Znak uprzedzający F-6

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znak uprzedzający F-6

Postprzez benno » poniedziałek 11 marca 2013, 21:00

Czy dozwolone jest wjechanie zestawem na tym skrzyżowaniu w lewo, kiedy przed skrzyżowaniem widzimy taki oto znak uprzedzający F-6?
Obrazek

Jeśli nie czy zakaz wjazdu dla pojazdów powyżej 12 t powinien być dodatkowo oznaczony pionowym znakiem zakazu 12t na początku tej ulicy (albo później)? Czy wolno nam wjechać w tą ulicę jeśli tego znaku zakazu pionowego nie ma? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Posiadane kategorie:
B
B+E
C
C+E
D
D+E
benno

Re: Znak uprzedzający F-6

Postprzez rocko19 » poniedziałek 11 marca 2013, 21:15

Znak ten informuje cię tylko o zakazie który występuje na jezdni na która wjedziesz jeżeli skręcisz w lewo, jeżeli pojazd twój przekracza dmc 12 ton to nie możesz skręcić w lewo. Jeżeli niema znaku to możesz ale powinien być chyba że ktos ukradł.
rocko19

Postprzez rusel » poniedziałek 11 marca 2013, 21:33

Czy dozwolone jest wjechanie zestawem na tym skrzyżowaniu w lewo, kiedy przed skrzyżowaniem widzimy taki oto znak uprzedzający F-6

mozesz wjechac zestawem, to jest tylko znak informacyjny, po wjechaniu w droge poprzeczną na odcinku do ok 1000m znak musi byc powtorzony ale juz w formie zakazu a nie znaku informacyjnego

Jeśli nie czy zakaz wjazdu dla pojazdów powyżej 12 t powinien być dodatkowo oznaczony pionowym znakiem zakazu 12t na początku tej ulicy (albo później)? Czy wolno nam wjechać w tą ulicę jeśli tego znaku zakazu pionowego nie ma?

tak
rusel

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 11 marca 2013, 22:17

Formalnie to rzeczywiście znak informacyjny i taka spełnia rolę. Praktycznie rzecz biorąc, zignorowanie tego znaku F-6 jest równoznaczne z faktem utrudnienia ruchu za skrzyżowaniem. Jak daleko ZA to sie okaże.
rusel napisał(a):po wjechaniu w droge poprzeczną na odcinku do ok 1000m znak musi byc powtorzony ale juz w formie zakazu a nie znaku informacyjnego
Nie wiem skąd wziąłeś odległość 1000m. Można prosić o szczegóły?

Nie raz byłem świadkiem tamowania ruchu przez tiry powyżej 3m wysokości, które musiały cofać gdyż nie wjechały pod wiadukt. Znak F-6 stał. Raz mi się udało ostrzec kierowcę na niepolskich rejestracjach. Nawet sa filmiki z tego miejsca. http://www.youtube.com/watch?v=HYawFITqgIY http://www.youtube.com/watch?v=Poyg-rGOJWk
Ostatnio zmieniony poniedziałek 11 marca 2013, 22:31 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez benno » poniedziałek 11 marca 2013, 22:22

To zdjęcie jest z Piły z ulicy Ceglanej, z tej ulicy można skręcić w Buczka i do Centrum miasta. Poźniej opcji różnych skrętów jest mnóstwo. Do najbliższego mostu na którym jest znak zakazu 12t jest chyba dobrze ponad 1000m.
A pytam ponieważ zauważyłem że w wielu testach przy tego typu pytaniu odpowiedź jest że nie można w taką drogę skręcić. Też wielu instruktorów z egzaminatorami włącznie różnie ten znak interpretuje.
Posiadane kategorie:
B
B+E
C
C+E
D
D+E
benno

Postprzez reassor » poniedziałek 11 marca 2013, 22:22

a co ma f-6 do wysokości wiaduktu (prześwitu)?
do tego są znaki o zakazie wjazdu dla danych wysokich pojazdów... sorry nie pamiętam nazwy znaku.
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Postprzez rusel » poniedziałek 11 marca 2013, 22:35

Nie wiem skąd wziąłeś odległość 1000m. Można prosić o szczegóły?

jezeli zakaz znajduje sie w odl. poniezej 1km to trzeba podac wartosc z dokladnoscia do 50m

poza obszarami zabudowanymi na znaku pow 1km wartosci podaje sie w postaci 0.1km itd

zignorowanie tego znaku F-6 jest równoznaczne z faktem utrudnienia ruchu za skrzyżowaniem

nie stosuje sie takiego znaku jezeli wjazd na droge poprzeczna mialby ruch ten utrudnic wiec nie ma podstaw aby twierdzic ze wjazd na droge poprzeczna jest nieuprawniony

mozna poczytac w warunkach techn. zn. itd itd

A pytam ponieważ zauważyłem że w wielu testach przy tego typu pytaniu odpowiedź jest że nie można w taką drogę skręcić

"znak moze byc umieszczony pod warunkiem ze pojazdy pokazane na znaku zakazu maja mozliwosc zawrocenia przed miejscem w ktorym ich wjazd jest zamkniety" dot f5/f6
rusel

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 11 marca 2013, 23:24

@Rusel, ja wiem że w wytycznych dla znaku F-6 powielono niektóre wytyczne dla znaku F-5 - wytyczne dotyczące umieszczania znaku.
Znak F-6 „znak uprzedzający o zakazie, umieszczany przed skrzyżowaniem” stosuje się w celu poinformowania uczestników ruchu, że wjazd wszystkich lub niektórych pojazdów jest zabroniony począwszy od skrzyżowania.
Tymczasem w części przeznaczonej dla F-5 czytam:
W dolnym prawym rogu znaku F-5 należy podać odległość do miejsca, od którego obowiązuje zakaz.
^^Ale to nie jest przesłanka dla umieszczenia znaku F-5, lecz przesłanka co do treści znaku. Fragmenty związane z umieszczaniem mają postać:
Znak F-5 umieszcza się bezpośrednio za skrzyżowaniem w miejscu dobrze widocznym, dla dojeżdżających do skrzyżowania. Znak F-5 może być umieszczony pod warunkiem, że pojazdy pokazane na znaku zakazu mają możliwość zawrócenia przed miejscem, w którym ich wjazd jest zamknięty.(...)
Znak F-6 umieszcza się przed skrzyżowaniem, więc w nieskomplikowanych przypadkach(nakaz jazdy na wprost) można na nim zmienić kierunek jazdy, np. skręcić w lewo.
Problem w tym, że trzeba elastycznie podejść do zapisu:
Zasady umieszczania znaku zakazu na znaku F-6 są takie same, jak określono dla znaku F-5
Dla F-5 będzie to co najmniej zawrócenie - ale jakimi środkami i o jakie "zawrócenie" chodzi...? Moim zdaniem chodzi o obranie trasy dającej możliwość nie wjechania tuż przed znak zakazu, ale np. skręcenie w prawo albo zjechanie na parking.

Zatem nie można opuścić skrzyżowania w kierunku, w którym znak zakazu(albo inny przewidziany treścią rozporządzenia) będzie obowiązywać, jeśli nie ma wskazanej na F-6 odległości.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » poniedziałek 11 marca 2013, 23:28

Korzystając z tematu podepnę dość podobną, problematyczną sytuację z Lublina :
http://goo.gl/maps/g4YUX
ul. Wrońska i widoczny znak o 3,5t za 400m
Na "głównej" (Dr. Męcz. Majd) żadnych ostrzeżeń w stylu foty z pierwszego posta tego wątku ;)
Na Wrońskiej w magiczny sposób po owych 400m żadnego 3,5t nie ma...
Możliwości zawrócenia zestawem C+E również nie ma...
Za to jedyna droga wyjazdu wiedzie przez takie oto skrzyżowanie (w lewo i prosto ślepe, więc mus w prawo - powodzenia z podwójnymi ciągłymi...), dalej w takich warunkach, a na łamanym pierwszeństwie jak spojrzymy na tą uliczkę z drugiej strony to mamy takie coś
Jest egzaminator u mnie w mieście, który lubi się tamtędy przejechać zestawem C+E ... (oczy jak pięciozłotówki zarówno u egzaminatora jak i egzaminowanego jakby obaj zatwardzenie mieli)
Jak sądzicie ? Wszystko odbywa się zgodnie z prawem, czy też nie do końca ?
W starych testach odpowiedź była, że nie wolno jechać dalej niż 400m za ten znak na początku Wrońskiej...
Ciekaw jestem jak wy rozkminicie ową sytuację...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 11 marca 2013, 23:38

Wyczaiłem, gdzie zainteresowany pojazd może pojechać/zawrócić. http://goo.gl/maps/OXKaj A że nie ma dalej znaku zakazu... czysty hazard - albo będzie albo nie. Powinien być. Egzaminator chyba ma większy stres niż zdający?
LeszkoII

Postprzez dylek » poniedziałek 11 marca 2013, 23:51

LeszkoII napisał(a):Wyczaiłem, gdzie zainteresowany pojazd może pojechać/zawrócić. http://goo.gl/maps/OXKaj A że nie ma dalej znaku zakazu... czysty hazard - albo będzie albo nie. Powinien być. Egzaminator chyba ma większy stres niż zdający?

Pod te 8t na prywatny teren za szlabanem ? Zestawem C+E na egzaminie ? Chyba żartujesz... :D
Zresztą nie chodzi o to, by im znajdować miejsce do zawrócenia, tylko o to, czy egzaminator może tamtędy przepychać egzaminy powyżej 3,5 t ...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » wtorek 12 marca 2013, 00:22

170 napisał(a):§ 70.2.Znak F-6 "znak uprzedzający umieszczany przed skrzyżowaniem" uprzedza o wskazanym na nim odpowiednim znakiem niebezpieczeństwie lub zakazie występującym za skrzyżowaniem na wskazanej drodze.
Hmmm... samo w sobie F-6 nie jest zakazem, tylko informacją, że za x metrów będzie zakaz. Więc w sumie to można jechać, aż do właściwego znaku zakazu B-18.

dylek napisał(a):W starych testach odpowiedź była, że nie wolno jechać dalej niż 400m za ten znak...
Raczej powinno być, że za 400m będzie znak, za który już dalej nie będzie można jechać.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez rocko19 » wtorek 12 marca 2013, 10:49

A pytam ponieważ zauważyłem że w wielu testach przy tego typu pytaniu odpowiedź jest że nie można w taką drogę skręcić

I prawidłowo bo nie można. Jeżeli niemasz podanej odległości za ile wystąpi znak zakazu to będzie on stał zaraz po wjeździe w tą drogę. Pozdrawiam.
rocko19

Postprzez benno » wtorek 12 marca 2013, 18:08

rocko19 napisał(a):

I prawidłowo bo nie można. Jeżeli niemasz podanej odległości za ile wystąpi znak zakazu to będzie on stał zaraz po wjeździe w tą drogę. Pozdrawiam.

No widzisz że na znaku nie ma podanej odległości a i znaku pionowego tam w tej drodze w lewo nie ma. Dlatego wszyscy tam wjeżdżają włącznie z egzaminatorami. Dziś się dowiedziałem że do mostu od tego znaku będzie ok. 2km.
Posiadane kategorie:
B
B+E
C
C+E
D
D+E
benno

Postprzez rocko19 » środa 13 marca 2013, 11:00

Powinien moim zdaniem być. Jak niema to oczywiście że można wjechać. A że stoi dalej to mnie dziwi bo powinna być podana odległośc za ile zakaz wystąpi.
rocko19

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze