a jak będzie z tym?

Czy widząc matkę z dziećmi idącą chodnikiem powinieneś bacznie obserwować dzieci?
myśle że nie bo idą chodnikiem ale czytałam w książce że trzeba zachować ostrożność również przy pieszych na chodniku?
przez creative7 » czwartek 07 marca 2013, 21:40
przez JAKUB » czwartek 07 marca 2013, 21:50
creative7 napisał(a):JAKUBdzięki za odp
![]()
a jak będzie z tym?![]()
Czy widząc matkę z dziećmi idącą chodnikiem powinieneś bacznie obserwować dzieci?
myśle że nie bo idą chodnikiem ale czytałam w książce że trzeba zachować ostrożność również przy pieszych na chodniku?
przez benno » czwartek 07 marca 2013, 22:07
creative7 napisał(a):marti44 napisał(a):Kiedy nie można poruszać się samochodem po drodze?
a.jeżeli filtr jest zanieczyszczony?
b.jeżeli przegrzane są świece zapłonowe
c.jeżeli są uszkodzone wahacze tylne
Proszę pilnie o odp
przez Krakowianka30 » czwartek 07 marca 2013, 22:31
MarekM napisał(a):LEGNICA – PWPW. Piszcie chociaż miasto, w którym zdawaliście jak podajecie pytania.
1. 3 pasy, na wszystkich białe znaki poziome do skrętu w lewo, na prawym pasie poprawione żółtą farbą na skręt w prawo. Czy możemy skręcać z prawego pasa w prawo? (TAK)
2. Wyjeżdżamy ze strefy zamieszkania, chcemy jechać na wprost, naprzeciwko sam. chce skręcać w lewo też wyjeżdża z podporządkowanej. Czy mamy pierwszeństwo przed skręcającym w lewo? (TAK)
3. Dojeżdżamy do skrzyżowania z wlotem z lewej strony. Tym wlotem podąża dziadek. Czy jadąc 45/h musimy zwolnić? Ja dałem nie, ale tutaj odpowiedź raczej powinna być tak, mimo, że był dosyć daleko.
4. Tramwaj podjeżdża do przystanku bez wysepki. Z chodnika schodzą piesi i przechodzą przez pas po którym się poruszamy i wsiadają do tramwaju. Przed przystankiem linia wyznaczająca msc. zatrzymania. Samochód jedzie i podjeżdża bardzo blisko tramwaju, wydaje mi się, że przekracza linię zatrzymania i piesi przechodzą zaraz przed maską, ale nawet nie zwracają uwagi na samochód. Czy zatrzymałeś się prawidłowo. Ja dałem NIE i zdaje się że była to zła odpowiedź powinno być Tak. Koniec końców, pasażerowie wsiedli swobodnie do tramwaju, ale oglądając filmik mam wrażenie, że jedzie psychol i wjedzie w wsiadających (podejeżdża bardzo blisko przynajmniej z tego ujęcia kamery tak towygląda)
5. Jadąc samochodem i przyczepą nie lekką, w sumie masa zestawu 4500kg. Jakie prawo jazdy
a)B + wpis 93 (coś w tym stylu)
b)B
c)B+E
6. Mgła i ograniczona widoczność. Jak zachowujemy się w takiej sytuacji?
a)
b) włączasz światła długie
c)
Poprawna była a lub c, ja przeczytałem, że w B chodzi o przeciwmgielne, dopiero chwilę przed zmianą pytania przeczytałem jak faktycznie brzmiała odpowiedź. FAIL
7. Wjeżdżamy do strefy zamieszkania wychodzi dziadek o lasce na ulicę? Czy mamy trąbić na dziadka? NIE
8. Sygnalizator kierunkowy w lewo i do zawracania. Czy można zawracać z tego pasa? TAK
9. Lewy pas światło zielone ogólne. Znak zakaz skrętu w lewo. Czy możemy skręcić w lewo? TAK
10. Dojeżdżamy do ronda ze znakiem ustąp pierwszeństwa. Czy możemy wyprzedzać na tym skrzyżowaniu? TAK
11. Pijany idzie drogą. Czy musimy zachować ostrożność (coś w tym stylu)? TAK
12. Policjant kieruje ruchem, stoi bokiem, rękę ma ugiętą i przedramię ma skierowane właśnie nie ku górze co miało by oznaczałoby zmianę sygnału, tylko jakby próbował capnąć muchę, która mu pojawiła się przed nosem. Czy możemy skręcić w prawo? Wydaje mi się, że ktoś tu kiedyś to pytanie opisywał i też nie miał pojęcia co właściwie uroczy policjant pokazywał.
13. Wyjeżdża kolo z msc. parkingowego tyłem z głową wychyloną przez okno. Czy prawidłowo obserwuje możliwość włączenia się do ruchu? NIE
Z testu specjalistycznego nie było pytań jakichś mocno zaskakujących (pomijając to na którym zamuliłem) pokrywające się często z tymi z forum, gdybym pojechał wyspany (co Wam doradzam) to bym zdał Tak to zabrakło 3 pkt.
przez szerszon » czwartek 07 marca 2013, 23:42
benno napisał(a):creative7 napisał(a):
1. Czy rowerzysta przejeżdżając przez jezdnię na przejściu dla pieszych ma pierwszeństwo przed nadjeżdżając pojazdem?? NIE? (dużo było odp. na TAK i na NIE także już sama nie wiem)
Tak !!! Nie możesz zaznaczyć nie, było to wiele razy tłumaczone, pieszy nie powinien wjechać na jezdnię rowerem, ale to nie oznacza ze nie ma pierwszeństwa, bo inaczej można byłoby go rozjechać. Proszę skończcie ten temat już.creative7 napisał(a):
przez szerszon » czwartek 07 marca 2013, 23:44
dropx napisał(a):odpowiedz A
przez benno » piątek 08 marca 2013, 00:06
szerszon napisał(a):benno napisał(a):creative7 napisał(a):
1. Czy rowerzysta przejeżdżając przez jezdnię na przejściu dla pieszych ma pierwszeństwo przed nadjeżdżając pojazdem?? NIE? (dużo było odp. na TAK i na NIE także już sama nie wiem)
Tak !!! Nie możesz zaznaczyć nie, było to wiele razy tłumaczone, pieszy nie powinien wjechać na jezdnię rowerem, ale to nie oznacza ze nie ma pierwszeństwa, bo inaczej można byłoby go rozjechać. Proszę skończcie ten temat już.creative7 napisał(a):
Nie. Nie zamierzam skończyc, póki sa nieprawidłowe odpowiedzi.
Pierwszeństwa nie ma, ale my mamy obowiązek zachować sie zgodnie z treścią Art 3.
jak może mieć ktoś pierwszeństwo łamiąc przepisy ?
przez szerszon » piątek 08 marca 2013, 00:19
benno napisał(a):Zgodnie z art. 27 ust. 1a ROWER MA PIERWSZEŃSTWO przed skręcającym autem ZAWSZE, nie tylko jeśli jest na przejeździe czy pasach.
art. 27. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerzystów, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa rowerowi znajdującemu się na przejeździe.
1a. Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa rowerzyście jadącemu na wprost po jezdni, pasie ruchu dla rowerów, drodze dla rowerów lub innej części drogi, którą zamierza opuścić.
przez benno » piątek 08 marca 2013, 00:59
przez rsx » piątek 08 marca 2013, 01:00
benno napisał(a):Nie wiem czemu tak się gotujesz....? Ja bym po prostu tego rowerzystę przepuścił czyli ustąpił pierwszeństwa. Druga możliwość wiązałaby się z tym że zostałby on pewnie potrącony.
Może i te przepisy dotyczyły skrętu ale zasada pozostaje ta sama.
przez dagipagi » piątek 08 marca 2013, 18:13
przez MarekM » piątek 08 marca 2013, 18:56
dagipagi napisał(a):14.Film-przystanek tram. bez wysepki, ludzie wsiadają. My jedziemy i podjeżdżamy praktycznie do ludzi, za linię. Czy prawidłowo zatrzymałeś pojazd?
przez dagipagi » piątek 08 marca 2013, 21:26
przez xbobal » sobota 09 marca 2013, 09:41
przez rsx » sobota 09 marca 2013, 11:21