Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez szydlaczek » środa 27 lutego 2013, 09:49

Jeśli tylko bus to taksówka nie może
szydlaczek

Postprzez liliput95 » środa 27 lutego 2013, 10:12

a wie ktoś czy podczas jazdy za samochodem przewożącym niepełnosprawnych należy zachować szczególną ostrożność?

w mojej książce o szczególnej ostrożności jest mowa tylko wtedy, gdy omijam ten samochód, a nie jak za nim jadę. tylko, że wiadomo, oni tam mają swoje prawa i ustępstwa od niektórych znaków...
Rozpoczęcie kursu prawa jazdy: 03.12.12 r.
I egzamin teoretyczny: 20.02.13 r. (67/74)
II egzamin teoretyczny: 27.02.13 r. (74/74)
I egzamin praktyczny: 04.04.13 r.
II egzamin praktyczny: 26.04.13 r. :D
liliput95

Postprzez liliput95 » środa 27 lutego 2013, 10:28

Jak należy zachować się w tej sytuacji poza obszarem zabudowanym (na zdjęciu duża mgła, mocno ograniczające widoczność)
Odpowiedzi: A - w czasie wyprzedzania dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe, B - nie wyprzedzać innych pojazdów, jeśli nie masz pewności, że to bezpieczne, C - przerwać jazdę

i jeszcze tu nie jestem pewna, odp a) i B) są poprawne.. teraz wybrać tą najwłaściwszą x.x
liliput95

Postprzez wojtas33 » środa 27 lutego 2013, 11:11

liliput95 napisał(a):Jak należy zachować się w tej sytuacji poza obszarem zabudowanym (na zdjęciu duża mgła, mocno ograniczające widoczność)
Odpowiedzi: A - w czasie wyprzedzania dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe, B - nie wyprzedzać innych pojazdów, jeśli nie masz pewności, że to bezpieczne, C - przerwać jazdę

i jeszcze tu nie jestem pewna, odp a) i B) są poprawne.. teraz wybrać tą najwłaściwszą x.x

W tej sytuacji poz obszarem zabudowanym moja droga dajesz sygnały dzwiekowe itd ,to jest prawidłowa odp.
wojtas33

Postprzez liliput95 » środa 27 lutego 2013, 11:20

dzięki mój drogi, a wie ktoś czy szybko migający kierunkowskaz pobiera więcej prądu?
liliput95

Postprzez sandra89 » środa 27 lutego 2013, 11:24

to pytanie z tempomatem, czy tempomat powoduje mniejsze zużycie paliwa, to doszliśmy z instruktorem do wniosku, że stała prędkość powoduje mniejsze zużycie, a nie tempomat. Stale można jechać nawet z nogą na gazie. Czyli odp NIE

jak myślicie?
sandra89

Postprzez liliput95 » środa 27 lutego 2013, 11:35

"Czy jazda z Tempomatem jest ekonomicznie opłacalna?
Tak, jeśli są spełnione pewne warunki. Tempomat pozwoli zaoszczędzić paliwo, w sytuacji gdy poruszamy się po w miarę równym terenie. Długie podjazdy i zjazdy ze wzniesień lepiej pokonywać bez używania tempomatu. Kierowca, który zna charakterystykę pracy silnika swojego auta i umiejętnie korzysta jego mechanizmów może obniżyć zużycie paliwa bardziej, niż tempomat."

takie coś w necie znalazłam
liliput95

Postprzez wojtas33 » środa 27 lutego 2013, 11:38

liliput95 napisał(a):dzięki mój drogi, a wie ktoś czy szybko migający kierunkowskaz pobiera więcej prądu?

szybsze miganie jest spowodowane przepaleniem sie żarówki ,więc pobiera więcej,co do tempomatu to w testach prawidłowo jest że tak pozwala na zmniejszenie ,np jazda po autostradzie z tempomatem.
wojtas33

Postprzez marikia » środa 27 lutego 2013, 11:40

Pytania z wczorajszego egzaminu.

1. Czy pierwszy widziany znak obliguje nas do zmniejszenia prędkości do 50 km\h? (na filmiku znak E-17a)
Nie

2.Czy wyprzedzając rowerzystę we mgle poza obszarem zabudowanym należy dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe?
Tak

3. Czy w tej sytuacji można skręcić w prawo?
(policjant przodem, rozłożone ręce na boki)
Nie

4.Czy w tej sytuacji można kontynuować jazdę na wprost? (policjant bokiem i macha, żeby przejeżdżać)
Tak

5. Czy w tej sytuacji należy ograniczyć zaufanie? (osoba biegnie po chodniku z naszej prawej, 2m przed przejściem wbiega na jezdnię)
Tak

6. Czy w tej sytuacji należy użyc sygnału dźwiękowego w celu ostrzeżenia przed niebezpieczeństem? (osoba na wózku inwalidzkim przejeżdża nam drogę w strefie zamieszkania)
Nie

7. Czy z tego pasa można kontynuować jazdę na wprost? (znaki poziome i tablica informacyjna wskazują że z prawego pasa można)
Tak

8. Czy zmniejszając prędkość można ominąć tramwaj? (tramwaj zatrzymał się po naszej lewej stronie, ludzie wsiadają i wysiadają przechodząc przez pas na którym jesteśmy)
Nie

9. Czy w tej sytuacji możemy przejechać przez przejazd kolejowy? (podnoszenie zapór, filmik się kończy gdy są podniesione do połowy)
Nie

10. Czy w tej sytuacji powinniśmy się zatrzymać przed przejazdem kolejowym? (przejazd bez zapór, ale pojawia się pociąg)
Tak

11. Czy z tego pasa można zawrócić? (strzałka kierunkowa do zawracania- znak poziomy)
Tak

12. Czy na autostradzie trójkąt umieszczamy 100m za pojazdem?
Tak

13. Czy ustępujemy pierszeństwa pojazdom nadjeżdżającym z lewej strony?(na pierszeństwie my i ci z naszej prawej)
Nie

14. Czy znak A-15 ostrzega o okresowym zawilgoceniu nawierzchni?
Tak

15.Czy podczas postoju na nieoświetlonej drodze należy używać świateł pozycyjnych?
Tak

16. Na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas wymijania?
-bezpieczny odstęp

17. Czego nie należy robić w razie wypadku z zabitymi?
-usuwać pojazdu z miejsca wypadku

18. Pytanie o pozycję boczną
-udrażnia drogi oddechowe

19.Ile osób możemy przewozić w samochodzie, łącznie z kierowcą?
-tyle ile mamy określone w dowodzie rejestracyjnym

20.Prędkość na djezdniowej poza terenem zabudowanym
-100 km\h

Miałam również pytanie o poduszkę powietrzną w samochodzie, niestety nie pamiętam podpowiedzi.

Zdałam wczoraj teorię w dużej mierze dzięki pomocy tego forum i jego użytkowników. Dziękuje.
marikia

Postprzez marikia » środa 27 lutego 2013, 11:49

wojtas33 napisał(a):
liliput95 napisał(a):Jak należy zachować się w tej sytuacji poza obszarem zabudowanym (na zdjęciu duża mgła, mocno ograniczające widoczność)

W tej sytuacji poz obszarem zabudowanym moja droga dajesz sygnały dzwiekowe itd ,to jest prawidłowa odp.

Właściwa odpowiedź A.
Poza obszarem zabudowanym podczas mgły kierujący jest zobowiązany dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania Art. 30. Kodeksu drogowego o tym mówi.
marikia

Postprzez liliput95 » środa 27 lutego 2013, 12:16

czy, przejeżdżając obok samochodu, z którego się dymi, mamy obowiązek wezwać straż pożarną?

pytanie pojawiło się wcześniej, ale ostatecznej odpowiedzi nie było. Jako świadkowie mamy obowiązek zabezpieczyć miejsce( np, gdy jakiś koleś wjedzie w drzewo i nie ma nikogo, kto to miejsce mógł zabezpieczyć) i wezwać pomoc oraz jej udzielić. Ale jak to jest z tą strażą? bezpieczeństwo każe wzywać, ale czy przepisy też?
liliput95

Postprzez bastensky » środa 27 lutego 2013, 12:31

liliput95 napisał(a):czy, przejeżdżając obok samochodu, z którego się dymi, mamy obowiązek wezwać straż pożarną?

pytanie pojawiło się wcześniej, ale ostatecznej odpowiedzi nie było. Jako świadkowie mamy obowiązek zabezpieczyć miejsce( np, gdy jakiś koleś wjedzie w drzewo i nie ma nikogo, kto to miejsce mógł zabezpieczyć) i wezwać pomoc oraz jej udzielić. Ale jak to jest z tą strażą? bezpieczeństwo każe wzywać, ale czy przepisy też?

wydaje mi się, że wezwanie straży która ugasi pojazd można podciągnąć pod udzielenie pomocy. Ja bym zaznaczył tak :)
31.12.2012 - badania lekarskie
05.01.2013 - pierwsza jazda
25.02.2013 - teoria + (74/74)
18.03.2013 - 7.30 - praktyka (przesunieta z powodu zlamanej nogi na 23 kwietnia)
23.04.2013 - praktyka pozytywny
bastensky

Postprzez wojtas33 » środa 27 lutego 2013, 12:42

MG: Kiedy do wypadku wzywamy straż pożarną?

TW: Zawsze jesteśmy wzywani, gdy musimy usunąć zagrożenie, czyli przede wszystkim wtedy, kiedy istnieje zagrożenie dla życia i zdrowia oraz jeśli jest problem z komunikacją. Policja tylko zabezpiecza miejsce, a my przede wszystkim pojazd usuwamy tak, aby dalej nie powodował utrudnień w ruchu. To usunięcie pojazdu następuje oczywiście dopiero za zgodą policji.

MG: W kodeksie ruchu drogowego czytamy o tym, że do wypadków drogowych wzywamy wyspecjalizowany w ratownictwie drogowym oddział straży pożarnej. Czym taki oddział się charakteryzuje?

TW: Każda jednostka jest przygotowana do działań podczas kolizji i wypadków drogowych, przy czym duże miasta mogą sobie pozwolić na specjalizację w jednostkach, które są w odpowiedni sposób dosprzętowione.
wojtas33

Postprzez liliput95 » środa 27 lutego 2013, 12:45

info odnośnie dentysty/znieczulenia, które pojawia się na egzaminie:

"W przypadku znieczulenia miejscowego, np. podczas usuwania zęba u dentysty, nie należy prowadzić samochodu co najmniej przez 2 godziny od zakończenia zabiegu. Niestety po zabiegu przeprowadzonym pod narkozą wyklucza się możliwość kierowania pojazdem przez następne 24 godziny"
liliput95

Postprzez Wiwanka » środa 27 lutego 2013, 14:47

Cześć! :) Zdałam dziś za 2 razem teorię (74/74) :D Wystarczył mi podręcznik, który dostałam w OSK i pytania, które tu są (kilka się powtórzyło). Jakiś mega abstrakcyjnych pytań poza tymi, które znajdują się na forum, nie miałam. Mogę napisać, że na 100% jak się widzi pijanego rowerzystę, to NIE wystarczy odstęp -1 metr, więc lepiej zaznaczyć, że trzeba większą odległość zachować :) I pamiętam, że miałam jeszcze pytanie dotyczące nagłego zahamowania, jak mamy zakręt i ABS, to trzeba było zaznaczyć, że hamujemy ciągle na zakręcie - czy coś takiego :)

Dzięki za pomoc i życzę powodzenia! :)
Wiwanka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy