DOFINANSOWANIE na PRAWO JAZDY

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

DOFINANSOWANIE na PRAWO JAZDY

Postprzez tomekp » wtorek 12 marca 2013, 22:03

Witam wszystkich "znawców" ;]

Chce jeszcze w tym roku uzyskać nowe uprawnienia, a dokładnie chodzi mi o kat. C i kolega doradził mi, żebym dowiadywał się jakoś z dofinansowaniem na prawo jazdy wyższych kategorii właśnie, bo myślę nad pracą w tym kierunku - zawodowo zacząć jeździć ;)

Czy ktoś z Was tu obecnych wie coś na ten temat? Starał się o jakieś dofinansowanie tego typu? Gdzie się z tym kierować i do kogo? bo podobno coś takiego istnieje, a wiadomo z własnej kieszeni to naprawdę niesamowicie ciężko z tym... będę naprawdę wdzięczny za okazałe mi pomocne informacje ;)

Pozdrawiam, Tomasz.
#####Tomek#####
tomekp

Re: DOFINANSOWANIE na PRAWO JAZDY

Postprzez mk61 » wtorek 12 marca 2013, 22:53

Powiatowy Urząd Pracy.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez tomekp » środa 13 marca 2013, 09:20

o mój Boże... tak właśnie myślałem, że to od tego trzeba będzie zacząć, od tej wielkiej biurokracji... bo pewnie przez EFS to nie da się tak bezpośrednio.... cóż, dzięki.
#####Tomek#####
tomekp

Postprzez winston » środa 13 marca 2013, 09:34

Boga w to nie mieszaj z łaski swojej :mad2:

Ta "wielka biurokracja" polega na złożeniu wniosku. Oczywiście trza być bezrobotnym. Z EFS toś ty chyba do czynienia nie miał, skoro tam "wielkiej biurokracji" nie widzisz.

UP i EFS nie dają kasy na telefon. Jak chcesz mieć szybko to idź do providenta! :eek2:

Masakra; nie dość, ze kase można wyrwać za free, to jeszcze źle bo trza dupe ruszyć i wniosek złożyć! :mad2:
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez tomekp » środa 13 marca 2013, 09:39

Złożyć sam wniosek? Czy wniosek z zaświadczeniem od pracodawcy, który najpierw musi wiedzieć i mieć pewność że będzie mógł zatrudnić a nie zwolnić ;] To nie jest wcale takie łatwe, biorąc pod uwagę że jest ten niby kryzys a wszystko idzie w dół i spada, więcej się zwalnia niż zatrudnia...
#####Tomek#####
tomekp

Postprzez winston » środa 13 marca 2013, 10:05

Oczywiście, wniosek wraz z załącznikami. Ludzie chodzą po znajomych mających transport, hurtownię itp., wręczają flaszkę i dostają wypełnione oświadczenie. Pracodawców nikt nie rozlicza z tego oświadczenia. No chyba, że na niego doniesiesz.
Poza tym formalnie sam możesz tej pracy nie podjąć z powodu własnego widzimisię. Więc takie układy są normą.
instruktor kat. B

winston

Postprzez tomekp » środa 13 marca 2013, 10:10

Czyli mam kolego rozumieć, że nawet jeżeli będe miał to zaświadczenie, a po kursie nie zostanę zatrudniony z jakiegoś tam względu, to nic ? Pracodawca nie ponosi odpowiedzialności za to? Przecież może się tłumaczyć, że nie ma wolnych miejsc albo musiał zwolnić kilku pracowników z powodów finansowych... ja nie wiem jak to z tym jest, dlatego pytam.
#####Tomek#####
tomekp

Postprzez winston » środa 13 marca 2013, 10:21

Jeżeli będziesz chciał pracodawcę poczołgać to on ma formalnie obowiązek cię zatrudnić, zgodnie z tym co napisał na oświadczeniu. Ale jak się dogadasz, że nie będziesz się upierał i SAM nie podejmiesz pracy to ok. Pracy miał nie będziesz (u tego pracodawcy) ale będziesz miał uprawnienia za free. Zastanów się, moim zdaniem warto się dogadać.
instruktor kat. B

winston

Postprzez tomekp » środa 13 marca 2013, 10:52

Ahaa, czyli po prostu pójśc porozmawiać z nim o takim zaświadczeniu czy by mi go wypełnił i wydał, a ja po odbyciu kursu i szkolenia nie będe się upierał o pracę u niego, ale mimo wszystko uprawnienia zdobęde przez UP tak? Powoli zaczyna to nabierać głębokiego sensu...
#####Tomek#####
tomekp

Postprzez winston » środa 13 marca 2013, 11:01

dokładnie tak
instruktor kat. B

winston

Postprzez Anfa » środa 13 marca 2013, 11:03

warunek jeden, jeszcze musisz mieć statut bezrobotny w UP. Nie wiem czy warto rezygnować z pracy aby zrobić sobie kurs na C. te 2400 zł chyba lepiej sobie zarobic.
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez tomekp » środa 13 marca 2013, 11:09

Gdybym nie miał takiego statusu, nie zawracałbym sobie ani wam głowy i nie pytałbym o kwestię związaną z tymi sprawami ;) trzeba zacząc od tego że nie każdy pracodawca będzie w stanie dać poświadczenie zatrudnienia... niestety... takich czasów dożyliśmy...
#####Tomek#####
tomekp

Postprzez winston » środa 13 marca 2013, 11:24

O statusie bezrobotnego wspomniałem w pierwszym poście.

Ale taka ciekawostka. W momencie otrzymania skierowania na szkolenie, można się wyrejestrować z bezrobocia i podjąć pracę (jakąkolwiek). Nie trzeba być bezrobotnym w czasie trwania szkolenia. I nic się nie traci. Fajne rozwiązanie dla osób bez prawa do zasiłku.
instruktor kat. B

winston

Postprzez tomekp » środa 13 marca 2013, 11:32

Poważnie winston? Jesli sie jest juz na kursie to mozna zacząc pracowac a kurs dalej trwa? to nie wiedziałem... myslałem że cały czas trzeba bys bezrobotnym...
#####Tomek#####
tomekp

Postprzez winston » środa 13 marca 2013, 11:45

Poważnie.

Nie wspomniałem o jednej rzeczy, żeby nie mącić. Ale piszę nowy post to będzie to bardziej przejrzyste. Chodzi o stypendium. Czyli pieniążki przyznawane podczas szkolenia. Wysokość tego stypendium uzależniona jest od liczny godzin. W przypadku prawa jazdy będzie to jakieś 300-400zł/miesiąc (nie pamiętam dokładnie).
Tak więc to jest jedyna rzecz jaką się traci. Z tym że jak kurs się rozciągnie np. na 3 miesiące, to kwota 300zł też się rozciągnie (czyli 100zł/miesiąc). Więc nie są to jakieś olbrzymie pieniądze. Ale straci się prawo do tego stypendium w momencie wyrejestrowania z bezrobocia.

Natomiast kursu się nie traci!
instruktor kat. B

winston

Następna strona

Powrót do Luźna gadka