Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez lighsty » środa 27 lutego 2013, 15:20

Word Olsztyn. 27.02.2013
Teoria 74/74 pkt za pierwszym. Praktyka również.
Nie ma nic trudnego w tych pytaniach, nie są trudniejsze niż te http://www.ekursy.prawojazdy.com.pl/lista_kursow.
lighsty

Postprzez liliput95 » środa 27 lutego 2013, 17:08

Też dzisiaj zdałam teorię ( za II razem) z wynikiem 74/74 :D ! Polecam podręcznik "podręcznik kierowcy" Henryka Próchniewicza, naprawdę dobra książka. Dziękuję wszystkim forumowiczom :D

Pytania jakie u mnie się pojawiły:
1. Widzimy znak "nakaz skrętu w prawo".
Pytanie: "Czy możesz skręcić w lewo?"
2. Zapala się żółte światło.
Pytanie: "Czy w tej sytuacji masz obowiązek się zatrzymać, jeżeli spowoduje to gwałtowne hamowanie?"
3.Jedziemy za rowerzystą, jest mgliście.
Pytanie: "Czy mając ograniczoną przejrzystość powietrza, chcąc wyprzedzić rowerzystę, musisz dawać sygnały dźwiękowe?"
4. Jedziemy i widzimy znak A-6a
Pytanie: "Czy masz pierwszeństwo przed pojazdem nadjeżdżającym z prawej strony"?
5. Znak "droga jednokierunkowa"
Pytanie: "Czy za tym znakiem możesz zawrócić"?
6. Wjeżdżamy na most
Pytanie: "Czy na moście możesz mieć postój" (nie dokładnie ta brzmiało, ale wiadomo o co chodzi)
7. Jesteśmy przed przejazdem kolejowym, zaczynają unosić się zapory
Pytanie: "Czy zachowując szczególną ostrożność możesz wjechać na przejazd?"
8. Jakaś staruszka wchodzi na przejście dla pieszych
Pytanie:" Czy zachowując szczególną ostrożność możesz przejechać przez przejście?"
9. "Czy jeżeli stoisz kilka minut w korku, za tobą i przed tobą, na tym samym pasie, znajdują się samochody, możesz wyłączyć światła zewnętrzne?"
10. "Czy podczas awarii na autostradzie, kierowca ma obowiązek włączyć światła awaryjne?"

Pytania specjalistyczne:
1. Dziecko, do 12 roku życia, można przewozić na przednim siedzeniu:
a)w foteliku ochronnym
b)w foteliku lub innym urządzeniu
c)nie można

2.Noworodka można należy przewozić:
a)w dowolnym nosidełku (chyba coś było wspomniane tu jeszcze o pasach)
b) na kolanach dorosłego
c) w specjalnych foteliku ochronnym dla noworodka

3. Kiedy należy wykonać dodatkowy przegląd techniczny sachodu?:
a) kiedy kończy się ważność OC
b)kiedy następuje zmiana właściciela
c) kiedy nakaże nam to policja/drogówka (wiadomo o co chodzi)

4. Jak wygląda prawidłowe ustawienie lusterek bocznych(zewnętrznych)
a)tak, aby było widać tylko pas ruchu obok
b) tak, aby było widać bok samochodu i przestrzeń za pojazdem (sens zachowany, inaczej to sformowano)
c) nie pamiętam, ale jakaś głupota, to była

5. Jak należy ustawić lusterko wewnętrzne:
a)tak, aby widać było pasażerów
b)dowolnie, tak jak nam odpowiada
c)tak, aby było widać tylną szybę i obszar za nią (jakoś tak to było)

6. Czy należy zachować ostrożność podczas nocy?
a)nie, ponieważ jest mały ruch
b)tak, ponieważ mamy warunki niedostatecznej widoczności
c) nie pamiętam dokładnie, ale chyba coś o tym, że nie, bo mamy światła drogowe, ale głowy nie dam

7. Jaki jest obowiązek kierowcy, który uczestniczył w wypadku, nie ma ofiar:
a)wezwać policję
b)wypisać oświadczenie sprawcy kolizji
c) na żądanie drugiego kierowcy podać swoje dane osobowe, dane właściciela pojazdu, dane odnośnie naszego OC

Pytania, jak widać, trafiły mi się naprawdę proste. Nie zgadzam się z tymi, co piszą, że testy są łatwe, bo to niestety zależy od naszego szczęścia. Ja oprócz książek polecam wiarę w samego siebie i dużo modlitw :D !!
Rozpoczęcie kursu prawa jazdy: 03.12.12 r.
I egzamin teoretyczny: 20.02.13 r. (67/74)
II egzamin teoretyczny: 27.02.13 r. (74/74)
I egzamin praktyczny: 04.04.13 r.
II egzamin praktyczny: 26.04.13 r. :D
liliput95

Postprzez Juliaaa » środa 27 lutego 2013, 21:53

Miałam dwie kłopotliwe sytuacje mianowicie :
1.Obok mnie jechał sobie tramwaj do którego wsiedli ludzie ja w tym momencie się zatrzymałam.Gdy już wszyscy weszli było pytanie czy mogę ruszyć przed tramwajem?

2.Były sobie pasy a za nimi widać było parking i pytanie czy można zaparkować 5m od przejścia dla pieszych?

Jutro mój piąty raz.. trzymajcie kciukii :wink:
Juliaaa

Postprzez rsx » środa 27 lutego 2013, 22:18

Juliaaa napisał(a):Miałam dwie kłopotliwe sytuacje mianowicie :
1.Obok mnie jechał sobie tramwaj do którego wsiedli ludzie ja w tym momencie się zatrzymałam.Gdy już wszyscy weszli było pytanie czy mogę ruszyć przed tramwajem?

2.Były sobie pasy a za nimi widać było parking i pytanie czy można zaparkować 5m od przejścia dla pieszych?

1. Nie możesz.
2. Na drodze jednokierunkowej można od razu za przejściem, na drodze dwukierunkowej przed i za przejściem min. 10m.

Powodzenia!
Obrazek
rsx

Postprzez szerszon » środa 27 lutego 2013, 22:43

Jeśli były wyznaczone miejsca parkingowe to można parkować z racji wyższości oznakowania nad przepisem ogólnym.( Art 5.1)
szerszon

Postprzez sandra89 » czwartek 28 lutego 2013, 02:13

a co z tym pyt: Czy jeżeli stoisz kilka minut w korku, za tobą i przed tobą, na tym samym pasie, znajdują się samochody, możesz wyłączyć światła zewnętrzne?

w starych pytaniach była taka sytuacja przed przejazdem kolejowym, i mógł wyłączyć ten co stoi pośrodku, a jak jest w korku?
sandra89

Postprzez rsx » czwartek 28 lutego 2013, 02:21

Jeżeli zatrzymanie trwa ponad 1min. a przed Tobą i za Tobą jest pojazd, możesz wyłączyć całkowicie światła zewnętrzne pojazdu.
Obrazek
rsx

Postprzez polcia » czwartek 28 lutego 2013, 09:15

Jestem właśnie w trakcie czytania kodeksu.
"Jeżeli zatrzymanie trwa ponad 1 minutę, dopuszcza się wyłączenie świateł zewnętrznych pojazdu, o ile na tym samym pasie ruchu, przed tym pojazdem i za nim, stoją inne pojazdy.".
Pamiętam to jeszcze ze starych testów.

Trzymajcie kciuki,dziś moje 2-gie podejście. Ostatnio zabrakło mi tylko 2pkt :help:
Czy tylko ja mam wrażenie,że ta cała "baza", posiadająca ponad 3000 pytań to jedna wielka ściema? Przekopałam cały wątek i widzę,że pytania notorycznie się powtarzają.
Sama mialam m.in.
1. Numer na pogotowie
2. Sytuację ze skrzyżowaniem równorzędnym i rowerem wyjeżdżającym z prawej strony.
3. Pytanie co należy zrobić, gdy źle się poczujemy, rozboli nas brzuch itd (odpowiedź prawidłowa to ta z węglem leczniczym).
4. Jaką szerokość chodnika należy pozostawić pieszym jeśli chcemy zaparkować auto. Tu się wsypałam, bo zaznaczyłam 2,5m. Nie wiem co mnie podkusiło :roll: :oops:
5. Ile może wystawać ładunek poza tylny obrys samochodu? Zaznaczyłam 0,5m, a przed chwilą znalazłam coś takiego:
"ładunek nie może wystawać z tyłu pojazdu na odległość większą niż 2m od tylnej płaszczyzny obrysu pojazdu,
ładunek nie może wystawać z przodu pojazdu na odległość większą niż 0,5 m od przedniej płaszczyzny obrysu i większą niż 1,5 m od siedzenia dla kierującego".
6.Znak z dzikimi zwierzętami leśnymi-odpowiedzi banalne :wink:
7.Znak A-32 (oszronienie jezdni) i pytanie czy za tym znakiem można sie spodziewać oszronienia jezdni.
8. Banalna sytuacja z pierwszeństwem łamanym - czy musimy ustąpić pierwszeństwa kierowcy,który go nie ma
9.Film: policjant kieruje ruchem, stoi bokiem do nas i macha ręką. Tu się zawahałam bo nie widziałam co on dokładnie pokazuje. Zaznaczyłam,że mogę wjechać na skrzyżowanie.
10. Czy niektóre leki mają działanie podobne do alkoholu?
11. Wjeżdżamy na oświetloną drogę- pytanie: czy możemy używać świateł drogowych?
12. Czy możemy oddalić się od samochodu,kiedy jest włączony silnik?
13. Czy uczestnicząc w wypadku drogowym,w którym są zabici mamy obowiązek pozostać do przyjazdu policji?
14.Miejsce wyłączone z ruchu- czy mozemy tu zaparkowac?

Teraz już wiem,że wyłożyłam się na tym wystającym ładunku i szerokości chodnika :evil:
A dzięki temu forum dowiedziałam się czym jest tempomat między innymi :D

Dziś musi być lepiej.
polcia

Postprzez marti44 » czwartek 28 lutego 2013, 10:40

Z jaką max. prędkością można poruszać się w terenie oznaczonym znakiem "strefa ograniczenia do 50 km/h"
A. 50 w godz. 5-23
B. 50 w godz. 23-5
C. 60 w godz. 23-5

Filmik. Czy można wyprzedzić pojazd szynowy ( po prawej stronie jedzie tramwaj my jedziemy lewym pasem, chyba przed przejściem dla pieszych) TAK/NIE

Filmik. Jadę przed pasami mam zielone światło, dalej są tory i też mam zielone. Czy w tej sytuacji mam zmniejszyć prędkość?

Filmik. Po lewej stronie tramwaj, obok niego przystanek na wysepce, stoję przed przejściem dla pieszych, piesi już przeszli i czy mam stać i ruszyć dopiero gdy tramwaj ruszy?

Czy ustępuje tramwajowi jadącego do zajezdni (ja jade prosto, znajduje się przed przejściem,on skręca w lewo)

Policjant stojący tyłem do mnie, ręka ma w górze zgiętą w łokciu, czy ten sygnał oznacza, że za chwilę będę mogła wjechać na skrzyżowanie?
marti44

Postprzez ja2013 » czwartek 28 lutego 2013, 14:58

Dzisiaj zdałam test za pierwszym razem;) 71/74 ;) jak dla mnie..nie był bardzo trudny;) miałam kilka pytań przeczytanych na forum. A to te które zapamiętałam:
1.Czy można przewozić dziecko do lat 12 na przednim siedzeniu?
a)Tak, ale na podstawce
b)Tak, ale w foteliku lub innym przystosowanym urządzeniu
c)Tak
2.Kiedy należy wyłączyć światła przeciwmgłowe tylne?
a) Kiedy widoczność zwiększy się do 30 m
b) Kiedy widoczność zwiększy się do 40m
c) Kiedy widoczność zwiększy się do 60 m
3. Czy można prowadzić auto po znieczuleniu miejscowym np. po wyrwaniu zęba?
Tak/Nie
4. Czy dozwolone kontynuowanie jazdy przez ten przejazd? (na filmiku opuszczające się zapory)
Tak/Nie
5. Czy na drodze oznaczonej znakiem "droga ekspresowa" dozwolona jest jazda z prędkośćią 100 km/h?
Tak/Nie
6. Co jest najważniejszą informacją dla zespołu ratowników medycznych podaną przy zgłoszeniu wypadku?
a)numer telefonu informującego,
b)najbliższa miejscowość,
c) numer posesji lub ulicy, najbliższa miejscowość, nazwa ulicy
7. Czy dozwolone jest zaparkowanie na chodniku przed przejazdem kolejowym?
Tak/Nie
8. Jak jest dopuszczalna prędkość na drodze ekspresowej jednojezdniowej?
a) 90km/h
b)100 km/h
c) 110km/h
9.Czy dozwolone jest zawracanie na moście?
Tak/Nie
10.Czy na drodze za tym znakiem dozwolone jest cofanie ( filmik, strefa zamieszkania)
Tak/Nie
11. Czy można kontynuować jazdę na wprost przez linie przystankowa na wprost ?
(Na zdjęciu zaraz za linią był znak poziomy wyznaczający pas do skrętu w prawo)
Tak/Nie
12.Co musi posiadać przy sobie kierujący pojazdem zarejestrowanym w Polsce?
a)Kartę pojazdy
b)Dowód rejestracyjny
c) Umowę kupna
13. Czy w tej sytuacji możesz wyprzedzić samochód z lewej strony?
(znaj koniec drogi ekspresowej)
14. Czy w tej sytuacji chcąc wyprzedzić musisz zachować odstęp co najmniej 1 m?
(na filmiku widać, że chcę wyprzedzić rower)
15. Czy ta postawa kierującego ruchem informuje, ze należy przyszykować się do jazdy?
(Policjant na skrzyżowaniu z jedną ręką zgiętą uniesioną w górę)
Tak/Nie

Miałam też pytania o skrzyżowania równorzędne z tramwajem.
ja2013

Postprzez marti44 » czwartek 28 lutego 2013, 15:47

Z jaką max. prędkością można poruszać się w terenie oznaczonym znakiem "strefa ograniczenia do 50 km/h"
A. 50 w godz. 5-23
B. 50 w godz. 23-5
C. 60 w godz. 23-5

Filmik. Czy można wyprzedzić pojazd szynowy ( po prawej stronie jedzie tramwaj my jedziemy lewym pasem, chyba przed przejściem dla pieszych) TAK/NIE

Filmik. Jadę przed pasami mam zielone światło, dalej są tory i też mam zielone. Czy w tej sytuacji mam zmniejszyć prędkość?

Filmik. Po lewej stronie tramwaj, obok niego przystanek na wysepce, stoję przed przejściem dla pieszych, piesi już przeszli i czy mam stać i ruszyć dopiero gdy tramwaj ruszy?

Czy ustępuje tramwajowi jadącego do zajezdni (ja jade prosto, znajduje się przed przejściem,on skręca w lewo)

Policjant stojący tyłem do mnie, ręka ma w górze zgiętą w łokciu, czy ten sygnał oznacza, że za chwilę będę mogła wjechać na skrzyżowanie?

MÓGŁBY KTOS ODPOWIEDZIEĆ NA TE PYTANIA?
marti44

Postprzez ZbyszekX » czwartek 28 lutego 2013, 16:02

Co do filmiku nr. 1 z pojazdem szynowym to możemy go wyprzedzić tylko po prawej stronie.
Cyt. ,,4. Pojazd szynowy może być wyprzedzany tylko z prawej strony, chyba że położenie torów uniemożliwia takie wyprzedzanie lub wyprzedzanie odbywa się na jezdni jednokierunkowej.,,

3 filmik: ,,pojazd szynowy, ma bezwzględne pierwszeństwo - z wyjątkiem sytuacji, gdy ze znaków lub sygnałów wynika inny sposób zachowania oraz gdy tramwaj włącza się do ruchu, tj. wjeżdża na drogę z zajezdni lub na jezdnię z pętli tramwajowej,,

Oraz co do policjanta: ,,Podniesienie ręki do góry przez osobę kierującą ruchem oznacza mającą nastąpić zmianę dotychczas nadawanego sygnału. Dla uczestników ruchu, dla których ruch jest zamknięty, oznacza, że za chwilę będzie dany sygnał zezwalający na wjazd lub wejście, a dla uczestników ruchu, dla których ruch był otwarty, oznacza, że za chwilę będzie dawany sygnał zakazujący wjazdu lub wejścia.,,
ZbyszekX

Postprzez jasper1 » czwartek 28 lutego 2013, 18:09

Pytanie ze strefą predkości do 50km/h: w sposób oczywisty prawidłowe A i B, ale intuicja podpowiada mi, że genialny autor miał na myśli odpowiedź B myśląc o terenie zabudowanym i wprowadzeniu w nim ograniczenia w godzinach nocnych tak, jak to bywa przy wjeździe do niektórych miejscowości, że przy nazwie miejscowości jest ograniczenie do 50.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez dropx » czwartek 28 lutego 2013, 18:54

jasper1 napisał(a):Pytanie ze strefą predkości do 50km/h: w sposób oczywisty prawidłowe A i B, ale intuicja podpowiada mi, że genialny autor miał na myśli odpowiedź B myśląc o terenie zabudowanym i wprowadzeniu w nim ograniczenia w godzinach nocnych tak, jak to bywa przy wjeździe do niektórych miejscowości, że przy nazwie miejscowości jest ograniczenie do 50.

Oczywsicie ze B - W pytaniu padlo " z jaka maxymalna" wiec chodzi o każdą porę dnia lub nocy
dropx

Postprzez dropx » czwartek 28 lutego 2013, 18:59

rsx napisał(a):
Juliaaa napisał(a):Miałam dwie kłopotliwe sytuacje mianowicie :

1. Nie możesz.
2. Na drodze jednokierunkowej można od razu za przejściem, na drodze dwukierunkowej przed i za przejściem min. 10m.

Powodzenia!

Dlaczego nie można ruszyć przed tramwajem- czy mógłby ktoś to logicznie uzasadnić
dropx

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy