Kier. przejazdu przez skrzyżowanie a zimana kier. jazdy...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kier. przejazdu przez skrzyżowanie a zimana kier. jazdy...

Postprzez szymon1977 » niedziela 03 marca 2013, 00:59

KIERUNEK PRZEJAZDU PRZEZ SKRZYŻOWANIE A ZMIANA KIERUNKU JAZDY NA SKRZYŻOWANIU
(TEMAT OGÓLNY)

Ponieważ na Forum bardzo często przez dyletantów pojęcie "kierunku przejazdu przez skrzyżowanie" mylone jest ze "zmianą kierunku jazdy" zakładam temat o tematyce ogólnej, w którym mam nadzieję sami się zorientują, że te dwa pojęcia, choć najczęściej występujące razem nie są ze sobą tożsame. Tłumaczyć nie będę bo czasu szkoda.

1. Zagadka numer 1:
Czerwony przejechał w lewo przez skrzyżowanie. Czy oznacza to, że zmienił kierunek jazdy tylko raz w lewo i cały przejazd przez skrzyżowanie zobowiązany jest sygnalizować lewym kierunkowskazem?
019-1.gif

2. Zagadka numer 2:
Fioletowy i pomarańczowy przejechali przez skrzyżowanie na wprost. Czy oznacza to, że obaj nie zmienili kierunek jazdy ani raz i przez cały przejazd przez skrzyżowanie nie są zobowiązani sygnalizować kierunkowskazem (pomijając ewentualne zmiany zajmowanego pasa ruchu?
019-3.gif
Ostatnio zmieniony środa 06 marca 2013, 23:53 przez szymon1977, łącznie zmieniany 4 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Re: Kier. przejazdu przez skrzyżowanie a zimana kier. jazdy.

Postprzez szymon1977 » niedziela 03 marca 2013, 01:00

1. Podpowiedź nr 1.
019-2.gif

2. Podpowiedź nr 2.
019-4.gif

Wasz forumowy kosmita życzy powodzenia.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez mk61 » środa 06 marca 2013, 12:35

Można prosić o prawną definicję pojęcia "kierunek przejazdu przez skrzyżowanie"?
Poza tym, ja tu widzę jakieś 3 skrzyżowania.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez szymon1977 » środa 06 marca 2013, 13:19

O! jest pierwszy odważny.
mk61 napisał(a):Można prosić o prawną definicję pojęcia "kierunek przejazdu przez skrzyżowanie"?
Nie jest w prawie zdefiniowane ani pojęcie "kierunek przejazdu przez skrzyżowanie", ani "zmiana kierunku jazdy" - i stąd całe zamieszanie.
mk61 napisał(a):Poza tym, ja tu widzę jakieś 3 skrzyżowania.
Jest to jedno skrzyżowanie skanalizowane.
szymon1977

Postprzez mk61 » środa 06 marca 2013, 13:24

szymon1977 napisał(a):O! jest pierwszy odważny.

Gdzie tam odważny. Tylko pytam. Choć domyślam się, że to w związku z innym(i) tematem (tematami), którego nie śledziłem.
szymon1977 napisał(a):Nie ma czegoś takiego.

Dlaczego więc ktoś na tym forum miałby takiego terminu używać, a co gorsza, na jego podstawie poddawać pod wątpliwość termin "zmiana kierunku jazdy"? :D
szymon1977 napisał(a):Jest to jedno skrzyżowanie skanalizowane.

Co o tym informuje? Czym jest skrzyżowanie skanalizowane?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez szymon1977 » środa 06 marca 2013, 13:38

mk61 napisał(a):Dlaczego więc ktoś na tym forum miałby takiego terminu używać, a co gorsza, na jego podstawie poddawać pod wątpliwość termin "zmiana kierunku jazdy"?
Oba pojęcia nie są zdefiniowane w prawie natomiast oba zjawiska istnieją, i są na Forum mylone. "Kierunek przejazdu przez skrzyżowanie" jest mylony i błędnie nazywany "zmianą kierunku jazdy".
mk61 napisał(a):Co o tym informuje?
Nic.
mk61 napisał(a):Czym jest skrzyżowanie skanalizowane?
Jestem kierującym a nie budowniczym, z punktu widzenia kierującego mnie to nie interesuje - bo nie musi.
szymon1977

Postprzez mk61 » środa 06 marca 2013, 13:47

szymon1977 napisał(a):Oba pojęcia nie są zdefiniowane w prawie

Że niby zmiany kierunku jazdy nie ma w prawie?
szymon1977 napisał(a):"Kierunek przejazdu przez skrzyżowanie" jest mylony i błędnie nazywany "zmianą kierunku jazdy".

Nie wiem, czy się zgadzam, czy nie. "Kierunek przejazdu przez skrzyżowanie" raczej wydaje mi się planem - celem. Z ulicy X musimy znaleźć się na ulicy Y i to tyle. Zmiana kierunku jazdy jest czynnością wykonywaną w związku z osiągnięciem celu. Jedną z wielu. :)
Nie mniej, sam nie używam określenia "kierunek przejazdu przez skrzyżowanie" i na forum raczej rzadko takie coś widuję.
szymon1977 napisał(a):Nic.

Więc dla mnie to raczej 3 skrzyżowania.
szymon1977 napisał(a):Jestem kierującym a nie budowniczym, z punktu widzenia kierującego mnie to nie interesuje - bo nie musi.

Dlaczego więc jako kierujący użyłeś tego terminu, choć nie ma on związku z PoRD?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez szymon1977 » środa 06 marca 2013, 14:02

mk61 napisał(a):Że niby zmiany kierunku jazdy nie ma w prawie?
Definicji nie ma. Jesteś w stanie przedstawić prawną definicję pojęcia "zmiana kierunku jazdy"?
mk61 napisał(a):...sam nie używam określenia "kierunek przejazdu przez skrzyżowanie" i na forum raczej rzadko takie coś widuję.
No i właśnie w tym rzecz, że na Forum to co w istocie jest "kierunkiem przejazdu przez skrzyżowanie" nazywane jest błędnie "zmianą kierunku jazdy".
mk61 napisał(a):Dlaczego więc jako kierujący użyłeś tego terminu, choć nie ma on związku z PoRD?
Bo wpadłeś na pomysł, że są to trzy skrzyżowania.
mk61 napisał(a):Więc dla mnie to raczej 3 skrzyżowania.
Baw się dobrze.
szymon1977

Postprzez mk61 » środa 06 marca 2013, 14:22

szymon1977 napisał(a):Definicji nie ma. Jesteś w stanie przedstawić prawną definicję pojęcia "zmiana kierunku jazdy"?

Racja, definicji nie ma, ale manewr ten jest usankcjonowany. W przeciwieństwie do "kierunku przejazdu".
szymon1977 napisał(a):No i właśnie w tym rzecz, że na Forum to co w istocie jest "kierunkiem przejazdu przez skrzyżowanie" nazywane jest błędnie "zmianą kierunku jazdy".

Przejazd przez skrzyżowanie to efekt. Jego kierunek uznałbym jako plan. Tyle, że na skrzyżowaniu raczej się nie planuje, tylko wykonuje poszczególne manewry (zmiany kierunku jazdy, zmiany pasów, sygnalizowanie, zachowywanie szczególnej ostrożności, ustępowanie pierwszeństwa itp. itd.).
Nie mniej, jeśli ktoś w podanych przez Ciebie przykładach powołuje się na tylko jedną zmianę kierunku jazdy, to trochę słabo.
szymon1977 napisał(a):Bo wpadłeś na pomysł, że są to trzy skrzyżowania.

I nadal jestem tego zdania.
szymon1977 napisał(a):Baw się dobrze.

Dziękuję. Liczę jednak, że jakimiś argumentami umilisz mi zabawę.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez szymon1977 » środa 06 marca 2013, 14:40

mk61 napisał(a):Racja, definicji nie ma, ale manewr ten jest usankcjonowany. W przeciwieństwie do "kierunku przejazdu".
Właśnie!

mk61 napisał(a):...jeśli ktoś w podanych przez Ciebie przykładach powołuje się na tylko jedną zmianę kierunku jazdy, to trochę słabo.
Taki "kozak" to jeszcze na Forum się (chyba) nie zarejestrował.

mk61 napisał(a):Tyle, że na skrzyżowaniu raczej się nie planuje, tylko wykonuje poszczególne manewry (zmiany kierunku jazdy, zmiany pasów, sygnalizowanie, zachowywanie szczególnej ostrożności, ustępowanie pierwszeństwa itp. itd.).
Do tego dodałbym jeszcze odcinki, na których jedzie się po prostu swoim pasem ruchu nie wykonując żadnych manewrów.

mk61 napisał(a):Liczę jednak, że jakimiś argumentami umilisz mi zabawę.
Zabawe na początek postaram się umilić takim oto linkiem: http://www.drogi.com/akty_prawne/du43_430.shtml
szymon1977

Postprzez maryann » piątek 08 marca 2013, 10:48

szymon1977 napisał(a):Jesteś w stanie przedstawić prawną definicję pojęcia "zmiana kierunku jazdy"?
Spróbuję...
To taki manewr niebędący zmianą pasa, przy którym należy użyć kierunkowskazu.
Tyle PoRD.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » piątek 08 marca 2013, 11:10

Z całym szacunkiem ale nic Twoja próba nie wyjaśniła :-)
szymon1977

Postprzez maryann » piątek 08 marca 2013, 11:35

To nie moja, to PoRD.
maryann

Postprzez szymon1977 » piątek 08 marca 2013, 11:39

PoRD nawet nie próbuje. Liczy na wiedzę i inteligencję kierujących.
szymon1977

Postprzez maryann » piątek 08 marca 2013, 12:30

To więc właśnie napisałem- "każdy", wie, kiedy włączyć migacz i co jest zmianą pasa ruchu. To wystarczy by przez analogię i eliminację nazwać zmianę kierunku.
maryann

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze