ogrzewanie

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

ogrzewanie

Postprzez kaz » piątek 15 lutego 2013, 18:20

czy we wszystkich astrach [H] jest takie słabe ogrzewanie jak w mojej? - po przejechaniu 24 km.w kabinie niewiele cieplej niż przy ruszaniu
kaz

Re: ogrzewanie

Postprzez among » piątek 15 lutego 2013, 20:02

Nie wiem jak jest w innych bo do tej pory miałem tylko dwa samochody, ale w pierwszym (KIA Pride) było podobnie jak u Ciebie, trzeba było sporo przejechać żeby zaczęło grzać. Teraz mam Astrę 1,6 i ciepło jest po przejechaniu 1-2 km, a po 5 jest już gorąco. Jak włączę ogrzewanie na 10-15 minut to muszę później otworzyć szybę bo nie da się wytrzymać :)
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez Anfa » piątek 15 lutego 2013, 20:32

Mechanikiem nie jestem ale jest takie coś jak visko albo wisko :> czytaj taki wentylator, może wieje za mocno :> wystarczy sobie go wyregulować, u mnie działa, na zime dosje słabsze obroty na lato puszczamy na fula.
Ale być może to nie to. Nie mniej u nas działa:)
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez Borys_q » piątek 15 lutego 2013, 21:39

Masz popsuty termostat najprawdopodobniej. Auto sie nagrzewa do normalnej temperatury (80-90C)?

Generalnie w astrze po pięciu kilometrach to już powinieneś mieć saunę nawet przy -20 na zewnątrz.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez SpearHead » sobota 16 lutego 2013, 09:14

kaz napisał(a):czy we wszystkich astrach [H] jest takie słabe ogrzewanie jak w mojej? - po przejechaniu 24 km.w kabinie niewiele cieplej niż przy ruszaniu

Jaką temperaturę osiąga silnik? jeżeli nie dużą to walnięty termostat jeżeli dochodzi do 90*C to zapchana nagrzewnica :spoko: sprawdź czy oba węże do nagrzewnicy są gorące, masz tam LPG? jeśli tak być może wszystkie ciepło idzie na reduktor posprawdzaj węże
SpearHead

Postprzez Lipton189 » sobota 16 lutego 2013, 10:16

Jeżeli się mówi o termostacie to najpierw warto wspomnieć o nagrzewnicy, która może być już trupem.
(8/19/11) - Egzamin zaliczony.
(8/24/11) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(8/30/11) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
Lipton189

Postprzez SpearHead » sobota 16 lutego 2013, 19:01

Lipton189 napisał(a):Jeżeli się mówi o termostacie to najpierw warto wspomnieć o nagrzewnicy, która może być już trupem.

Niekoniecznie, nagrzewnica może być ok
SpearHead

Postprzez czepiacz » sobota 16 lutego 2013, 21:05

Anfa napisał(a):Mechanikiem nie jestem ale jest takie coś jak visko albo wisko :> czytaj taki wentylator, może wieje za mocno :> wystarczy sobie go wyregulować, u mnie działa, na zime dosje słabsze obroty na lato puszczamy na fula.
Ale być może to nie to. Nie mniej u nas działa:)

Oj, głupstwa piszesz. Jaka regulacja sprzęgła wiskotycznego? Tego się nie reguluje.

Obstawiam termostat, albo za niski poziom płynu chłodzącego, co powoduje problemy z ogrzewaniem.
czepiacz

Postprzez Borys_q » sobota 16 lutego 2013, 23:14

W Astrach generalnie termostat jest najbardziej prawdopodobny, ten typ tak ma.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Anfa » sobota 16 lutego 2013, 23:53

Oj, głupstwa piszesz. Jaka regulacja sprzęgła wiskotycznego? Tego się nie reguluje.

Tu się z Tobą nie zgodzę, u mnie nie da się nagrzać jak to wisko lata na pełnych obrotach. W lato ok w zimie spowalniamy pracę tego dokręcajac mocniej co powoduje wolniejsze obroty :> i powiem że działa skutecznie jak to robi mój mąż nie wiem coś tam stuka chyba przykręca ale działa.

I choćbym staneła na głowie i uszami klaskała to inaczej nie nagrzeje się tej krowy. Co prawda samochód inny ale to też może być powód.

I o flaszkę sie z Tobą mogę założyć że da się to regulowac 8)
Anfa

Postprzez Borys_q » niedziela 17 lutego 2013, 12:52

Tu się z Tobą nie zgodzę, u mnie nie da się nagrzać jak to wisko lata na pełnych obrotach.

To i tak termostat pewnie jest rozwalony, a te sztuczki to próba obejścia wymiany termostatu.
Borys_q

Postprzez Anfa » niedziela 17 lutego 2013, 12:58

No nie wiem, mój mechanik to sprawdzał kilka razy, wszytko zawsze było cacy, az do momentu wymiany wała, po którym zaczął się grzać silnik jak cholera, wtedy mechanik puscił na fula wisko, nic to nie dało bo była uszczalka pod głowica do wymiany, pózniej tego wisko już nie dokrecał :), szukając sposobu na to dokrecilismy wisko i działa piekarnik po 5 km. Wisco oczywiście lata ale nie na takich obrotach. Termostat był sprawdzony działa:) dobrze
Anfa

Postprzez niebieski90 » poniedziałek 11 marca 2013, 02:05

w daewoo tico mojego ojca po minucie stania na postoju zaczyna lecieć ciepłe z nawiewów, w skodzie felicii nawet jeszcze szybciej
niebieski90

Postprzez silvox » poniedziałek 11 marca 2013, 11:15

Kłótnia jak fix, a kaz ma Was gdzieś - napisał temacik i sie zmył..
Słabo grzeje ?? Uzupelnić płyn, odpowietrzyć uklad .. Jeśli nie pomoże - termostat do wymiany albo nagrzewnica zatkana.. Nagrzewnice można spróbować przepłukać - po wyjęciu, zalać odkamieniaczem.. Ale to nie musi pomóc..
silvox

Powrót do Porady techniczne