Częstochowa. 73/74. Podejście pierwsze.
Straciłam jeden punkt. Nie jestem pewna, gdzie, ale zdaje mi się, że w pytaniu o to, czy użycie sygnału dźwiękowego jest w podanej sytuacji zabronione... Filmik, teren zabudowany, poruszam się drogą z pierwszeństwem przejazdu. Zdawało mi się, że nic na tej drodze się nie działo, po prawej chodnikiem poruszał się jakiś pieszy... Aż tu nagle w ostatniej sekundzie (czy tam w jej granicach) z dość dużą szybkością z prawej strony wyjechał samochód. Nie jestem pewna, czy się zatrzymał przed jezdnią, którą się poruszałam, czy na nią wjechał... Ja w każdym razie poruszałam się w moim odczuciu bardzo wolno, toteż sygnału mogłabym użyć, jeśli byłaby to sytuacja, która bezpośrednio zagrażała życiu... Sądzę, że pytanie to było za jeden punkt, bo użycie klaksonu raczej nie ma wielkiego znaczenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego...
Inne pytania, które pamiętam nie były specjalnie trudne.
Na pewno pamiętam moje pierwsze pytanie. Nie byłam jeszcze zbyt przyzwyczajona do interfejsu programu (całkiem ładny) i do formy egzaminu, toteż zafascynowała mnie całkiem niezła jakość zdjęcia i skupiłam się tylko na znakach pionowych... Pytanie dotyczyło skręcania w lewo, czy można (bądź nie, nie jestem pewna) wykonać ten manewr na najbliższym skrzyżowaniu. Zdjęcie. Zakaz zawracania zaraz na początku kadru dodatkowo powtórzony w oddali, przy sygnalizacji (o ile się nie mylę).
Pytanie o maksymalną prędkość dla samochodów osobowych na autostradzie. [Zdjęcie znaku drogowego 'Autostrada' (czy jak to się zowie)]
Pytanie o światła przeciwmgłowe tylne (do ilu metrów musi zmniejszyć się widoczność, byśmy mogli je włączyć). [Zdjęcie albo w ogóle niczego tu nie było...]
Pytanie o to, do czego użyjemy opatrunku uciskowego (krwotoki). [Zdjęcie apteczki]
Pytanie o to, kogo nie dotyczy ograniczenie prędkości do 40 km/h z tabliczką dla ciężarówek powyżej 3,5 tony i ciągników (nie dotyczy samochodów osobowych). [Zdjęcie znaku z tabliczką]
Czy ustąpisz pierwszeństwa tramwajowi wyjeżdżającemu z pętli po Twojej prawej stronie? {Nie, bo włącza się do ruchu.} [Filmik]
Kiedy należy wymienić oponę? Kiedy bieżnik ma co najmniej 1,5 mm.
Policjant obrócony bokiem z wyciągniętymi horyzontalnie rękoma. Czy mogę wjechać na skrzyżowanie? Tak. (Nie jestem pewna, czy to pytanie było tak sformułowane czy o zabronienie mi wjazdu.) [Zdjęcie]
Pytanie o prawidłowe ustawienie zagłówka. Trzy zdjęcia. Pierwsze prawidłowe (równo z głową). Zagłówek na drugim i trzecim zdjęciu ustawiony o wiele, wiele za wysoko/nisko. Odpowiedzi można byłoby się domyśleć nawet, gdyby się nie wiedziało, jak ten zagłówek ma być ustawiony.
Czy, gdy zawracasz, występuje punkt kolizyjny z tramwajem? Tramwaj naprzeciw nas, sygnalizacja bezkolizyjna do skrętu w lewo i zawracania. Nie.
Czy można zawracać? Sygnalizacja bezkolizyjna do skrętu w lewo (tylko), na pasie, po którym się poruszam również strzałka w lewo. Nie.
Filmik. Jedziemy samochodem, po prawej stronie jezdni, a może raczej pomiędzy jezdnią a poboczem leży człowiek. Czy w tej sytuacji należy zatrzymać się i wezwać służby ratownicze? Tak.
Nie pamiętam wielu pytań, a i nie miałam jakichś specjalnie trudnych czy takich, które by się tu nie pojawiły (tak myślę, że już się tu powtórzyły te, które miałam, przynajmniej w części), więc się więcej nie wysilam i nie staram się przypomnieć, co miałam na teście. Gdyby coś sprawiło mi wielką trudność, na pewno bym to zapamiętała. Wiem, że przy jednym zadaniu się trochę zagapiłam i nie zdążyłam przeczytać treści przed wyświetlaniem filmiku (co było błędem). Miało to miejsce po tamtym pytaniu z sygnałem dźwiękowym... Cóż mogę powiedzieć? Najlepiej zachować spokój, podejść do testu, kiedy jest się zrelaksowanym i nie myśleć o poprzednich pytaniach i ewentualnych błędnych odpowiedziach, kiedy widzimy już treść kolejnego pytania! Powodzenia!
EDYCJA
Coś jeszcze mi się przypomniało.
1. Jedziesz drogą w terenie zabudowanym, linia przerywana, przed Tobą porusza się jedno auto... I tak przez prawie cały filmik, ale na końcu Twoim oczom okazuje się przejście dla pieszych i samochód przed Tobą zatrzymuje się, by ustąpić pieszemu. Pytanie: czy w tej sytuacji możesz wyprzedzać? Nie.
Wiecie, ten filmik jest chyba strasznie podobny do tego w
egzaminie próbnym (zresztą pytanie o prędkości maksymalnej na autostradzie miałam identyczne co na próbnym przed egzaminem, a raczej wymagano ode mnie tej samej wiedzy, bo warianty były inne [trzy podane prędkości, chyba 140, 150 i 160 km/h]).
2. Pytanie: czy w tej sytuacji podejmiesz dalszą jazdę bez brania pod uwagę zachowania pijanego pieszego? Filmik: mamy bodajże zielone światło, jakiś mężczyzna kiwa się przed przejściem, śmiesznie to nawet wyglądało, w każdym razie w takiej sytuacji trzeba wiedzieć, że zawsze może wejść na te pasy (jest od nich o krok dosłownie)...
3. Co należy zrobić podczas mgły? Włączyć światła przeciwmgłowe (nie pamiętam czy przednie, czy tylne, ale pozostałe odpowiedzi od razu wykluczyłam).
4. Która kategoria uprawnia do kierowania samochodem osobowym i przyczepą lekką? (warianty: B1, B, B+E, prawidłowa odpowiedź to B oczywiście)
Z zasłyszanych:
Znak 'Zmiana pierwszeństwa', na tym samym też znaku symbol skrzyżowania równorzędnego. Pytanie: 'Czy za tym znakiem będą występowały znaki określające pierwszeństwo przejazdu'? Nie, ponieważ nowa zasada pierwszeństwa pokazana jest już przez ten znak.