przez Nela1990 » poniedziałek 18 lutego 2013, 17:22
przez krzychu1995 » poniedziałek 18 lutego 2013, 17:24
przez Nela1990 » poniedziałek 18 lutego 2013, 17:27
krzychu1995 napisał(a):to w takim razie nie wiem juz na czym moglem oblac ..
jeszcze mialem takie pytanie
.
jedzie auto na srodku drogi ustawiony znak "NAKAZ JAZDY Z PRAWEJ STRONY TEGO ZNAKU" bokiem jezdni jada rowerzzysci a przed nami zakret ,czy mozna ich wyprzedziic ?dalem ze nie
przez krzychu1995 » poniedziałek 18 lutego 2013, 17:36
przez kasiek00 » poniedziałek 18 lutego 2013, 20:00
przez repok » poniedziałek 18 lutego 2013, 20:04
1. Na filmie pieszy przebiega przez jezdnie po za przejsciem dla pieszych. Czy należy zastosować zasadę ograniczonego zaufania.
TAK NIE
2. Poruszająca się kolumna rowerów jednośladowych. Rowery poruszają się w dwóch grupkach, między tymi grupkami utworzyła się przestrzeń. Czy w tej sytuacji możesz wjechać pomiędzy poruszające się w kolumnie rowery?
3. Gdy po przekręceniu kluczyka w stacyjce hamulec gwałtownie odskakuje do góry to
a) poziom płynu hamulcowego jest zbyt wysoki
b) włączyło się wspomaganie układu hamulcowego -
c) oznacza włączenie, czy też wyłączenie ABS
Do tej por nie ma pojecia, jednak wiem ze poprawne działanie ABS przejawia sie własnie drganiem pedału hamulca, ale czy odp c jest poprawna?
4. czy pożyczając samochód zagranicą musimy posiadać:
pisemne upoważnienie,dowód rejestracyjny,wykupione ubezpieczenie
5. czy luz na kierownicy moze być spowodowany wybitymi koncówkami drążków kierowniczych ?
6.Jaki może być skutek nie zadziałania świateł STOP w pojeździe?
A) wydłużenie drogi hamowania
B) wypadek lub kolizja drogowa
C) zmniejszenie skuteczności działania pedału hamulca
7. Poluzowanie się koła kierownicy może by spowodowane?
A) starciem drążków kierowniczych
B) złym wyważeniem kół
C) blokującymi się hamulcami
8. jechał przede mną inwalida na wozku (tym samym pasem), był przed przejściem dla pieszych. Pytanie ' Czy musze się zatrzymać ?
9. Czy widząc palący sie samochód (pasażerowie poza autem) powininem się zatrzymać i i im jakoś pomoc?
przez Czarny » poniedziałek 18 lutego 2013, 20:26
przez wojtas33 » poniedziałek 18 lutego 2013, 20:43
przez nicamo » poniedziałek 18 lutego 2013, 21:27
przez repok » poniedziałek 18 lutego 2013, 21:45
8. jechał przede mną inwalida na wozku (tym samym pasem), był przed przejściem dla pieszych. Pytanie ' Czy musze się zatrzymać ? TAK
przez nicamo » poniedziałek 18 lutego 2013, 22:18
repok napisał(a):A możesz napisać dlaczego miałbym się zatrzymywać? Z przeciwka nikt nie jedzie więc chyba mogę go wyprzedzić bez zatrzymywania? Inwalida porusza się po tym samym pasie co ja a nie w poprzek. W ogóle to pytanie mnie baardzo zaskoczyło:P
przez repok » poniedziałek 18 lutego 2013, 22:33
No tak, to jasne. A w sytuacji, w której nie ma przejscia dla pieszych a reszta pozostaje bez zmian?Nie można wyprzedzać na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim.
11. Co jest naważniejsze w wyposażeniu auta?
A) gaśnica
B) trojkąt
C) zapasowe koło
Prawo o ruchu drogowych jako pierwsze z wyposażeń wymiania trójkat, a zatem mam rozumieć, że to własnie trojkąt jest najważniejszy?
Hmm, nie wiem. I gaśnica i trójkąt jest obowiązkowy. Na pewno takie 3 opcje się pojawiły?
przez jasper1 » poniedziałek 18 lutego 2013, 22:57
przez repok » poniedziałek 18 lutego 2013, 23:02
przez plus1 » poniedziałek 18 lutego 2013, 23:05
repok napisał(a):No tak, to jasne. A w sytuacji, w której nie ma przejscia dla pieszych a reszta pozostaje bez zmian?Nie można wyprzedzać na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim.11. Co jest naważniejsze w wyposażeniu auta?
A) gaśnica
B) trojkąt
C) zapasowe koło
Prawo o ruchu drogowych jako pierwsze z wyposażeń wymiania trójkat, a zatem mam rozumieć, że to własnie trojkąt jest najważniejszy?
Hmm, nie wiem. I gaśnica i trójkąt jest obowiązkowy. Na pewno takie 3 opcje się pojawiły?
Tak, i nawet na którymś portalu o tym czytałem:P
Jeszcze dwa pytania, które nie dają mi spokoju:
14. Czy wyprzedzanie z prawej strony na drodze jednokierunkowej uzależnisz od ilości pasów ruchu?
Wiele osób twierdzi, że nie, natomiast Kodeks dokładnie mówi, że można wyprzedzać na drodze jednokierunkowej o CO NAJMNIEJ 2 pasach ruchu, więc uzależnia się od ilości pasów, prawda?
15. Czy tempomat wpływa na miejsze zużycie paliwa?
To przeceiz jest temat rzeka, połowa ludzi związanych zawodowo z motoryzacją twierdzi, że tak a druga połowa, że nie;]