Gdzie stanąć na czerownym?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Gdzie stanąć na czerownym?

Postprzez Naskier » niedziela 03 marca 2013, 12:25

Witam,

Mam pytanie odnośnie tego, gdzie należy stanąć na czerwonym świetle na skrzyżowaniu, gdy nie ma oznaczonych pasów ruchu a my jedziemy prosto. Instruktor mówił mi, że po prawej stronie, nawet jeśli jest strzałka warunkowa a za nami ktoś chce skręcić w prawo. Zawsze więc stawałem przy prawej krawędzi, ale ostatnio taki jeden za mną co skręcał w prawo migał mi długimi. Chodzi mi o sytuację, gdy na drodze przed światłem zmieszczą się koło siebie dwa samochody.

Z góry thx
Obrazek
Naskier

Re: Gdzie stanąć na czerownym?

Postprzez Anfa » niedziela 03 marca 2013, 12:36

ustawiłeś się do skrętu prawidło, kto pierwszy ten lepszy, widocznie burakowi sie spieszyło.
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez LeszkoII » niedziela 03 marca 2013, 12:46

Na prawym lub lewym pasie - jeśli jedziesz na wprost. Mile widziane jest odblokowanie prawego pasa do warunkowego skrętu w prawo, w taki sposób, żeby nie zajmować jednocześnie dwóch niewyznaczonych pasów ruchu.
Instruktor uczy Cię tak, żebyś zdał egzamin jak najmniejszym kosztem i unikając ryzykownych manewrów (kto później ma pierwszeństwo, wyprzedzanie z prawej strony może byc zabronione itp. "pułapki" - temat na Forum bardzo żywy)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Cyberix » niedziela 03 marca 2013, 14:25

A skąd jadący ma wiedzieć, że akurat więcej skręcających będzie w prawo a nie w lewo?
Cyberix

Postprzez rsx » niedziela 03 marca 2013, 14:55

Cyberix napisał(a):A skąd jadący ma wiedzieć, że akurat więcej skręcających będzie w prawo a nie w lewo?

Nie wie, ale zawsze miło odblokować pas do skrętu w prawo jak powiedział LeszkoII, prawda? Poza tym skręt w prawo jest najczęściej wykonywanym manewrem na skrzyżowaniach typu X ze względu na niskie tworzenie potencjalnego zagrożenia w porównaniu z resztą manewrów więc wychodzimy z założenia, że duży odsetek tych jadących za nami właśnie tam skręci.
Obrazek
rsx

Postprzez silvox » niedziela 03 marca 2013, 14:59

Cyberix napisał(a):skąd jadący ma wiedzieć

Bo się patrzy też w lusterka, myśli się.. Bardzo dobra praktyka, ale dla wielu nie do ogarnięcia..
Ten SUV postąpił idealnie a ten peugeot fatalnie... Gdyby patrzył we wsteczne lusterko i widział, że ciężarówka ma włączony kierunek.. ale niestety..
silvox

Postprzez lith » niedziela 03 marca 2013, 17:41

Dokładnie, to jest po prostu miły i pożyteczny gest, który usprawnia ruch na skrzyżowaniu. Po co ma ktoś stać i robić korek, skoro mógłby przejechać?
lith

Powrót do Sytuacje na drodze