zmiana kierunku jazdy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: zmiana kierunku jazdy

Postprzez LeszkoII » czwartek 14 marca 2013, 21:22

szymon1977 napisał(a): Nadanie pierwszeństwa pojedynczemu skrzyżowaniu to nadanie pierwszeństwa jednemu skrzyżowaniu a nie całej drodze, na której na każdym skrzyżowaniu masz pierwszeństwo.

Kłania się brak znajomości treści znaków:
D-1 początek drogi z pierwszeństwem, aż do odwołania na wszystkich skrzyżowaniach masz pierwszeństwo,
A-6 pojedyncze skrzyżowanie, na którym masz pierwszeństwo.
Widzisz... tak się składa, że dziś dużo jeździłem poza obszarem zabudowanym. Przejeżdżając przez obszar zabudowany owszem występowały znaki D-1, ale ni jak nie dopatrzyłem się D-2. A później już tylko A-6x.

Pierwszeństwo nadaje się(komu? czemu?) drodze lub trasie - nigdy skrzyżowaniu.
Twoja interpretacja "pojedynczego skrzyżowania" nie przekonała mnie albo była nazbyt lakoniczna.

Pytam, ponieważ nie wiem - bez żadnego cwaniactwa/trollingu - może warto rozszczepić ten problem? Każda wypowiedź mile widziana.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 14 marca 2013, 21:46

LeszkoII napisał(a):Twoja interpretacja "pojedynczego skrzyżowania" nie przekonała mnie albo była nazbyt lakoniczna.
Poczytaj "170" w części opisującej znaczenie znaków D-1 oraz A-6:
170 napisał(a):§ 5.2.Znaki:
1) A-6a "skrzyżowanie z drogą podporządkowaną występującą po obu stronach",
2) A-6b "skrzyżowanie z drogą podporządkowaną występującą po prawej stronie",
3) A-6c "skrzyżowanie z drogą podporządkowaną występującą po lewej stronie"
ostrzegają o skrzyżowaniu z drogą podporządkowaną, występującą po stronie wskazanej na znaku.
170 napisał(a):§ 43. 1.Znak D-1 "droga z pierwszeństwem" oznacza początek lub kontynuację drogi z pierwszeństwem.

LeszkoII napisał(a):Pierwszeństwo nadaje się(komu? czemu?) drodze lub trasie - nigdy skrzyżowaniu.
I co z tego, skoro jeden znak mówi o początku/kontynuacji drogi, a drugi o skrzyżowaniu?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 14 marca 2013, 22:04

szymon1977 napisał(a):I co z tego, skoro jeden znak mówi o początku/kontynuacji drogi, a drugi o skrzyżowaniu?
Bo znaki ostrzegawcze po pierwsze ostrzegają. A-6 ostrzega przed skrzyżowaniem z drogą podporządkowaną(lub drogami). Zatem skoro ostrzegają, to znaczy, że drogi podporządkowane są na tyle jałowe, że trudno byłoby je zauważyć. Tak rozumiem "pojedyncze skrzyżowanie" - skrzyżowanie, którego albo nie widać albo są wątpliwości, czy aby na pewno jest to skrzyżowanie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » piątek 15 marca 2013, 00:42

Jakbyś ustaw nie poprzekręcał nie zrobisz pojedynczego skrzyżowania ze skrzyżowania będącego jednym z wielu skrzyżowań z pierwszeństwem znajdujących się na jednej drodze/trasie.

Rysunek obrazujący pojedyncze skrzyżowanie, na którym potrzeba nadać pierwszeństwo przejazdu (nie będącego jednym z wielu skrzyżowań z pierwszeństwem znajdujących się na jednej drodze/trasie). Jedyna sytuacja, w której stosuje się w terenie zabudowanym A-6x.
003.png
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » piątek 15 marca 2013, 08:00

Fajny, mówiący wiele rysunek :spoko: Już wiem, co to pojedyncze skrzyżowanie...bylem blisko a teraz jestem we właściwym punkcie pojmowania.
LeszkoII

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze