street09 napisał(a):Myślałem że skoro pojazd 1 jest na drodze głównej, a 2 na podporządkowanej to musi ustąpić.
I bardzo dobrze myslałeś. Pierwszeństwo ma pojazd nr 1.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez superosk » środa 20 marca 2013, 23:43
street09 napisał(a):Myślałem że skoro pojazd 1 jest na drodze głównej, a 2 na podporządkowanej to musi ustąpić.
przez szymon1977 » środa 20 marca 2013, 23:58
przez street09 » czwartek 21 marca 2013, 11:51
przez LeszkoII » czwartek 21 marca 2013, 12:20
przez superosk » czwartek 21 marca 2013, 13:04
LeszkoII napisał(a):W moim mieście jest podobne skrzyżowanie, ale wloty podporządkowane są lekko przesunięte oraz znajdują się po jednej stronie drogi z pierwszeństwem, która biegnie łukiem.
przez street09 » czwartek 21 marca 2013, 15:14
Dokładnie. Gdyby była tabliczka, nie byłoby większego problemu. Niestety jej nie ma, i gdy dochodzi do takiej sytuacji różnie to wygląda...LeszkoII napisał(a):Tam powinna być tabliczka T-6b (dwa wloty podporządkowane po jednej stronie drogi z pierwszeństwem)
Te dwie podporządkowane drogi, to drogi o bardzo małym natężeniu ruchu. Do takiej sytuacji dochodzi dosyć rzadko, ale gdy już się zdarzy to z reguły obaj kierowcy stoją i czekają jeden na drugiego.LeszkoII napisał(a):Jak to skrzyżowanie traktują kierowcy, bo na moje oko to w dalszym ciągu jest jedno skrzyżowanie?
przez szymon1977 » czwartek 21 marca 2013, 16:47
W sumie to mają rację. Nawet jeżeli ktoś ma obowiązek ustąpić Ci pierwszeństwa przejazdu nie oznacza to, że Ty masz obowiązek przejechać jako pierwszy. Jeżeli masz wątpliwość, czy inny kierujący właściwie ocenił sytuację zatrzymanie się i nawet przepuszczenie go jest działaniem prawidłowym i wynikającym wprost z Art.3.1. Jeżeli więc sytuacja na żywo nie wygląda jednoznacznie, a "niepełne" oznakowanie nie wyjaśnia jej w 100% lepiej zaczekać i błędem to nie będzie. Choć na egzaminie trzeba się będzie z tego ostro wytłumaczyć.street09 napisał(a):...z reguły obaj kierowcy stoją i czekają jeden na drugiego.
przez street09 » czwartek 21 marca 2013, 19:43