Warunkowy skręt w prawo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Warunkowy skręt w prawo

Postprzez mates08 » środa 06 marca 2013, 17:47

Otóż tak. W Piątek mam egzamin na kat. b i mam jedno pytanie. Jak skręcam na strzałce warunkowej w prawo, a na poprzecznej jezdni w którą skręcam jest przejście dla pieszych z sygnalizacją i zapali się światło zielone dla pieszych, a nikogo nie będzie na pasach to mogę włączyć sie do ruchu?
mates08

Re: Warunkowy skręt w prawo

Postprzez axel234 » środa 06 marca 2013, 18:03

Możesz przejechać. Doczytaj czym jest włączanie się do ruchu, ponieważ manewr, o którym piszesz nie jest włączeniem się do ruchu.
axel234

Postprzez silvox » środa 06 marca 2013, 18:41

Nawet gdyby byli piesi - przechodzący z lewej na prawą, ale na tamtej połówce - jedziesz ..
Jeśli po Twojej stronie pieszy wchodzi na przejście - stoisz..
silvox

Postprzez mates08 » środa 06 marca 2013, 19:06

Czyli na jezdni na którą chce wjechać zapala sie zielone dla pieszych a na przejściu nikogo nie ma więc mogę jechać. Dzięki. A jak w sytuacji gdy będzie np. po lewej stronie znak ślepa uliczka, a egzaminator każe skręcić w lewo. To muszę skręcić zatrzymać się za znakiem i wyjechać z tej uliczki czy nie mogę w ogóle tam skręcać?
mates08

Postprzez szymon1977 » środa 06 marca 2013, 19:37

mates08 napisał(a):A jak w sytuacji gdy będzie np. po lewej stronie znak ślepa uliczka, a egzaminator każe skręcić w lewo.
POMYŁKA! Coś mi się pokręciło, że w uliczka jest jednokierunkowa a na jej początku zakaz wjazdu.
Skręcić oczywiście nie możesz. Ale egzaminator (z tego co mi wiadomo) nie może nakazać Ci skręcenia w drogę, na której jest zakaz wjazdu. Może co najwyżej powiedzieć "proszę skręcić w prawo na pierwszym skrzyżowaniu, na którym nie jest to zabronione." Ale niech się egzaminatorzy wypowiedzą.
Ostatnio zmieniony środa 06 marca 2013, 23:02 przez szymon1977, łącznie zmieniany 2 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szydlaczek » środa 06 marca 2013, 19:42

szymon1977 napisał(a):
mates08 napisał(a):A jak w sytuacji gdy będzie np. po lewej stronie znak ślepa uliczka, a egzaminator każe skręcić w lewo.
Skręcić oczywiście nie możesz. Ale egzaminator (z tego co mi wiadomo) nie może nakazać Ci skręcenia w drogę, na której jest zakaz wjazdu. Może co najwyżej powiedzieć "proszę skręcić w prawo na pierwszym skrzyżowaniu, na którym nie jest to zabronione." Ale niech się egzaminatorzy wypowiedzą.

Od kiedy ślepa uliczka wiąże się z zakazem wjazdu ?
Po wieździe w taką uliczkę egzaminator będzie kazał zawrócić np z użyciem biegu wstecznego. Więc wjechać spokojnie można
szydlaczek

Postprzez szydlaczek » środa 06 marca 2013, 22:27

Drezyna napisał(a):D-4a to ani ślepa, ani uliczka. Oczywiście to jest droga bez przejazdu.

Co nie zmienia faktu że można tam wjechać.
szydlaczek

Postprzez szymon1977 » środa 06 marca 2013, 23:03

szydlaczek napisał(a):Od kiedy ślepa uliczka wiąże się z zakazem wjazdu ?
POMYŁKA! Coś mi się pokręciło, że w uliczka jest jednokierunkowa a na jej początku zakaz wjazdu. Dziękuję za zwrócenie uwagi.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez silvox » czwartek 07 marca 2013, 16:47

szymon1977 napisał(a):POMYŁKA! Coś mi się pokręciło, że w uliczka jest jednokierunkowa a na jej początku zakaz wjazdu

szymon1977 napisał(a):(egzaminator)Może co najwyżej powiedzieć "proszę skręcić w prawo na pierwszym skrzyżowaniu, na którym nie jest to zabronione."

A przed takim skrzyzowaniem na pewno będzie znak - B-21.. Warto patrzeć na znaki..
silvox

Postprzez globuss2 » piątek 08 marca 2013, 18:41

u mnie akurat było " proszę skręcić na najbliższym skrzyżowaniu ..."
tam był zakaż a więc na najbliższym możliwym. Egzaminatorzy sprawdzają tak czy się patrzy na znaki .. czy jedzie na ślepo
globuss2

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 26 marca 2013, 16:13

Mam pytanie, chcę skręcić w prawo, mam warunkową strzałkę w prawo, są trzy pasy w tym bus pas.
Prawy(środkowy) zapchany, lewy troszkę mniej...
Najlepiej dla mnie byłoby gdybym po skręcie w prawo zajął sobie skrajny lewy.
Jeżeli mam warunkową strzałkę w prawo, to wjeżdżam od razu na bus pas i sytuacja wygląda tak że chcąc zjechać z bus pasa blokuje go...co mam robić w takiej sytuacji blokować czy jechać dalej tym pasem szukając dziury między samochodami w którą mogę wskoczyć?
Pytam bo nie wiem jak długo mogę tym bus pasem jechać....

I drugie pytanko:
Czy muszę skręcać w prawo gdy mam warunkową strzałkę czy mogę sobie poczekać na zielone i wtedy sobie skręcić?

Pozdrawiam.
RossoneriDevil

Postprzez silvox » wtorek 26 marca 2013, 16:22

Te "trzy pasy" to na jezdni po skręcie ??
Możesz wjechać na dowolny, jeśli jednak wjeżdżasz na "bus pas" to zjedź z niego przed znakiem, bo mandat będzie.. Nieważne, że przez chwile go zablokujesz, bo za to nie zostaniesz ukarany..
Strzałka warunkowa to nie nakaz - nigdzie nie jest powiedziane, że musisz jechać. Czasem się wręcz nie da, bo nie ma możliwości opuszczenia skrzyżowania itp.
silvox

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 26 marca 2013, 17:00

Tak. po skręcie jest tam p-9 ale nie widać kiedy się kończy bo w ogóle słabo widać...ale skoro mogę spokojnie stać i czekać to ok.
A pytam, bo zawsze znajdzie się jakiś D co będzie Cię ponaglał "przecież masz zieloną strzałkę"
RossoneriDevil

Postprzez silvox » wtorek 26 marca 2013, 18:31

Trzeba zmienić pas przed znakiem D-11 ..
RossoneriDevil napisał(a):zawsze znajdzie się jakiś D co będzie Cię ponaglał

Tak, znajdzie się.. Na to nie ma rady..
silvox

Postprzez kg1956 » środa 27 marca 2013, 02:01

A nie można tego podciągnąć pod utrudnianie ruchu? Zielone światło też nie zmusza...
kg1956

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze