szymon1977 napisał(a):1.Przepisu dotyczącego zmiany kierunku jazdy nie stosuje się gdy jedziesz po łuku kierunku jazdy nie zmieniając.
2.Przepisy zobowiązują cię uzależniać jazdę m. in. od natężenia ruchu.
3.Jak chcesz to wjedź, ale do łamania przepisów nie namawiaj.
4.Bo twoim obowiązkiem jest stosować się do przepisów ,w tym przypadku C-12.
5.Właściwie to od stopnia własnych umiejętności. Jak w każdym innym miejscu na drodze. Jeżeli zmiana pasa ruchu jest dla Ciebie zbyt trudna to pasa ruchu nie zmieniaj. Skoro żaden przepis Cię do tego nie zmusza to tego nie rób.
6.Przepisu dotyczącego zmiany kierunku jazdy nie stosuje się gdy jedziesz po łuku kierunku jazdy nie zmieniając.....
7.Każde przejechanie z prawego pasa na lewy wymaga od kierującego znajomości i umiejętności zastosowania się w praktyce do przepisów zawartych w Kodeksie, Oddział 4, "Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu" (m. in. Art.22.4., Art.22.5., które nie wiedzieć czemu często przez dyletantów piszących na Forum w tematach dotyczących przejazdu przez rondo są zapominane)
8.oraz odpowiedniego powodu aby zgodnie z Art.16.4. za jazdę możliwie blisko prawej krawędzi uznać właśnie jazdę lewym pasem. Klasyczne rondo pierścieniowe jak i żadne inne skrzyżowanie nie jest w żaden szczególny sposób przez przepisy traktowane.
9.A biorąc pod uwagę nie tylko ilość teorii przejazdu przez rondo powstałych z pominięciem przepisów (w tym oczywiście Twoją) ale także chociażby utrudnione na łuku obserwowanie w lusterku sytuacji za naszymi plecami celem ustąpienia pierwszeństwa przejazdu wynikającego z Art.22.4. zjechanie na lewy pas na rondzie w praktyce poza znajomością i umiejętnością zastosowania przepisów niewątpliwie wymaga pewnej odwagi.
1. Nie wiem , czy zwróciłeś uwagę,ze w art 22.2 jest napisane o zamiarze, a nie o jeździe po skrzyżowaniu jakim jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym.
2. pokaż mi taki, który pozwala łamać art 22 w zależności od natężenia ruchu. Od gabarytów pojazdu tak, ale od natężenia ? Najlepiej jakbyś sie odniósł do skrzyżowania o ruchu okrężnym
3.

4. No proszę, a tu już mamy jednak stosować sie do przepisów...ale ja sie boję !

5. A co ma jedno do drugiego ? Brak zmiany pasa na drodze może nie być łamaniem przepisów, a jazda zewnętrznym po skrzyżowaniu o ruchu okrężnym przy zawracaniu jak najbardziej ( jest przepis ,który zmusza)
I uzależniać to od natężenia ruchu ? to ja przepraszam.
6. Co to jest za ... na tradycyjnym skrzyżowaniu, którego dotyczą te same przepisy też sobie dzielisz tor jazdy na odcinki ?...Aha , dzielisz ,juz kiedyś coś pisałeś w tym temacie w związku z art 25.1 i art 22.4...tez był ubaw.
7. Naprawdę nie widzę problemu abyś w końcu zaczął stosować art 22.
Nie widzę problemu, abyś zajął właściwy pas przed skrzyżowaniem, zasygnalizował, zajął właściwy pas na skrzyżowaniu i zjechał z tego skrzyżowania.
8 Patrz no , bezczelni, a kto nie chce uznać ? jak sie zastosujesz do art 22 nie będzie potrzeby wciągać w to art 16.
9. Pominę tę drobną uszczypliwość i zapytam w którym lusterku ?
I drugie pytanie-jesteś przyspawany do fotela, obrócić sie ciężko ?
A to jazda lewym pasem wokół skrzyżowania o ruchu okrężnym wymaga cech Supermana ?!