przez hans » poniedziałek 28 marca 2005, 15:10
Mikołaj - chyba nie prowadzisz szkoły jazdy w Warszawie. Nawet nie chyba tylko napewno. Bo w Warszawie to byś nie miał szans sie utrzymac za takie ceny kursu i musiałoby to być kosztem kursanta - choćby "zmuszniem" ich do dokupowania jazd dodatkowych - aby wyjśc na swoje :) - a takie praktyki zdarzają sie często w tanich osrodkach. Z doświadczenia wiem, że wiele osób ucieka z tanich ośrodków w trakcie kursu (biorąc wtórniki) i kontynuuje naukę w innych osk (tych droższych), bo albo warunki szkolenia, albo pojazdy, albo choćby podejście instruktorów było dalekie od normy i przyzwoitości.
Nie pisze tu o Twoim osk, bo nie wiem skąd jesteś - więc nie bierz tego do siebie - opisywałem tylko jak ta sprawa wygląda często - co nie znaczy że zawsze.
Dodatkowo nie wiem na ile ta cena 500 zł u Ciebie jest niska w stosunku do innych cen. Ale jeśli jest niższa o jakieś 200 zł niż w innych osk w Twoim mieście to mogę z pewnością stwierdzić że nie bierzesz pod uwagę przy kalkulacji ceny choćby takich rzeczy jak amortyzacja pojazów. A to daleko Cię nei zaprowadzi.
Swego czasu była przeprowadzona na łamach pisma Drogowskaz kalkulacja ceny kursu i były tam wzięte pod uwagę WSZYSTKIE elementy jakie powinny się składać na cenę kursu, włącznie z ubezpieczeniem kursanta, amortyzację pojazdu. Można napisać - że moje pojazdy są zasilane gazem - więcmoje wydati na paliwo są mniejsze i cena kursu może być niższa - ale niewiele osób bierze w kalkulacjach pod uwagę choćby cenę montażu instalacji, przeglądu aut, wymiany niezbędnych zużywalnych podzespołów lub opon, ubezpieczenia pojazów, którą niestety też trzeba wziąć pod uwagę przy ustalaniu ceny jednostkowej za kurs czy godzine dodatku.
Napisz proszę od kiedy prowadzisz ośrodek, w jakim mieście, może nazwę tego osk, kategorie w jakich szkolisz, ilośc floty, jej wiek i chętnie ceny wynajmu pomieszczeń i placu, stawki instruktorów itp.
Może adres strony www.
Chętnie to porównam z realiami Warszawy - choć wiem, ze tu jest drogo w porównaniu z innymi miastami i miasteczkami.
Jeśli nie chcesz tego pisac na forum to napisz to jako PW lub meilem do mnie.
Pozdrawiam