Znaki tonazowe i tablica informacyjna prosze o pomoc

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Znaki tonazowe i tablica informacyjna prosze o pomoc

Postprzez nicooo » niedziela 24 lutego 2013, 17:35

jest taka niebieska tablica informacyjna i jest rozpis dróg prosto w prawo i w lewo i np na drodze w prawo na tej tablicy jest znak np DMC 7T a mój ma 10T i o co chodzi jak ten znak jest osadzony od razu przy samym początku drogi na tym znaku to wiadomo,że nie wjedzie się bo jest od razu przy wjeżdzie w drogę okey taka sytuacja:

http://images.tinypic.pl/i/00337/0wtxzxa3vq20.jpg

czyli wiadomo nie skręcę w prawo bo znak DMC 7T obowiązuje już nawet jak spojrzy się w prawo od początku wjazdu na tą drogę tak?

i drugie czego nie rozumiem to to samo tylko,że taki odstęp:

http://i50.tinypic.com/35idg0w.jpg

i teraz tak w tym drugim obrazku wygląda tak,że mogę skręcić w prawo lecz po iluś tam metrach będzie obowiązywał tam znak 7T i nie pojadę dalej tylko np będę musiał w prawo/lewo odbić tak to rozumieć? ze jak znak jest osadzony na tablicy informacyjnej po środku drogi to można wjechać a jak jest na tablicy jak na zdjęciu pierwszym to nie można?(pomijając oczywiście to ze może być tabliczka pod znakiem ile km/metrów mogę jechać)

jeśli tak to jeszcze jeden taki przykład:

http://i47.tinypic.com/5a51j8.jpg
o co chodzi w tym trzecim ten trzeci ma tam gdzie znak 7T tą drogę krótszą niż poprzedni rysunek i pomimo,że znak jest na środku to nie wjedzie się(specjalnie to na drodze zauważyłem)bo w takim przypadku zakaz już obowiązuje od wjazdu i tego nie mogę zrozumieć jak to jest z tymi tablicami jak znak jest po środku tej drogi co tablica wskazuje
to mogę wjechać tylko nie wiadomo ile metrów itp? czy jak?

chodzi oto,żeby w razie na egzaminie jak spojrze na tablice informacyjną już wiedział a nie patrzę na tablice i nie wiem i patrzę np w prawo czy tam nie stoi gdzieś ten znak chodzi oto bym spojrzał na tablice i wiedział czy jak jest znak po środku moge wjechać tam czy nie itp
nicooo

Re: Znaki tonazowe i tablica informacyjna prosze o pomoc

Postprzez rsx » niedziela 24 lutego 2013, 17:55

Zacznijmy od tego, że znaki zakazu obowiązują od miejsca ustawienia. Nawet na pierwszym obrazku możesz wjechać w drogę poprzeczną, jednak nie dalej niż do linii znaku zakazu wjazdu pojazdom ponad DMC 7t. To takie udogodnienie np. przy zawracaniu z wykorzystaniem infrastruktury. Jeżeli znak jest niewidoczny przy wjeździe na tą drogę, badź nie jest poprzedzony znakiem informującym o możliwości jazdy w różnych kierunkach na skrzyżowaniu (pod względem tonażu), a wjedziesz na drogę poprzeczną, gdzie obowiązuje pewne ograniczenie, jesteś zobowiązany zjechać z tej drogi najbliższym zjazdem.
Taka jest moja wiedza, jeżeli się mylę, proszę o korektę mojej wypowiedzi.
Obrazek
rsx

Postprzez Wyder » niedziela 24 lutego 2013, 20:38

Jeśli chodzi o znak B-18 to on dotyczy RMC, a nie DMC.
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez rsx » niedziela 24 lutego 2013, 20:42

Racja, zasugerowałem się postem autora.
nicooo, wyjaśnij dokładnie w czym jeszcze tkwi problem to postaramy się go rozwikłać.
Obrazek
rsx

Postprzez nicooo » niedziela 24 lutego 2013, 21:13

koledzy teraz mam tak już czytelnie o taki znak chodzi:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Znak_F-6.svg

czyli jadąc i widząc taki znak to chcąc jechać w prawo lecz ja mam DMC większe mogę podjąć manewr skrętu w prawo lecz tam po ilus m będę musiał skręcić bo on będzie obowiązywał? czy nie mogę? bo na kursie jadę a instruktor tu w prawo i jest ta tabliczka ale tak se myślę jak w prawo jak tam na drodze będzie zakaz powyżej 5T

ten znak F-6 widząc i znak zakazu powyżej 5T jest osadzony nie na znaku od razu z początku tylko widzicie na środku czyli mogę tam wjechać czy znak obowiązuje już od wjazdu w tą drogę?

generlanie widząc znak ten co tutaj i to co narysowałem w tym problem,że nie wiem jak odczytać to ze znaku w sensie,że znak obowiązuje już od początku tej drogi co na nią wjeżdząm czy tam np po ilus m on będzie oto chodzi,że jak będę na egzaminie jechał to,żeby nie było tak,że skrece a tam tonaż 5T a ja mam 10 bo się zle zasugerowałem tabliczką informacyjną

a w jednym zdaniu

Chodzi oto,jak jest tablica informaycjna uzupełniająca i znak jest umieszczony

a: na tej tablicy tylko od początku to moge wjechać czy nie?
b:jak znak na tej tablicy jest umieszczony na srodku tej drogi to mogę ale nie widzę tego w tej drodzę tylko sugeruje się znkakiem
nicooo

Postprzez rsx » niedziela 24 lutego 2013, 21:19

DMC to Ty możesz mieć i 40t, wyznacznikiem jest MR, która w przypadku tego znaku wynosi 5t.
Znak F-6 nie jest znakiem zakazu, jest znakiem uprzedzającym o zakazie.
Wjechać w prawo nikt Ci nie zabroni, ale nie możesz przekroczyć linii znaku zakazu, który się na tej drodze znajduje.
Ale generalnie znak informacyjny F-6 stosowany jest po to, aby uświadomić Cię w tym, że nie powinieneś tam wjeżdżać, aby uniknąć niepotrzebnego kręcenia,zawracania, które spowodują utrudnienia w ruchu drogowym.
Obrazek
rsx

Postprzez szydlaczek » poniedziałek 25 lutego 2013, 12:33

http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Znak_F-6.svg

DMC to Ty możesz mieć i 40t, wyznacznikiem jest MR, która w przypadku tego znaku wynosi 5t.
Znak F-6 nie jest znakiem zakazu, jest znakiem uprzedzającym o zakazie.
Wjechać w prawo nikt Ci nie zabroni, ale nie możesz przekroczyć linii znaku zakazu, który się na tej drodze znajduje.
Ale generalnie znak informacyjny F-6 stosowany jest po to, aby uświadomić Cię w tym, że nie powinieneś tam wjeżdżać, aby uniknąć niepotrzebnego kręcenia,zawracania, które spowodują utrudnienia w ruchu drogowym.

Jesteś pewny rsx ? Dla mnie ten znak w linku dotyczy DMC, a B-18 to RMC
szydlaczek

Postprzez rsx » poniedziałek 25 lutego 2013, 19:36

Możesz mieć rację, różnica tkwi w ikonie symbolizującej ciężarówkę. Mimo to, mając na względzie DMC, reszta moich instrukcji dotyczących zachowania się wobec znaku F-6 jest prawidłowa.
Obrazek
rsx

Powrót do Egzamin na prawo jazdy