

Przed następnym egzaminem chyba się wybiorę do psychologa :lol:

Dzisiejsze pytania :
1.Czy znaki poziome zezwalają na zawracanie (na jezdni mamy narysowaną wyłącznie strzałeczkę w lewo, lecz skrzyżowanie ma 3 pasy ruchu w jednym kierunku i jest rozdzielone pasem zieleni).
Zaznaczyłam NIE, ale tutaj też nie mam pewności.
Edit: Poprawna odpowiedź to TAK

2.Tym razem analogiczna sytuacja do poprzedniej tyle, że mamy pytanie o światła. Tutaj odpowiedź TAK, bo mamy po za strzałeczką w lewo, strzałkę w dół.

3.Na filmiku pokazane biegające po polnej drodze dzieci i chłopiec na rowerku. Czy w tej sytuacji musimy zastosować zasadę ograniczonego zaufania? TAK

4.Na filmiku mamy znak autostrada. I pytanie, czy za znakiem prędkość ograniczona jest do 120 km/h ? NIE, ograniczenie wynosi w tym wypadku 140 km/h

5. Przejazd kolejowy, przed przejazdem znak STOP.Czy jeśli widzimy, że nie nadjeżdża pociąg możemy przejechać bez zatrzymania ? NIE.

Z pytań specjalistycznych kilka z forum np. to o fotelu które już pisałam. Tak samo jak poprzednim razem miałam pytanie o amortyzatory jaki mają wpływ na bezpieczeństwo jazdy oraz o wydłużenie się drogi hamowania przy dwukrotnie większej prędkości. Reszty jakoś szczególnie nie mogę skojarzyć...
Pojawiło się też pytanie o alkoholu, tyle że byłam go tak pewna, że najzwyczajniej w świecie je skopałam :) Przed wejściem na salę jeszcze specjalnie otworzyłam podręcznik na tej stronie...
Miałam stan po użyciu alkoholu wyrazić w mm/dm3, oczywiście zaznaczyłam z rozmachu promile ;)
I poszły 3 pkt o wartości egzaminu praktycznego ...
Rozpoczęcie kursu: 02.01.2013
Egzamin wewnętrzny: 26.02.2013, teoria: 71/74
Teoria WORD #3: 02.04.2013 74/74
Praktyka WORD #2: 22.05.2013 Plac (+) Miasto (+)
inkryminacja

Postprzez tomasson93 » sobota 30 marca 2013, 12:27

inkryminacja

Jeśli chodzi o Twoje pytanie ze światłami drogowymi to w książce pt. "Kierowca Doskonały" H. Próchniewicza na str. 134 jest to bardzo fajnie opisane ;)

Zawsze należy przełączać światła drogowe na światła mijania gdy zbliżamy się do m.in.:
- pojazdu jadącego przed nami, jeżeli jego kierowca może być oślepiony (np. przez lusterko wsteczne). Po wykonaniu wyprzedzania możemy włączyć światła drogowe, a pojazd wyprzedzony powinien włączyć światła mijania, aby nas nie oślepiać.
WORD Bytom
21.01.2013r. - Rozpoczęcie kursu (Lisek, Zabrze)
28.03.2013r. - teoria (+), 71/74
26.04.2013r. - łuk (+), miasto (-)
28.05.2013r. - łuk (+), miasto (-)
14.06.2013r. - łuk (+), miasto (+)

02.07.2013r. - Prawko w portfelu ;)
tomasson93

Postprzez dusiunia » wtorek 02 kwietnia 2013, 10:57

Dzisiaj zdałam 74/74 :) WORD Częstochowa

1. Na autostradzie z prędkością 140 km/h można jechać:
A. tylko na lewym pasie ruchu
B. na wszystkich pasach ruchu (prawidłowa)
C. na żadnym pasie ruchu

2. Czy podczas uczestniczenia w wypadku drogowym, w którym są ofiary zobowiązani jesteśmy wezwać służby ratownicze?
TAK
nie

3. Czy początkowo branie leków antydepresyjnych ma podobne działanie do alkoholu?
TAK
nie

4. Klip: Skrzyżowanie równorzędne. My chcemy skręcić w prawo, a osoba z naprzeciwka chce skręcić w lewo.
Pytanie: Czy musimy ustąpić pierwszeństwa tej osobie?
tak
NIE

5. Klip: droga podporządkowana od dołu w prawo. Czy skręcając w lewo musimy ustąpić pierwszeństwa osobie, która z lewej strony chce jechać prosto?
tak
NIE

6. Klip: Przejazd kolejowy bez zapór. Znak STOP. Auto przed nami zatrzymuje się.
Pytanie: Czy po odjechaniu poprzedzającego auta możemy przejechać przez przejazd bez wcześniejszego zatrzymania się?
tak
NIE

7. Klip: Droga dwujezdniowa o dwóch pasach ruchu w każdym kierunku. My jedziemy lewym pasem, przed nami (na prawym pasie) auto zatrzymuje się, żeby ustąpić pierwszeństwa pieszemu.
Pytanie: Czy w tej sytuacji również musimy zatrzymać pojazd?
TAK
nie

8. Która kategoria prawa jazdy uprawnia do kierowania czterokołowcem innym niż lekki?
A. B1 (prawidłowa)
B. A
C. AM

9. Klip: Jedziemy prosto. Auto przed nami skręca w lewo.
Pytanie: Czy w tej sytuacji możemy ominąć pojazd z jego prawej strony?
TAK
nie

10. Jak rozmieścisz bagaże w samochodzie?
A. najcięższe ułożę na samym dnie, na środku bagażnika (prawidłowa)
B. dowolnie
C. najlżejsze ułożę pod cięższymi

11. Zdjęcie: Policjant stojący bokiem do nas.
Pytanie: Czy ta postawa zezwala na wjechanie na skrzyżowanie?
TAK
nie

12. Zdjęcie: Chodnikiem idzie facet z wózkiem i po prawej prowadzi za kijek dziecko na rowerze.
Pytanie: Czy w tej sytuacji możesz przestać obserwować dzieci?
tak
NIE

13. Czy podczas wymijania musisz zachować bezpieczną odległość?
TAK
nie

14. Jak należy posługiwać się sprzęgłem podczas ruszania?
A. energicznie
B. powoli (prawidłowa)
C. dodać gazu, a później szybko puścić

15. Zdjęcie: Znak STOP.
Pytanie: Czy zbliżasz się do drogi z pierwszeństwem?
TAK
nie

16. Zdjęcie: Znak Niebezpieczne zakręty. Pod spodem tabliczka z odwróconą literą ‘S’ i cyferką 3.
Pytanie: Czy jesteśmy ostrzegani o dwóch niebezpiecznych zakrętach?
tak
NIE

17. Klip: Tramwaj wyjeżdżający z zajezdni.
Pytanie: Czy w tej sytuacji ustępujemy pierwszeństwa tramwajowi wyjeżdżającemu z zajezdni?
tak
NIE

18. Klip: Jedziemy prosto. Mamy światło zielone.
Pytanie: Czy musimy ustąpić pierwszeństwa pojazdom z naprzeciwka skręcającym w lewo?
tak
NIE

19. Zdjęcie: Niebieski znak z literą P.
Pytanie: Kto może zaparkować tu całością pojazdu?
A. zespoły pojazdów
B. samochody osobowe (prawidłowa)
C. samochody o DMC >3.5t

20. Klip: Jedziemy za autem i chcemy wyprzedzać. Z naprzeciwka widać pijanego kolesia.
Pytanie: Czy w tej sytuacji powinniśmy zrezygnować z wyprzedzania?
TAK
nie

21. Zdjęcie: Jedziemy prawym pasem. Między dwoma pasami (po naszej lewej) są tory tramwajowe, po których jedzie samochód.
Pytanie: Czy można w tej sytuacji wyprzedzić pojazd z jego prawej strony na zakręcie?
tak
NIE

22. Mamy samochód wyposażony w poduszki powietrzne. W jakiej sytuacji możemy przewozić dziecko do 12lat?
A. tyłem do kierunku jazdy w foteliku ochronnym
B. przodem do kierunku jazdy w foteliku ochronnym (prawidłowa)
C. (nie pamiętam, ale coś na pewno z pasami bezpieczeństwa)

23. Zdjęcie (albo klip?): Jedziemy nocą po oświetlonej ulicy.
Pytanie: Czy w tej sytuacji możemy używać świateł mijania?
TAK
nie

24. Jaki jest wpływ prędkości pojazdu na kąt widzenia drogi?
A. ze wzrostem prędkości kąt widzenia się zawęża (prawidłowa)
B. ze wzrostem prędkości kąt widzenia rozszerza się
C. nie ma żadnego wpływu

25. Zdjęcie: Znak ograniczenie prędkości do 40km/h, a pod spodem tabliczka z motocyklem.
Pytanie: Z jaką maksymalną prędkością może poruszać się w tej sytuacji samochód osobowy w obszarze zabudowanym?
A. 50km/h od 5.00 do 23.00 (prawidłowa)
B. 50km/h całą dobę
C. 40km/h od 23.00 do 5.00

26. Jak należy przewozić materiał sypki?
(nie pamiętam dokładnie odpowiedzi, ale prawidłową jest ta, że materiał musi być zabezpieczony)

27. Jaki odstęp należy zachować podczas omijania przeszkody?
A. bezpieczny, ale minimum 0.8m
B. dowolny
C. bezpieczny, dostosowany do prędkości i warunków na drodze (prawidłowa)

28. Klip: Facet wyjeżdża z parkingu i obserwuje sytuację wychylając głowę przez lewe okno.
Pytanie: Czy kierowca dobrze obserwuje sytuację na drodze?
tak
NIE

29. Zdjęcie: Sygnalizator ze światłem czerwonym i żółtym.
Pytanie: Czy w tej sytuacji kierowca może wjechać za sygnalizator?
tak
NIE

30. Zdjęcie: Jedziemy taką rozbiegówką. I chcemy zmienić z rozbiegówki pas na lewy.
Pytanie: Czy w tej sytuacji musisz sygnalizować zmianę pasa?
TAK
nie

31. Jak długo będziemy stabilizować głowę rannego?
(nie pamiętam odpowiedzi, ale prawidłową jest ta, że stabilizujemy do momentu pojawienia się lekarza)
Ostatnio zmieniony wtorek 02 kwietnia 2013, 11:54 przez dusiunia, łącznie zmieniany 1 raz
Rozpoczęcie kursu: 4.01.2013r
Pierwsza jazda: 13.02.2013r
Egzamin teoretyczny: 02.04.2013r (ZDANY 74/74! :D )
Egzamin praktyczny: 23.04.2013r (?)
dusiunia

Postprzez dusiunia » wtorek 02 kwietnia 2013, 11:53

14 B, 19 B :)
Rozpoczęcie kursu: 4.01.2013r
Pierwsza jazda: 13.02.2013r
Egzamin teoretyczny: 02.04.2013r (ZDANY 74/74! :D )
Egzamin praktyczny: 23.04.2013r (?)
dusiunia

Postprzez dysonans » wtorek 02 kwietnia 2013, 12:00

dzięki.

przypomniało mi się parę pytań z mojego egzaminu, których nie potrafię znaleźć na forum :)

Czego nie można zrobić jeśli w wypadku są ofiary zabite (jakoś tak)
a. usunąć pojazdu z miejsca wypadku
b. udzielić pomocy uczestnikom wypadku
c. wezwać służb ratowniczych

powiem szczerze, że trochę się nad tym zastanawiałam, hardcorowa jest odpowiedź b. bo fakt skoro nie żyją to nie pomożesz, ale nie jest jasno określone czy zginęli wszyscy. wybrałam odpowiedź a. nie wiem czy prawidłowo

W pogodny dzień z dobrą widocznością, na prostym odcinku drogi jak zaczniesz wyprzedzać pojazd jadący przed tobą
a.maksymalnie podjadę
b. dostosuję odpowiedni dystans aby zachować dobrą widoczność drogi
c. nie pamiętam, ale jakiś bezsens

b??
dysonans

Postprzez Grzego90 » wtorek 02 kwietnia 2013, 12:08

dysonans napisał(a):dzięki.

przypomniało mi się parę pytań z mojego egzaminu, których nie potrafię znaleźć na forum :)

Czego nie można zrobić jeśli w wypadku są ofiary zabite (jakoś tak)
a. usunąć pojazdu z miejsca wypadku
b. udzielić pomocy uczestnikom wypadku
c. wezwać służb ratowniczych

powiem szczerze, że trochę się nad tym zastanawiałam, hardcorowa jest odpowiedź b. bo fakt skoro nie żyją to nie pomożesz, ale nie jest jasno określone czy zginęli wszyscy. wybrałam odpowiedź a. nie wiem czy prawidłowo

W pogodny dzień z dobrą widocznością, na prostym odcinku drogi jak zaczniesz wyprzedzać pojazd jadący przed tobą
a.maksymalnie podjadę
b. dostosuję odpowiedni dystans aby zachować dobrą widoczność drogi
c. nie pamiętam, ale jakiś bezsens

b??

W pierwszym a na bank. Jeśli są ofiary to nie wolno usuwać ani nic. Czekać na policje itd.

W drugim wydaje mi sie, że b.
Grzego90

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy