Zawracanie na sygnalizacji S3 i S1 jednocześnie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zawracanie na sygnalizacji S3 i S1 jednocześnie

Postprzez pingwin » środa 20 lutego 2013, 23:01

Witam,

Zostałem złapany przez Policje na poniższym skrzyżowaniu na zawracaniu.
Dostałem zarzut "niezastosowanie się do sygnalizacji świetlnej". Mandatu nie przyjełem. Dlatego muszę się przygotować na rozprawę. Dlatego proszę Was o pomoc.

Przed skrzyżowaniem nie ma zakazu zawracania.

Zastanawia mnie połączenie sygnalizatora S1 i S3 na których miałem zielone światło.

Czy w tym przypafku mogłęm zawrócić na podstawie sygnalizatora S1?

Obrazek

PS.
Proszę Was, abyście zbytnio mnie nie przekonywali, że tu nie wolno zawracać:) Proszę bardziej o linie obrony:)
pingwin

Re: Zawracanie na sygnalizacji S3 i S1 jednocześnie

Postprzez axel234 » środa 20 lutego 2013, 23:22

Przykra sprawa. Stracisz tylko czas w sądzie.
axel234

Postprzez Coollfon » środa 20 lutego 2013, 23:41

Jakiekolwiek dyskusje nie mają tutaj sensu.
S-1 dotyczy jadących prosto i skręcających w prawo.
S-3 dotyczy skręcających w lewo. Dodatkowo zawracanie na S-3 jest zabronione !
Taki układ sygnalizacji jest dopuszczalny i sygnalizator S-3 nie musi być powtórzony na wysięgniku tak jak jest to w przypadku S-1.
Owszem, ten układ sygnalizacji może wydawać się trochę nielogiczny ale prawo stanowi jednoznacznie, iż popełniłeś wykroczenie.
Coollfon

Postprzez winston » środa 20 lutego 2013, 23:44

pingwin napisał(a):Dlatego muszę się przygotować na rozprawę.

Najpierw otrzymasz sądowy nakaz zapłaty (mandat + 30zł kosztów). Dopiero jak się odwołasz od tego nakazu (żądając rozpatrzenia sprawy na zasadach ogólnych) będziesz miał okazję zaprezentować swoje stanowisko przed sądem.
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez pingwin » środa 20 lutego 2013, 23:51

winston napisał(a):
pingwin napisał(a):Dlatego muszę się przygotować na rozprawę.

Najpierw otrzymasz sądowy nakaz zapłaty (mandat + 30zł kosztów). Dopiero jak się odwołasz od tego nakazu (żądając rozpatrzenia sprawy na zasadach ogólnych) będziesz miał okazję zaprezentować swoje stanowisko przed sądem.

Obecnie zostałem wezwany na komisariat w charakterze osoby podejrzanej popełnienia wykroczenia.

Mandatu nie przyjełem ze wzgędu na jego wysokość (500) - Czy podczas wyjaśnień Policjant może mi zaproponować niższy mandat?

Ciekawe ile bym dostał, jakbym zawracał na autostradzie?:)
pingwin

Postprzez szerszon » środa 20 lutego 2013, 23:58

Tylko nie tłumacz się,że skręcałeś dwa razy w lewo :wink:
szerszon

Postprzez szymon1977 » czwartek 21 lutego 2013, 00:10

170 napisał(a):§ 87.2.Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że (...) ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.
Na tym sprawa się skończy. Chyba, że wcześniej sobie odpuścisz.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez silvox » czwartek 21 lutego 2013, 08:25

pingwin napisał(a): Czy podczas wyjaśnień Policjant może mi zaproponować niższy mandat?
Ciekawe ile bym dostał, jakbym zawracał na autostradzie?:)

Spróbuj coś utargować, wykroczenie jest ewidentne, ale może sie uda..
Nie ma różnicy gdzie popełnisz wykroczenie - kara jest taka sama..
silvox

Postprzez elka2012 » czwartek 21 lutego 2013, 08:32

Mandat słuszny i strata czasu na sądy i koszty dodatkowe

Na tym zdjęciu sygnalizator s3 - strzałka w lewo - informuje że ona dotyczy skrajnego lewego pasa do skrętu w lewo. A s1 - dotyczy pozostałych pasów
7.12.15 I Teor kat. B ZDANY (71/74)
4.01.16 I Prakt kat. B NIEZDANY
25.01.16 II Prakt kat. B NIEZDANY
17.02.16 III Prakt kat. B ZDANY
18.02.16 Opłata za wydanie prawa jazdy
26.02.16 Prawo jazdy - odebrane
elka2012

Postprzez LeszkoII » czwartek 21 lutego 2013, 08:40

Linia obrony? Okej :) Zabawmy się w adwokata - bo realnie, sprawa nie jest do wygrania.
1. Niewidoczny S-3, wprowadzający w błąd S-1.
2. Możesz bronić się, że zawracając robisz to zawsze wtedy, jeśli nie utrudniasz innym ruchu oraz ustępujesz pierwszeństwa. Za tobą nikt nie jechał a nawet jakby jechał to szerokość przecinki umożliwi Ci schowanie się i odblokowania pasa.
3. Zasłonięty sygnalizator S-3 przez skręcającą ciężarówkę - a Ty widzisz tylko ogólny na górze :) Później obserwujesz już samo skrzyżowanie - zmusza Cię do tego zmylenie, że jedziesz pod S-1.

Więcej nic nie wymyślę a szkoda, bo sam się śmieję z tego, co piszę 8)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 21 lutego 2013, 10:15

Dodasz jeszcze tylko, że tato jest np. Posłem i przejdzie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez rocko19 » czwartek 21 lutego 2013, 12:37

Mandatu nie przyjełem.

Mogę wiedzieć dlaczego nie poczuwasz się do winy?
Przecież ewidentne wykroczenie jest. Głupio zrobiłeś nie przyjmując mandatu.
rocko19

Postprzez Borys_q » czwartek 21 lutego 2013, 13:01

170 pisze:
§ 87.2.Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że (...) ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.
Na tym sprawa się skończy. Chyba, że wcześniej sobie odpuścisz.

Na tym nic się nie kończy tylko zaczyna.

Niezastosowanie się do sygnalizacji świetlnej, jest na pewno niewłaściwą kwalifikacją. Po pierwsze Nie zastosowanie się do strzałek kierunkowych na pasie ruchu (powinno wyjść taniej) . Po drugie ruch na skrzyżowaniu jest kierowany sygnalizacją mieszaną (S1 i S3) to może być ciężkie do udowodnienia ale może przejdzie. Skupił bym się na podważeniu kwalifikacji może z tego uda się coś jeszcze wyciągnąć (trochę dodaj o niekompetencji policjanta i twoim strasznym zestresowaniu całą sytuacją).

EDIT:
Możesz jeszcze próbować że miałeś zamiar skręcić w lewo ale zorientowałeś się że droga w lewo jest zastawiona (nikt ci nie udowodni że tak nie było) i próbowałeś uniknać blokowania skrzyżowania, Ale ta wersja tłumaczenia to trochę robienie z siebie idioty.

Abstrahując od głównego tematu, strzałka na pasie ruchu do lewoskrętu plus sygnalizator lewo i zawracanie i tak nie zezwala na zawracanie na skrzyżowaniu ot taka ciekawostka prawna.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez axel234 » czwartek 21 lutego 2013, 13:32

Borys_q napisał(a):Abstrahując od głównego tematu, strzałka na pasie ruchu do lewoskrętu plus sygnalizator lewo i zawracanie i tak nie zezwala na zawracanie na skrzyżowaniu ot taka ciekawostka prawna.

Czyli jak? Jest strzałka s-3 w lewo i zawróć, a na jezdni pozioma strzałka w lewo to nie mogę zawrócić?
axel234

Postprzez Borys_q » czwartek 21 lutego 2013, 13:55

170 pisze:
§ 87.2.Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że (...) ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.

2. Możesz bronić się, że zawracając robisz to zawsze wtedy, jeśli nie utrudniasz innym ruchu oraz ustępujesz pierwszeństwa. Za tobą nikt nie jechał a nawet jakby jechał to szerokość przecinki umożliwi Ci schowanie się i odblokowania pasa.

Komu ty chcesz blokować pas, tyć masz zielone, kwestia jest jakie światło wtedy maja wyjeżdżający z drogi po lewej.
Ostatnio zmieniony czwartek 21 lutego 2013, 14:03 przez Borys_q, łącznie zmieniany 1 raz
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze