Zielony liść

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zielony liść

Postprzez niebieski90 » środa 06 marca 2013, 02:09

Chcę sobie walnąć zielone liście na auto dla większego komfortu psychicznego, konkretnie chodzi mi o "miszczuf kyjerownycy" wiecznie w pośpiechu, czyhających z tyłu z ręka na klaksonie :) W związku z powyższym nasuwa mi się kilka pytań:
- czy zielony liść jest obowiązkowy także dla nowych kierowców sprzed 19 stycznia?
- czy w ogóle jest obowiązkowy? (gdzieś czytałem że się z tego ponoć wycofali)
- czy jeśli auto prowadzi inna osoba, mająca od dawna prawo jazdy, to liście muszą być zasłonięte? (jak nie przymierzając "L" na nauce jazdy gdy nie prowadzi jej kursant)
Z góry dziękuję za informacje i poświęcony czas :)
niebieski90

Re: Zielony liść

Postprzez lith » środa 06 marca 2013, 06:53

Nie jest jeszcze obowiązkowy. A czy jest dobrym pomysłem to zdania są podzielone :)
lith

Postprzez lamos » czwartek 07 marca 2013, 18:51

niebieski90 napisał(a):- czy jeśli auto prowadzi inna osoba, mająca od dawna prawo jazdy, to liście muszą być zasłonięte? (jak nie przymierzając "L" na nauce jazdy gdy nie prowadzi jej kursant)

Nie, naklejka zielonego liścia ma status informacyjny podobny raczej do naklejki "dziecko w samochodzie", która raz naklejona wisi na tylnej szybie nawet, gdy kierowca nie przewozi akurat dziecka. :)
lamos

Postprzez niebieski90 » piątek 08 marca 2013, 21:56

Dzięki za rozwianie wątpliwości. Liście naklejone :)
niebieski90

Postprzez Drezyna » piątek 08 marca 2013, 22:15

Wstrzymaj się! Właśnie oglądałem, jak Bronisław Cieślak w filmie "Wściekły" przytacza początkującemu kierowcy kawał o kapuście: "Z przodu liść, z tyły liść, a w środku głąb!"
Drezyna

Powrót do Sytuacje na drodze