Pierwszeństwo w tej sytuacji

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo w tej sytuacji

Postprzez bierzyk » piątek 01 lutego 2013, 21:10

Witam,
Jestem stosunkowo świeżo upieczonym kierowcą i chciałbym prosić o podjęcie dyskusji lub rozstrzygnięcie sytuacji na poniższym (link) skrzyżowaniu. Właściwie nawet nie wiem czy to można nazwać skrzyżowaniem ponieważ tak na dobrą sprawę nie przecinają się tam w ogóle drogi, ale praktycznie przecinają się tam tory jazdy kierujących tam pojazdami :).

http://maps.google.pl/?ll=51.796672,19.462685&spn=0.000332,0.000871&t=h&z=21

Najlepiej problem (dla mnie) jest widoczny po przełączeniu na widok streetview.

Jest to normalna osiedlowa droga więc teoretycznie nie ma tam wielkiego zagrożenia, ale interesuje mnie jak, zgodnie z przepisami należałoby rozumieć pierwszeństwo w tej sytuacji, a przede wszystkim jak należałoby rozumieć hierarchię dróg i czy to można zakwalifikować jako skrzyżowanie.
Ogólnie rzecz opisując, w tym miejscu zbiegają się droga osiedlowa (powiedzmy A) i droga/chodnik/droga rowerowa (B). Ta druga, a właściwie to drugie :) w jednym fragmencie jest w praktyce chodnikiem przy drodze osiedlowej, na którym są zaparkowane samochody, a dalej już jest wykorzystywane jako droga (poruszają się tamtędy samochody). Pomiędzy A i B znajduje się krawężnik, który mógłby świadczyć o tym, że jest to cały czas chodnik.

Dla zobrazowania oznaczeń (A, B) poniższy link:
http://zapodaj.net/e0c5450a05bdd.jpg.html

Przykładowa i chyba najbardziej dla mnie wątpliwa sytuacja:
Jadę od ul. Marysińskiej drogą A i chcę kontynuować jazdę pozostając na niej - skręcić w lewo. Jeżeli od ulicy Franciszkańskiej będzie jechał pojazd drogą B, to kto ma pierwszeństwo?

Osobiście wydaje mi się, pojazdy poruszające się drogą B ustępują pierwszeństwa zawsze tym, którzy się poruszają drogą A - tak, jakby się włączali do ruchu z chodnika, ale mam duże wątpliwości ponieważ różnie tam bywa :) Dobrze by było wiedzieć kto w razie czego ma racje.
bierzyk

Re: Pierwszeństwo w tej sytuacji

Postprzez LeszkoII » piątek 01 lutego 2013, 21:57

Jeśli dobrze zrozumiałem, to trasa B ma pierwszeństwo. Skręcasz w lewo ustępujesz z na przeciwka. Nie ważne są gabaryty drogi i udziwnienia typu jezdnia/później chodnik. Gdyby było inaczej ustawiono by stosowne znaki.

Inna sprawa; jak jechałbyś taką sama trasą A, ale w innym kierunku(spod tego parkingu/drogi)....całkiem możliwe, że tamta droga jest wewnętrzna i włączasz się do ruchu.

Na ul. Okopowej(jadąc od franciszkańskiej) chodnik zaczyna się za skrzyżowaniem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » piątek 01 lutego 2013, 23:56

Trochę nie normalne skrzyżowanie jakich pełno w Polsce :) z jednej strony niby chodnik i nie powinny jeździć auta a od drugiej strony normalna ulica nawet ze znakiem A-7 :)
W/g tego wszystkiego co widać na street view to od jednej strony normalny łuk "L" a od drugiej strony normalne skrzyżowanie "T"
Więc z jednej strony "L" ma pierwszeństwo a z drugiej skrzyżowanie "T" i pierwszeństwo reguluje prawa ręka :)
Dziwne na prawde dziwne skrzyżowanie :)
LeszkoII napisał(a):Inna sprawa; jak jechałbyś taką sama trasą A, ale w innym kierunku(spod tego parkingu/drogi)....całkiem możliwe, że tamta droga jest wewnętrzna i włączasz się do ruchu.

Po czym to wnioskujesz? Ja tam nie widzę żadnego znaku.
Ostatnio zmieniony sobota 02 lutego 2013, 00:24 przez Henq, łącznie zmieniany 1 raz
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » sobota 02 lutego 2013, 00:13

LeszkoII napisał(a):Po czym to wnioskujesz? Ja tam nie widzę żadnego znaku.
Wnioskuje po prywatnym śledztwie za pomocą google street(od drugiej strony wjazdu na uliczkę)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 02 lutego 2013, 00:24

LeszkoII napisał(a):
LeszkoII napisał(a):Po czym to wnioskujesz? Ja tam nie widzę żadnego znaku.
Wnioskuje po prywatnym śledztwie za pomocą google street(od drugiej strony wjazdu na uliczkę)

I "prywatne śledztwo" :) ujawniło któryś ze znaków znaków:
A-7
D-40
D-46
D-18
a może którąś z tabliczek T-6
Bo ja tam nie widzę nic takiego.
Henq

Postprzez LeszkoII » sobota 02 lutego 2013, 00:26

Nie ujawniło. Natomiast inne skrzyżowania kierunków ruchu są oznaczone(przynajmniej od strony podporządkowanej)
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 02 lutego 2013, 00:31

LeszkoII napisał(a):Nie ujawniło. Natomiast inne skrzyżowania kierunków ruchu są oznaczone(przynajmniej od strony podporządkowanej)

Czwarty raz patrzę na street view i oprócz znaków A-11a (próg) i B-33 (20) od każdej strony nie widzę żadnego innego znaku na tym "skrzyżowaniu".
Henq

Postprzez LeszkoII » sobota 02 lutego 2013, 00:53

Musiałby być znak zmiana pierwszeństwa, bo widząc co 50 m znak D-1 przyzwyczaiłbym się do drogi z pierwszeństwem i oczekiwał ewentualnie A-7, jeśli rzeczywiście miałaby nastąpić zmiana pierwszeństwa. Kiedy skrzyżowania następują po mniejszej niż 50 m odległości, nie jest wymagane oznakowanie D-1.
Z punktu widzenia kierowcy wyjeżdżającego taką drogą - powinien być znak A-7. Szkoda, że go tam nie ma. Ewentualnie oznaczenie D-47/D-41.
LeszkoII

Postprzez bierzyk » niedziela 03 lutego 2013, 16:37

Czyli, jeżeli by traktować drogę A od skrzyżowania (po skręcie w lewo) jako wewnętrzną, to całą Okopową (część z progami i część od skrzyżowania do Franciszkańskiej) ma bezwzględnie pierwszeństwo przed wewnętrzną, a także można ją traktować jako ciągły odcinek drogi i pierwszeństwo obowiązuje jak przy normalnej - powiedzmy - prostej drodze (skręcając w lewo ustępujemy jadącym z przeciwka). Dobrze rozumiem? To by wiele wyjaśniało w sumie :) Czy fakt, że jedna część drogi ma nazwę (Okopowa), a druga nie może świadczyć o zmianie statusu drogi? Bo na pierwszy rzut oka wszystkie wyglądają jak drogi osiedlowe (raczej wewnętrzne).
bierzyk

Postprzez Henq » niedziela 03 lutego 2013, 20:25

bierzyk napisał(a):Czyli, jeżeli by traktować drogę A od skrzyżowania (po skręcie w lewo) jako wewnętrzną, to całą Okopową (część z progami i część od skrzyżowania do Franciszkańskiej) ma bezwzględnie pierwszeństwo przed wewnętrzną, a także można ją traktować jako ciągły odcinek drogi i pierwszeństwo obowiązuje jak przy normalnej - powiedzmy - prostej drodze (skręcając w lewo ustępujemy jadącym z przeciwka). Dobrze rozumiem? To by wiele wyjaśniało w sumie :) Czy fakt, że jedna część drogi ma nazwę (Okopowa), a druga nie może świadczyć o zmianie statusu drogi? Bo na pierwszy rzut oka wszystkie wyglądają jak drogi osiedlowe (raczej wewnętrzne).

Tak i tak, jeżeli byłby znak że jest to droga wewnętrzna to ustępuje pierwszeństwa wszystkim pojazdom, natomiast jeżeli traktować jako normalną drogę (co w tym przypadku tak powinno być - brak jakikolwiek znaków) to obowiązują zasady skrzyżowania równorzędnego.
Nazwa drogi tutaj nie wiele może świadczyć (może być ta sama a tabliczka skradziona :) albo uznali że nie trzeba stawić nazwy przecież mieszkańcy i tak wiedzą-często tak niestety się zdarza).
Niestety tutaj nie do końca wiadomo czy są to drogi osiedlowe tak jak pisałem brak jakichkolwiek znaków, więc zakładał bym że to normalne drogi nie wewnętrzne.
Henq

Postprzez Zonaimad » niedziela 03 lutego 2013, 20:57

Henq napisał(a):To by wiele wyjaśniało w sumie :) Czy fakt, że jedna część drogi ma nazwę (Okopowa), a druga nie może świadczyć o zmianie statusu drogi?

Znam wiele dróg publicznych, które nie mają nazw i wiele dróg niepublicznych (w tym zakładowych, osiedlowych, a nawet takich zagrodzonych bramami), którym rada miasta/gminy z jakiegoś powodu nadała nazwę. :-)
Zonaimad

Postprzez bierzyk » wtorek 05 lutego 2013, 21:23

Zatem bardziej bym się skłaniał ku wersji z drogami równorzędnymi. Być może to naiwność wynikająca z krótkiego stażu na polskich drogach, ale chyba gdyby jedna droga miała być wg planu zagospodarowania (czy gdzie to można sprawdzić) drogą wewnętrzną, to by było stosowne oznaczenie. W końcu robi to różnice w układzie pierwszeństwa. Mylące jednak było dla mnie to, że jedna z dróg jest niby chodnikiem, niby ulicą.
bierzyk

Postprzez Henq » czwartek 07 lutego 2013, 22:14

Zonaimad napisał(a):
Henq napisał(a):To by wiele wyjaśniało w sumie :) Czy fakt, że jedna część drogi ma nazwę (Okopowa), a druga nie może świadczyć o zmianie statusu drogi?

Hehe :) to nie moje słowa a @bierzyk :)

bierzyk napisał(a):Zatem bardziej bym się skłaniał ku wersji z drogami równorzędnymi. Być może to naiwność wynikająca z krótkiego stażu na polskich drogach, ale chyba gdyby jedna droga miała być wg planu zagospodarowania (czy gdzie to można sprawdzić) drogą wewnętrzną, to by było stosowne oznaczenie. W końcu robi to różnice w układzie pierwszeństwa. Mylące jednak było dla mnie to, że jedna z dróg jest niby chodnikiem, niby ulicą.

No bez oznakowania ja też jak już pisałem uznał bym to "skrzyżowanie" za równorzędne. O ile można to nazwać skrzyżowaniem, dokładnie jest tak jak piszesz ten chodnik jest mylący, a na drugim jego końcu normalna ulica, ale to polskie drogi przecież :)
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze