szymon1977 napisał(a):Kierunkowskazu nie mam obowiązku użyć ponieważ droga z pierwszeństwem przez skrzyżowanie przebiega łukiem a nie ze zmianą kierunku, wiec jadąc nią także nie zmieniam kierunku tylko przejeżdżam przez skrzyżowanie łukiem.
W łuku droga musi zmienić SWÓJ kierunek, jeśli zastosowano D-1. Nie uciekniesz od tego. Dla wytycznych A-6 uznano, że:szymon1977 napisał(a):nie ze zmianą kierunku
Na jakiej podstawie imputujesz ten zapis dla wytycznych dla znaku D-1?Znaki A-6a, A-6b i A-6c stosuje się na drogach, które na skrzyżowaniu przebiegają w linii prostej, włączając w to również przebieg drogi w łuku.
Zobacz... Poniższa tabliczka może pojawić się 50 m przed skrzyżowaniem.

Na jakiej podstawie masz kompetencje uznawać, że droga nie przebiega w łuku? Skrzyżowania projektuje się tak, że łuk krawędzi istnieje. Wszystko zależy od promienia tego łuku. Tutaj mamy ładny łuk o kącie 90 stopni. Podobny kąt łuku mamy na skrzyżowaniu w Wielogłowach. Ale tabliczka nic nie mówi o promieniu łuku. Więc jeden kierowca uzna, że droga przebiega w łuku a inny nie...i powstanie zarobek dla biegłych kto ma rację.
Mogę się zgodzić, że nie zawsze zmieniasz kierunek jazdy(bo chyba o ten kierunek chodziło - a może o kierunek jeżdżenia zgodnie z GPS?) Raczej nie posądzę Cię o możliwości zmieniania kierunku drogi, ale kto wie może budujesz/modernizujesz drogi.szymon1977 napisał(a):nie zmieniam kierunku
Ale nie zwalnia Cię z ocenienia jaki promień ma ten łuk i czy to w ogóle łuk czy załamanie kierunku. Czy takie detale uwzględnia T-6?szymon1977 napisał(a):Tabliczka T-6 mnie o tym informuje, zwalnia mnie z kłopotliwej próby ocenienia na własną rękę czy to jeszcze łuk
Należałoby precyzować czego kierunku...wiem o co chodzi, ale inni bardziej wnikliwi mogą odczytać wypowiedź, że jeśli droga zakręca w łuku to droga nie zmienia kierunku... A nie powinni tak odczytywać.szymon1977 napisał(a):Znów mylisz pojęcia! Przebieg drogi w łuku to przebieg drogi w łuku, a przebieg drogi ze zmianą kierunku to przebieg drogi ze zmianą kierunku.
Dziękuję§ 43.2.Umieszczona pod znakiem D-1 tabliczka T-6a albo T-6b wskazuje odpowiednio rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie lub układ dróg podporządkowanych.