ASO - kupowanie

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

ASO - kupowanie

Postprzez bartek20 » poniedziałek 17 grudnia 2012, 19:28

Witajcie :) Mam takie bardzo głupie pytanie :D Ale człowiek nie ma się kogo spytać, a już raz zrobiłem z siebie głupka :D
Mianowicie chciałbym kupić jedną banalną rzecz do samochodu - spinkę do tapicerki. Pomyślałem o ASO, żeby była idealnie ta sama (w sklepie już raz mi sprzedali podobną, ale inną). W ASO ponoć można takie coś kupić. Problem polega na tym, że mam podany adres ASO Opla. Jadę tam, a tam jest salon z nowymi samochodami. Wszedłem, rozejrzałem się, zrobiłem się czerwony i wyszedłem ^^ Z drugiej strony salonu widziałem warsztat, ale sklepu nie.

Czy ja coś pomyliłem i w ASO nie można takich rzeczy kupować, albo są na zamówienie czy powinienem do tego warsztatu na tyłach podjechać?
bartek20

Re: ASO - kupowanie

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 17 grudnia 2012, 20:24

wejdz do salonu i zwróć się do sprzedawcy z problemem, on Ci sprawę wyklaruje :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez bartek20 » poniedziałek 17 grudnia 2012, 20:42

no właśnie, trochę mi było wstyd, bo Państwo przede mną kupowali samochód, poważni wszyscy, Pan w garniaku, lśniąca podłoga, a ja spytam o spinkę za 2 zł do starego auta :D

A nie masz może z tym doświadczenia? Powinien być jakiś odrębny sklep? Bo samochód, o który mi chodzi już nie jest produkowany (od ponad 10 lat).
bartek20

Postprzez BOLEKlodz » poniedziałek 17 grudnia 2012, 22:36

bartek20 napisał(a):no właśnie, trochę mi było wstyd, bo Państwo przede mną kupowali samochód, poważni wszyscy, Pan w garniaku, lśniąca podłoga, a ja spytam o spinkę za 2 zł do starego auta :D

Nie martw się. Ona tam kosztuje 30zł
bartek20 napisał(a):A nie masz może z tym doświadczenia? Powinien być jakiś odrębny sklep? Bo samochód, o który mi chodzi już nie jest produkowany (od ponad 10 lat).

Wchodzisz do salonu, prosisz o zamówienie części do samochodu. Tylko jak auta nie produkują od 10 lat, to części nie będzie od ręki. Lepiej znajdź porządny sklep swojej marki i tam kup tę spinkę, bo tam faktycznie to będzie kosztowało 2zł, a w ASO wkręcą Cię jeszcze w montaż i może się okazać, że wywalisz kilkadziesiąt zł na pierdołę.
A tak z ciekawości, to co to za spinka i od jakiego auta? Jeśli masz starą na wzór, to dopasujesz w sklepie nową.
BOLEKlodz

Postprzez bartek20 » poniedziałek 17 grudnia 2012, 23:09

spinka do trójkąta lusterka bocznego (tego od wewnątrz), Corsa B. Mam starą na wzór, ale ostatnio tak dopasowałem, że nie pasowała ;/
Dzięki za radę :)
bartek20

Postprzez mk61 » poniedziałek 17 grudnia 2012, 23:51

BOLEKlodz napisał(a):Nie martw się. Ona tam kosztuje 30zł

Tylko jak salon oglądasz zza płotu.
Rok temu kupowałem zatrzaski/spinki do boczków drzwiowych i nie czułem się okradziony ceną 1,20zł/sztuka.
bartek20 napisał(a):spinka do trójkąta lusterka bocznego (tego od wewnątrz), Corsa B. Mam starą na wzór, ale ostatnio tak dopasowałem, że nie pasowała ;/
Dzięki za radę :)

Wzór się przyda - weź. Wchodzisz do salonu i zazwyczaj nad biurkami są tabliczki z opisem, jaką branżą dane stanowisko się znajduje. Kredyty, sprzedaż samochodów i części zamienne. Idziesz do części i mówisz w czym problem. Jeśli w salonie nie będą mieli, to poszukaj w mieście nieautoryzowany sklep specjalizujący się w danej marce, lub kraju produkcji. Tam często takie pierdółki są na miejscu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez maryann » wtorek 12 marca 2013, 11:03

Wejdź do salonu czy serwisu i zapytaj, czy mają tu też sklep. Albo wskażą, albo gadka sama się rozwinie o tym, co potrzebujesz.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez silvox » wtorek 12 marca 2013, 15:52

Zapewne tego szukasz - http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... +lusterka+
Ale z przesyłką jest lekki kosmos ..
Moja rada - wejdź na forum opla lub nawet corsy i popytaj chłopaków, bo tam takie rzeczy to chodzą za browarka i na spot przywiozą..
silvox

Postprzez daghda » środa 13 marca 2013, 09:43

bartek20 napisał(a):Czy ja coś pomyliłem i w ASO nie można takich rzeczy kupować, albo są na zamówienie czy powinienem do tego warsztatu na tyłach podjechać?

W ASO mają serwis i sklep z częściami. Ceny są różne ale za takie duperele mogą zawołać 3 Zł zamiast 1.5. Możesz jeszcze poszukać sam, po PN (numerze części, wzorze) i oni Ci pomogą.

Jak nie, to zostają strony takie jak ta - http://dragonpl.sstore.pl/spinki-samochodowe-c-23.html
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Powrót do Porady techniczne