Pieszy a ustąpienie pierwszeństwa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pieszy a ustąpienie pierwszeństwa

Postprzez domin147 » środa 20 lutego 2013, 14:48

Witam (nie wiem, czy wybrałem dobry dział)
2 raz na egzaminie pojawia mi się pytanie mniej więcej takie:
"czy masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa pieszemu?"
Tak/Nie

Dokładniej sytuacja wygląda tak:
Mamy filmik, w którym skręcamy w prawo mając zielone światło. Zbliżając się do przejścia dla pieszych widzimy jak starszy pan kładzie nogę na przejściu i filmiku koniec.

Skrzyżowanie wygląda tak jak na tym zdjęciu, właściwie mógłbym rzecz, że sytuacja identyczna jak na tym obrazku:
Obrazek

Więc moje pytanie:
Czy mogę jechać dowoli, czy mimo zielonego światła mam obowiązek ustąpić pierwszeństwa pieszemu?
Wiadome życie człowieka jest najważniejsze więc 2 razy z rzędu zaznaczyłem odpowiedź TAK

Patrząc na mój podręcznik kierowcy wyczytałem tylko, że:
"Jeżeli pieszy przechodzi w miejscu obok przejścia dla pieszych ma obowiązek nas przepuścić"
tylko nie wiem, czy to również tyczy się skrzyżowań z sygnalizacją świetlną.

Z góry dziękuję za odpowiedź
domin147

Re: Pieszy a ustąpienie pierwszeństwa

Postprzez elka2012 » środa 20 lutego 2013, 15:22

Kierujący ma obowiązek ustąpienia pierszeństwa pieszemu znajdujący się na drodze poprzecznej na ktorą ma zamiar wjechać :>
7.12.15 I Teor kat. B ZDANY (71/74)
4.01.16 I Prakt kat. B NIEZDANY
25.01.16 II Prakt kat. B NIEZDANY
17.02.16 III Prakt kat. B ZDANY
18.02.16 Opłata za wydanie prawa jazdy
26.02.16 Prawo jazdy - odebrane
elka2012

Postprzez domin147 » środa 20 lutego 2013, 16:58

tak jest :) lecz pieszy raczej ma światło czerwone jeżeli my mamy zielone :)
domin147

Postprzez marqo123 » środa 20 lutego 2013, 17:10

W tej syt. Ustępujesz pierwszenstwa, jak bys mial strzalke to inna sprawa i moglbys jechac bez zatrzymania.
marqo123

Postprzez domin147 » środa 20 lutego 2013, 17:26

tak tylko wiecie jak to jest na testach...

Są skonstruowane pytania tak:

"czy w tej sytuacji..."
"czy masz obowiązek.."

Bo gdyby pytanie było czy w tej sytuacji to raczej na 1000% pieszemu muszę ustąpić- zasada ograniczonego zaufania no i raczej nie zabijemy człowieka..

ale pytanie jest napisane:
czy mam obowiązek..

Nie wiem może słaby ze mnie jest polonista, ale według mnie znaczenie tych pytań jest inne..
No i jak mówię
My mamy zielone pieszy czerwone.

"jak bys mial strzalke to inna sprawa i moglbys jechac bez zatrzymania."

o jaką konkretnie chodzi o.O? s-2 czy s-3
domin147

Postprzez lith » środa 20 lutego 2013, 18:24

O S-3. Tylko wtedy miałbyś pewność, ze pieszy ma czerwone.

Swoją droga jak na zwykłym S-1 skręcasz w prawo to pieszy na poprzecznej najczęściej ma zielone razem z Tobą.
lith

Postprzez LeszkoII » środa 20 lutego 2013, 19:37

Po skręceniu należy ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu. A jak pieszy ma sygnał zielony to nie musi mieć wiedzy o PoRD i na pewno skorzysta z zielonego światła. Więc zbliżającego się do takiego przejścia mam prawo uznać za przechodzącego; piesi wchodzący na przejście są jak "przechodzący na skrzyżowaniu".
Szczegółowo można roztrząsać, kiedy zaczyna się a kiedy kończy skrzyżowanie dróg - a w efekcie czy przechodzącym przez skrzyżowanie jest pieszy na jezdni/skrzyżowaniu czy również zmierzający na jezdnię, ale znajdujący się jeszcze na chodniku. Bezpieczniej jest interpretować według drugiej opcji. Kluczem będzie zmniejszenie prędkości, nawet jeśli nie ma przejścia dla pieszych.
lith napisał(a):Swoją droga jak na zwykłym S-1 skręcasz w prawo to pieszy na poprzecznej najczęściej ma zielone razem z Tobą.
Zgadza się. Jednak w moim mieście są dwa skrzyżowania z S-1, gdzie ruch dla pojazdów zarządzany jest prawie bezkolizyjnie(należy zawsze uważać, bo to nie S-3), ale w stosunku do pieszych już nie.
Tutaj materiał video opisujący jedno z takich skrzyżowań http://tv-ns.pl/auto-moto-tv/material/2645/b/134.html
Ostatnio zmieniony środa 20 lutego 2013, 20:55 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 2 razy
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez domin147 » środa 20 lutego 2013, 20:50

Dziękuje za odpowiedź : )

Intrygowało mnie to pytanie !
domin147

Postprzez szymon1977 » czwartek 21 lutego 2013, 00:37

domin147 napisał(a):"czy masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa pieszemu?"
Jak to zwykle na egzaminie pytanie z dupy. Nie ma bowiem przepisu, który pozwoliłby Ci rozjechać w tej sytuacji dziadka. Co więcej, bez trudu można znaleźć przepis, który Ci tego zabroni. Więc hamujesz, a może nawet zatrzymujesz się. W praktyce kwestii pierwszeństwa właściwie nie ma okazji rozpatrywać. Chyba, że się kilka metrów wcześniej nie zastosowałeś do przepisów, dziadka rozjechałeś a teraz chcesz uniknąć kary. Dziadka nie rozjeżdżasz, bo zabraniają Ci tego przepisy niezależnie czy masz pierwszeństwo Ty czy dziadek.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Henq » piątek 22 lutego 2013, 00:05

lith napisał(a):O S-3. Tylko wtedy miałbyś pewność, ze pieszy ma czerwone.

Swoją droga jak na zwykłym S-1 skręcasz w prawo to pieszy na poprzecznej najczęściej ma zielone razem z Tobą.

@lith: S-3 przykład bezkolizyjnego skrzyżowania ale co jak na egzaminie w tej sytuacji wejdzie pieszy pomimo że ma czerwone?:
hamulec egzaminującego i po egzaminie - tzw :zasada zaufanego bezpieczeństwa"
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » piątek 22 lutego 2013, 00:56

LeszkoII napisał(a): Więc zbliżającego się do takiego przejścia mam prawo uznać za przechodzącego;
czyż nie lepszym kryterium będzie definicja ustąpienia pierwszeństwa pieszemu ?
Jak będziemy "uznawać" to każdy będzie "uznawał" inaczej.
szerszon

Postprzez LeszkoII » piątek 22 lutego 2013, 09:24

Kto to jest przechodzący na skrzyżowaniu? Gdzie zaczyna się a gdzie kończy skrzyżowanie?
Sam sobie zadaję pytania pomocnicze i odpowiadam, że przechodzący na skrzyżowaniu to pieszy zmierzający w kierunku jezdni skrzyżowania, ale znajdujący się jeszcze na chodniku należącego do skrzyżowania. Reszta - to już wyegzekwowanie przepisu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu.
Lepiej?
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez maryann » piątek 22 lutego 2013, 09:40

Przechodzący w kierunku jezdni? A może 'przechadzający się'? Postaw sobie jeszcze pytanie "Przez co przechodzący?" Z tego co wiem, to kwestia jest tylko wtedy, jeśli pieszy przechodzi przez jezdnię.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szydlaczek » piątek 22 lutego 2013, 11:14

Dokładnie tak.
Kod: Zaznacz cały
Art 26. ust 2: Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża.
szydlaczek

Postprzez piotrz » poniedziałek 25 lutego 2013, 23:48

Na tym zdjęciu nie widać dokładnie, ale wg mnie to jest osobne przejście pomiędzy chodnikiem a wysepką, jest inna jezdnia niż ta do jazdy prosto z osobną sygnalizacją (inną niż dla jadących prosto), więc przepis mówiący o ustąpieniu pierwszeństwa pieszemu przy skręcaniu nie ma zastosowania (często jako pieszy przechodzę przez podobne skrzyżowania i jest tam tak, jak napisałem). Wynika z tego, że nie ma obowiązku ustąpienia pierwszeństwa pieszemu. Gdyby sygnalizatory były przed rozwidleniem dróg, to sytuacja byłaby chyba inna.
Oczywiście, jeśli pieszy pcha się pod koła (pomimo czerwonego światła), to należy się zatrzymać, ale to zatrzymanie nie wynika z obowiązku ustąpienia mu pierwszeństwa, ale z obowiązku jazdy takiej, aby uniknąć kolizji/wypadku.
piotrz

Powrót do Sytuacje na drodze