pytanie o pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

pytanie o pierwszeństwo

Postprzez boruc25 » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 20:45

witam mam pytanie jadać głowną drogą chcąc skręcić w lewo na drogę podporządkowana samochód z naprzeciwka chce skręcić w prawo też na drogę podporządkowana kto ma pierwszeństwo? CZy sa w necie jakieś dobre strony które ogólnie opisuja wszystkie sytuację
boruc25

Re: pytanie o pierwszeństwo

Postprzez MotoTomasz » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 20:54

Spróbowałem przeczytać Twój post na głos i ledwo podołałem temu zadaniu. Spróbuj czasem przeczytać to co napisałeś.
Myślę, że strona www.prawojazdy.com.pl jest stroną, na której znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Zasady ogólne mówią, że skręcający w lewo ustępuje jadącym z przeciwka.
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 21:27

boruc25 napisał(a):witam mam pytanie jadać głowną drogą chcąc skręcić w lewo na drogę podporządkowana samochód z naprzeciwka chce skręcić w prawo też na drogę podporządkowana kto ma pierwszeństwo?
Ten skręcający w prawo ma pierwszeństwo przejazdu przez skrzyżowanie.
Takich podstaw to najlepiej uczyć się na kursach, na prawo jazdy, karte rowerową(wcale nie pisze tego złośliwie). Najlepiej przeczytać prawo o ruchu drogowym przynajmniej od art.1 do art. 60
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » wtorek 02 kwietnia 2013, 12:16

boruc25, takie informacje to znajdziesz w każdej głupiej broszurce związanej z nauką jazdy, bo to są podstawy podstaw. Mam wrażenie, że ten rok z prawkiem przetrwałeś tylko dlatego, że masz samochód zaparkowany pod górkę i nie możesz nim ruszyć.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze