zmiana kierunku jazdy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zmiana kierunku jazdy

Postprzez szydlaczek » sobota 02 marca 2013, 20:03

Panowie instruktorzy. Czy w przedstawionych sytuacjach j jadąc w drogę podporządkowaną należy włączyć kierunkowskaz?

Ja uczę że nie ale jeśli chodzi o drugą sytuacje to wydaje mi się że trzeba.
Załączniki
sygnalizowanie_1.png
sygnalizowanie_1.png (56.75 KiB) Przeglądane 3987 razy
sygnalizowanie_2.png
sygnalizowanie_2.png (56.62 KiB) Przeglądane 3987 razy
szydlaczek

Re: zmiana kierunku jazdy

Postprzez elka2012 » sobota 02 marca 2013, 20:11

Jeśli jedziesz z drogą z pierszeństwem - jesteś zobowiązany do zasygnalizowania manewru w lewo a jadąc na wprost - nie musisz.
7.12.15 I Teor kat. B ZDANY (71/74)
4.01.16 I Prakt kat. B NIEZDANY
25.01.16 II Prakt kat. B NIEZDANY
17.02.16 III Prakt kat. B ZDANY
18.02.16 Opłata za wydanie prawa jazdy
26.02.16 Prawo jazdy - odebrane
elka2012

Postprzez Drezyna » sobota 02 marca 2013, 20:40

Wprawdzie nie jestem "panowie instruktorzy" ale jadąc prosto zalecałbym użycie prawego kierunkowskazu, zwłaszcza, gdy ktoś stoi na podporządkowanej. Co do przepisów interpretowałbym to jako zmianę kierunku jazdy względem drogi z pierwszeństwem, a ułatwiłbym życie innemu kierowcy. Są oczywiście wrogowie takiego "partnerstwa" na drodze, na przykład M. Dworak, ale to jego problem. W lewo oczywiście lewy, choć często go brak, stąd powyższe.
Drezyna

Postprzez LeszkoII » sobota 02 marca 2013, 20:42

szydlaczek napisał(a):Panowie instruktorzy. Czy w przedstawionych sytuacjach j jadąc w drogę podporządkowaną należy włączyć kierunkowskaz?
Witaj. Z góry zaznaczę, iż pytanie nie jest de facto zaadresowane do mnie, ale za to bardzo ciekawe i trafne.
Otóż uważam, że na powyższych rysunkach należy zasygnalizować 'lewoskręt', gdyż nie mamy do czynienia z zakrętem lecz skręcaniem(zmianą kierunku jazdy). 'Prawostkętu' nie było, nie ma i być nie może, więc nie sygnalizuję kierunkowskazem jazdy na wprost.
Skoro droga, swoimi cechami geometrycznymi, "nie zakręca sama", to nie ma mowy o jeździe w kierunku(wzdłuż) drogi - tj. bez kierunkowskazu.

Linia krawędziowa na drugim rys. widoczna, w łuku - ale to nie ma znaczenia zwłaszcza kiedy obserwujemy całokształt panoramy drogi nie skupiając się z tej odległości na linii, która na tym etapie jazdy może być nawet niewidoczna.
Ewentualne znaczenie miałby ostra, niekwestionowanie zauważalna różnica w cechach geometrycznych dróg wlotowych. Do takich cech należą: szerokość, ilość pasów ruchu, natężenie ruchu, ruch tranzytowy(a więc i klasa drogi). Czyli np. droga z pierwszeństwem 3x szersza od podporządkowanej lub w dodatku przebiegająca w łuku o dużym promieniu i dużym kącie(na przykład owal wyspy centralnej, łagodny zakręt)Pisałem dziś o tym... viewtopic.php?p=313707#p313707
Drezyna napisał(a):Co do przepisów interpretowałbym to jako zmianę kierunku jazdy względem drogi z pierwszeństwem
^^To nie jest interpretowanie przepisów, tylko tworzenie własnych.
Ostatnio zmieniony sobota 02 marca 2013, 20:57 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez winston » sobota 02 marca 2013, 20:49

szydlaczek napisał(a):Panowie instruktorzy. Czy w przedstawionych sytuacjach j jadąc w drogę podporządkowaną należy włączyć kierunkowskaz?

Ja uczę że nie ale jeśli chodzi o drugą sytuacje to wydaje mi się że trzeba.

W obu sytuacjach nie należy. Nie sygnalizujemy zamiaru jazdy na wprost :wink:

Praktyka jest różna ale rozumiem, że pytasz o szkolenie.
Ostatnio zmieniony sobota 02 marca 2013, 20:49 przez winston, łącznie zmieniany 1 raz
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez Drezyna » sobota 02 marca 2013, 20:49

LeszkoII napisał(a):To nie jest interpretowanie przepisów, tylko tworzenie własnych.

Jakich własnych??? Zmiana kierunku jazdy to zmiana kierunku jazdy, nie napisali względem czego. Dodałem tylko odrobinę inteligencji, wiedzy i rozumu. Tak jak i kolega czasem się stara.
Drezyna

Postprzez Borys_q » sobota 02 marca 2013, 20:53

W pierwszym przypadku nie sygnalizujemy, ja w drugim bym zasygnalizował za to nie sygnalizował bym jazdy zgodnie z pierwszeństwem, nie mam żadnego mądrego wyjaśnienia. W moim odczuciu w ten sposób najbardziej jest spełniona "wyraźność'' sygnalizowania.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez winston » sobota 02 marca 2013, 20:56

Tak sobie oczywiście można sygnalizować na codzień, jak ktoś ma taką ochotę, ale nie na egzaminie, bo to nie jest zgodne z przepisami.
instruktor kat. B

winston

Postprzez LeszkoII » sobota 02 marca 2013, 21:01

Jak sygnalizujecie prawym jadąc w kierunku na wprost, to z podporządkowanego wlotu powinniście zasygnalizować lewym jazdę na wprost. A jakbym widział taki lewy kierunkowskaz to od razu Art.4.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Drezyna » sobota 02 marca 2013, 21:02

winston napisał(a):...bo to nie jest zgodne z przepisami.

Odważny instruktor, który twierdzi, ze sygnalizowanie zmiany kierunku jazdy nie jest zgodne z przepisami... Brawa za oryginalność. Za wiedzę nie.
Drezyna

Postprzez winston » sobota 02 marca 2013, 21:04

Ale ja nie napisałem, że nie należy sygnalizować zmiany kierunku jazdy :hmm:

edit:

Aha, kumam. Tobie chodzi o to, że uważam za niezgodne z przepisami, sygnalizowanie prawym kierunkowskazem zamiaru jazdy na wprost? No cóż, jeżeli uważasz, że jestem w błędzie, to ja niestety nie mam już żadnych argumentów :lol:

pozdrawiam :wink:
Ostatnio zmieniony sobota 02 marca 2013, 21:15 przez winston, łącznie zmieniany 2 razy
instruktor kat. B

winston

Postprzez Drezyna » sobota 02 marca 2013, 21:05

LeszkoII napisał(a): A jakbym widział taki lewy kierunkowskaz to od razu Art.4.
A to brawa, LeszkuII! Głupota przed bezpieczeństwem ruchu!
Drezyna

Postprzez LeszkoII » sobota 02 marca 2013, 21:27

http://goo.gl/maps/wocdK
Przykład jak z obrazka pierwszego postu. Z tą zasadniczą różnicą, że droga na wprost(wcześniej jest drogowskaz potwierdzający ten kierunek) posiada wyraźnie inne cechy geometryczne - zwłaszcza szerokość i przebieg w łuku(zakręt). Droga krajowa kontra droga lokalna. Wtedy w lewo nie skręcamy tylko sobie jedziemy na "zakręcie w lewo" utrzymując kierunek jazdy na wprost. W prawo skręcamy(zmiana kierunku jazdy), poruszając się geograficznie na wprost.
LeszkoII

Postprzez szydlaczek » sobota 02 marca 2013, 21:28

Chodzi o to że uczestniczyłem kiedyś w kursie kandydatów na egzaminatorów i tam pan od przepisów poruszał ten temat. Z tego co pamiętam mówił aby w drugim przypadku sygnalizować. Ale na 100% nie jestem pewny.

Czy w drugiej sytuacji z powodu linii krawędziowej nie możemy przyjąć że zmieniamy kierunek jazdy ?
Ostatnio zmieniony sobota 02 marca 2013, 21:36 przez szydlaczek, łącznie zmieniany 1 raz
szydlaczek

Postprzez Drezyna » sobota 02 marca 2013, 21:32

LeszkoII - co ci przeszkadza przy dwóch możliwościach wyboru na skrzyżowaniu zasygnalizowanie jednej z nich? Przepisów nie łamiesz, a przekazujesz informację innym. Wolisz jak pies ogrodnika trzymać wszystkich w niepewności?
Drezyna

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze