Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez kursantka188 » środa 27 marca 2013, 16:35

Dzisiaj ja zdawałam testy.. i zdałam za pierwszym razem, miałam 72 punkty :D ..chciałam bardzo podziękować wszystkim którzy umieszczali tutaj zapamiętane pytania bo kilka mi się z nich powtórzyło :) pytanie na które ja odpowiedziałam niestety źle to:

Czy dziecko w wieku przedszkolnym możesz przewozić na przednim siedzeniu poza fotelikiem ochronnym?
a) nie
b) tak
c) tak, ale na podkładce lub podwyższeniu dostosowanym do wieku i wagi dziecka.

Przy tym jedynym pytaniu się wahałam i zaznaczyłam odp A.. i to chyba było źle bo prawidłowa odpowiedź to C (tak mi się mocno wydaje) :wink:
kursantka188

Postprzez rsx » środa 27 marca 2013, 16:55

Odpowiedź A jak najbardziej prawidłowa. Dziecko nie może jeździć na przednim siedzeniu na podkładce/podwyższeniu. Dozwolona taka jazda jest wyłącznie w foteliku ochronnym ;)
Obrazek
rsx

Postprzez wiewioorkaaa » środa 27 marca 2013, 18:22

PWPW BYDGOSZCZ 1 PODEJŚCIE 74/74 wszystkie odpowiedzi są prawidłowe:

1. Czy zbliżasz się do drogi z pierwszeństwem (zdjęcie: skrzyżowanie trzywlotowe, znak stop) TAK
2. Czy w sytuacji gdy poszkodowany motocyklista leży twarzą w kałuży powinieneś go nie ruszać w obawie o uraz o jego kręgosłupa (zdjęcie: motocyklista twarzą w kałuży) NIE
3. Czy w tej sytuacji możesz używać świateł drogowych? (FILMIK: jedziemy słabo oświetloną drogą w nocy - ale jednak oświetloną!) NIE
4. Czy w tej sytuacji musisz ustąpić pierwszeństwa samochodom z lewej? (Filmik: włączamy się do ruchu po postoju na jakimś poboczu/zatoczce) TAK
5. Czy w tej sytuacji musisz ustąpić pierwszeństwa pojazdom znajdującym się na lewym pasie? ( zdjęcie: znajdujemy się na pasie ze strzałką naprowadzającą w lewo P-9) TAK
6. Czy jadąc na wprost musisz ustąpić pojazdowi z przeciwka zamierzającego skręcić w lewo (ZDJĘCIE: skrzyżowanie czterowlotowe, znak ustąp pierwszeństwa oraz znak T6c gdzie pierwszeństwa jest dla ulicy u góry i z lewej , my jestesmy na podporzadkowanej) TAK
7. Czy skręcając w lewo masz pierwszeństwo nad autobusem jadącym z przeciwka prosto? (FILOMIK: skrzyżowanie, świeci zielone światło (kolizyjne)) NIE
8. Czy możesz wyprzedzić ten pojazd na wzniesieniu? (zdjęcie drogi, przed nami motocyklista na wzniesieniu, brak znaków, BRAK WYZNACZONYCH PASÓW RUCHU, zatem wszystko wskazuje na dwukierunkową bez wyznaczonych pasów ruchu czyli nie można wyprzedzać na wzniesieniu) NIE
9. Czy na tym skrzyżowaniu musisz się zawsze zatrzymać w miejscu oznaczonym? (zdjęcie, skrzyżowanie, znak stop, linia ciągła bezwarunkowego zatrzymania) TAK
10. Czy KAŻDY pojazd może wysadzić w tym miejscu pasażera? (zdjęcie oznaczonego przystanku autobusowego z zatoką) NIE
11. Czy możesz wjechać za sygnalizator? (zdjęcie: sygnalizacja, pali się czerwone światło) NIE
12. Czy możesz ominąć ten pojazd z lewej strony? ( filmik: przed nami staje pojazd i sygnalizuje skręt w lewo, bo chce wjechać na parking) NIE
13. Czy musisz zachować szczególną ostrożność skręcając w lewo na wjazd do posesji? (filmik: jak skręcamy na drodze w lewo wjeżdżając na teren posesji) TAK (bo zmieniamy kierunek ruchu)
14. Czy należy zmniejszyć prędkość? (zdjęcie: jesteśmy przed przejściem dla pieszych, za przejściem widać że inny samochód hamuje, na chodniku przed przejściem stoją dzieci) TAK
15.Czy ten znak ostrzega nas o przejeździe dla rowerzystów lub miejscu gdzie rowerzyści wyjeżdżają na jezdnię? (znak A-24) TAK
16. Czy musisz ustąpić pierwszeństwa tramwajowi wyjeżdżającemu jak w tej sytuacji z pętli? (filmik jak jedziemy, a na pętli stoi tramwaj i sygnalizuje zamiar wyjazdu) NIE
17. Czy w tej sytuacji możesz ominąć poprzedzający Cię pojazd? (FILMIK: przejazd kolejowy, jedzie pociąg, migają czerwone światła, nie widziałam szlabanów, droga dwukierunkowa po jednym pasie dla każdego kierunku jazdy) NIE
18. Czy widząc nietrzeźwego pieszego musisz powstrzymać się od wyprzedzania? (filmik: jedziemy za jakimś samochodem i widać jak po lewej stronie idzie sobie jakiś koleś slalomem;) ) TAK
19. Czy możesz kontynuować jazdę na wprost tym pasem? (trzypasmówka, lewy i środkowy pas do jazdy na wprost, prawy pas na którym się znajdujemy do skrętu w prawo) NIE
20.Czy w tej sytuacji musisz się zatrzymać? (filmik: przystanek tramwajowy bez wysepki, poza chodnikiem, wjeżdża na niego tramwaj, ludzie przechodzą z chodnika przez jezdnię do tramwaju itd. widać nawet linię zatrzymania a za tą linią zygzak) TAK
21. Co powoduje bezpośrednie niebezpieczeństwo na drodze? (jakoś tak)
a. ubrudzona boczna tylna szyba od strony pasażera
b. uszkodzone przednie amortyzatory
c. brak pokrywy osłaniającej silnik
22. Z jaką maksymalną prędkością może się poruszać samochód osobowy po autostradzie
a. 140
b. 150
c. 120
23. Z jaką maksymalną prędkością może się poruszać samochód osobowy po drodze ekspresowej (zdjęcie znak drogi ekspresowej i 2 jezdnie oddzielone pasem zieleni)
a. 110
b. 120
c. 90
24. Jak zatamujesz krwotok poszkodowanego w przypadku gdy nie masz jałowego opatrunku?
a. nie zrobię opatrunku
b. poczekam aż ktoś przyniesie apteczkę
c. użyję odzieży poszkodowanego
25. Jak umieścisz ładunek na przyczepie?
a. zabezpieczę go przed przemieszczeniem
b. zostawię go luźno
c. nie pamiętam ale coś głupiego typu że zasłoni tablice rejestracyjne ;)
26. Która kategoria prawa jazdy uprawnia do kierowanie czterokołowcem innym niż lekki
a. B1
b. AM
c. A
27. Jaki odstęp powinieneś zachować podczas omijania?
a. min 0,5m
b. bezpieczny, ale zawsze taki sam
c. bezpieczny, ale dostosowany do prędkości i warunków na drodze
28. Jak płynnie ruszysz z miejsca?
a. zwalniając powoli pedał sprzęgła
b. zwalniając szybko pedał sprzęgła
c. dodając gazu na wysokie obroty a następnie bardzo szybko zwolnić pedał sprzęgła
29. W przypadku złamanej kończyny unieruchomisz:
a. wyłącznie najbliższy złamaniu staw
b. samo miejsce złamania
c. miejsce złamania i najbliższe stawy
30. Jak zwiększysz bezpieczeństwo podczas takich warunków? (zdjęcie zaśnieżone ulice)
a. używając hamulca awaryjnego
b. używając opon zimowych
c. coś śmiesznego
31. Co wolno kierującemu prowadzącemu samochód osobowy na terenie zabudowanym:
a. korzystać ze sprzętu który podaje informację na temat fotoradarów
b. odpiąć pasy bezpieczeństwa
c. korzystać z tel. komórkowego który wymaga trzymania słuchawki w ręku
32. Czy znak A-19 informuje nas o silnych podmuchach wiatru:
a. z lewej, prawej strony
b. z przodu, z tyłu
c. tylko z lewej strony

dziękuję wszystkim którzy wrzucali tu swoje pytania :) przestrzegam tych co się stąd uczą by brali wiekszość odp z przymrużeniem oka - sprawdzać je z kodeksem itd! dla mnie najpewniejsze były na tym forum pytania i odp tych osób które zdały w 100%. przewertowałam chyba z 10 razy kodeks drogowy zanim znalazłam odpowiedzi na większość pozostałych pytań, uczyłam się też z książki próchniewicza oraz tej z osk no i testy testy testy! IMAGE, CREDO i jakieś jeszcze z internetu. a i dodam, że nie wykorzystałam w pełni swojego czasu bo miałam zapas 13 min do końca egzaminu, jak byłam pewna odpowiedzi to klikałam dalej, filmiki też włączałam szybciej. Najwięcej problemów sprawiły mi pytania 2,3 (niewyraźne) i 8 . treści pytań i odp wiadomo, mogą być troszkę zmienione, ale sens ten sam, udało mi się po dłuższym zastanawianiu wszystko przypomnieć. Życzę samych pozytywnych wyników egzaminów!!!! :))))
Bydgoszcz
Kurs: 10.01. - 15.03.2013
Teoria: 27.03.2013 74/74 (wynik pozytywny)
Praktyka: 12.04.2013 (wynik pozytywny)

(2013-04-17 08:30:14) Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(2013-04-23 17:45:15) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
wiewioorkaaa

Postprzez monixx11 » środa 27 marca 2013, 22:02

Witam.
Zarejestrowałam się na tym forum tylko z tego powodu aby podziękować wszystkim forumowiczom za dzielenie się pytaniami z teorii bo dzięki Wam zdałam ten egzamin . Podobno do 3 razy sztuka u mnie się sprawdziło bo za 3cim razem zdałam 72/74 :D na Radarowej-Okęcie.
Pytania formy ABC praktycznie większość z forum :) Większości nie pamiętam ale znalazło się również pytanie z którym tutaj się nie spotkałam a mianowicie:
Jak przewozić bagaże w bagażniku gdy wybieramy się w podróż :
a najcięższe w centralnej części bagażnika
b lżejsze nad cięższymi
c nie ma znaczenia
Na pewno jeśli sobie przypomne wiecej pytan napisze.
Pozdrawiam :)
monixx11

Re: Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

Postprzez smietanka » czwartek 28 marca 2013, 00:07

Chciałabym podziękować wszystkim za te pytania, jestem pewna, że nie zdałabym w ogóle bez nich.
Dzisiaj w Legnicy zdałam za drugim razem. Wynik 70/74. Nie wiem gdzie straciłam te cztery punkty. Pytania prawie wszystkie z tego forum, z tych co pamiętam to:
1. Jest jezdnia w dwóch kierunkach, ale po prawej jest takie "miejsce" właśnie tu chyba straciłam punkt. Jakby to wytłumaczyć, oznaczone liniami przerywanymi krótkimi. Było pytanie czy jest to miejsce postojowe. Ja zaznaczyłam tak, ale nie wiem.

2. Pytanie co zrobić gdy nie ma jałowego opatrunku. <użyć odzieży poszkodowanego>

3. Ile można jechać z przyczepką na autostradzie <80km/h>

4. Znak Droga ekspresowa pod nią znak na niebieskim tle "1000m" Czy jest to zjazd z drogi ekspresowej.

5. Mamy zielone, na prawo jeździe bardzo dużo rowerzystów <chyba z 15> i pytanie Czy trzeba zachować szczególną ostrożność? TAK, było ich tak dużo, pytanie banalne.

6. Znak uwaga tramwaj, zbliżamy się do torów i pytanie czy trzeba w razie czegoś zatrzymać się byle gdzie przed linią. Dałam, że nie, moim zdaniem bezpośrednio przed linią..

7. Było pytanie ABC, z czym nie można jeździć czy coś takiego. wiem, że dałam C. wytarte klocki hamulcowe.

8. Zielone światło, ale policjant do nas tyłem. Czy można wjechać na skrzyżowanie? NIE

9. Ładny dzień, słoneczko. Czy w tej sytuacji możesz użyć świateł drogowych? NIE

10. Tramwaj wyjeżdża z pętli z prawej strony. Czy ustąpisz mu pierwszeństwa? NIE

11. Czego nie możesz stosować w trakcie jazdy w mieście? B. Zestawu z mikrofonem w ręku. Było jeszcze C. tempomat, a A nie pamiętam.

12. Ile można jechać na autostradzie. B. 140 km/h

13. Przestał świecić sygnał, ale zapory do końca się nie zamknęły. Czy można przejechać? NIE

14. Znak uwaga pociąg. Czy dany znak oznacza przejazd z zaporami? NIE

15. Leżał facet na kierownicy. Czy w tej sytuacji pomożesz tej osobie? TAK

16. Mamy pierwszeństwo, wyjeżdża gościu z prawej. Czy ustąpimy mu pierwszeństwo? NIE

17. Koleś cofał sobie i wychylił się całą głową za szybkę, za okno samochodu. Czy dany kierowca dobrze wykonuje dany manewr? NIE

18. Jak przejedziesz przez rozległą kałużę. Odpowiedź C. powoli zahamuję. były A. szybko zahamuje B. szybko przejadę przez nią

19. Czy po alkoholu mamy zmniejszoną widoczność? Coś takiego. TAK

Jak mi się coś przypomni, dopiszę, na razie nie pamiętam. Teraz byle zdać praktykę! =)
Ostatnio zmieniony czwartek 28 marca 2013, 00:29 przez smietanka, łącznie zmieniany 2 razy
07-01-2013 - rozpoczęcie kursu w MOBILE Polkowice
02-02-2013 - pierwsza jazda
14-03-2013 - ostatnia jazda
27-03-2013 - egz. teoretyczny [wynik pozytywny 70/74]
22-04-2013 - egz. praktyczny [wynik pozytywny] =)
smietanka

Postprzez Vanni » czwartek 28 marca 2013, 00:18

grzywek napisał(a):Tam była chyba trochę inna odpowiedź, chyba taka jak koleżanka wyżej opisała:

czy w tym wypadku C?
Na jakiej podstawie możemy zatem odpinać w czasie jazdy pas bezpieczeństwa?

W tym przypadku prawidłowa odpowiedź to a. Nie można korzystać ze sprzętu, który zakłóca ich działanie.
Obrazek
Vanni

Postprzez smietanka » czwartek 28 marca 2013, 00:22

Vanni napisał(a):
grzywek napisał(a):Tam była chyba trochę inna odpowiedź, chyba taka jak koleżanka wyżej opisała:

czy w tym wypadku C?
Na jakiej podstawie możemy zatem odpinać w czasie jazdy pas bezpieczeństwa?

W tym przypadku prawidłowa odpowiedź to a. Nie można korzystać ze sprzętu, który zakłóca ich działanie.

no właśnie ja miałam podobne pytanie, tylko co NIE wolno.
u mnie nie wolno było korzystać z tel. komórkowego, który wymaga trzymania słuchawki w ręku.
na pewno C. to był tempomat
07-01-2013 - rozpoczęcie kursu w MOBILE Polkowice
02-02-2013 - pierwsza jazda
14-03-2013 - ostatnia jazda
27-03-2013 - egz. teoretyczny [wynik pozytywny 70/74]
22-04-2013 - egz. praktyczny [wynik pozytywny] =)
smietanka

Postprzez klauduska912 » czwartek 28 marca 2013, 03:28

MORD Kraków Nowohucka PWPW
Wynik: pozytywny 71/74 pkt - pierwsze podejście do nowej teorii (ważność poprzedniej wygasła)

Zapamiętane pytania oczywiście mniej więcej kontekst pytań bo słowo w słowo nie pamiętam.

1. Pytanie: Podczas wyprzedzania powinieneś zachować odstęp:
A. Bezpieczny, zależny od warunków na drodze
B. Bezpieczny ale nie mniejszy niż 1,5m
C. Bezpieczny ale mniejszy niż 0,5 m

2. Jadąc samochodem z przyczepą (nie pamiętam czy pisało lekką), jaki dokument MUSISZ posiadać?
A. Dowód rejestracyjny przyczepy.
B. Dowód ubezpieczenia AutoCasco
C. Dwód ubezpieczenia NW, czy coś takiego

Dałam A ale nie wiem czy dobrze (teoretycznie powinien być po prostu wpis w dowodzie rejest.auta? no ale AutoCasco nie jest obowiązkowe więc B odpada, a trzecie to nie wiem cóż to?)

3.pytanie: Na czym polega ekonomiczna jazda samochodem?
A. Unikaniu gwałtownych hamowań i przyspieszeń
B. Na częstej zmianie biegów
C. nie pamiętam

4.Ilustracja: Znak B-43 z prędkością 50km/h (strefa ograniczonej prędkości).
Pytanie: Za tym znakiem będziesz się poruszać z max.prędkością:
A. 60 km/h w godzinach 5:00-23:00
B. 60 km/h w godzinach 23:00-5:00
C. 50 km/h przez całą dobę.

5. Pytanie: Jak będziesz przewozić ładunek na przyczepie?
A: Zabezpieczę ładunek przed przesuwaniem się
B. Nie będę zabezpieczać.
C. Nie będę zabezpieczać, gdy będę jechać powoli.

6. Pytanie: Jaka jest dopuszczalna rzeczywista masa przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy?

A. Nie więcej niż 50% dopuszczanej masy całkowitej samochodu osobowego

B. Tyle samo co dopuszczalna masa całkowita samochodu osobowego.
C. Więcej niż 40% dopuszczalnej masy całkowitej samochodu osobowego.

7. Ilustracja: zdjęcie jak między kolanami stabilizowana jest głowa poszkodowanego
Pytanie: Do kiedy będziesz stabilizować głowę poszkodowanego?
A. Do momentu aż zacznie ruszać nogami
B. Do momentu aż przyjadą służby ratownicze i przejmą od ciebie czynności
C. Nie pamiętam ale też z kosmosu odpowiedź.

8. Ilustracja: 3 zdjęcia, na każdym siedzi kierowca i ma ustawiony zagłówek na różnych wysokościach
Pytanie: Na której ilustracji zagłówek ustawiony jest prawidłowo.
A. Ilustracja z zagłówkiem na równi czubka głowy
B. Ilustracja z zagłówkiem który jest tylko ustawiony na szyi
C. Ilustracja z zagłówkiem który jest ustawiony jakoś w połowie głowy

9. Ilustracja: droga i znak A-4 (z tabliczką informującą o 3 takich zakrętach).
Pytanie: Jadąc tą drogą, za tym znakiem jesteś ostrzegany o niebezpiecznych zakrętach z których pierwszy jest w lewo?
TAK / NIE

10.Ilustracja: Jesteś na skrzyżowaniu, na środku stoi policjant bokiem do ciebie i ma prawą rękę wyciągniętą w Twoim kierunku równolegle do ramion, dłoń też prosto.
Pytanie: Czy sygnał nadawany przez osobę kierującą uprawnia cię do wjazdu na skrzyżowanie?
TAK / NIE

11. Ilustracja: Wydzielone trzy pasy, znajdujemy się na lewym oznaczonym znakiem poziomym do skrętu w lewo, sygnalizator kierunkowy ze strzałkami w lewo, strzałka zielona.
Pytanie: Czy możesz zawrócić z tego pasa ruchu?
TAK / NIE

12. Filmik: jedzie przed tobą auto, nagle widzisz, że potrącił pieszego, który upada mu pod koła.
Pytanie: Czy widząc ten wypadek będziesz próbował nakłonić kierowcę auta do zaciągnięcia hamulca ręcznego, wyłączenia silnika i udzielenia pomocy?
TAK / NIE

13. Filmik: jedzie przed tobą wolno auto (droga dwukierunkowa, jednojezdniowa) po lewej stronie widać bardzo pijanego mężczyznę, który idzie dosłownie slalomem.
Pytanie: Czy widząc nietrzeźwego pieszego po lewej stronie jezdni zaniechasz manewru wyprzedzania?
TAK / NIE

14. Filmik: jedziesz autem w mieście, po prawej stronie zajezdnia tramwajowa. Tramwaj wyjeżdża z prawej, Ty jedziesz prosto (tory przecinają twoją trasę).
Pytanie: Czy widząc wyjeżdżający tramwaj z pętli jesteś zobowiązany ustąpić mu pierwszeństwa?
TAK / NIE

15. Ilustracja: skrzyżowanie, po lewej stronie dzieci wchodzące na jezdnię (nie ma przejścia dla pieszych)
Pytanie: Czy skręcając w lewo, widząc dzieci wchodzące na jezdnię jesteś zobowiązany zatrzymać się i ustąpić im pierwszeństwa?
TAK / NIE

16. Ilustracja: widać że zbliżasz się do skrzyżowania z sygnalizacją, po lewej stronie jest ustawiony znak zakaz zawracania.
Pytanie: Czy ten znak obowiązuje od jego ustawienia do najbliższego skrzyżowania włącznie?
TAK / NIE

17. Filmik wyjeżdżasz z uliczki, skrzyżowanie, po prawej widać, że jest znak stop, dalej namalowana bezwarunkowa linia zatrzymania.
Pytanie: Czy musisz zatrzymać się w miejscu linii tylko i wyłącznie gdy widzisz, że nadjeżdżają pojazdy?
TAK/ NIE

18. Filmik: wyjeżdżasz z obszaru zabudowanego ale są świecące się latarnie co chwilę.
Pytanie: Czy w tej sytuacji możesz używać świateł mijania?
TAK / NIE

19. Ilustracja: widać znak A-32.
Pytanie: czy za tym znakiem możesz spodziewać się gołoledzi?
TAK / NIE

20. Ilustracja: widać znak D-14 (koniec pasa ruchu).
Pytanie czy zmieniając pas ruchu musisz zachować szczególną ostrożność?
TAK / NIE

11. Ilustracja: Jedziesz drogą jednojezdniową, dwukierunkową (jeden pas w każdym kierunku).
Przed tobą znak A-1, za tym znakiem przed tobą auto.
Pytanie: czy w tej sytuacji możesz wyprzedzić pojazd przed tobą?
TAK / NIE

Było jeszcze pytanie o ABS (odp: skręcając nie puszczać hamulca) i odnośnie co nie wpłynie na bezpieczeństwo jazdy (odp: podarta tapicerka na siedzeniu pasażera)
MORD KRAKÓW NOWOHUCKA
10.10.2011 - rozpoczęty kurs
02.01.2012 - skończony kurs
09.05.2012 - teoria 18/18 pkt
29.05.2012 - plac
07.11.2012 - plac miasto
27.03.2013 - teoria 71/74 pkt
11.04.2013 - POZYTYWNY

Mam tępo żółwia :)
klauduska912

Postprzez quba95 » czwartek 28 marca 2013, 14:46

28.03.2013 8:00 Rzeszów PWPW

Powiem tak zdałem za 3 razem, był to mój pierwszy raz zdawania od czasu poznania forum, wystarczył mi jeden dzień na forum i egzamin zdany :D dziękuje wam bardzo naprawdę jestem wdzięczny dla zdających rada wiem dużo osób to pisało ale naprawdę warto odczekać swój czas na zapoznanie się z pytaniem i odpowiedź
74/74

zapamiętane pytania
nie pamietam dokładnie treści ale mniej więcej jakoś tak to było

Znak a19 Obrazek
1 Czy na tej drodze możemy się spodziewać
a) podmuchów od przodu auta
b) o różnej sile ale tylko z lewej strony samochodu
c) mocnych podmuchów z prawej i lewej strony
2 Po jakim czasie należy przestać resyscycatcji
a) po 15 min
b) do momentu przyjazdu zespołu ratowniczego
c) aż odczujemy że ciepłota ciała wzrosła
3 Pytanie o gołoledź z tym znakiem czy można się spodziewać na drodze a otoczenie na obrazku było takie no ciepło NIE
4 prędkość na autostradzie maksymalna
5 Co chroni zagłówek
a) czubek głowy
b) kręgi szyjne jakos tak

c) ........
5 film z Obrazek Czy na tym skrzyżowaniu znaki regulują pierwszeństwo ? NIE
6 Jakoś tak za tym pytaniem było podobne film ze znakiem Obrazek Czy na tym skrzyżowaniu pierwszeństwa nie określają znaki pionowe ? TAK
7 Cos jak przewozić towar sypki nie pamietam jakie tutaj były opcje ale poprawna w szczelnie czy jakos tak z pandeką
8 Sytuacja była taka tylko ze nie od góry tylko jedziesz autem i takie pasy były, zielone coś to tam gdzie zatrzymała się kamera Obrazek Kontynuując jazde według zasady ruchu prawostronnego należy zasygnalizować manewr ? Tak/nie
9 Policjant stoi tyłem na zielonym świetle i czy możemy wjechać na skrzyżowanie tak
10 było coś ze stoi auto z plakietką że przewozi osoby niepełnosprawne i jedzie wózek na ulicy obok auta Czy należy zwiększyć szczególną ostrożność ? tak/nie

Życzę powodzenia mi się udało jak większości dzisiejszym osób na egzaminie może z 4 zdały
Ostatnio zmieniony poniedziałek 08 kwietnia 2013, 15:44 przez quba95, łącznie zmieniany 2 razy
quba95

Postprzez tomasson93 » czwartek 28 marca 2013, 16:52

Witam. Teoria zdana za 1-szym razem 71/74 pkt i jak wielu także twierdzę, że gdyby nie to forum i ten topic - było by ciężko, a nawet może i bym oblał!
Podobnie jak większość spłacam swój dług i dodaję zapamiętane pytania ;)

1. Jak prawidłowo utrzymasz tor jazdy samochodu podczas mgły na drodze ekspresowej?
a) patrząc na znaki pionowe
b) korzystając ze znaków poziomych
c) korzystając z nawigacji satelitarnej

2. Jak prawidłowo opatrzysz złamanie otwarte nogi? (zdjęcie z kością piszczelową)
a) nałożę watę
b) unieruchomię dwa najbliższe stawy
c) nastawię miejsce złamania

Pytanie na którym poległem. Banalne, ale stres zrobił swoje:
3. Skrzyżowanie równorzędne, jedziemy prosto i z lewej wyjeżdża samochód i pytanie: czy skręcając w prawo mamy przed nim pierwszeństwo. Oczywiście TAK (jesteśmy po jego prawej!), ja zaznaczyłem NIE, gdy o tym myślę to śmieję się sam do siebie, że taką głupotę popełniłem.

4. Sygnalizator kolizyjny. Zielone światło. Jedziemy skrajnym lewym pasem (pas omijający tj. skrzyżowanie, przed samymi światłami po łuku w prawo idzie i jest tam przejście dla pieszych) i pytanie: czy musimy przepuścić pieszego? TAK

5. Skręcamy w prawo. Znak "strefa zamieszkania" i tuż za znakiem gościu przejeżdża na wózku inwalidzkim po ulicy. Czy możesz użyć sygnału dźwiękowego? NIE

Jakbym mógł doradzić to polecam nie myśleć o poprzednim pytaniu gdzie wiemy, że już zrobiliśmy błąd - to naprawdę dekoncentruje! Przed egzaminem polecam także zjeść dobrą tabliczkę czekolady ;) ja zjadłem jadąc tramwajem do wordu i zdałem ^^. No i dużo dużo się uczyć. Polecam testy z "dziennik gazeta prawna" (spokojnie do ściągnięcia ;)). Książkę "Kierowca Doskonały" H. Próchniewicz. I oczywiście to forum ;]
Ostatnio zmieniony czwartek 28 marca 2013, 18:12 przez tomasson93, łącznie zmieniany 1 raz
WORD Bytom
21.01.2013r. - Rozpoczęcie kursu (Lisek, Zabrze)
28.03.2013r. - teoria (+), 71/74
26.04.2013r. - łuk (+), miasto (-)
28.05.2013r. - łuk (+), miasto (-)
14.06.2013r. - łuk (+), miasto (+)

02.07.2013r. - Prawko w portfelu ;)
tomasson93

Postprzez Wolares » czwartek 28 marca 2013, 17:06

Cześć to mój pierwszy post na forum. Dziś zdawałem teorie i udało się za pierwszym razem :D (70/74)
Wszystkim zdającym polecam czytanie tego forum, w spornych kwestiach sięganie do kodeksu i czytanie podręcznika kursanta. Ja przeczytałem chyba z 30 stron na forum i pare pytań powtórzyło mi się na egzaminie. Egzamin oczywiście PWPW - Kraków (ul.Koszykarska) .

Tu pytania które zapamiętałem i odpowiedzi jakie zaznaczyłem:

1. (film) Facet wyjeżdża z miejsca parkingowego tyłem w prawo i patrzy tylko w lewe lusterko. Pytanie czy prawidłowo obserwuje otoczenie wokół auta. NIE
2. (film) Pijany pieszy zatacza się przy przejściu. Czy zważając na jego zachowanie zatrzymasz się w razie konieczności (jakoś tak) TAK
3. (film) Tramwaj wyjeżdża z zajezdni. Czy ustępujemy mu pierszeństwa? NIE
4. Policjant przodem do nas i ręka w górze. Czy następna zmiana będzie uprawniała nas do jazdy na wprost? TAK
5. (film) Jedziemy po prawej tramwaju. Przed nami przejście typu D-6b i czy możemy spodziewać się rowerzysty wyjeżdżającego zza tramwaju. TAK
6. (film) Przejazd kolejowy. Czy zachować szczególną ostrożność? TAK
7. (film) Jedziemy sobie podczas ładnej pogody. Czy powinniśmy mieć włączone światła drogowe? TAK
8. Znak oszronienie jezdni. Czy za tym znakiem możemy spodziewać się gołoledzi? TAK
9. Znak autostrady. Czy na tej drodze dla samochodów osobowych występuje ograniczenie prędkości:
A.Nie
B.Tak. Do 140km/h.
C.Tak. Do 150km/h.
10. Poszkodowany ma krwotok a my nie mamy jałowych opatrunków.
A.Zaczekamy na pogotowie.
B.Użyjemy odzieży poszkodowanego.
C.Nic nie zrobimy.
11.Żeby płynnie ruszyć:
A.Szybko puszcze pedał sprzęgła
B.Będę powoli puszczać sprzęgło
C.Dodam dużo gazu
12.Pakując dużo bagaży do samochodu:
A. Ułożę je obojętnie jak.
B. Najcięższe dam na spód i jak najbliżej środka pojazdu,a lżejsze na górę.
C. Najcięższe dam jak najwyżej.
13. Za który znak nie można wjechać samochodem osobowym?
A.B3
B.B6
C.B6
14. Klasycznie pytanie o dziecko do 12lat z przodu.Jak może siedzieć.
A.Na podwyższeniu.
B.Na specjalnym foteliku.
C.Na kolanach.
15.Przewożę towar w przyczepie lekkiej. Jak go zabezpieczę?
A.Nie zabezpieczę i będę jechał powoli.
B.Zabezpieczę by był nieruchomy.
C.Pozostawię bez zabezpieczania.

Jeszcze były. jakieś łatwe pytania o sytuacje na skrzyżowaniu typu czy mamy pierwszeństwo przed...
Jak sobie coś przypomnę to dodam.
Powodzenia wszystkim, to nie jest takie trudne !!! 8)
Egzamin (teoria)- 28.03.2013r. - ZDANY
Egzamin (praktyka) - 06.04.2013r. - ZDANY
Wolares

Postprzez kams » czwartek 28 marca 2013, 19:59

Wolares napisał(a):7. (film) Jedziemy sobie podczas ładnej pogody. Czy powinniśmy mieć włączone światła drogowe? TAK

A w pytaniu przypadkiem nie chodziło o światła mijania? :)
kams

Postprzez Wolares » czwartek 28 marca 2013, 20:08

kams napisał(a):
Wolares napisał(a):7. (film) Jedziemy sobie podczas ładnej pogody. Czy powinniśmy mieć włączone światła drogowe? TAK

A w pytaniu przypadkiem nie chodziło o światła mijania? :)

Aaa faktycznie źle napisałem, ale nie chodziło o światła mijania tylko odpowiedz mabyć NIE
Egzamin (teoria)- 28.03.2013r. - ZDANY
Egzamin (praktyka) - 06.04.2013r. - ZDANY
Wolares

Postprzez jasper1 » czwartek 28 marca 2013, 22:23

pyt. 1 wyjaśnił dobrze rsx (lepiej sie nie da), jeździmy jak najbliżej prawej krawędzi jezdni, choć nie zjeżdzamy w zatoczkę art. 16.4 PoRD; co do swiateł mijania - nie może byc A, bo to że widzisz pojazd przed sobą nie znaczy, że oslepiasz jego kierowcę np. odległośc może byc zbyt duża; co do rowerzysty nie bardzo rozumiem sytuację - gdyby jechał drogą dla rowerów to nie ma pierwszeństwa dopóki nie jest na powierzchni jezdni, gdy ja jadę na wprost, ale wygląda na to, że on jedzie jezdnią z prawej strony kierowcy, a skrzyżowanie jest równorzędne, więc pierwszeństwo powinien mieć
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez jasper1 » czwartek 28 marca 2013, 22:50

Bo pojazd nadjeżdzajacy z przeciwka zbliza sie do ciebie, predzej czy później zaczniesz go oslepiać, a ten co jedzie przed tobą przez wiele kilometrów może byc na odległość kiedy twoje drogowe mu nie przeszkadzają
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy