Czy biała tabliczka "teren prywatny" oznacza drogę wewn.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy biała tabliczka "teren prywatny" oznacza drogę wewn.

Postprzez lamcpp » wtorek 26 lutego 2013, 01:21

Jadę drogą wewnęrzną, przede mną skrzyżowanie, mam z prawej strony drogę która ma jedną tabliczkę: Teren prywatny. Nieupoważnionym wstęp wzbroniony" za tą tabliczką jest normalna droga. Czy mam ustąpić pojazdowi, który wyjeżdza z tej drogi, czy mam przed nim pierwszeństwo?
Załączniki
przyklad.jpg
przyklad.jpg (64.39 KiB) Przeglądane 2149 razy
lamcpp

Re: Czy biała tabliczka "teren prywatny" oznacza drogę wewn.

Postprzez LeszkoII » wtorek 26 lutego 2013, 07:30

Jeśli miałoby to spowodować wypadek drogowy, to tak. Tak trzeba ustąpić z prawej strony, mimo że nie jest to skrzyżowanie(a jedynie miejsce przecięcia się kierunków ruchu nie będące skrzyżowaniem).

Uniknięcie wypadku potraktuj jako zachowanie zmierzające do uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa osób (Art.2.1)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » wtorek 26 lutego 2013, 11:08

Dla mnie informacja "teren prywatny, zakaz wstępu" to informacja prywatna, nie drogowa. I lepiej uszanować.
Jeśli tylko "teren prywatny", to co mnie to obchodzi- wszystko poza moim jest terenem czyimś, a czyim- mniej ważne.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez tatusiek » wtorek 26 lutego 2013, 12:53

PoRD
Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.

3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem.

Możesz przysłać inne zdjęcie w którym miejscu dokładnie stoi ten znak droga jednokierunkowa ??
tatusiek

Postprzez szymon1977 » wtorek 26 lutego 2013, 13:16

lamcpp napisał(a):...tabliczkę: "Teren prywatny. Nieupoważnionym wstęp wzbroniony"...
Nie jest to znak drogowy więc w przepisach nie znajdziesz odpowiedzi jak to potraktować.

lamcpp napisał(a):Czy mam ustąpić pojazdowi, który wyjeżdża z tej drogi...?
TAK, na podst. Art.25.1.

lamcpp napisał(a):...czy mam przed nim pierwszeństwo?
NIE. Z punktu widzenia przepisów zarówno Ty jak i On poruszacie się drogą wewnętrzną i jesteście wobec siebie w sytuacji równorzędnej. Żadnej dodatkowej podkategorii dróg w przepisach nie przewidziano.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lamcpp » wtorek 26 lutego 2013, 17:54

Ok, dzięki to już jest dla mnie jasne.
Ale jeszcze sytuacja hipotetyczna: gdybym ja nie jechał z drogi wewnętrznej tylko normalnie w strefie to czy wówczas mam pierwszeństwo przed pojazdami z prawej strony?
Chodzi mi o to czy "droga prywatna" jest tożsama z "drogą wewnętrzną" i w przypadku gdy nie jadę z wewnętrznej to nie muszę ustępować?
lamcpp

Powrót do Sytuacje na drodze