Obowiązek jazdy po DDR; wydzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Obowiązek jazdy po DDR; wydzielony

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 12:55

0. Nikt (chyba) nie ma wątpliwości, że można przejechać chodnikiem... właściwie w poprzek chodnika samochodem do garażu (jeżeli innej możliwości nie ma).

1. Czy w tej samej sytuacji mogę przejechać rowerem w poprzek chodnika do garażu innym pojazdem (np. rowerem)?

2. Czy w podobnej sytuacji (rower garażuję w piwnicy bloku) mogę przejechać rowerem w poprzek chodnika do klatki bloku?

3. Czy w podobnej sytuacji (rower garażuję w piwnicy bloku) mogę przejechać rowerem wzdłuż chodnika do klatki bloku (blok umieszczony jest w poprzecznie do drogi i wzdłuż bloku drogi nie ma, więc w poprzek chodnika nie dam rady)?

4. Czy w podobnej sytuacji (rowerem wiozę 50 kg wór ziemniaków) mogę przejechać rowerem wzdłuż chodnika do klatki bloku (blok umieszczony jest w poprzecznie do drogi i wzdłuż bloku drogi nie ma, więc w poprzek chodnika nie dam rady)?

5. Czy w podobnej sytuacji (samochodem wiozę 50 kg wór ziemniaków) mogę przejechać samochodem wzdłuż chodnika do klatki bloku (blok umieszczony jest w poprzecznie do drogi i wzdłuż bloku drogi nie ma, więc w poprzek chodnika nie dam rady)?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez silvox » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 13:03

ad. 0 - mozna
ad. 1 - tak
ad. 2 - tak, pieszemu jednak ustąpisz..
ad. 3 - tak, ale j/w. i nie 1km ale kilka/kilkanascie metrów..
ad. 4 i 5 - wyjątkowo tak, ale nie rozjeżdżasz pieszych i robisz to w jak najkrótszym czasie..
silvox

Postprzez cierpnik » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 13:08

silvox napisał(a):Skąd masz tą bzdurną definicję ?? Bo w PoRD nie widzę..
Definicja znaku C-16
silvox napisał(a):Bardzo dobre pytanie - jeśli grunt jest prywatny to nie wolno.. a jeśli gminny, spółdzielczy ?? To co ??
Prywatny czy nie to nie ma znaczenia dopóki tego nie zakaże i nie wymaga to wtargnięcia.
Zatem wolno chodzić po utwardzonym gruncie jeśli PoRD pozwala chodzić po chodniku czy DdP?
szymon1977 napisał(a):4. Czy w podobnej sytuacji (rowerem wiozę 50 kg wór ziemniaków) mogę przejechać rowerem wzdłuż chodnika do klatki bloku (blok umieszczony jest w poprzecznie do drogi i wzdłuż bloku drogi nie ma, więc w poprzek chodnika nie dam rady)?

5. Czy w podobnej sytuacji (samochodem wiozę 50 kg wór ziemniaków) mogę przejechać samochodem wzdłuż chodnika do klatki bloku (blok umieszczony jest w poprzecznie do drogi i wzdłuż bloku drogi nie ma, więc w poprzek chodnika nie dam rady)?
Nie wolno. PoRD wyjątków dla worka 50kg ziemniaków nie przewiduje.
A jeśli mowa o jeździe poza drogą to mamy analogiczne pytanie z pieszymi.
cierpnik

Postprzez silvox » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 13:17

cierpnik napisał(a):Definicja znaku C-16

Pytam o definicję "drogi" a nie znaku..
cierpnik napisał(a):Prywatny czy nie to nie ma znaczenia

Na PW proszę o Twój adres - będę się przechadzał a może i jeździł po Twoim podwórku..
Ciekawe czy pozwolisz, bo ode mnie na moim zarobiłbyś w łeb bez ostrzeżenia..
cierpnik napisał(a): PoRD wyjątków dla worka 50kg ziemniaków nie przewiduje.

Gdzie ty mieszkasz ?? To nie dżungla - trochę kultury nikomu jeszcze nie zaszkodziło...
silvox

Postprzez szerszon » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 13:38

cierpnik napisał(a):1.Jak biegnie z lewej strony to mogę sobie nawet i dwadzieścia skrzyżowań przejechać prosto.
2.Przeczytaj w końcu definicję kierunku z KW
3. C-13 gdzieś tam z lewej naście metrów, za krzakami. Jest różnica?
4.Za to jak postawią B-9 to rowerzysta nie może skorzystać z tej drogi i tego wjazdu. Bo nie i już. Niech se idzie na piechotę.
5.Ja potrafię jechać rowerem.
6.Na jezdni jeszcze nikt mnie nie przejechał bo obok biegła DDR czy był znak B-9. Bardziej to trzeba uważać na DDR bo na nich to już w ogóle rowerzyści są niewidoczni dla kierowców.

1. Tak,oczywiście. Kompletne ignorowanie PoRD

2.Znam na pamięć i nie wynika z niej nic, co potwierdzałoby twoja interpretację.
Zauważ,ze jest tam napisane o ruchu prawostronnym jeżeli ustawodawca krajowy nakazuje wymijać inny pojazd po swojej lewej stronie.
Dalej nie ma nic o kierunku jazdy.
Dla lepszego uświadomienia sobie tego punktu polecam zapoznać sie z Art 10.1 KW i nie katować nas tu więcej bzdurami.

3. Nie aż taka, która zdejmuje obowiązek obserwowania drogi.
Jadąc jezdnia tez masz problem z pieszymi wchodzącymi z lewej ?
Poza tym było napisane..jeśli jest trudność z dostrzeżeniem C-13 stawia sie B-9.
Jeśli nie ma tej trudności twoim obowiązkiem jako rowerzysty jest korzystanie z drogi dla Ciebie przeznaczonej. Tłumaczenie "a ja nie widziałem" jest śmieszne

4. Mógłbyś taka sytuacje oprzeć na realu ? Jakoś sobie nie wyobrażam sytuacji z B-9 przed wjazdem do garażu.
Ale jeśli taka sytuacja zaistnieje, to nie widzę powodu, abyś nie zastosował sie do obowiązującego oznakowania. Trudno-idziesz na piechotę prowadząc rowerek.

5. Cieszy mnie to niezmiernie. Jeszcze jakbyś przepisy znał....

6. Jest taka zasada -rowerzystę rozjedziesz, a będziesz sądzony jak za człowieka :D
A kto chce mieć problemy powodując kolizję z rowerzysta nieprzestrzegającym przepisów ?
Ominą, wyprzedzą i pojadą dalej. Tez by mi się nie chciało szarpać z.....
A wystarczy jeden raz,że ktoś powie,ze starał sie ze wszystkich sił, no ale nie dał rady, a zakładał,ze wszyscy użytkownicy przestrzegają PoRD.
Jaki będzie wynik kto winien wypadku ? :D
szerszon

Postprzez cierpnik » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 13:42

silvox napisał(a):Pytam o definicję "drogi" a nie znaku..
Nie ma definicji wprost.
silvox napisał(a):Na PW proszę o Twój adres - będę się przechadzał a może i jeździł po Twoim podwórku..
Ciekawe czy pozwolisz, bo ode mnie na moim zarobiłbyś w łeb bez ostrzeżenia..
cierpnik pisze:
Jeśli teren jest nieogrodzony, wejście nie wymaga wtargnięcia i nie ma informacji, że czegoś nie wolno to nie masz prawa walić w łeb. Możesz tylko i wyłacznie poprosić o czegoś nierobienie i ten ktoś ma się do tego dostosować. Dopóki tego nie powiesz ten ktoś może sobie tam chodzić dobrowolnie o ile nie popełnia jakiegoś innego wykroczenia (np. niszczenie czegoś tam
silvox napisał(a):Gdzie ty mieszkasz ?? To nie dżungla - trochę kultury nikomu jeszcze nie zaszkodziło...
)PoRD nie zezwala i już. To czy dostaniesz mandat czy nie i czy ktoś na to będzie krzywo patrzył to inna para kaloszy.

Wracając jednak do tematu. Nadal proszę o wskazanie miejsca gdzie postawiono B-1 uniemożliwiając mieszkańcowi wjazd do swojego garażu. B-9 w wielu miejscach uniemożliwia legalny wjazd do swojego garażu rowerem.
cierpnik

Postprzez szerszon » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 13:49

cierpnik napisał(a):
silvox napisał(a):
Wracając jednak do tematu. Nadal proszę o wskazanie miejsca gdzie postawiono B-1 uniemożliwiając mieszkańcowi wjazd do swojego garażu. B-9 w wielu miejscach uniemożliwia legalny wjazd do swojego garażu rowerem.
Zazwyczaj stosuje sie tabliczkę
"nie dotyczy..."
Jest w przepisach.
szerszon

Postprzez cierpnik » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 13:55

szerszon napisał(a):Dalej nie ma nic o kierunku jazdy.
A co to jest kierunek ruchu? To samo co jazdy jeśli mowa o pojazdach. Ruch dotyczy wszystkich (pojazdy + piesi + bydło), jazda tylko pojazdów.
szerszon napisał(a):Jadąc jezdnia tez masz problem z pieszymi wchodzącymi z lewej ?
Nie. Bo piesi wchodzący na lewą jezdnię mnie nie interesują.
szerszon napisał(a):Poza tym było napisane..jeśli jest trudność z dostrzeżeniem C-13 stawia sie B-9.
Bo w Polsce ma się w dupie rowerzystów i niech radzi sobie sam. Jak nie rozumie to B-9.
szerszon napisał(a):Tłumaczenie "a ja nie widziałem" jest śmieszne
To jeszcze dodaj pytanie jak na nią wjechać. Policja i zarządca drogi odpowiada zejść z rowerka i poprowadzić. To samo odpowiadajmy kierowcom.
szerszon napisał(a):4. Mógłbyś taka sytuacje oprzeć na realu ? Jakoś sobie nie wyobrażam sytuacji z B-9 przed wjazdem do garażu.
B-9 na drodze, z której mogę wjechać na swoją posesję. Samochodem wjadę, rowerem nie.
szerszon napisał(a):5. Cieszy mnie to niezmiernie. Jeszcze jakbyś przepisy znał....
Tak, tak. Jeszcze napiszesz, że jadący rowerzysta blokuje ruch.
szerszon napisał(a):Jaki będzie wynik kto winien wypadku ? :D
Ten kto wjedzie w rowerzystę.
cierpnik

Postprzez cierpnik » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 13:56

szerszon napisał(a):
cierpnik napisał(a):
silvox napisał(a):Zazwyczaj stosuje sie tabliczkę
"nie dotyczy..."
Jest w przepisach.
Oczywiście, że taka tabliczka istnieje. W przypadku B-9 jeszcze nigdy takiej nie widziałem. Za to widziałem tysiące posesji, do których legalnie rowerem dojechać nie można. Widać zakłada się, że rowerem nikt nie jeździ.
cierpnik

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 14:15

silvox napisał(a):ad. 0 - mozna
ad. 1 - tak
ad. 2 - tak, pieszemu jednak ustąpisz..
ad. 3 - tak, ale j/w. i nie 1km ale kilka/kilkanascie metrów..
ad. 4 i 5 - wyjątkowo tak, ale nie rozjeżdżasz pieszych i robisz to w jak najkrótszym czasie..
Też tak myślę (mniej więcej).
-----
szymon1977 napisał(a):4. Czy w podobnej sytuacji (rowerem wiozę 50 kg wór ziemniaków) mogę przejechać rowerem wzdłuż chodnika do klatki bloku (blok umieszczony jest w poprzecznie do drogi i wzdłuż bloku drogi nie ma, więc w poprzek chodnika nie dam rady)?

cierpnik napisał(a):Nie wolno. PoRD wyjątków dla worka 50kg ziemniaków nie przewiduje.
A czy to przypadkiem nie jest jazda poza drogami? A może podjechać trawnikiem?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez cierpnik » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 15:12

szymon1977 napisał(a):A czy to przypadkiem nie jest jazda poza drogami?
Nikt nie napisał czy był to chodnik w pasie drogowym czy nie.
A może podjechać trawnikiem?
Jeśli znajduje się w pasie drogowym to nie wolno.
Jeśli poza pasem drogowym to wolno o ile nie zabronił tego zarządca terenu. Jedynie problem występuje w przypadku niszczenia zieleni co podchodzi pod paragraf. W przypadku samochodów niszczenie występuje zawsze. Chyba, że są to resoraki.
cierpnik

Postprzez silvox » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 15:35

cierpnik napisał(a):taka tabliczka istnieje. W przypadku B-9 jeszcze nigdy takiej nie widziałem

To rozejrzyj się po necie - nawet zawiłe dyskusje są na temat tego zlepka znaków.. Niektórzy uważają, że zaprzeczają sobie a tak w rzeczywistości nie jest..
http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.d ... /567334612
silvox

Postprzez cierpnik » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 15:54

Mówimy o B-9 w sąsiedztwie DDR.
cierpnik

Postprzez silvox » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 16:03

Ty chyba już sam nie wiesz co mówisz - zmień alkohol..
Ja idę na piwo.. Dość mam Twojej filozofii - będę jeździł jak uważam..
silvox

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 01 kwietnia 2013, 16:05

cierpnik napisał(a):Nikt nie napisał czy był to chodnik w pasie drogowym czy nie.
Tak wynika z opisu:
szymon1977 napisał(a):(blok umieszczony jest w poprzecznie do drogi i wzdłuż bloku drogi nie ma, więc w poprzek chodnika nie dam rady)
Powtórzę pytania:

4. Czy w podobnej sytuacji (rowerem wiozę 50 kg wór ziemniaków) mogę przejechać rowerem wzdłuż chodnika do klatki bloku (blok umieszczony jest w poprzecznie do drogi i wzdłuż bloku drogi nie ma, więc w poprzek chodnika nie dam rady)?

szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze