Na jaki pas się ustawiać po skręcie?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Na jaki pas się ustawiać po skręcie?

Postprzez silvox » niedziela 10 marca 2013, 21:57

szymon1977 napisał(a):Żaden z pasów nie jest tutaj oznakowany jako przeznaczony do zawracania

..bo to "rondo". Jeszcze na zadnym nie widziałem takich strzałek.
A że wątek jest o skrzyżowaniu "standardowym" czyli bez wyspy nie dogadamy się nigdy z Dreziem, bo Drezio nam wciska kit z ronda..
Zawracanie na rondzie to całkowicie odmienny manewr od zawracania na "zwykłym" skrzyżowaniu, tu zwłaszcza nie ma jak sie podczepić z "dwoma skrętami w lewo" o których bez przerwy kolega wspomina.. Rondo można przejechać na "jednym skręcie" kierownicy.. Czy to nadal zawracanie czy tylko skręcanie ??

Pisząc o wyjątku mam na mysli skrzyżowanie zwykłe o wielu pasach ruchu gdzie dwa lewe mogą być oznaczone jako "do zawracania".. Oczywiscie skrajny lewy może być wtedy tylko do zawracania(P-8c), a ten bardziej na prawo może też służyć do skrętu(jeśli taka będzie strzałka np. P-8b+P-8c) .. Resztę pasów pomijamy.. I tyle ..

A jak widzicie problematyczne sytuacje z mojego wcześniejszego posta ??
silvox

Postprzez LeszkoII » niedziela 10 marca 2013, 22:12

Rondo uznałbym za skrzyżowanie rozbudowane. Przy tym dość oczywistym założeniu zacytuję
Strzałki kierunkowe stosuje się w celu wskazania dozwolonego kierunku jazdy z pasa, na którym się znajdują.
No i wracamy do punktu, czym jest kierunek jazdy :roll: Niektórzy jakos dziwnie upatrują w kierunku jazdy kierunek w jakim opuszcza się skrzyżowanie. Chętnie zapoznam się argumentacją, dlaczego.

EDIT: literówki.
Ostatnio zmieniony niedziela 10 marca 2013, 23:19 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 2 razy
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez grzywek » poniedziałek 11 marca 2013, 00:56

Chłopaki, będę wdzięczny za dojście do porozumienia. Jako kursant po przeczytaniu tych 4 stron wiem jeszcze mniej niż wiedziałem przed wejściem w ten wątek..
grzywek

Postprzez lith » poniedziałek 11 marca 2013, 01:38

@grzywek
Do porozumienia nie dojdą, jako kursant bym olał te rozkminy, bo to dyskusja już na wyższym poziomie abstrakcji :D

W praktyce możesz zawracać z tego pasa do lewoskrętu najbardziej po lewej. No i jak oznaczą dany pas jako do zawracania.

Za wyjątkiem kiedy jest sygnalizacja S-3 (ze strzałkami).
Obrazek

Wtedy się musisz stosować dokładnie do strzałek i zawracać możesz tylko tam gdzie masz strzałkę do zawracania:
Obrazek
lith

Postprzez Drezyna » poniedziałek 11 marca 2013, 11:46

lith napisał(a):@grzywek
W praktyce możesz....Za wyjątkiem kiedy jest sygnalizacja S-3

Zwracam uwagę, że nie ma żadnych uproszczonych przepisów "w praktyce". Wszystkie obowiązują wszystkich tak, jak zostały napisane.
lith - chciałeś zostać szeryfem, ale namieszałeś jeszcze bardziej, bo jak wiemy, jedną z interpretacji zawracania na S-3 jest uzależnienie od znaków poziomych. Poza tym jak wycinasz posty, to proszę o konsekwencję i zaczynanie od tego, kto nie mając pojęcia o przepisach przechodzi na argumenty emocjonalne.

Wracając do meritum przedstawione przeze mnie Rondo Ofiar Katynia jest istotnym przykładem dla omawianego zagadnienia, gdyż znajduje się w zasięgu tras WORD-u. Moim zdaniem zawracanie ze środkowego pasa jest tam zgodne z przepisami. Jeśli ktoś zna przepis zabraniający proszę zacytować. Argumenty typu "chłopie..." mnie nie przekonują, bo drezyna to nie traktor.
Drezyna

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze