Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez Czarny » piątek 01 marca 2013, 15:14

ZbyszekX napisał(a):
Czarny napisał(a):Na drodze dwujezdniowej poza obszarem niezabudowanym obowiązuje ograniczenie do 100 km/h. To czy będzie jeden pas czy dwa pasy dojazdy w jednym kierunku nie ma znaczenia.

Oczywiście, że ilość pasów ma znaczenie w przypadku terenu niezabudowanego: 1 pas: 90km/h, 2 pasy 100km/h
jak i drogi ekspresowej: 1 pas: 100km/h, 2 pasy: 120 km/h. A mi chodzi o to, że zaraz jest zwężenie drogi do 1 pasa i bedzie to zwykly teren niezabudowany.

Ale droga będzie dwujezdniowa. Dwa pasy przedzielone barierką i pasem zieleni.
Czarny

Postprzez vokaito » piątek 01 marca 2013, 15:37

Witam, zapamiętane pytania których nie znalazłem na forum:

1.Filmik gdzie jedziemy drogą jedno jezdniową dwukierunkową i po lewej stronie mamy zatokę przystankową. I pytanie czy zawracając na tej drodze możemy wykorzystać zatokę przystankową ? TAK / NIE

2. Filmik z drogą jedno jezdniową dwupasmową gdzie na wewnętrznych pasach znajdują się tory tramwajowe. Tramwaj jadący z naprzeciwka zatrzymał się na przystanku i wypuszcza pasażerów a ci wchodzą odrazu na przejście przed którym my również się zatrzymujemy. I pytanie czy można ruszyć dopiero gdy ruszy tramwaj wysadzający pasażów ? TAK/ NIE

Jeśli ktoś ma pomysł na odpowiedz, to proszę żeby odpisał
vokaito

Postprzez elka2012 » piątek 01 marca 2013, 15:58

Moje odpowiedzi to

1. Tak
2. Tak
7.12.15 I Teor kat. B ZDANY (71/74)
4.01.16 I Prakt kat. B NIEZDANY
25.01.16 II Prakt kat. B NIEZDANY
17.02.16 III Prakt kat. B ZDANY
18.02.16 Opłata za wydanie prawa jazdy
26.02.16 Prawo jazdy - odebrane
elka2012

Postprzez vokaito » piątek 01 marca 2013, 16:11

Miałem też pytanie:

Czy podczas postoju w korku trwającego ponad minutę podczas gdy na tym saym pasie przed tobą i za tobą, znajdują się samochody, możesz wyłączyć światła zewnętrzne ?

Odp TAK ( ustawa art. 51 ust.7)
vokaito

Postprzez ThePanPawel » piątek 01 marca 2013, 17:04

Pomożecie ? :)
Zdjęcie: z prawej strony pas przeznaczony do postoju pojazdów z znakiem parking D-18
Pytanie: Czy pas po prawej stronie jest wyłączony z ruchu ? Tak/Nie[/quote]
ThePanPawel

Postprzez rsx » piątek 01 marca 2013, 18:50

ZbyszekX napisał(a):
Czarny napisał(a):Na drodze dwujezdniowej poza obszarem niezabudowanym obowiązuje ograniczenie do 100 km/h. To czy będzie jeden pas czy dwa pasy dojazdy w jednym kierunku nie ma znaczenia.

Oczywiście, że ilość pasów ma znaczenie w przypadku terenu niezabudowanego: 1 pas: 90km/h, 2 pasy 100km/h
jak i drogi ekspresowej: 1 pas: 100km/h, 2 pasy: 120 km/h. A mi chodzi o to, że zaraz jest zwężenie drogi do 1 pasa i bedzie to zwykly teren niezabudowany.

Mylisz się, to właśnie ilość pasów nie ma znaczenia. A jeśli masz 6 pasów w jedną stronę to ile pojedziesz?
kolega Czarny ma rację, wczytaj się.

ThePanPawel napisał(a):Pomożecie ? :)
Zdjęcie: z prawej strony pas przeznaczony do postoju pojazdów z znakiem parking D-18
Pytanie: Czy pas po prawej stronie jest wyłączony z ruchu ? Tak/Nie

Tak, jest wyłączony z ruchu.
Obrazek
rsx

Postprzez szydlaczek » piątek 01 marca 2013, 21:56

Mylisz się, to właśnie ilość pasów nie ma znaczenia. A jeśli masz 6 pasów w jedną stronę to ile pojedziesz?

Ty RSX mylisz się. Ilość pasów ma znaczenie. Poza zabudowanym na dwujezdniowej muszą być co najmniej 2 pasy dla każdego kierunku jazdy aby można było jechać 100 km/h.
Ilość pasów nie ma znaczenia w przypadku ekspresowej
szydlaczek

Postprzez liliput95 » piątek 01 marca 2013, 22:37

dlaczego niby parking jest wyłączony z ruchu? przecież mogę sobie na niego wjechać, zaparkować itd... a co do tej prędkości, to na jednej stronie piszą tak: "na drodze ekspresowej jednojezdniowej oraz na drodze dwujezdniowej o co najmniej dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu: 100 km/h". Lepiej upewnij się u instruktora.
Rozpoczęcie kursu prawa jazdy: 03.12.12 r.
I egzamin teoretyczny: 20.02.13 r. (67/74)
II egzamin teoretyczny: 27.02.13 r. (74/74)
I egzamin praktyczny: 04.04.13 r.
II egzamin praktyczny: 26.04.13 r. :D
liliput95

Postprzez szydlaczek » piątek 01 marca 2013, 22:42

liliput95 napisał(a):dlaczego niby parking jest wyłączony z ruchu? przecież mogę sobie na niego wjechać, zaparkować itd... a co do tej prędkości, to na jednej stronie piszą tak: "na drodze ekspresowej jednojezdniowej oraz na drodze dwujezdniowej o co najmniej dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu: 100 km/h". Lepiej upewnij się u instruktora.

Dobrze myślisz
szydlaczek

Postprzez rsx » piątek 01 marca 2013, 22:47

szydlaczek napisał(a):

Ty RSX mylisz się. Ilość pasów ma znaczenie. Poza zabudowanym na dwujezdniowej muszą być co najmniej 2 pasy dla każdego kierunku jazdy aby można było jechać 100 km/h.

Wybaczcie, masz rację, zbyt się rozpędziłem i wrzuciłem wszystkie do jednego wora, dzięki za korektę.

liliput95, wyjeżdżając z parkingu czy też pasa przeznaczonego w tym celu, włączamy się do ruchu, więc podążając dalej tym tokiem myślenia dochodzimy do logicznego wniosku, że parking jest wyłączony z ruchu.
Obrazek
rsx

Postprzez szydlaczek » piątek 01 marca 2013, 22:51

Zjeżdżają
rsx napisał(a):
szydlaczek napisał(a):

Wybaczcie, masz rację, zbyt się rozpędziłem i wrzuciłem wszystkie do jednego wora, dzięki za korektę.

liliput95, wyjeżdżając z parkingu czy też pasa przeznaczonego w tym celu, włączamy się do ruchu, więc podążając dalej tym tokiem myślenia dochodzimy do logicznego wniosku, że parking jest wyłączony z ruchu.

Ale wymyśliłeś. A pojazd wyjeżdżający z pasa ruchu powolnego też jest włączającym się do ruchu i jakoś ten pas nie jest wyłączony z ruchu
szydlaczek

Postprzez sandra89 » piątek 01 marca 2013, 23:01

wydaje mi się, że tylko znak P-21 dotyczy wyłączenia z ruchu, a na parking można przecież wjechać.

a jak to jest z tą ilością pasów w końcu??? ja się uczyłam tylko wg ilości jezdni (jedno lub dwu) a nie ilości pasów HELP

w KD jest tak napisane:
"3. Prędkość dopuszczalna poza obszarem zabudowanym, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5, wynosi w przypadku:

samochodu osobowego, motocykla lub samochodu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t:
na autostradzie – 140 km/h,
na drodze ekspresowej dwujezdniowej – 120 km/h,
na drodze ekspresowej jednojezdniowej oraz na drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu – 100 km/h,
na pozostałych drogach – 90 km/h;(...)"

nie rozumiem tego zapisu :/
sandra89

Postprzez sandra89 » sobota 02 marca 2013, 00:00

mogę jechać 100 km/h na ekspresowej dwujezdniowej jak są co najmniej dwa pasy ruchu, tj: 2,3,4...

a na ekspresowej dwujezdniowej 120 km/h

czym się różni jedna od drugiej, jakby zapis był odwrotny to by było dla mnie logiczne, ale taki zapis nie jest

może mi ktoś to wytłumaczyć?

haha teraz się zorientowałam że nie chodzi o drogę ekspresową tylko zwykłą

ale i tak nie wiem dlaczego uważacie że na ekspresowej dwujezdniowej można jechać 100 km/h?
sandra89

Postprzez liliput95 » sobota 02 marca 2013, 00:28

bo można ;p ale spoko, wiem że ci o ograniczenie prędkości chodzi (mam nadzieję). kto tak niby napisał? oni się przecież o zwykłą drogę kłócą (na obrazku widać znak, że wyjeżdża się z ekspresowej). weź zacytuj tego kogoś wypowiedź, bo ja się tego postu doszukać nie mogę
Rozpoczęcie kursu prawa jazdy: 03.12.12 r.
I egzamin teoretyczny: 20.02.13 r. (67/74)
II egzamin teoretyczny: 27.02.13 r. (74/74)
I egzamin praktyczny: 04.04.13 r.
II egzamin praktyczny: 26.04.13 r. :D
liliput95

Postprzez sandra89 » sobota 02 marca 2013, 01:01

wydaje mi się,że prawidłowa odp to 40 m, a prawidłową jest 60 m
to błąd Grupy Image, czy mój?
Załączniki
2.png
2.png (18.12 KiB) Przeglądane 6266 razy
sandra89

Poprzednia stronaNastępna strona