Duża wada wzroku na jedno oko pytanie w sprawie okularów.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Duża wada wzroku na jedno oko pytanie w sprawie okularów.

Postprzez cbool1995 » sobota 02 marca 2013, 14:36

Witam!!!
Jestem tu nowy i przepraszam jak zamieściłem temat w złym dziale.A więc mam duży astygmatyzm na lewe oko nawet w okularach nie wiedze w 100% a prawe jest dobre a nawet bardzo dobre.Okulary mam ale chodze w nich głównie po domu.Chce się zapisać na prawo jazdy Kat. B i mam pytanie co do badania lekarskiego czy mam pojść w okularach??? (wolał bym bez) Moja okulistka powiedziała mi że i tak praktycznie widzie na jedno oko w okularach czy bez.Czy mam powiedziec pani doktor od badań na prawko ze okulary mi są nie potrzebne czy iść w nich?
cbool1995

Re: Duża wada wzroku na jedno oko pytanie w sprawie okularów

Postprzez mk61 » sobota 02 marca 2013, 16:49

Najlepiej weź jakieś orzeczenie od swojego okulisty i z tym do lekarza do badań kierowców. Inaczej lekarz od kierowców może Cię wysłać na dodatkowe badanie do okulisty, więc lepiej samemu o to zadbać.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Anfa » sobota 02 marca 2013, 21:41

soczewKI polecam 8) ja okulary noszę w nocy, też mam wadę astygmatyzm, 1 egzamin w soczewkach oblałam, potem poszlam na żywioł i zdałam bez okularów i szkieł, a na badanie ;p po co się przyznawać
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez jasper1 » sobota 02 marca 2013, 23:08

Jest jedno słuszne rozwiązanie. Na badanie idziesz w okularach (a jeśli masz też soczewkę, to lepiej w soczewce). Jeśli w okularach nie masz pełnej korekty wady wzroku to masz widzenie jednooczne. Drugie oko jak piszesz masz w pełni sprawne, więc jeśli nie masz innych problemów (zez, oczopląs), to nie będzie problmu z możliwością robienia prawa jazdy. Nie kombinuj, takiej wady nie da sie ukryć. Najprostsze badanie wzroku u uprawnionego lekarza sprowadza się do tego, że musisz przeczytać ostatni rządek na tablicy (takiej jak u okulisty) osobno lewym i prawym okiem a potem obuocznie.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Anfa » niedziela 03 marca 2013, 00:53

co ty gadasz:> nikt nie mówi Ci przeczytaj 1 rządek od dołu.
Na każdym jednym badaniu wzroku a chodzę co jakiś czas ze względu na wadę, czyta się 3 rządek od dołu, owszem możesz czytać te dolne, ale tzn że masz wadę. I żaden specjalista bankowo nie mówi czytaj, ja załozyłam soczewki po to aby je przeczytać na badaniu lekarskim ale nie chcieli. 8)
Większość takich badań to jest kpina, przychodzi lekarz do OSK, KTÓRY ZARABIA NA TYM, i odpala OSK.
Chcesz mieć dobre badania idz do lekarza w przychodni specjalisty od tego wówczas Cie przebada.
Badanie cukru po południu też kpina, chcesz mieć obraz prawidłowy zrób to naczczo. Dla mnie takie badania są nie obiektywne.
Anfa

Postprzez Borys_q » niedziela 03 marca 2013, 15:57

Astygmatyzm astygmatyzmowi nie równy takie same wady mogą nie dawać objawów lub utrudniać poznawanie ludzi na ulicach, ja bym na legalu z okularami na badania poszedł nie zatajał bo to i tak wcześniej czy później wyjdzie(z astygmatyzmem największy problem będzie po zmierzchu)..
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez lith » niedziela 03 marca 2013, 17:35

Wyjdzie albo nie wyjdzie. U mnie nie wyszło. W czasie kursu nie miałem jeszcze okularów, bo okulista uznał, żeby poczekać, a mój astygmatyzm i tak nie ma wpływu na widzenie obuoczne. Na badaniach w osk najzwyczajniej zacząłem od tego lepszego oka i obczaiłem wszystkie literki, więc potem drugim wystarczyło mniej więcej widzieć z którego miejsca czytać. Okulary sobie późnej i tak zrobiłem, ale wbitych ich nigdzie nie mam... z resztą nie zawsze w nich jeżdżę.
lith

Postprzez Anfa » niedziela 03 marca 2013, 23:20

Ja mam prawko bez okularów, natomiast jak mi się przypomni wolę je wziąć szczególnie pod wieczór, w nocy niestety jak nie muszę to nie pojadę, po mieście oświetlonym ujdzie, ale w trasie czuje się jak kret, już wcześniej miałam to samo normlanie kurza ślepota mnie bierze. W tej chwili z tym PJ i tak jeden kij bo są terminowe. Ja od lekarza na kartce mam bezterminowe a na PJ za 15 lat wymiana.
Anfa

Postprzez cbool1995 » wtorek 05 marca 2013, 22:10

Dziękuje wszystkim za porady!!!
Byłem wczoraj się zapisać na prawko.Udało mi się dyrektor wybierał nie miał nic do roboty i powiedział ze jak chce to możemy za 10 min jechać.Zgodziłe się,miałem okulary ze sobą tylko nie na nosie.Pojechaliśmy do lekarza i tam już jaja były. Wchodzę ubieram okulary lekarz mi karze zasłonić jedno oko(tylko jedno) to zasłoniłem chore jeszcze tam kazał na jednej nodze stanąc i czytać te cyfry od daltonizmu.Ok lekarz mi w pisał kod 0,1 czyli że mam jeździć w okularach wchodzi dyrektor wychodzimy, podchodzi do sekretarki i mowi jej zeby jeszcze dopisała 0,6.I w samochodzie jak mnie odwoził powiedział ze teraz nie musze w okularach jeżdzic a czy mam soczewki to nikt mnie nie sprawdzi.
Mam tam napisane ze prawko mam na 15 lat. Więc to było bez różnicy czy bym poszedł w okularach czy bez.
cbool1995

Postprzez Anfa » wtorek 05 marca 2013, 22:30

Przecież powiedziałam że to pic na wodę, ja 1 egzamin oblalam w soczewkach bo niestety mam widzenie kontowe:> mniejsza z tym. Za drugim razem poszlam bez okularów i soczewek zdałam. Ogólnie jeżdzę w okularach jak ich nie zapomne, maż tak samo jezdzi w okularach też nie ma ich wpisanych. To dla Twojego bezpieczenistawa i to Twój wybór, zrobisz jak zachcesz:)
Anfa

Powrót do Luźna gadka