Jakie sa srednie ceny na kat. A

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Jakie sa srednie ceny na kat. A

Postprzez Patroz » piątek 25 marca 2005, 23:38

Jakie sa srednie ceny na kat. A. Prosze o informacje
Patroz

Postprzez barylkaq » sobota 26 marca 2005, 10:36

600 zł
barylkaq

Postprzez wiruswww » sobota 26 marca 2005, 17:37

W moim OSK czyli Renoma w Sokółce jest to 400 złotych.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez thomx » sobota 26 marca 2005, 18:25

u mnie 400 zł też :)

i całe szczescie :twisted:
A,B,C - pierwsze podejście

C+E - drugi termin ... ("opuszczenie skrzyżowania na czerwonym" .... - Wrocław, piątek, godzina 15:00 tak dla uzupełnienia ;/)
thomx

Postprzez to ja » sobota 26 marca 2005, 18:27

W Warszawie ok. 800 zł
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez hans » sobota 26 marca 2005, 18:34

Warszawa - średnio 900 - 1100 zł :)
nie wiem jak można uczyć kat. A za 400 zł. ale może w Sokółce można.

W Warszawie prawie 400 zł to weźmie instruktor pensji za same jazdy (20 h) a gdzie teoria, koszt sali, biura, paliwa, amortyzacji motoru.
Ehhhhhh, daleko takimi cenami to się nie dojdzie.
Trzeba przeciez liczyć także amortyzację motoru, bo np. w Warszawie wszedł nowy motorek Honda CBF 250 za prawie 20 tys. złotych - kiedyś trzeba również poza wydatkami bieżącymi odłożyć na wymianę floty szkoleniowej. Używanego praktycznie nie da sie nigdzie kupić bo to model który wszedł do sprzedaży w lato 2004 roku.

Ale to Was - kursantów - nie interesuje, Wam zależy przeciez na niskich cenach, ale proponuję w wyborze ośrodka nie kierować sie tylko niską ceną, bo to niestety jest zgubne dla Was - bo niska cena jednak musi sie odbić na jakości świadczonej usługi.
hans

niska cena

Postprzez Mikolaj » niedziela 27 marca 2005, 00:25

Hans , chyba wiesz to z WŁASNEGO doświadczenia , ze niska cena swiadczy o jakosci usługi !!! Ja biorę za kurs na kat B 500 zł i nie wiem czy przy kilkunastu szkołach w miescie Ktoś moze sie pochwalic tak wysokim poziomem szkolenia. :D
Mikolaj

Postprzez hans » poniedziałek 28 marca 2005, 15:10

Mikołaj - chyba nie prowadzisz szkoły jazdy w Warszawie. Nawet nie chyba tylko napewno. Bo w Warszawie to byś nie miał szans sie utrzymac za takie ceny kursu i musiałoby to być kosztem kursanta - choćby "zmuszniem" ich do dokupowania jazd dodatkowych - aby wyjśc na swoje :) - a takie praktyki zdarzają sie często w tanich osrodkach. Z doświadczenia wiem, że wiele osób ucieka z tanich ośrodków w trakcie kursu (biorąc wtórniki) i kontynuuje naukę w innych osk (tych droższych), bo albo warunki szkolenia, albo pojazdy, albo choćby podejście instruktorów było dalekie od normy i przyzwoitości.

Nie pisze tu o Twoim osk, bo nie wiem skąd jesteś - więc nie bierz tego do siebie - opisywałem tylko jak ta sprawa wygląda często - co nie znaczy że zawsze.

Dodatkowo nie wiem na ile ta cena 500 zł u Ciebie jest niska w stosunku do innych cen. Ale jeśli jest niższa o jakieś 200 zł niż w innych osk w Twoim mieście to mogę z pewnością stwierdzić że nie bierzesz pod uwagę przy kalkulacji ceny choćby takich rzeczy jak amortyzacja pojazów. A to daleko Cię nei zaprowadzi.

Swego czasu była przeprowadzona na łamach pisma Drogowskaz kalkulacja ceny kursu i były tam wzięte pod uwagę WSZYSTKIE elementy jakie powinny się składać na cenę kursu, włącznie z ubezpieczeniem kursanta, amortyzację pojazdu. Można napisać - że moje pojazdy są zasilane gazem - więcmoje wydati na paliwo są mniejsze i cena kursu może być niższa - ale niewiele osób bierze w kalkulacjach pod uwagę choćby cenę montażu instalacji, przeglądu aut, wymiany niezbędnych zużywalnych podzespołów lub opon, ubezpieczenia pojazów, którą niestety też trzeba wziąć pod uwagę przy ustalaniu ceny jednostkowej za kurs czy godzine dodatku.

Napisz proszę od kiedy prowadzisz ośrodek, w jakim mieście, może nazwę tego osk, kategorie w jakich szkolisz, ilośc floty, jej wiek i chętnie ceny wynajmu pomieszczeń i placu, stawki instruktorów itp.
Może adres strony www.
Chętnie to porównam z realiami Warszawy - choć wiem, ze tu jest drogo w porównaniu z innymi miastami i miasteczkami.
Jeśli nie chcesz tego pisac na forum to napisz to jako PW lub meilem do mnie.
Pozdrawiam
hans

Postprzez Kasia » środa 30 marca 2005, 21:20

A może niektóre "ośrodki" nie wiedzą, że na kat. A jest już 20 godzin jazdy a nie 10...Bo 400-500 zł to było za 10 godzin jazdy....

W Bielsku-Białej kat. A kosztuje obecnie 800 zł.
Kasia

Postprzez wiruswww » środa 30 marca 2005, 23:02

Ja tam nie wiem czy wiedzą czy nie, cena którą ja podałem usłyszałem od mojego instruktora (jednocześnie właściciela OSK), ceny dowiedziałem się w wielki czwartek więc niedawno.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Powrót do Szkolenie kierowców