Pytania na egzaminie teoretycznym - kilka niejasności

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytania na egzaminie teoretycznym - kilka niejasności

Postprzez Kamillek » czwartek 07 lutego 2013, 15:56

Na stronie wp.pl jakiś czas temu ukazały się przykładowe pytania na egzamin teoretyczny:
http://moto.wp.pl/kat,45754,page,2,titl ... omosc.html

Odpowiedzi znajdują się tutaj:
http://moto.wp.pl/kat,45754,page,3,titl ... omosc.html

Rozwiązałem zestaw 1 i mam wątpliwości co do kilku pytań.

Pytanie 3. Czy na tym zdjęciu nie jest uszkodzona sygnalizacja?
Pytanie 5. Jak można wyprzedzać przed pasami i skrzyżowaniem?
Pytanie 9. Czy tylko ja mam problem z odczytaniem zielonej strzałki na sygnalizatorze? Nie widzę, czy to strzałka, czy to kropka, w którą stronę ta strzałka? Mogliby się pokusić o zdjęcia w lepszej jakości :)
Pytanie 16. Zakaz obowiązuje tylko na najbliższym skrzyżowaniu, bo jeżeli np. przed skrzyżowaniem byłby wjazd na posesje, to można przecież skręcić w prawo?
Pytanie 20. Dlaczego ułożenie kogoś na płaskiej powierzchni po wypadku jest nieprawidłowe?
Kamillek

Re: Pytania na egzaminie teoretycznym - kilka niejasności

Postprzez Tom3k » czwartek 07 lutego 2013, 16:12

3 Nie jest albo ja nie dowidzę
5 Kierowca skręca. Zatrzymałbyś się na środku skrzyżowania i poczekał aż on odjedzie ?
9 Fotka mało wyraźna, ale samo pytanie mówi, że jest tam wskazany kierunek jazdy, więc TAK.
16 Znak dotyczy najbliższego skrzyżowania
20 pas :D
9.X.2012r. - Rozpoczęcie kursu kat. B
11.I.2013r. - Teoria
02.II.2013r. - Praktyka

(2013-02-06 09:30:25) Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
Tom3k

Postprzez Kamillek » czwartek 07 lutego 2013, 16:25

Tom3k napisał(a):3 Nie jest albo ja nie dowidzę

Co więc taki sygnalizator oznacza? On jest jakby podwójny - w lewym świeci się pomarańczowy sygnał, w prawym żółty, jak dobrze widzę to obok jest jeszcze zielona strzałka warunkowa, a pod spodem na słupie na którym wisi sygnalizator jest takie blado-czerwone światełko. Jak to wszystko zinterpretować?

Tom3k napisał(a):5 Kierowca skręca. Zatrzymałbyś się na środku skrzyżowania i poczekał aż on odjedzie ?

Szczerze powiem, że nie rozumiem tego pytania 5 w tym zestawie pytań. Praktycznie są tam 3 pojazdy - ten z którego zostało wykonane zdjęcie, biały i czerwony. Który pojazd skręca w prawo, a który sygnalizuje zamiar skrętu lewym kierunkowskazem?
Kamillek

Postprzez Tom3k » czwartek 07 lutego 2013, 16:38

Przy 5 wyszedłem z założenia, że widok jest z mojego pojazdu, a te dwa samochody ustawiły się na pasie do lewoskrętu. Teraz jednak mam wątpliwości czy aby na pewno tak jest...

e// O, umknął mi mały szczegół - rondo :lol: W takim razie zamilczę, bo nie chcę wprowadzić w błąd.
9.X.2012r. - Rozpoczęcie kursu kat. B
11.I.2013r. - Teoria
02.II.2013r. - Praktyka

(2013-02-06 09:30:25) Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
Tom3k

Postprzez Kamillek » piątek 08 lutego 2013, 22:19

Jaszcze a propos tego pytania 5.

Po co przed wjazdem na rondo kierujący pojazdem białym (bo pewnie o niego chodzi) ma sygnalizować zamiar skrętu w lewo na rondzie?
Kamillek

Postprzez szerszon » piątek 08 lutego 2013, 23:25

A kiedy chcesz sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy ?
Po wykonaniu manewru ?
szerszon

Postprzez Kamillek » sobota 09 lutego 2013, 00:12

Zrozumiałem to tak, że ten biały samochód jest już na lewym pasie i na rondzie będzie skręcał w lewo (to znaczy będzie wyjeżdżał trzecim wlotem), a więc nie musi (a może nawet nie powinien) chyba włączać lewego kierunkowskazu jeszcze przed wjazdem na rondo, tylko włączyć prawy kierunkowskaz gdzieś przy drugim wlocie?
Kamillek

Postprzez beeresik » sobota 09 lutego 2013, 00:21

Jak dla mnie pytanie 5 jest bez sensu i obrazek jest mylący. Gdyby nie było obrazka, to odpowiedź jest jasna - tak. Ale w sytuacji na obrazku nie można wyprzedzić np białego pojazdu jeżeli znajduje się na przejściu. W pytaniu nie ma mowy o którym samochodzie mowa, czy zdjęcie jest z perspektywy kierowcy? Jeżeli tak, to nie możemy przecież wyprzedzić białego.
beeresik

Postprzez tristan » sobota 09 lutego 2013, 10:16

Kamillek napisał(a):
Tom3k napisał(a):3 Nie jest albo ja nie dowidzę

Co więc taki sygnalizator oznacza? On jest jakby podwójny - w lewym świeci się pomarańczowy sygnał, w prawym żółty, jak dobrze widzę to obok jest jeszcze zielona strzałka warunkowa, a pod spodem na słupie na którym wisi sygnalizator jest takie blado-czerwone światełko. Jak to wszystko zinterpretować?

No podwójny, przecież to nic nowego. Podwójne są normą.

Na obydwu przecież świeci to samo, czerwone światło. Czepiasz się tego, że jakość grafiki jest słaba i czerwoność wyblakła w pomarańcz? No niestety, zdjęcie jest słabiutkie jakościowo. Ale przecież rozpoznać to można nawet na czarnobiałym zdjęciu, bo wiadomo, że układ lamp jest określony.

Do tego strzałka warunkowa występuje wyłącznie ze światłem czerwonym.

Ten mały sygnalizator pod spodem, to jest rzadziej spotykane, ale to jest powtórzenie dla tych, co dojadą za blisko i nie widzą dużych świateł wysoko, to mają niżej takie mniejsze, pokazujące to samo.

Martwią mnie wątpliwości tego rodzaju, bo kierowca nie powinien mieć kłopotów z rozpoznaniem świateł.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Kamillek » sobota 09 lutego 2013, 11:20

beeresik napisał(a):Jak dla mnie pytanie 5 jest bez sensu i obrazek jest mylący.

Dokładnie.

W starych testach było podobne pytanie:
Obrazek

i tutaj jak widać miało to sens (a prawidłowa odpowiedź to oczywiście A i C).
Pytanie, czy jest to jedyna możliwość (pojazd jadący lewym pasem skręca w lewo, a pojazd jadący prawym pasem jedzie prosto), kiedy można wyprzedać przed skrzyżowaniem?
Kamillek

Powrót do Egzamin na prawo jazdy