Drogi wewnętrzne i publiczne

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Drogi wewnętrzne i publiczne

Postprzez TOMASZEK » niedziela 01 kwietnia 2012, 19:20

A gdzie jest napisane, że nie obejmuje dróg publicznych (czy nie może obejmować) :D Według mnie może być to skrzyżowanie ale nie musi. :hmm:
TOMASZEK

Postprzez szerszon » niedziela 01 kwietnia 2012, 21:19

ja wiem, ze dzisiaj pierwszy kwietnia, ale na dowcip to sie nie nadaje...
Podajesz definicje strefy ruchu i kombinujesz... :hmm:
szerszon

Postprzez scorpio44 » niedziela 15 kwietnia 2012, 14:47

Jak dla mnie ze znaku "strefa ruchu" rozumie się samo przez się, że jest to droga wewnętrzna, i w związku z tym w świetle aktualnej (dość młodej) definicji skrzyżowania przywoływanej już w tym wątku takie przecięcie skrzyżowania nie tworzy.

TOMASZEK napisał(a):A gdzie jest napisane, że nie obejmuje dróg publicznych (czy nie może obejmować) :D

Jestem przekonany, że ustawodawca w definicji strefy ruchu miał na myśli obszar obejmujący wyłącznie drogi (przynajmniej jedną) wewnętrzne, aczkolwiek zapisane jest to w takiej formie, że wątpliwości Tomaszka są chyba uzasadnione...
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez rocko19 » niedziela 10 marca 2013, 19:49

Dziś jadąc do domu niewiedziałem gdzie się konczy znak B 33 (50km/h) a mianowicie znajdowałem się poza obszarem zabudowanym i po przejechaniu około 1,5 km postawili znak 50 km h ciągle poza obszarem zabudowanym i jadąc dalej minąłem połączenie drogi twardej z drogą gdzie został postawiony znak "strefa ruchu" a za tym przecięciem się dróg niema juz innych bocznych dróg tylko jakieś 4,5 km prosta droga biegnąca przez las. Z tego co wyczytałem to niema tu mowy o skrzyżowaniu, więc powinienem jechać ciągle 50 km/h. Śmieszne to jest, bo logicznie rzecz biorąc wszyscy myśla ze to skrzyzowanie i 50 sie konczy wlasnie za tym przecięciem się drog gdzie jest strefa ruchu.
I tak myśle czy to jest skrzyzowanie czy też nie.
http://www.word.siedlce.pl/artykuly/uwa ... 44,739,844 tu piszą że nie. Na forum też się dowiedziałem ze nie choć głosy są podzielone. W końcu jechać 50 przez ten las ? :)
rocko19

Postprzez LeszkoII » niedziela 10 marca 2013, 21:15

§ 60c. Znak D-52 „strefa ruchu” oznacza wjazd na drogę wewnętrzną położoną w strefie ruchu. Znak D-53 „koniec strefy ruchu” oznacza wyjazd ze strefy ruchu.”
Uwaga! nie wszystkie drogi w obrębie strefy ruchu musza być wewnętrzne, ....co i tak nie ma znaczenia będąc już w tej strefie.

PS. Droga twarda może być również wewnętrzną. Tutaj chodzi o rodzaj nawierzchni.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Zonaimad » niedziela 10 marca 2013, 21:17

Znaków "strefa ruchu" nie umieszcza się na drogach publicznych, więc wlot na drogę oznaczony znakiem "strefa ruchu" na 100% zawsze oznacza drogę wewnętrzną. W związku z tym nigdy połączenie wlotu "strefy ruchu" z drogą publiczną nie będzie skrzyżowaniem. W opisanej przez Ciebie sytuacji jedziesz 50 przez las.

LeszkoII napisał(a): Uwaga! nie wszystkie drogi w obrębie strefy ruchu musza być wewnętrzne, ....co i tak nie ma znaczenia będąc już w tej strefie.

Jakim cudem, skoro wyjazd z drogi wewn. położonej w strefie ruchu musi być oznaczony znakiem D-53? ;-)
Zonaimad

Postprzez LeszkoII » niedziela 10 marca 2013, 21:24

Zonaimad napisał(a):Jakim cudem, skoro wyjazd z drogi wewn. położonej w strefie ruchu musi być oznaczony znakiem D-53?
Normalnie :) Wyjazd i wyjazd mają być oznaczone. A co się dzieje w strefie... ma to jakieś znaczenie?
strefa ruchu – obszar obejmujący co najmniej jedną drogę wewnętrzną, na który wjazdy i wyjazdy oznaczone są odpowiednimi znakami drogowymi;
W definicji nic nie ma na temat dróg publicznych.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Zonaimad » niedziela 10 marca 2013, 21:32

Nie, nie, nie. Zgodnie z Dz.U. nr 89 poz. 508 z 2011 r. D-53 wskazuje wyjazd z drogi wewnętrznej położonej w strefie ruchu. Jeżeli więc mamy strefę ruchu i kończy się w niej droga wewnętrzna (w sensie takim, że jest z niej wyjazd - gdzie, to już prawo nie precyzuje :D), to musi stanąć tam D-53. :)

De iure to nie ma bata, żeby jakaś droga publiczna (albo w ogóle inna, niż wewnętrzna) zaplątała się przypadkiem w strefę ruchu. :D Ale masz rację, że to bez znaczenia. Znaczy się - akademickie rozważanie. ;-)
Zonaimad

Postprzez rocko19 » poniedziałek 11 marca 2013, 11:20

Mogli chociaż umieścić znak B 34.
rocko19

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze