Koniec pierwszeństwa= ustąp pierwszeństwa.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Koniec pierwszeństwa= ustąp pierwszeństwa.

Postprzez malaja28 » wtorek 26 lutego 2013, 15:15

Witam, znowu mam niejasność w testach. Czemu mam ustąpić tym z mojej lewej strony?Koniec pierwszeństwa przejazdu odwołuje moje pierwszeństwo, ale nie nakazuje mi ustąpić na skrzyżowaniu tym, którzy mają mnie po prawej.
Załączniki
Testy.jpg
Testy.jpg (189.63 KiB) Przeglądane 4517 razy
malaja28

Re: Koniec pierwszeństwa= ustąp pierwszeństwa.

Postprzez LeszkoII » wtorek 26 lutego 2013, 15:57

A co jak będzie skrzyżowanie z łamanym pierwszeństwem? Albo o ruchu okreżnym C12 + A7. I czego mam ustąpić?
Pytanie testowe równie tragiczne jak "be or not to be".

Napłodzili 1479 pytań co statystycznie źle wróży dla całej puli.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » wtorek 26 lutego 2013, 17:01

Chybaście się jednak zapędzili- na dobrą sprawę jaki układ nie dawałby w tej sytuacji pierwszeństwa z prawej? Ani zwykłe skrzyżowanie, ani łamane z czterech nie daje Ci pierwszeństwa nigdy, jak dojeżdżasz bez pierwszeństwa.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez lith » wtorek 26 lutego 2013, 17:02

I się dziwić, że ludzie przepisów nie przestrzegają, skoro nawet prostych pytań nie potrafią osoby się tym zajmujące ułożyć.
lith

Postprzez malaja28 » wtorek 26 lutego 2013, 19:02

Dopiero się uczę, więc przepraszam za niezrozumienie. Tak sobie wyobrażam to skrzyżowanie i wciąż nie rozumiem czemu niebieski ma pierwszeństwo.
Załączniki
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (16.99 KiB) Przeglądane 4481 razy
malaja28

Postprzez rsx » wtorek 26 lutego 2013, 19:35

Błędna interpretacja sytuacji. Na zdjęciu, nie widzisz jaki znak jest do 25m przed skrzyżowaniem, a domyślać się wyłącznie możemy, że jest to np. A-7 bądź C-12 + A-7 lub jak przedmówca wspomniał, znak informujący o 'łamanym pierwszeństwie'. Wg Twojej ryciny pierwszeństwo ma pojazd czerwony, mimo że je stracił przed chwilą :)
Obrazek
rsx

Postprzez RossoneriDevil » wtorek 26 lutego 2013, 19:52

Wchodzi na to że wyjeżdżasz z drogi podporządkowanej, ale czy pod znakiem D-2 nie powinien być znak A-7 ?
Poza tym przed skrzyżowaniem powinien być znak A-7 a jeżeli go nie ma to sam znak D-2 nie nakazuje mi chyba przepuszczania z mojej lewej....dziwne te testy....
RossoneriDevil

Postprzez malaja28 » wtorek 26 lutego 2013, 19:53

Tylko,że ja napisałam do Pana od testów i dostałam odpowiedź :

"Witam,

widoczny znak (nie ma żadnej dodatkowej tabliczki) wskazuje , że na najbliższym skrzyżowaniu tracimy pierwszeństwo, bez względu na to czy jedziemy w prawo, czy w lewo, dlatego ustępujemy nadjeżdżającym z obu stron.

pozdrawiam
KTW
"

PS. Mam nadzieje,że na egzaminie teoretycznym nie trzeba będzie zgadywać jakie dalej mogą być znaki.

Dziękuje za odpowiedzi.
malaja28

Postprzez rsx » wtorek 26 lutego 2013, 20:02

Nie zgodziłbym się, znak D-2 informuje o tym, że tracimy ogólne pierwszeństwo, co może oznaczać, że zbliżamy się do skrzyżowania dróg równorzędnych. W wypadku opisanym przez autorów testu, powinien zostać umieszczony znak A-7 przed skrzyżowaniem. Jak dla mnie sprawa niejednoznaczna.
Prosimy eksperta o wypowiedź.
Obrazek
rsx

Postprzez rocko19 » wtorek 26 lutego 2013, 22:04

Pewnie stoi znak A 7 przed skrzyżowaniem tak więc prawidłowo jest wszystko, ponieważ ustępujesz tym na drodze z pierszenstwem z prawej i lewej.. :)
rocko19

Postprzez LeszkoII » wtorek 26 lutego 2013, 22:19

firma napisał(a):"Witam, widoczny znak (nie ma żadnej dodatkowej tabliczki) wskazuje , że na najbliższym skrzyżowaniu tracimy pierwszeństwo, bez względu na to czy jedziemy w prawo, czy w lewo, dlatego ustępujemy nadjeżdżającym z obu stron.
Na pewno nie odpowiedział na pytanie profesjonalista. Wystarczyło zadać poprawnie pytanie i domagać się logicznej odpowiedzi
Znak D-2 "koniec drogi z pierwszeństwem" oznacza koniec drogi z pierwszeństwem.
Ale przecież wiemy, że sam fakt końca drogi z pierwszeństwem nie ustala pierwszeństwa na skrzyżowaniu.

Trzeba napisać maila, czy oddadzą pieniądze za szajs.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » wtorek 26 lutego 2013, 22:54

Dokładnie, równie dobrze może być równorzędne... i jeżeli nie będzie A-7 to takie będzie.
lith

Postprzez szerszon » wtorek 26 lutego 2013, 23:39

malaja28 napisał(a):Tylko,że ja napisałam do Pana od testów i dostałam odpowiedź :

"Witam,

widoczny znak (nie ma żadnej dodatkowej tabliczki) wskazuje , że na najbliższym skrzyżowaniu tracimy pierwszeństwo, bez względu na to czy jedziemy w prawo, czy w lewo, dlatego ustępujemy nadjeżdżającym z obu stron.

pozdrawiam
KTW
"

PS. Mam nadzieje,że na egzaminie teoretycznym nie trzeba będzie zgadywać jakie dalej mogą być znaki.

Dziękuje za odpowiedzi.
Tak. trzeba poprosic o zwrot kasy za te rewelacje.
znak D-2 moze wystepowac samodzielnie i tutaj jest informacją,ze zbliżamy sie do skrzyżowania.
Brak a-7 wskazuje,że to będzie skrzyzowanie równorzędne. Art 25.1
szerszon

Postprzez ks-rider » środa 27 lutego 2013, 01:11

rsx pisze:
Wg Twojej ryciny pierwszeństwo ma pojazd czerwony, mimo że je stracił przed chwilą :)

Do szkoly chodzil ? Jak mozna miec cos co sie stracilo ?

Przetlumacze Ci moze bardziej obrazowo cnotliwy jest pojazd czerwony mimo, ze stracil cnote - kumasz wogole swoja logike ?

Zanim napiszesz pomysl.

Kolegom proponuje dowiedziec sie jak rozstawia sie znaki drogowe, oraz zapoznac sie z faktem, ze mamy znaki pozytywne i negatywne.

:wink:
Ostatnio zmieniony środa 27 lutego 2013, 01:21 przez ks-rider, łącznie zmieniany 2 razy
ks-rider

Postprzez szerszon » środa 27 lutego 2013, 01:15

Traci pierwszeństwo ustalone znakami.
Nie widzę powodu, aby tracił pierwszeństwo na podstawie Art 25.1
szerszon

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze