Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez mateo1 » czwartek 28 lutego 2013, 19:42

dropx napisał(a):
rsx napisał(a):
Juliaaa napisał(a):Miałam dwie kłopotliwe sytuacje mianowicie :
1.Obok mnie jechał sobie tramwaj do którego wsiedli ludzie ja w tym momencie się zatrzymałam.Gdy już wszyscy weszli było pytanie czy mogę ruszyć przed tramwajem?

2.Były sobie pasy a za nimi widać było parking i pytanie czy można zaparkować 5m od przejścia dla pieszych?

Jutro mój piąty raz.. trzymajcie kciukii :wink:

1. Nie możesz.
2. Na drodze jednokierunkowej można od razu za przejściem, na drodze dwukierunkowej przed i za przejściem min. 10m.

Powodzenia!

Dlaczego nie można ruszyć przed tramwajem- czy mógłby ktoś to logicznie uzasadnić

Ponieważ ludzie mogą dobiegać do tramwaju, a ty ich możesz potrącić?
Kurs: 02.12.2013
Teoria: 22.02.2013 74/74 (wynik pozytywny)
Praktyka: 11.03.2013 (wynik pozytywny)
mateo1

Postprzez lith » czwartek 28 lutego 2013, 20:00

Co do tramwaju to przepis wygląda tak:
Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność przy przejeżdżaniu obok oznaczonego przystanku tramwajowego nieznajdującego się przy chodniku. Jeżeli przystanek nie jest wyposażony w wysepkę dla pasażerów, a na przystanek wjeżdża tramwaj lub stoi na nim, kierujący jest obowiązany zatrzymać pojazd w takim miejscu i na taki czas, aby zapewnić pieszemu swobodne dojście do tramwaju lub na chodnik. Przepisy te stosuje się odpowiednio przy ruchu innych pojazdów komunikacji publicznej.

Pewnie w odpowiedziach jest, że nie można jechać. Jednak ja bym zachowując szczególną ostrożność i przepuszczając ewentualnych spóźnialskich (tak aby mięli swobodne dojście do tramwaju lub na chodnik) przejechał. Taki tramwaj potrafi czasami kilka minut stać i np. czekać na światło dla siebie, czy np. motorniczy sprzedaje bilety.
lith

Postprzez ThePanPawel » czwartek 28 lutego 2013, 21:08

Witam :)

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć takie 2 pytania:

1)
Filmik: jedziemy samochodem prawym pasem po drodze jednokierunkowej dwupasmowej, z prawej strony w zatoczce na przystanku stoi autobus, dojeżdżamy do niego (ma wyłączony lewy kierunkowskaz)
Pytanie: Czy w tej sytuacji musimy zachować szczególną ostrożność ? Tak/Nie

2)
Zdjęcie: z prawej strony pas przeznaczony do postoju pojazdów z znakiem parking D-18
Pytanie: Czy pas po prawej stronie jest wyłączony z ruchu ? Tak/Nie
ThePanPawel

Postprzez wojtas33 » czwartek 28 lutego 2013, 21:25

Ostrożność zawsze ,pytania w tych testach są tak skonstruowane że gdzie pada zapytanie o ostrozność uwagę ,to odp są tak.
wojtas33

Postprzez bastensky » czwartek 28 lutego 2013, 23:06

szerszon napisał(a):
bastensky napisał(a):
2. Czy kierowca poruszający się po autostradzie któremu zrobiło się duszno, ręce zaczęły drętwieć i miał kłucie w brzuchu powinien:
a) pojechać do szpitala
b) zjechać na pobocze, wezwać pogotowie i rozpiąć pasy
c) otworzyć okno i udać się do szpitala

11. Znak "strefa ruchu", pytanie: Czy piesi mają zawsze pierwszeństwo przed pojazdami?

12. Czy możemy pozostawić pojazd na chodniku utrudniając przejście pieszym pomimo zostawienia miejsca 1.5m
15. Czy podczas pochmurnego dnia o normalnej przejrzystości powietrza można używać świateł do jazdy dziennej?

co do reszty pytań, nie jestem pewien więc nie napiszę żeby nie wprowadzać w bląd :)
Juz wprowadziłeś...
W pytaniu drugim w zyciu nie będzie c
Jazda z takimi objawami dekoncentruje i moze byc przyczyną wypadku.
W 9 z dymem to juz sie odnosiłem. Skąd wiadomo jaki dym ?
W 11... trzeba odróżnić strefę ruchu od strefy zamieszkania.
W 12... hmmm... własnie po to jest przepis o 1,5m aby nie utrudniać ruchu pieszym.
Pytanie jest dziwne.
W 15 jestem zaskoczony. Jest normalna przejrzystość powietrza. gdzie jest napisane, ze świateł do jazdy dziennej moge uzywać tylko w słoneczny dzień ?

nie mysle ze wprowadzilem w blad, z racji mojego fachu dosc czesto sie szkole z pierwszej pomocy i opisywali tam podobne sytuacje..
do tego w testach wlasnie ta odpowiedz byla prawidlowa mimo ze ja tez bym zaznaczyl B.

gdzies czytalem ze dziennych nie mozna uzywac w zachmurzony dzien
31.12.2012 - badania lekarskie
05.01.2013 - pierwsza jazda
25.02.2013 - teoria + (74/74)
18.03.2013 - 7.30 - praktyka (przesunieta z powodu zlamanej nogi na 23 kwietnia)
23.04.2013 - praktyka pozytywny
bastensky

Postprzez lith » czwartek 28 lutego 2013, 23:25

@Nie wiem co Ci na kursie powiedzieli i czy czegoś nie pomieszałeś, ale nie wierzę, żeby poprawna była inna odpowiedź niż B, bo to wypisali najzwyczajniej wpisuje się w zawał serca. Kontynuowanie jazdy w tym wypadku byłoby skrajnie nieodpowiedzialne.
lith

Postprzez szerszon » czwartek 28 lutego 2013, 23:33

Cos chyba lith pomieszałeś :)
a o swiatła to art 51.2
szerszon

Postprzez Sosza » piątek 01 marca 2013, 04:05

3 różne filmy i do każdego to samo pytanie: Czy jest to sytuacja, w której kierowca powinien zachować szczególną ostrożność.
przed przejściem dla pieszych na które wchodzą piesi TAK
przed pustym przejściem dla pieszych TAK
przed wjazdem na skrzyżowanie kiedy mamy zielone światło TAK

1 pytanie (film): Czy jest to sytuacja, w której kierowca powinien zastosować zasadę ograniczonego zaufania. Pieszy wbiega na jezdnię. TAK

Czy na drodze jednokierunkowej można cofać. TAK (Sprawdzone w kodeksie, można cofać, nie można natomiast zawracać)

Kierowca stoi na skrzyżowaniu na czerwonym świetle, zapala się żółte. Czy kierowca powinien przygotować się do jazdy? TAK

Kierowca ma znak zakaz skrętu w lewo. Pytanie było czy może skręcić w lewo albo czy może zawrócić na najbliższym skrzyżowaniu (nie pamiętam dokładnie ale w obu przypadkach odpowiedź brzmi NIE).

Kierowca stoi przed przejazdem kolejowym, zapory są opuszczone, przejeżdża pociąg, zapory podnoszą się do połowy. Czy kierowca może w tej sytuacji ruszyć? NIE
(kierującemu pojazdem nie wolno wjeżdżać na przejazd jeżeli opuszczanie lub podnoszenie zapór lub pół zapór nie zostało zakończone)

Dwa pasy, lewy ze strzałką kierunkową do skręcania w lewo i jazdy prosto, prawy do skręcania w prawo. Czy można z prawego pasa skręcić w lewo? NIE

Czy rowerzysta może wyprzedzić wolno poruszające się pojazdy po ich prawej stronie? TAK (dla tych, którzy nie wierzą: art. 24 kodeksu drogowego)

Teren zabudowany, jest południe. Z jaką maksymalną prędkością może poruszać się samochód osobowy? Odp. 50 km/h

Kiedy kierowca ma obowiązek zmienić światła drogowe na mijania.

Obowiązkowe wyposażenie samochodu. Przypominam, że są to trójkąt i gaśnica.

Co ile należy wykonywać badanie techniczne samochodu osobowego (słyszałam, że zadają też pytanie o badanie techniczne przyczepy lekkiej).

Zerknijcie sobie jak wyglądają znaki ostrzegawcze "próg zwalniający" i "poprzeczna nierówność jezdni".

Jak należy prawidłowo ustawić zagłówek. Z tego co mi wiadomo, to wierzchołek głowy i zagłówka powinny znajdować się na tej samej wysokości, ja przynajmniej tak zaznaczyłam.

Poruszając się na drodze dwujezdniowej, kiedy prawy pas jest wolny, powinniśmy cały czas się nim poruszać, a z lewego pasa korzystać tylko do wyprzedzania.

Czy istnieje obowiązek jazdy na światłach mijania przez cały rok? TAK

Pamiętajcie, że pojazd wyjeżdżający z drogi gruntowej jest pojazdem włączającym się do ruchu, więc nie ustępujemy mu pierwszeństwa. Pojęcie drogi gruntowej też można przy okazji odświeżyć.

Kiedy należy zwalniać zjeżdżając z autostrady. Odp. Na pasie wyłączania (nie należy zwalniać na autostradzie zanim wjedziemy na ten pas).

Pamiętajcie, że kierowca może przejeżdżać przez zygzak, czyli miejsce w którym mogą się zatrzymywać autobusy.

Jak należy zatamować obfite krwawienie. Ja zaznaczyłam opatrunek uciskowy, bo do ran używa się jałowej gazy, a do zmiażdżonych kończyn opaski uciskowej. Jeśli się mylę, to mnie poprawcie.

Była jedna krzyżówka z drogą podporządkowaną.

Czy trzeba sygnalizować postój uszkodzonego pojazdu na powierzchni wyłączonej z ruchu? TAK

Jedno idiotyczne pytanie, które w pierwszej chwili mnie zagięło, ale trzeba je wziąć po prostu na "chłopski rozum".

Jak powinny być ustawione światła mijania:
a) symetrycznie
b) asymetrycznie
c) do 30 m

Światła mijania nie mogą oślepiać pojazdów jadących z przeciwka, więc powinny być ustawione tak, żeby mniej oświetlały lewą stronę drogi, a bardziej prawą i pobocze.

A teraz coś na poprawę humoru:

Kierowca jedzie autostradą, zaczyna mieć duszności, problemy z widzeniem itd. Co powinien zrobić:

a) odsunąć szyby i zwolnić
b) przyspieszyć i jechać do szpitala
c) zjechać na pas awaryjny i wezwać pogotowie

Mój wynik 65/74. Nie byłam pewna co zrobiłam źle, więc sprawdzałam każde pytanie które zostało mi w głowie, teraz dzielę się tym z wami, może któreś z was spotka się z podobnym zestawem i moje wypociny mu pomogą.
Nie dajmy się okradać, pytań może być i 10 tysięcy, ale powinny być JAWNE.
Sosza

Postprzez wojtas33 » piątek 01 marca 2013, 09:54

Wrzucam pytanie którego tu nie widziałem a miałem je wczoraj w zdanym teście :)

1.pytanie brzmiało gdzie mamy skierować wzrok wymijając drugi pojazd i co w tej sytuacji zrobić.
a.coś tam było że powinniśmy długie światła włączyć
b.nie pamiętam ,ale czytajcie spokojnie bo każda z odp na pierwszy rzut wydawała się dobra
c.że wzrok skierujemy asymetrycznie ,obok zródła swiatła i będziemy obserwować tak aby zobaczyc zagrożenie na poboczu i jakoś tak i to była dobra odp.
2.stoimy przed przejazdem kolejowym i pyt ,czy możemy wjechac na przejazd jeżeli podnoszenie zapór zostało zakończone a na semaforze przed nami błyska jeszcze czerwone światło .NIE
3.film mamy zielone ogólne zawracamy ,czy ustepujemy tramwajowi z naprzeciwka .TAK .
4.naszą lewą jedzie tramwaj i zjedzie do zajezdni przecinając nam drogę ,pyt czy mamy pierszeństwo .NIE ,i ten sam filmik jest z innym zapytaniem czy w tej sytuacji możemy uzyć sygnału NIE
5.filmik i pyt czy możemy ominąć pojazd przed nami prawa stroną po chodniku i stoi taki mercedes klasy G krawężnik jak kur..mać ,więc wiadomo ze NIE
6.film na nim przystanek dla tramwaju odgrodzony ,przejście i czy powinniśmy zachować ostrożność zwiększoną TAK
7.skręcamy w poprzeczną przecinając przejście pieszych i prejazd rowerów i czy powinniśmy przejechac przed rowerzystą i z prawej wjezdza ,NIE
jak coś przyponą to wrzuce jeszcze
wojtas33

Postprzez szpak » piątek 01 marca 2013, 10:07

Witam, oblałem egzamin i cały czas w głowię tkwi mi jedno pytanie:
Czy widząc stojący patrol policji, można im dać sygnały świetlne w celu ostrzeżenia (chodzi o światła drogowe)
Coś takie pytanie :oops:
TAK/NIE ?
szpak

Postprzez ZbyszekX » piątek 01 marca 2013, 13:27

szpak napisał(a):Witam, oblałem egzamin i cały czas w głowię tkwi mi jedno pytanie:
Czy widząc stojący patrol policji, można im dać sygnały świetlne w celu ostrzeżenia (chodzi o światła drogowe)
Coś takie pytanie :oops:
TAK/NIE ?

Nie, nie można. Jest za to mandat 200zł za złe wykorzystanie świateł.
ZbyszekX

Postprzez Radioaktywna » piątek 01 marca 2013, 13:40

Zdane za pierwszym razem, w dużej mierze dzięki temu forum :)

Zapamietane pytania:

1 Czy mamy obowiązek poza obszarem zabudowanym umożliwić wyjazd autobusu z zatoczki
TAK
NIE<-- (poza obszarem zabudowanym nie)

2 Mostek przed mostkiem znak z nazwą rzeki. Czy zaraz za tym znakiem możemy zawrócić?
TAK
NIE<-- (na moście nie można zawracać)

3 Znak nakaz skrętu w prawo. Czy możemy skręcić w lewo
TAK
NIE<--

4 Zatrzymuje się autobus na wysepce. Ludzie wsiadają i wysiadają. Czy mogę jechać z zachowaniem szczególnej ostrożności
TAK
NIE<--- (Ja dałam tak, ale wydaje mi się, że na to pytanie źle odpowiedziałam. Powinnam się zatrzymać i umożliwić ludziom bezpieczne wejście i wyjście z autobusu)

5 Czy zepsute listki, pióra wycieraczek:
a) spowodują mniejsze zużycie płynu spryskiwaczy
b) zwiększą zużycie akumulatora
c) spowodują pogorszoną widoczność w czasie deszczu <--

6 Jak przeprowadzić reanimację małego dziecka (przedszkolaka)
a)2 wdechy 30 uciśnięć
b)30 uciśnięć 2 wdechy
c)5 wdechów ratowniczych 30 uciśnięć 2 wdechy <--

7 Z czego możesz korzystać w czasie jazdy po autostradzie:
a) tempomatu <--
b) hamulca ręcznego
c) świateł awaryjnych

8 Policjant kierujący ruchem ustawia się do nas przodem, mamy zielone światło. Czy możemy wjechać na skrzyżowanie
TAK
NIE<--

9 Czy dziecko do lat 12 może siedzieć na przednim siedzeniu
a) tak
b) tak, lecz tylko w foteliku lub podstawce
c) tak, tylko w foteliku <---

10 Skrzyżowanie równorzędne. Z lewej strony wyjeżdża auto. Czy skręcając w lewo mamy pierwszeństwo
TAK<--
NIE

11 Czy przejeżdżając obok gimbusu zawsze musimy zachować szczególną ostrożność
TAK<--
NIE

12 Znak A-32 "oszronienie jezdni". Czy znak ten ostrzega przed możliwością poślizgu spowodowaną zawilgoceniem jezdni.
TAK
NIE<--

13 jedziemy za kombajnem, dwie linie ciągłe. Czy w tej sytuacji możemy wyprzedzić pojazd
TAK
NIE <--

14 Rowerzysta jedzie poboczem. Mamy linie przerywane. Czy możemy wyprzedzić rowerzystę
TAK<--
NIE

15 Czy jadąc w nocy i wymijając inny pojazd możemy nie dostrzec przeszkody na drodze
a) tak, jadący z naprzeciwka pojazd może nas na chwilę oślepić <--
b) .... ?
c) .... ?

Więcej nie pamiętam. Jak mi się przypomni dopiszę :)

Powodzenia ;)
Radioaktywna

Postprzez ZbyszekX » piątek 01 marca 2013, 13:51

Robiłem przed chwilą egzamin z płyty jaką mam razem z gazetą i był filmik: Jadę i widzę dwa znaki pierwszy to znak informujący nas, że za 200m następuje zwężenie drogi z 2 pasów na 1. Ponadto zaraz pojawia się znak koniec drogi ekspresowej. Dalej znów widzimy znak o zwężeniu się drogi. Pytanie: Czy za tym znakiem dopuszczalna prędkość wynosi 100km/h ?

Zaznaczyłem, że nie i był to błąd, jednak nie rozumiem dlaczego. Skoro kończy się droga ekspresowa to traktuje się ją teraz jako droga w terenie niezabudowanym i skoro następuje zwężenie do 1 pasa to max. prędkość powinna być 90km/h.
Załączniki
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (58.23 KiB) Przeglądane 8337 razy
ZbyszekX

Postprzez Czarny » piątek 01 marca 2013, 14:35

Na drodze dwujezdniowej poza obszarem niezabudowanym obowiązuje ograniczenie do 100 km/h. To czy będzie jeden pas czy dwa pasy dojazdy w jednym kierunku nie ma znaczenia.
Czarny

Postprzez ZbyszekX » piątek 01 marca 2013, 14:51

Czarny napisał(a):Na drodze dwujezdniowej poza obszarem niezabudowanym obowiązuje ograniczenie do 100 km/h. To czy będzie jeden pas czy dwa pasy dojazdy w jednym kierunku nie ma znaczenia.

Oczywiście, że ilość pasów ma znaczenie w przypadku terenu niezabudowanego: 1 pas: 90km/h, 2 pasy 100km/h
jak i drogi ekspresowej: 1 pas: 100km/h, 2 pasy: 120 km/h. A mi chodzi o to, że zaraz jest zwężenie drogi do 1 pasa i bedzie to zwykly teren niezabudowany.
ZbyszekX

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy